Tipuri de hepatita, simptome si prevenire

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hepatita este o inflamatie a ficatului, care este cauzata de o infectie virala. Exista cinci virusuri care pot duce la hepatita: hepatita A, B, C, D, si E.

hepatita

Ficatul este un organ extrem de important in organism. Acesta ajuta la metabolizarea substantelor nutritive. El, deasemenea ajuta in digestia alimentelor, si, actioneaza ca un sistem de eliminare a toxinelor si a deseurilor din sange. O persoana nu poate supravietui fara un ficat functional.

Hepatita interfereaza cu capacitatea ficatului de a functiona corect. Infectii virale severe pot provoca insuficienta hepatica, care este adesea fatala. Virusurile hepatitice sunt extrem de infectioase, si sansele de a deveni infectat cu un virus hepatitic sunt mult mai mari decat cu HIV. Acesta este un rezultat al virusului fiind prezent într-un numar mult mai mare. Simptomele de hepatita includ icter, care este o îngalbenirea pielii si a ochilor, dureri abdominale, febra, oboseala si constant. Hepatita poate duce la deteriorarea permanenta a ficatului. Virusul hepatitei poate, de asemenea, în liniste trai în ficat dupa ce simptomele au disparut. În cazul în care virusul traieste, persoana poate infecta înca alti oameni.

Tipuri de hepatita

Hepatita A este cauzata de consumul de alimente contaminate cu acest virus, de obicei, prin materiile fecale. Acesta este tipul de hepatita asociat cu consumul stridii crude si cu alte crustacee crude. Hepatita A este cel mai putin periculos de virus hepatic, si cei mai multi oameni se recupereaza complet.

Hepatita B este un tip mult mai grave de infectie, si este cel mai adesea raspandit prin contact sau fluide corporale sexuale, similar cu HIV. Spre deosebire de HIV, cu toate acestea, virusul hepatitei B poate fi contractat prin sarut. Simptomele hepatitei B pot dura luni de zile. Desi cei mai multi oameni se recupeaza pe deplin de ea, cativa dezvolta leziuni hepatice permanente, si aproximativ 10% devin purtatori. Purtatorii de peste 30 de ani pot dezvolta cancerul la ficat.

Hepatita C a fost identificat doar cateva decenii în urma. Simptomele sunt similare cu hepatita B, iar aceasta este uneori asociata cu infectie HIV.

Hepatita D infecteaza persoanele infectate deja cu virusul hepatitei B. Virusul se transmite prin contactul cu sange infectat si pe cale sexuala, atunci cand contactele sunt neprotejate si cu mai multi parteneri.

Hepatita E, care este similar cu hepatita A, are loc în principal în tarile subdezvoltate.

Vaccinuri si Prevenirea hepatitei

Hepatita B si C pot fi prevenite sau evitate prin aceleasi masuri de precautie ca si HIV. Hepatita A poate fi prevenite prin curatenie adecvata, spalare corecta a mainilor, si prin urmare cu o igiena corecta. Exista vaccinuri pentru hepatita A si B. Acestea sunt administrate într-o serie de injectii, care construiesc încet imunitatea organismului la virus. Vaccinarile sunt foarte recomandabile pentru esteticieni, deoarece acestea sunt expuse periodic la sange si fluide corporale.

(Visited 255 times, 1 visits today)

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Related posts

Leave a Comment