Alimentația sigură în sarcină: Ce alimente să eviți și ce nutrienți sunt esențiali

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2024-09-12 de Mariana

Sarcina este o stare de schimbare fiziologică extremă care implică fiecare organ al corpului femeii. În general, mortalitatea maternă a cunoscut o creștere în Statele Unite și a devenit din ce în ce mai important să se abordeze atât sănătatea femeilor, cât și a fătului. (1)

Importanța dietei în timpul sarcinii

Dieta în timpul sarcinii joacă un rol important. Multe studii au arătat că aportul corect de micronutrienți poate fi util în prevenirea multor factori de risc ai sarcinii.

Este foarte important să luați cantitatea potrivită de nutrienți, cum ar fi proteine, calciu, fier, seleniu, zinc, iod, acid folic și vitamina A. (2) Nutrienții potriviți pot duce la o sarcină sănătoasă, pot reduce riscul de naștere prematură și pot preveni malformațiile congenitale. (2)

Pe lângă consumul cantităților potrivite de alimente, este, de asemenea, la fel de important să evitați alimentele care pot provoca rău.

Femeile însărcinate prezintă un risc crescut de boli care le pot dăuna lor și copilului lor. Din acest motiv, li se cere să evite consumul de alimente care pot conține listeria, salmonella, alte tipuri de bacterii, viruși și paraziți. (2)

Ce să nu mănânci în timpul sarcinii

Aruncă o privire mai profundă la această listă.

1. Conserve si peste crud

Peștele oferă nutrienți, inclusiv proteine, vitamina D, acizi grași omega-3 și iod, care sunt necesari pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului. Studiile observaționale au descoperit că consumul de pește duce la rezultate favorabile pentru mama însărcinată și pentru copil. (3)

Cu toate acestea, fructele de mare sunt, de asemenea, o sursă de mercur, care este un mineral potențial toxic și are un impact negativ asupra dezvoltării creierului fetal. Cantitatea de mercur variază în funcție de sursa de pește. (3)

Orientările nutriționale din diferite țări, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit, recomandă evitarea consumului de conserve de pește, în special de ton, în special în timpul sarcinii. În mod similar, peștele crud, cum ar fi sushi, ar trebui, de asemenea, evitat, deoarece poate conține paraziți care sunt uciși doar prin congelare sau gătit. (3)

2. Carne rară și procesată

Carnea poate fi o sursă excelentă de proteine ​​și fier în dieta unei femei însărcinate. Un studiu a identificat că consumul scăzut de carne în timpul sarcinii este asociat cu un risc crescut de abuz de substanțe în anii adolescenței. (4)

Cu toate acestea, consumul de carne rară (sever insuficient gătită), precum și de carne procesată, inclusiv mezeluri, hot dog și mâncăruri, toate pot duce la un risc crescut de a dezvolta listerioză, o boală severă frecventă la femeile însărcinate cauzată de un germen numit listeria. . (5)

Din acest motiv, evitați consumul de mezeluri și mezeluri și gătiți bine preparatele din carne pentru a reduce șansele de îmbolnăvire.

3. Ouă crude sau insuficient fierte

Unele culturi folosesc ouă crude în anumite băuturi, cum ar fi ponche, licuados și egmog. (6) Deși consumul unor astfel de alimente poate fi sigur, este riscant pentru femeile însărcinate. Ouăle crude nepasteurizate pot fi contaminate cu salmonella și pot provoca infecții. (7)

Ghidurile pentru femeile însărcinate din Canada le recomandă femeilor însărcinate să evite ouăle crude și insuficient fierte (cum ar fi omleta care curge sau ouăle fierte). De asemenea, recomandă spălarea temeinică a mâinilor și a vaselor care au intrat în contact cu ouăle crude. (8)

4. Crustacee crude

Femeile însărcinate sunt sfătuite să evite consumul de crustacee crude, inclusiv scoici, stridii și creveți, deoarece acestea pot transporta viruși și germeni care pot provoca boli de origine alimentară. (8)

5. Lactate crude sau nepasteurizate

Pasteurizarea laptelui crud a fost introdusă cu peste o sută de ani în urmă ca un proces de ucidere a agenților patogeni și a microorganismelor. Acest lucru a dus la reducerea bolilor și a ajutat la conservarea laptelui pentru mai mult timp. (9)

Din acest motiv, lactatele crude nepasteurizate, cum ar fi laptele sau produsele lactate, inclusiv brânza, untul și smântâna, sunt, de asemenea, nepotrivite femeilor însărcinate, deoarece pot conține listeria, iar consumul lor poate provoca listerioză. (5)

6. Salate ambalate

Salatele ambalate sau în pungi pot fi o modalitate convenabilă pentru oameni de a-și consuma porțiile zilnice de legume. Cu toate acestea, salatele preambalate și gata de consumat prezintă riscul de a fi contaminate cu listeria. (5)

În schimb, curățați și pregătiți-vă propriile legume. Uscați-le bine și depozitați-le în pungi de dimensiunea unei porții pentru confort.

7. Cofeina

Mulți oameni consumă cofeină sub formă de cafea, ceai și băuturi energizante. Este o parte vitală a ritualului zilnic al multor oameni și s-ar putea să te trezești să apelezi la băuturi cu cofeină de mai multe ori pe zi.

Cu toate acestea, s-a constatat că consumul de cofeină la femeile însărcinate are rezultate negative severe. (10)

Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară consideră că mai puțin de 200-300 mg de cofeină pe zi sunt sigure, (11) dovezile științifice actuale susțin ideea de a evita în totalitate cofeina. (10)

Femeile însărcinate pot folosi cafeaua decofeinizată și ceaiul negru.

8. Alcool

Consumul de alcool este poate cel mai prost obicei pe care îl poate avea o femeie însărcinată. Consumul de alcool la viitoarele mame poate provoca tulburări de creștere a fătului, nașteri morti și sindromul alcoolic fetal, care nu poate fi vindecat niciodată. (12)

9. Cantități mari de vitamina A

Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi similară cu vitaminele D, E și K. Aceste vitamine nu sunt excretate ca vitaminele solubile în apă și au șanse mai mari de a crește toxicitatea. (13)

În timp ce multor gravide li se prescriu câteva suplimente pentru a compensa eventualele deficiențe nutriționale, consumul crescut de vitamina A (prin alimente sau suplimente) la niveluri mai mari de 10000 UI/zi poate provoca avorturi spontane și deformări ale inimii și ale sistemului nervos în primul trimestru. (14)

Este important să nu consumați niciodată niciun supliment înainte de a consulta un medic în timpul sarcinii.

Papaya și ananas în timpul sarcinii

Papaya

Poveștile bătrânilor vorbesc despre evitarea consumului de fructe precum papaya și ananas, cu pretenția că acestea sunt dăunătoare pentru femeia însărcinată și pot induce travaliul timpuriu sau pot acționa ca un abortiv.

Studiile pe animale au arătat clar că consumul de papaya coaptă (până la 1 cană pe zi) nu a fost dăunător. Cu toate acestea, fructele necoapte, care sunt bogate în substanțe care provoacă contracții uterine, pot fi dăunătoare și, prin urmare, trebuie evitate. (15)

În unele medicamente populare, întregul fruct de papaya, inclusiv sămânța sa, este folosit ca medicament datorită antioxidantilor și altor beneficii medicinale. Cu toate acestea, studiile pe animale au descoperit că extractele din semințe de papaya au efecte antifertilitate la femelele de șobolan. De asemenea, a provocat perturbări ale hormonilor feminini și ale țesutului ovarian. (16)

Ananas

Similar cu papaya, ananasul susține că poate provoca avortul fătului datorită componentelor sale chimice. În plus, în unele culturi, ananasul copt a fost folosit ca medicament tradițional pentru a provoca avorturi, în timp ce în alte locuri, sucul fructelor necoapte este folosit pentru același efect. (17)

Este important de reținut că majoritatea afirmațiilor avortive ale ananasului provin din utilizarea sa în medicina populară și nu au fost dovedite de știință.

Prin urmare, consumul unei porții de papaya sau ananas este, în general, sigur în timpul sarcinii (cu excepția cazului în care este alergic). Alege fructe coapte pentru a-ți menține copilul în siguranță.

Consumul general de fructe în sarcină

Fructele sunt surse bogate de micronutrienți, cum ar fi fier, acid folic, vitamina C și magneziu, toate acestea fiind asociate cu o sarcină și o naștere sănătoasă.

Într-un studiu amplu care a inclus femei însărcinate, consumul de fructe de la începutul până la mijlocul sarcinii a fost eficient în reducerea riscului de greutate mică la naștere a fătului. (18)

Cele mai puse întrebări

Pot mânca curmale în timpul sarcinii?

Consumul a până la 3 curmale este considerat sigur. Femeile aflate în ultimul trimestru de sarcină care folosesc curmale pentru a induce travaliul consumă până la 6 curmale pe zi timp de 4 săptămâni. (19) Cu toate acestea, nu ezitați să evitați cu totul fructele dacă vă simțiți în nesiguranță.

Ce ceaiuri din plante pot fi consumate în siguranță?

Majoritatea ceaiurilor din plante au o anumită asociere cu riscul sarcinii, așa că este mai bine să le evitați. Este posibil să bei ceai de ghimbir (pentru a ușura greața) ; totusi, evita-l in primul trimestru si nu consuma mai mult de 2 cani pe zi.

Cuvânt final

Sarcina este un moment special în viața fiecărei femei. Nu este lipsit de anxietate cu privire la alimentele care pot fi sigure și ce trebuie evitate.

Ideea generală din spatele evitării alimentelor pentru o sarcină sigură și sănătoasă este prevenirea consumului de toxine și agenți patogeni, cum ar fi microorganismele care cauzează boli. Unii nutrienți pot provoca toxicitate în cantități mari, ceea ce poate afecta și copilul. Pentru nelămuriri și îndoieli, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Visited 382 times, 1 visit(s) today

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,231FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE