Ce este bilirubina: Cauze nivel crescut de bilirubina in urina si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Bilirubina este un pigment galbui pana la maroniu gasit in bila si produs de ficat. Este un produs secundar al defalcarii celulelor rosii din sange.

Un corp sanatos normal elimina prin corp in timpul procesului digestiv. Bilirubina nu este un lucru rau. Ea devine alarmanta numai atunci cand este acumulata in sange. Daca bilirubina scapa de sub control, ar putea duce la icter (decolorare galbuie a pielii), care ar putea fi un indicator al unei boli hepatice. 

Nivelul bilirubinei este afectat de varsta si starea generala de sanatate a pacientului. Nivelul bilirubinei este verificat in timpul analizei urinei. Prezenta bilirubinei in urina este cunoscuta din punct de vedere medical ca bilirubinuria. Prezenta bilirubinei in urina este, de obicei, asociata cu boala hepatica si a vezicii biliare. O bilirubina in intervalul normal de urina nu poseda niciun risc pentru sanatate, dar odata ce iese din control, poate fi extrem de fatala.

Exista doua tipuri de bilirubina in sange:

 • Bilirubina neconjugata
 • Bilirunina conjugate

Bilirubina neconjugata se leaga cu alte proteine, in timp ce bilirubina conjugata este libera si poate trece in diferite parti ale corpului, inclusiv ficatul. Acesta trece la intestinul subtire si apoi ajunge la intestinul gros, oferind scaunului culoarea sa distincta.

O cantitate mica de bilirubina ajunge la rinichi si va fi eventual excretata prin urinare. Acesta este motivul pentru care urina are o culoare de paie. 

Simptome bilirubina in urina

 • Urina colorata de galben inchis
 • Culoare galbena a pielii, inclusiv ochii si paturile unghiilor
 • Oboseala
 • Greata, cu sau fara varsaturi 

Bilirubina crescut in urina este cunoscut sub numele de hiperbilirubinemie. Ce cauzeaza bilirubina in urina? O bilirubina este de obicei conjugata in ficat si va deveni apoi solubila in apa. Bilirubina gasita in urina este tipul neconjugat. Nu este solubil in apa, ceea ce inseamna ca rinichiul nu il poate filtra. Bilirubina in urina indica prezenta hiperbilirubinemiei conjugate. 

Nivel crescut de bilirubina la sugari

Prea mult bilirubina la sugari poate duce la icter. Inainte ca copilul sa se nasca, exista diferite forme de hemoglobina in organism. In momentul in care copilul se naste, vechiul hemoglobin se rupe rapid, ceea ce duce la un nivel ridicat de bilirubina. Corpul ar trebui sa poata scapa de bilirubina prin excretie.

Problema cu sugarii este ca au ficat subdezvoltat, ceea ce inseamna ca nu poate elimina complet bilirubina. Aceasta determina cresterea nivelului de bilirubina din sange. Nou-nascutii cu risc crescut de bilirubinem in sange includ sugari prematuri, sugari hraniti la san, vanatai in timpul nasterii si cei cu incompatibilitate cu ABO. 

Bilirubina in urina in timpul sarcinii

Daca nivelul bilirubinei este ridicat in timpul sarcinii, este un indicator ca celulele rosii din sange nu functioneaza corespunzator. Femeile gravide cu un nivel ridicat de bilirubina trebuie sa fie verificate in mod constant pentru orice stare de sanatate alarmanta, cum ar fi hepatita, boala vezicii biliare si alte forme de infectii.

Testul de urina pentru verificarea bilirubinei

Prezenta bilirubinei poate fi verificata printr-un test de urina. Unele benzi de testare a bilirubinei sunt disponibile la farmacii si pot fi achizitionate chiar si fara prescriptie medicala. Banda de urina va permite sa efectuati testul de bilirubina chiar in confortul casei dvs.

Ce cauzeaza bilirubina in urina?

Hepatita

Hepatita este inflamatia ficatului determinand cresterea numarului de bilirubine. Inflamatia ficatului este rezultatul atacului bacterian, parazitar sau viral. Un ficat inflamat lasat netratat ar putea duce la ciroza hepatica. Inflamatia ficatului poate fi de asemenea cauzata de tulburari autoimune, cum ar fi diabet zaharat de tip 1, tiroida hiperactiva, artrita reumatoida si boala lui Grave. 

Colita ulcerativa

Aceasta afectiune determina o crestere a nivelului de bilirubina.

Obstructia vezicii biliare

Exista diverse motive pentru care vezica biliara este obstructionata, dar motivul principal este prezenta pietrei. Aceasta duce la acumularea de bilirubin in care unele dintre ele pot fi detectate in urina.

Reducerea ductului biliar

Este cauzata de boala inflamatorie sau de rezultatul proceselor chirurgicale. Reduce fluxul de bila de la vezica biliara la intestine. Aceasta va provoca o crestere brusca a bilirubinei.

Alte afectiuni si circumstante care conduc la cresterea bilirubinei includ boala mostenita, cum ar fi sindromul Rotor, consumul prea mare de alcool, medicamentele toxice hepatice (medicamente toxice pentru ficat), anemia celulelor secera si septicemia (sepsis). 

Cum sa tratati un nivel crescut de bilirubina in urina?

Exista diverse motive pentru care creste nivelul bilirubinei in urina. Prin urmare, tratamentul si gestionarea nivelului ridicat de bilirubina depinde in primul rand de factorii care o provoaca. Daca este de origine bacteriana, medicul va prescrie antibiotice. Un medicament antiviral este utilizat pentru a trata nivelul ridicat de bilirubina de origine virala. Daca pacientul are ciroza hepatica (o boala avansata a ficatului), cel mai bun remediu este transplantul de ficat. 

Daca cauza nivelului ridicat de bilirubina este colica biliara, scopul tratamentului este de a dizolva piatra. Daca piatra este mica, poate fi dizolvata folosind anumite tipuri de medicamente. Cu toate acestea, daca piatra este destul de mare, cea mai buna abordare este litotritia. Este un proces in care piatra este distrusa printr-o serie de tratamente cu ultrasunete. Nu se face nicio incizie.

Modificarea stilului de viata este foarte recomandata la pacientii cu un nivel crescut de bilirubina. Trebuie sa evitati medicamentele toxice pentru ficat. Consumul de alcool trebuie restrictionat. 

Remedii naturale pentru bilirubina mare

Ciuperca Reishi – Este testat si dovedit eficient in tratarea hepatitei. Previne forme severe de boli hepatice. Ceea ce face acest ciuperca este stabilizarea sistemului imunitar si imbunatatirea functiilor.

Lamaia –  Sucul de lamaie contine pectina, care este eficienta in ameliorarea durerii vezicii biliare. Lamaia are proprietati antiinflamatorii, care ajuta la tratamentul icterului. Are capacitatea de a debloca conductele biliare, ceea ce il face extrem de eficient in controlul nivelului de bilirubina. 

Suc de rosii – Rosiile contin licopen, ceea ce reduce distrugerea ficatului. 

Surse medicale:

 1. https://medlineplus.gov
 2. www.healthline.com
 3. https://labtestsonline.org
 4. www.mayoclinic.org
 5. www.medicalnewstoday.com
 6. www.nytimes.com
 7. www.webmd.com
 8. www.medicalhealthtests.com
 9. www.quora.com
 10. https://en.wikipedia.org
(Visited 3.060 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

One thought on “Ce este bilirubina: Cauze nivel crescut de bilirubina in urina si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!