Cauze durere abdominala in partea dreapta

 • 288
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  290
  Shares

Durerea resimtita in partea dreapta a abdomenului poate fi fie in partea superioara (RUQ ~ partea superioara a cadranului superior), fie in partea inferioara (RLQ – dreapta). Durerea abdominala este un simptom nespecific care poate fi atribuit unei serii de afectiuni. Prin urmare, prezenta altor semne si simptome in asociere cu durerea este important de luat in considerare in diagnosticul diferential. Modalitatile pot include durerea care incepe, se inrautateste sau se amelioreaza cu schimbarea pozitiei, a mancarii, a foametei, a modificarilor in miscarile intestinului si a miscarii.

Diagnosticul final ar trebui sa fie facut de un specialist in medicina, dupa efectuarea unui studiu aprofundat si a unor investigatii diagnostice suplimentare, cum ar fi ultrasunetele abdominale, radiografia, scanarea CT sau RMN. Pot fi necesare si teste de sange si tehnici de investigatie specializate, cum ar fi o endoscopie, colonoscopie sau clisma de bariu. In general, durerea abdominala la dreapta poate fi atribuita plamanului drept, diafragmei, rinichiului, ficatului, vezicii biliare, pancreasului, intestinului subtire, cololnului ascendent sau colonului transversal al intestinului gros si peritoneului. Organele si structurile pelvine ar trebui, de asemenea, sa fie luate in considerare la durerile abdominale pe partea dreapta inferioara.

Cauze durere abdominala dreapta sus

Durerea din regiunea abdominala superioara dreapta poate fi superficiala sau profunda. Cauzele superficiale pot fi atribuite peretelui abdominal (piele si muschi), peritoneu, ficat si vezica biliara. Durerea mai profunda se poate datora ficatului, a canalelor biliare, a stomacului, a duodenului si a rinichilor.

Plamanii

Durerea poate fi asociata cu tesutul pulmonary, cu captuseala plamanului (pleura) sau cu spatiul din jurul plamanului (spatiul pleural). Afectiunile pulmonare si pleurale care pot provoca dureri abdominale pe partea dreapta includ:

 • Pneumonie (bacteriana sau virala) a lobului inferior al plamanului drept.
 • Pleurisia sau pleurita (inflamatia membranei pulmonare) de la infectie, traume si asa mai departe.

Semnele si simptomele pot include dificultati de respiratie, tuse si durere la respiratie / miscare.

Ficat

Ficatul este un factor important in durerea abdominala superioara dreapta, deoarece ocupa cea mai mare parte a acestei regiuni. Ca un organ mare cu functii diverse si unitatea centrala de procesare a nutrientilor, ficatul este predispus la o varietate de afectiuni. Conditiile hepatice care pot provoca dureri abdominale pe partea dreapta includ:

 • Ficat marit datorita insuficientei cardiace, hepatitei, ficatului gras, limfomului, leucemiei etc.
 • Cancer la ficat sau metastaze ale altor tipuri de cancer in ficat .

Semnele si simptomele pot include modificari ale miscarilor intestinale si consistenta scaunului, deficiente nutritive, icter, modificari ale apetitului si scadere in greutate.

Vezica biliara

Vezica biliara stocheaza bila produsa in ficat. Acest fluid contine compusi diferiti, in special substante si grasimi reziduale, si poate emulsia grasimi in intestin pentru a permite digestia si absorbtia ulterioara. Bila comunica cu conducta pancreatica inainte de golirea in duoden, prima parte a intestinului subtire. Conditiile in care vezica biliara poate provoca dureri abdominale pe partea dreapta includ:

 • Pietre biliare
 • Inflamatia vezicii biliare (cistita), in principal datorita calculilor biliari.
 • Inflamatia sau blocarea arborelui biliar (colangita).
 • Cancerul biliar.

Semnele si simptomele pot include icter, scaune grase si episoade de durere care sunt intense (colicioase) si apar, in general, dupa masa.

Duoden

Duodenul este prima parte a intestinului subtire si are un rol important pentru digestie. Acesta primeste alimentele partial digerate amestecate cu acid gastric si enzime din stomac si apoi enzimele biliare si digestive din pancreas. Acesta este adesea afectat de aceleasi patologii care afecteaza stomacul, adesea o combinatie de infectie si prezenta acidului gastric in duoden pentru perioade prelungite. Unele dintre conditiile duodenului care pot provoca dureri abdominale drepte includ:

 • Ulcer duodenal
 • Duodenita – inflamatia duodenului similara gastritei (stomacului).

Semnele si simptomele includ durere severa dupa mancare, desi durerea uneori poate usura usor consumul alimentar, modificarea miscarilor intestinale, eruptia excesiva si balonarea.

Muschi

Muschii abdominali cuprind mai multe grupuri de muschi care protejeaza continutul abdominal, stabilizeaza trunchiul in timpul miscarii si ajuta la schimbarea pozitiei. Deoarece cavitatea abdominala nu dispune de o protectie extensiva a scheletului ca cavitatea toracica, muschii abdominali trebuie sa se confrunte cu un impact semnificativ asupra traumei. Unele afectiuni care afecteaza muschii abdominali care pot provoca dureri abdominale drepte pe fata includ:

 • Muschi tensionati – cauza comuna.
 • Hernie
 • Rana provocata de un obiect contondent.
 • Abcesul Psoas

Semnele si simptomele includ in general durerea atunci cand ba miscati si sensibilitate la palparea zonei afectate.

Rinichi

Rinichiul este responsabil pentru filtrarea sangelui si formarea urinei. Electrolitii si apa sunt reabsorbiti dupa cum este necesar si urina este indreptata in jos spre uretra catre vezica. Rinichiul este ascuns in spate si usor sub ficat, pe partea dreapta a abdomenului. Unele afectiuni care afecteaza rinichii si uretra care pot provoca dureri abdominale in partea dreapta includ:

 • Pielonefrita (infectie a rinichiului drept).
 • Pietre la rinichi
 • Carcinomul renal

Semnele si simptomele includ modificari ale culorii si compozitiei urinare, modificari ale obiceiurilor urinare si semne suplimentare precum sangele in urina (hematuria).

Diafragma

Diafragma este muschiul concav mare care separa cavitatile toracice si abdominale. Acesta este principalul muschi al respiratiei, iar in partea dreapta se afla ficatul imediat sub ea. Cand este contractat, diafragma impinge in jos continutul abdominal pentru a extinde cavitatea toracica. Unele dintre conditiile diafragmei care pot provoca dureri abdominale drepte includ:

 • Abces in diafragma

Dureri abdominale drepta jos

Durerea abdominala in partea dreapta inferioara poate fi cauzata de unele din aceleasi cauze discutate in cadrul durerii abdominale superioare. Cu regiunile abdominale inferioare, continuarea cu cavitatea pelviana inseamna ca patologiile organelor sau structurilor pelvine pot fi, de asemenea, o cauza a durerii.

Apendice

Apendicele este un mic exudat din cecumul intestinului gros. Poate deveni inflamat, obstructionat si / sau infectat. Aceasta poate fi legata de partile inconjuratoare ale intestinului sau ale altor structuri abdominale sau poate aparea independent. Unele dintre conditiile de durere abdominala in partea dreapta inferioara includ: apendicita. Pentru a afla mai multe despre apendicita citeste articolul acesta In ce parte este apendicele? (Inclusiv simtomele apendicitei)

Intestinul subtire

Intestinul subtire cuprinde duodenul, jejunul si ileonul. Acesta este locul principal al digestiei si absorbtiei. Produsele uzate si materialul nedigerat trec in intestinul gros. Intestinul subtire este, de asemenea, cea mai lunga parte a tractului gastro-intestinal si predispus la diverse afectiuni care pot fi o continuare a patologiei in stomac sau intestin gros. Conditiile care afecteaza intestinul subtire care pot provoca dureri abdominale drepte includ:

 • Boala Crohn care afecteaza ultima parte a intestinului subtire, numita ileon terminal.

Colon

Colonul este partea principala a intestinului gros si a fost discutat mai sus. Partea cea mai proeminenta situata pe partea dreapta inferioara include cecumul si colonul ascendent.

 • Volvulus rasucirea cecumului (partea initiala a intestinului gros)

Organe reproductive la femei

Cauzele ginecologice ale durerii abdominale drepte sunt o cauza importanta si comuna. Ar trebui sa fie luata in considerare intotdeauna in special daca durerea pare sa fie asociata cu ovulatia sau ciclul menstrual sau daca exista modificari menstruale care sa insoteasca aparitia durerii.

Organe reproductive la barbati

Organe reproductive la barbate sunt putin probabil sa provoace dureri abdominale pe partea dreapta inferioara, cu durere in pelvis sau organe genitale. Unele conditii care trebuie luate in considerare includ:

 • Tulburari ale cordului sfermatic
 • Tulburari ale testiculelor

Vasele de sange abdominale

Vasele de sange din abdomen includ aorta mare si vena cava inferioara, cu diferite ramuri si afluenti. Aceste vase de sange sunt predispuse la o serie de boli care pot fi izolate la sistemul cardiovascular sau la o parte a unei afectiuni sistemice. Unele dintre aceste conditii includ:

 • Episoade angioedem ereditare
 • Ateroscleroza arterelor

Piele

Conditiile care afecteaza pielea pot fi responsabile pentru durerea abdominala superioara si inferioara din dreapta. Pot fi prezente leziuni sau deformari ale pielii, inclusiv eruptii cutanate, umflaturi si / sau roseata. Majoritatea bolilor de piele prezente cu mancarime, dar durere poate fi vazut in urmatoarele conditii:

 • Zona zoster
 • Dermatita (eczema) atunci cand pielea este rupta sau exista o infectie.

Membrana abdominala (peritoneum)

Peritoneul inconjoara in principal tractul gastrointestinal in abdomen si in fluidul peritoneal, mentinand organele lubrifiate atunci cand intra in contact unul cu celalalt. Inflamatia, infectia si umflarea pot fi asociate cu peritonita.

(Visited 2.102 times, 1 visits today)

 • 288
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  290
  Shares

Related posts

Leave a Comment