Ce trebuie sa faci cand vomiti dupa administrarea medicamentului?

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Remediile orale, sub forma de tablete, capsule sau siropuri, sunt una dintre cele mai confortabile metode de tratare a pacientilor, mai ales atunci cand ne amintim ca celelalte optiuni aproape intotdeauna implica ace si, in unele cazuri, supozitoare. Foarte putine medicamente au o prezentare in unguente sau plasturi transdermici cu eficacitate similara cu cea echivalenta pe cale orala.

Cu toate acestea, medicamentele pe cale orala prezinta un dezavantaj major: este dificil de administrat la pacientii care sufera de greata si varsaturi. Cazurile de pacienti care au varsat la scurt timp dupa ce au ingerat un medicament pe cale orala sunt destul de frecvente. Si atunci pacientii si familiile lor se pierd. Si acum, se absoarbe tratamentul? Ar trebui sa iau o doza suplimentara de medicament?

Raspunsul la aceasta intrebare este mai complex decat pare la prima vedere. Trebuie luati in considerare si cativa alti factori, inclusiv tipul de medicament, varsta bolnavului, indiferent daca acesta a mancat, tipul bolii tratate etc. De asemenea, trebuie amintit faptul ca medicamentul in sine poate fi cauza varsaturilor, ceea ce poate face o noua administrare inutila, deoarece pacientul va vomita probabil din nou.

In acest articol, vom incerca sa adoptam cateva linii directoare pentru a sti cum sa procedati atunci cand apar varsaturi dupa ingerarea unui medicament.

Este important de retinut ca opinia medicului care a prescris medicamentul este foarte importanta. Daca sunteti in stare sa discutati cu medicul, indrumarea lui va fi intotdeauna mai buna decat orice informatie pe care o puteti obtine prin Internet. El/Ea a fost persoana care a examinat, a diagnosticat si a ales tratamentul. Cine cunoaste personal cazul pacientului este el/ea. Prin urmare, orice decizie a medicului va fi intotdeauna mai temeinica decat orientarile generale oferite aici in acest text.

Factori care ar trebui luati in considerare atunci cand pacientul vomita dupa administrarea unui comprimat

Datele cele mai importante, fara indoiala, sunt intervalul de timp dintre administrarea medicamentului si episodul de varsaturi.

Daca persoana va vomita mai putin de 15 minute dupa administrarea medicamentului, in special daca tableta poate fi identificata in varsaturi, este putin probabil sa aiba o absorbtie relevanta a medicamentului. In aceste situatii, refacerea dozei este cel mai bun mod de actiune. Pe de alta parte, daca pacientul va vomita mai mult de o ora dupa ce a luat medicamentul, este mai mult sau mai putin sigur sa spun ca medicamentul a fost deja absorbit si ca nu este necesara repetarea dozei.

Un studiu publicat in 2012 in  The Journal Canadian of Hospital Pharmacy a aratat ca 60% dintre medicii care lucreaza la Children’s and Women’s Hospital of British Columbia sugereaza reluarea medicamentului daca voma a aparut in 30 de minute. Deja 32% dintre medici au spus ca indica doar readministrarea medicamentului daca intervalul a fost mai mic de 15 minute. Aceasta inseamna ca 92% sunt de acord ca, cu mai putin de 15 minute, o noua doza este cel mai bun curs. Restul de 8% au spus ca iau in considerare alti factori indiferent de intervalul de timp. Niciunul dintre medici nu a indicat o doza repetata atunci cand intervalul de timp a fost mai lung de o ora.

Prin urmare, putem spune ca este practic un consens in randul medicilor ca, in mai putin de 15 minute, medicamentul ar trebui reluat si, cu mai mult de o ora, nu ar trebui repetat. Cu toate acestea, 60% considera ca limita poate fi extinsa pana la 30 de minute, in functie de circumstante (explicat mai jos).

Problema se regaseste atunci cand voma are loc intre 30 si 60 de minute. Aceasta este o zona mai mult sau mai putin gri, deoarece nu exista multe studii pe aceasta tema, timpul de absorbtie al fiecarui tip de medicament poate fi cu totul diferit. Aici trebuie sa ne gandim mai mult la contextul situatiei.

Ce trebuie sa faceti daca vomitati dupa 30 pana la 60 de minute dupa administrarea medicamentului

In plus fata de intervalul de timp, trebuie luati in considerare mai multi factori cand vomitati dupa administrarea unui medicament. Cele mai relevante sunt:

  • Tipul de medicamente prescris.
  • Starea de sanatate a pacientului.
  • Varsta pacientului.
  • Daca medicamentul se gaseste in varsaturi.
  • Cate doze anterioare a luat deja pacientul.
  • Risc de toxicitate daca medicamentul este repetat inutil.
  • Riscul de esec al tratamentului daca medicamentul nu se repeta.
  • Volumul de voma.

Tipul de medicamente prescris

Cunoasterea farmacocineticii medicamentului in cauza este esentiala atunci cand se decide daca se repeta sau nu doza. De exemplu, antibioticele, cum ar fi amoxicilina si ciprofloxacina, sau antiinflamatoarele, cum ar fi ibuprofenul, prezinta o absorbtie rapida, iar limita de 30 de minute poate fi utilizata in conditii de siguranta. Deja levotiroxina, utilizat pentru a trata hipotiroidismul, au o absorbtie mai neregulata, iar o – limita de ora se termina prin a fi cea mai potrivita.

Un alt exemplu care poate fi dat este pastile contraceptive. Pilula conjugata cu estrogen-progesteron are o absorbtie usor mai lenta, iar intervalul de 1 ora este cel mai sigur. In plus, o doza suplimentara nu va strica, chiar daca tableta nu a fost vomitata.

Starea de sanatate a pacientului

Daca boala in cauza este foarte grava si doza specifica a medicamentului eventual varsata este importanta, medicul va utiliza, probabil, o limita de o ora pentru a va asigura ca medicamentul a fost absorbit.

Un exemplu este prima doza a unui antibiotic pentru o infectie potential grava. Daca antibioticul nu a fost absorbit, urmatoarea doza poate fi de numai 8 pana la 12 ore mai tarziu. In acest caz, cel mai probabil medicul va va sfatui sa repetati doza, chiar daca varsaturile au aparut dupa 30 sau 40 de minute.

Varsta persoanei

Este mult mai usor sa se indice repetarea dozei la adolescenti si adulti decat la varstnici si nou-nascuti, deoarece riscul de intoxicatie cu orice medicament este mult mai mare in ultimele doua.

Medicament vizibil in varsaturi

Cand pacientul are varsaturi si este posibil sa se vada intreaga tableta sau aproape intreaga in varsaturi, este mai mult sau mai putin logic sa se indice repetarea dozei. Acelasi rationament se aplica daca varsatul este compus in principal din sirop.

Numarul de doze anterioare

Daca pacientul este deja in a opta zi de tratament, o doza de antibiotic mai putin va face putina diferenta, deoarece nivelul sanguin al medicamentului va fi deja ridicat si probabil infectia va fi controlata. Daca varsaturile au aparut cu 30 de minute mai tarziu, cel mai acceptabil este sa asteptati urmatoarea doza in 6 pana la 8 sau 12 ore. Pe de alta parte, daca aceasta este prima sau a doua doza de tratament, repetarea are mai putin un risc de rau decat lipsa.

Risc toxicologic daca medicamentul este repetat inutil

Produsele medicamentoase au un nivel terapeutic foarte apropiat de nivelul de toxicitate. In astfel de cazuri, este mai sigur sa pierdeti o doza decat sa administrati mai multe medicamnte. Medicamentele cu un risc ridicat de toxicitate coloanei vertebrale sunt un exemplu.

Riscul de esec al tratamentului daca medicamentul nu se repeta

Anticonceptionale sunt o forma de pilule contraceptive, care trebuie sa fie luate cu o multime de disciplina, astfel incat eficienta lor sa fie mentinuta. O intarziere simpla de 3 ore este suficienta pentru a se pierde efectul contraceptiv. In astfel de cazuri, este mai bine sa o luati de doua ori.

Volumul de varsaturi

Daca volumul varsaturilor este mic, inseamna ca stomacul a fost gol si sansa comprimatului deja absorbita este mare. Pe de alta parte, daca ati luat tratamentul imediat dupa masa si ati varsat volume mari de alimente, cel mai probabil, comprimatul a iesit impreuna cu mancarea fara a fi absorbit in vreun mod relevant.

Concluzie

Contactati-va intotdeauna medicul daca vomitati dupa ce ati luat orice medicament. Daca nu puteti luati legatura rapid cu acesta, exista doua situatii in care puteti lua o decizie cu un grad ridicat de securitate:

  • Varsaturi mai putin de 30 de minute, mai ales daca este in volum mare si cu tableta vizibila → este ideal pentru a repeta doza.
  • Varsaturi dupa mai mult de o ora, mai ales daca este in volum mic si nu exista tableta vizibila → este cel mai bine sa nu se repete doza.

In cazul varsaturilor intre 30 si 60 de minute, daca nu puteti contacta medicul, este recomandat sa nu repetati doza. In cele mai multe cazuri, 30 de minute sunt suficiente pentru ca medicamentul sa fie absorbit, mai ales daca a fost luat pe stomacul gol. Cu toate acestea, este posibil ca, in anumite situatii, aceasta doza sa fie de fapt pierduta. Dar bolnavul singur nu poate evalua cel mai bun mod de actiune si cel mai sigur este sa nu se repete doza pentru a evita riscul otravirii si efectelor secundare, in special la copii si varstnici.

(Visited 2.922 times, 3 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!