De ce este atat de sanatos sa mananci afine

INGRIJIREA SANATATII

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Afinele se pare ca fac parte din gama super-alimentelor, si pe buna dreptate. Ele contin cantitati mari de fitochimicale, cum ar fi polifenoli care determina activitatea antioxidantilor ele ajutand la prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare.

Beneficii afine

Printre cele mai cunoscute efecte benefice pentru organism ale consumului de afine sunt cele legate de imbunatatirea vederii, efectul antiulceros, efectul antidiabetic, tonifiant nervos si de intarire a sistemului imunitar. De asemenea au calorii putine si au continut bogat de vitamina C, vitamina E si fibre.

Vitamina C este bun pentru sistemul imunitar si sprijina tesutul conjunctiv, care este esentiala pentru o piele sanatoasa. Este de asemenea un antioxidant puternic, cum este si vitamina E, astfel incat cele doua impreuna ajuta la protejarea celulelor din corpul nostru de radicalii liberi. Fibrele sunt esentiale pentru un sistem digestiv sanatos si ajuta la reglarea nivelului de colesterol.

Similar cu vitaminele C si E, fitochimicale gasite in afine (flavonoide, antocianidine, acizi fenolici, taninuri) previn si repara daunele celulare facute de radicalii liberi. Studiile din laborator arata ca substantele din afine pot de asemenea reduce inflamatia.

Aceleasi fitochimicale pot, de asemenea, pot preveni bolile cardiovasculare. In urma cercetarilor (pe soareci), s-a constatat ca afinele pot ajuta la reducerea grasimei abdominale, trigliceride, colesterol dar, este nevoie de mai multa cercetare.

Unde puteti gasi afine si cum sa le consumati

Puteti gasi in magazine alimentare, in forma proaspata sau congelata. In timpul verii, se pot gasi in piete, culese de producatorii locali sau puteti sa mergeti sa culegeti propriile afine din padure.

Ele se pot pastra cateva luni in congelator sau proaspete in frigider cateva zile. Puteti adauga afine intr-un castron cu fulgi de ovaz sau iaurt sau va puteti bucura de o gustare proaspata de afine.

Afinele sunt adesea folosite ca ingrediente in produse de patiserie, deserturi, si alte feluri de mancare. Daca, aveti de gand sa utilizati afine in retete, folositi retete sanatoase, care includ, de asemenea, cereale integrale, fructe si uleiuri sanatoase, cum ar fi uleiul de rapita. Feriti-va  de cantitati excesive de zahar si grasimi nesanatoase.

Unele personane consuma afinele in tratamente interne cum ar fii:

  • Tulburari de memorie
  • Oboseala oculara, scaderea acuitatii vizuale
  • Colesterol si trigliceride marite
  • Adjuvant contra varicelor si fragilitatii capilare
  • Reumatism
  • Guta
  • Adjuvant in cancerul intestinal
  • Adjuvant in cancerul ovarian
  • Viroza respiratorie, viroze in general
  • Infectie urinara
  • Adjuvant in diabet
  • Imbatranirea prematura
  • Avitaminoza C

Precautii si contraindicatii la consumul de afine

Principala precautie la consumul de afine uscate este pentru constipatie, caz in care administrarea acestor fructe se va face cu prudenta, in cantitati mici la inceput, pentru a nu incetini sau bloca tranzitul intestinal.

LĂSAȚI UN MESAJ

ULTIMELE ARTICOLE

Articole relevante