Anevrismul aortic abdominal: simptome, cauze, riscuri, complicatii, diagnostic, prevenire si perspective

 • 411
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  412
  Shares

Anevrismul aortic abdominal este o dilatatie a aortei abdominale care este mai mare de 3 cm. Aorta abdominala este un vas de sange major care leaga inima de extremitatile inferioare. Prevalenta acestei boli creste odata cu varsta. 5,2% dintre femei si 12,5% dintre barbatii cu varsta de 74-84 au anevrism aortic abdominal. In fiecare an, anevrismul aortic abdominal reprezinta aproximativ 11.000 de decese in Statele Unite. Rata de mortalitate datorita anevrismul aortic abdominalui este de aproape 90%.

Anevrismele apar atunci cand un vas de sange major are pereti slabiti. Factorii de risc pentru anevrismul aortic abdominal sunt similari cu alte boli de inima. Acesti factori de risc includ esul, varsta peste 65 de ani, istoricul familial al anevrismul aortic abdominal si infarctul miocardic anterior sau infarctul miocardic.

Dincolo de riscul de rupere a anevrismului, pacientii cu anevrismul aortic abdominal prezinta, de asemenea, un risc crescut de deces, precum si alte boli cardiovasculare. Anevrismele sunt “baloane” pe peretii vaselor de sange majore. Cand aceste anevrisme se rup, se produce sangerare interna extensiva sau hemoragie. Anevrismele apar cel mai adesea in aorta, care este principalul vas de sange care leaga inima de piept si de abdomen. Aorta transmite sange din inima catre toate celelalte parti ale corpului, inclusiv picioarele.

Simptome anevrism aortic abdominal 

In cele mai multe cazuri, anevrismul aortic abdominal nu este asociat cu o constelatie de simptome. Ocazional, pacientii pot simti dureri pe spate, pe abdomen sau pe laturi. Cu toate acestea, 75% dintre anevrisme sunt descoperite atunci cand pacientii sufera teste de diagnostic de rutina, cum ar fi raze X, pentru alte boli. In plus, persoanele pot simti, de asemenea, furnicaturi sau amorteala in mainile sau picioarele lor, cunoscute sub numele de parestezii, precum si de raceala. Uneori, pacientii pot simti o pulsatie in abdomen. Cu toate acestea, acest lucru este rar deoarece anevrismele necesita ani pentru a se dezvolta. Rareori, anevrismele pot provoca simptome inainte de a se rupe.

Cauze anevrism aortic abdominal 

Un anevrism este o largire permanenta a unei aorte pana la 1,5 ori diametrul sau normal. Diametrul normal al aortei la barbatii mai in varsta de 50 de ani este de 1,7 cm, iar la femei 1,5 cm. Spre deosebire de aceasta, o aorta in afara rinichilor, care are diametrul de cel putin 3 cm, este considerata a fi aneurala.

Evenimentul primar in dezvoltarea unui anevrism aortic abdominal este degradarea colagenului si a elastinei datorata enzimelor, intr-o proteoliza a procesului de apel. Diferite enzime participa la acest eveniment. Ele sunt factori critici care cauzeaza degradarea si modificarile ulterioare pe peretele aortei.

Stresul de la radicalii liberi, denumit stres oxidativ, joaca un rol important in dezvoltarea anevrismul aortic abdominal . Exista, de asemenea, o componenta autoimuna la anevrismul aortic abdominal. In special, imunoglobulina G este depozitata pe peretele aortei, impreuna cu infiltrarea celulelor albe din sange si a monocitelor, care sunt celule specializate pentru imunitate.

Fumatul provoaca inflamarea peretelui aortic. Atunci cand peretele aortic sufera de stres biomecanic, se pot dezvolta rupturi.

Factori de risc anevrism aortic abdominal 

Factorii de risc nemodificabili pentru anevrismul aortic abdominal includ sexul masculin si varsta in crestere. Acest lucru a fost validat in numeroase studii. De la 1-5% dintre pacienti, s-a constatat ca un istoric familial al anevrismul aortic abdominal este asociat cu un diagnostic actual de anevrismul aortic abdominal. Etnicitatea este un alt factor de risc.

Dovezile au aratat ca nord-europeni sunt mai predispusi la anevrismul aortic abdominal in comparatie cu africanii sau asiaticii.

Fumatul este un factor de risc semnificativ pentru anevrismul aortic abdominal. Fumatul continuu este asociat cu extinderea anevrismului aortic abdominal, crescand riscul ruperii si generand un rezultat mai rau. Cu toate acestea, exista unele dovezi care sa demonstreze ca exista un mic declin al riscului daca fumatul este intrerupt. Riscul de anevrismul aortic abdominal la persoanele care fumeaza este de 58/10000 persoane pe an.

Nivelurile ridicate de colesterol sunt asociate cu un risc crescut pentru anevrismul aortic abdominal. Reducerea nivelului de colesterol la pacientii cu risc pentru anevrismul aortic abdominal  este de dorit, desi nu exista dovezi ca acest lucru poate reduce sansele de dezvoltare a anevrismului aortic abdominal. Hipertensiunea este asociata cu anevrismul aortic abdominal. Studiile au aratat ca utilizarea medicamentelor antihipertensive, cum ar fi amlodipina, poate reduce incidenta anevrismului aortic abdominal de la 49% la 0%. Aceste studii arata ca exista o legatura importanta intre miscarea sangelui in organism si formarea anevrismului.

Exista unele tulburari ale tesutului conjunctiv care pot creste sansa unei persoane de a dezvolta anevrismul aortic abdominal. Acestea includ sindromul Marfan si sindromul Ehlers-Danlos.

Diabetul este un alt factor de risc pentru anevrismul aortic abdominal. Prevalenta acestei boli a crescut in ultimele decenii. Cu toate acestea, asocierea dintre anevrismul aortic abdominal si diabet nu este inca clara. Medicamentele utilizate pentru tratamentul diabetului predispun oamenii la anevrismul aortic abdominal.

 

Complicatii anevrism aortic abdominal 

Cea mai grava complicatie provocata de anevrismul aortic abdominal este riscul ruperii. Odata ce a avut loc o ruptura, chirurgia este mult mai putin probabil sa aiba succes. Astfel, scopul terapiei este de a trata anevrismul aortic abdominal inainte de a se rupe.

Repararea anevrismului este tratamentul primar pentru anevrisme care prezinta un risc ridicat de ruptura, fiind simptomatice. Totusi, repararea insasi este asociata cu complicatii. Riscul de reparare electiva trebuie sa fie cantarit impotriva riscului de deces cauzat de un anevrism si de alte complicatii. Aceasta decizie necesita o intelegere a cursului natural al bolii la pacientii cu anevrismul aortic abdominal care nu au rupt.

Riscul de rupere a anevrismelor mici, care au un diametru mai mic de 4 cm, este mult mai mic comparativ cu ruptura anevrismelor mai mari, care sunt definite ca fiind mai mari de 6 cm.

Pe langa marime, riscul ruperii unui anevrism aortic abdominal depinde de rata la care se extinde anevrismul aortic abdominal. Intrucat un anevrism devine mai mare, riscul de deces creste de asemenea. Pentru anevrisme mici, riscul de deces este mai mic de 0,5%. Cu toate acestea, anevrismele cu diametrul mai mare de 8 cm prezinta un risc de deces intre 30-50%.

Alte complicatii mai putin cunoscute ale anevrismul aortic abdominal includ fistulele, care sunt conexiuni anormale intre o vena si aorta si tromboembolismul, in care cheaguri de sange mici din anevrismul aortic abdominal calatoresc in alte parti ale corpului. Aceste cheaguri de sange pot bloca fluxul sanguin in alte zone, provocand un accident vascular cerebral.

Diagnostic anevrism aortic abdominal 

Un cardiolog ar trebui sa fie consultat atunci cand este suspectat un anevrism aortic abdominal. Instrumentul imagistic de alegere pentru diagnostic este un ultrasunete. Atunci cand sunt efectuate de radiologi instruiti corespunzator, ultrasunetele au o sensibilitate ridicata pentru detectarea anevrismului aortic abdominal, pana la 100%.

Screeningul este una dintre caile prin care sunt diagnosticate anevrismul aortic abdominal. Screeningul aduce beneficii pacientilor care se confrunta cel mai mult la risc, varsta peste 65 de ani si fumatul cel putin 100 de tigari in timpul vietii. Acest lucru poate fi efectuat cu ajutorul unui ultrasunete.

In afara de acestea, cardiologul va lua o istorie medicala, sociala si familiala detaliata pentru a determina riscul unei persoane asimptomatice pentru anevrismul aortic abdominal. Daca pacientul este simptomatic, poate fi necesara o scanare CT pentru a determina dimensiunea si prezenta aortei.

Daca anevrismul aortic abdominal sa rupt deja, pacientul trebuie sa fie adus imediat in camera de urgenta pentru a reduce riscul de deces.

Tratament anevrism aortic abdominal 

Daca un anevrism este mai mic de 4 cm in diametru, pacientii sunt deseori sfatuiti sa nu se supuna unei interventii chirurgicale, deoarece riscurile depasesc beneficiile. Cu toate acestea, ei ar trebui sa obtina o ecografie la fiecare 6 luni pana la 3 ani, in functie de diametrul unui anevrism.

Interventiile medicamentoase pot fi, de asemenea, folosite pentru a trata anevrismul aortic abdominal . De obicei, pacientii care au anevrisme mici pot fi plasati pe medicamente. Tensiunea arteriala trebuie controlata cu atentie. In plus, un beta-blocant, care este un tip de medicament folosit pentru tratarea hipertensiunii, poate fi prescris pentru a incetini cresterea unui anevrism. Cresterea activitatii fizice a unei persoane, cum ar fi prin ciclism, mersul pe jos sau alergatul, poate reduce riscul ruperii. Cu toate acestea, pacientii trebuie sfatuiti sa evite activitatile intense, cum ar fi ridicarea de greutati.

O interventie chirurgicala este, de asemenea, o optiune pentru anevrisme mai mari. Chirurgia poate fi fie sub forma unei interventii chirurgicale deschise, fie printr-un grafic de stent endovascular.

Prevenire anevrism aortic abdominal 

Cea mai buna modalitate de a preveni anevrismele este sa nu fumezi. Fumatul sa dovedit ca creste riscul unei persoane de a dezvolta anevrismul aortic abdominal cu pana la 200%. In plus, controlul tensiunii arteriale este un alt mod de a preveni anevrismul aortic abdominal. Utilizarea medicamentelor antihipertensive, dupa cum este necesar, se va dovedi a fi benefica. Consumul unei alimentatii sanatoase cu continut scazut de grasimi si exercitii fizice regulate pot, de asemenea, impiedica dezvoltarea anevrismului aortic abdominal.

Perspective anevrism aortic abdominal 

Perspectivele pentru pacientii cu anevrism aortic abdominal depinde de diametrul unui anevrism si de cat de rapid se extinde. In general, anevrismele cu diametru mai mare au un prognostic mai slab si pot duce la deces. Cu toate acestea, prognosticul pentru anevrisme mai mici care nu se extind rapid este in general bun. Persoana este capabila sa traiasca o viata normala cu ajustari minime. Monitorizarea continua si asteptarea vigilenta sunt cheia unui prognostic mai bun in ceea ce priveste anevrismul aortic abdominal. Prognoza poate depinde si de alte conditii co-morbide pe care pacientul le-ar putea avea deja

(Visited 1.934 times, 1 visits today)

 • 411
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  412
  Shares

Related posts

Leave a Comment