Ultima actualizare 2024-07-02 de admin
Beneficii afine
Printre cele mai cunoscute efecte benefice pentru organism ale consumului de afine sunt cele legate de îmbunătățirea vederii, efectul antiulceros, efectul antidiabetic, tonifiant nervos și de întărire a sistemului imunitar. De asemenea, au calorii puține și un conținut bogat de vitamina C, vitamina E și fibre.
Vitamina C este bună pentru sistemul imunitar și sprijină țesutul conjunctiv, esențial pentru o piele sănătoasă. Este, de asemenea, un antioxidant puternic, la fel ca vitamina E, astfel încât cele două împreună ajută la protejarea celulelor din corpul nostru de radicalii liberi. Fibrele sunt esențiale pentru un sistem digestiv sănătos și ajută la reglarea nivelului de colesterol.
Similar cu vitaminele C și E, fitochimicalele găsite în afine (flavonoide, antocianidine, acizi fenolici, taninuri) previn și repară daunele celulare făcute de radicalii liberi. Studiile din laborator arată că substanțele din afine pot, de asemenea, reduce inflamația.
Aceleasi fitochimicale pot preveni bolile cardiovasculare. În urma cercetărilor (pe șoareci), s-a constatat că afinele pot ajuta la reducerea grăsimii abdominale, trigliceridelor și colesterolului, dar este nevoie de mai multă cercetare.
Unde puteți găsi afine și cum să le consumați
Puteți găsi afine în magazine alimentare, în formă proaspătă sau congelată. În timpul verii, se pot găsi în piețe, culese de producătorii locali, sau puteți merge să culegeți propriile afine din pădure.
Ele se pot păstra câteva luni în congelator sau proaspete în frigider câteva zile. Puteți adăuga afine într-un castron cu fulgi de ovăz sau iaurt, sau vă puteți bucura de o gustare proaspătă de afine.
Afinele sunt adesea folosite ca ingrediente în produse de patiserie, deserturi și alte feluri de mâncare. Dacă aveți de gând să utilizați afine în rețete, folosiți rețete sănătoase, care includ, de asemenea, cereale integrale, fructe și uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de rapiță. Feriti-vă de cantități excesive de zahăr și grăsimi nesănătoase.
Unele persoane consumă afinele în tratamente interne cum ar fi:
- Tulburări de memorie
- Oboseala oculară, scăderea acuității vizuale
- Colesterol și trigliceride mărite
- Adjuvant contra varicelor și fragilității capilare
- Reumatism
- Gută
- Adjuvant în cancerul intestinal
- Adjuvant în cancerul ovarian
- Viroză respiratorie, viroze în general
- Infecție urinară
- Adjuvant în diabet
- Îmbătrânirea prematură
- Avitaminoza C
Precauții și contraindicații la consumul de afine
Principala precauție la consumul de afine uscate este pentru constipație, caz în care administrarea acestor fructe se va face cu prudență, în cantități mici la început, pentru a nu încetini sau bloca tranzitul intestinal.