8 virusuri ce provoaca cancer la om

 • 934
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  936
  Shares

Nu se cunosc cu exactitate toate cauzele cancerului, dar unii factori de mediu si biologici sunt deja bine cunoscuti. Cele mai importante sunt:

Factori de mediu 

Expunerea la substante chimice daunatoare, cum ar fi tigarile, formaldehida si azbestul, joaca un rol important in dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer, in special a tractului respirator.

Factori genetici

Unele cancere au o preferinta clara a familiei si este foarte comun sa existe mai mult de un caz in familie. Principalele exemple sunt: ​​cancerul de san, colon, cancer endometrial si ovarian.

Bolile infectioase 

Infectiile microbiene pot provoca cancere, cum ar fi limfomul, carcinoamele si leucemia.

Dintre bolile infectioase, virusurile sunt cele mai importante, reprezentand pana la 20% din toate cazurile de cancer.

Rolul infectiilor virale in dezvoltarea anumitor tipuri de cancer a fost descoperit in 1911 de virologul francez Peyton Rous.

Dr. Rous a aratat ca a fost posibila inducerea aparitiei cancerului la puii sanatosi care au fost infectati cu un tip specific de virus, care a fost numit Rous Sarcoma Virus, in onoarea sa. Aceasta descoperire ia adus Premiul Nobel pentru Medicina in 1966.

De atunci, cel putin 8 virusuri au fost identificate ca provocand cancer. In acest articol, este vorba despre aceste virusuri.

Care sunt virusii care pot provoca cancer?

Papilomavirus uman (HPV)

Papilomavirusul uman, mai bine cunoscut sub numele de HPV, este un virus care are mai mult de 150 subtipuri, unele dintre ele responsabile pentru debutul cancerului.

Mai mult de 90% din cancerele de col uterin sunt cauzate de virusul HPV, care este de obicei dobandit prin act sexual.

Aproximativ 12 subtipuri de HPV pot cauza cancer de col uterin, dar in mai mult de 70% din cazuri, subtipurile responsabile sunt HPV-16 si HPV-18.

In plus fata de cancerul de col uterin, HPV poate provoca, de asemenea, cancer in urmatoarele organe:

 • Penis
 • Anus
 • Vagin
 • Vulvei
 • Oro-faringian
 • Gura

Din fericire, exista deja un vaccin impotriva HPV si este de asteptat ca in cateva decenii aceste tipuri de cancere sa devina mai putin frecvente.

Virusul hepatitei B (HBV)

Virusul hepatitei B (HBV), asa cum spune numele, este virusul responsabil pentru hepatita B, o infectie hepatica.

Hepatita B este o pandemie care afecteaza intre 250 si 300 de milioane de oameni din intreaga lume si provoaca moartea a peste 600.000 de persoane in fiecare an.

Principalele forme de transmitere a VHB sunt sexul neprotejat, impartirea lucrurilor cu cei infectati si contaminarea sugarilor in timpul sarcinii prin placenta.

Aproximativ 5% dintre pacientii infectati cu VHB dezvolta hepatita cronica B, care este o forma permanenta de infectie a ficatului de catre virus.

Hepatita cronica B este unul dintre factorii de risc major pentru carcinomul hepatocelular al celulelor hepatice.

Din fericire, exista deja un vaccin impotriva hepatitei B si face parte din calendarul vaccinului in copilarie. Adultii care nu au fost niciodata vaccinati pot primi vaccinul.

Virusul hepatitei C (VHC)

Virusul hepatitei C (HCV) este un alt virus care provoaca, de asemenea, hepatita si este responsabil pentru aproximativ 1/3 din cazurile de hepatocarcinom.

Riscul de a avea cancer la ficat din cauza hepatitei C este chiar mai mare decat la hepatita B, deoarece mai mult de 80% dintre pacientii infectati se dezvolta intr-o forma cronica a bolii si aproape jumatate dintre ei dezvolta ciroza dupa cateva decenii.

Aproximativ 3% dintre pacientii cu ciroza cauzata de VHC ajung sa dezvolte hepatocarcinomul.

Desi inca nu exista vaccinuri pentru hepatita C, tratamentul eficient este deja in vigoare si rata actuala de vindecare este mai mare de 90%.

Virusul Epstein-Barr (EBV)

EBV este un virus al familiei herpetice. El este agentul responsabil de mononucleoza infectioasa, cunoscuta si sub numele de “boala de sarut”.

In plus fata de sarutari, Epstein-Barr poate fi transmis de la o persoana la alta prin tuse, stranut sau impartind ochelari si tacamuri.

Marea majoritate a oamenilor au contact cu virusul in primii ani de viata si au dezvoltat o imagine foarte usoara, care nu poate fi distinsa de o raceala simpla.

Acesti copii infectati se vindeca spontan si dobandesc imunitate pentru restul vietii. Mai putin de 10% dintre copiii care se infecteaza cu Epstein-Barr  dezvolta simptome relevante, cum ar fi febra sau durere in gat.

Ca si in cazul altor infectii cu virus herpetic, infectia cu EBV nu este complet eliminata din organism, desi pacientii raman asimptomatici. Virusul Virusul Epstein-Barr infecteaza si ramane „ascuns“ in limfocitele B, un tip de celule albe din sange.

Virusul este capabil de a provoca schimbari in codul genetic al limfocitelor B, crescand riscul de cancer legat de aceste celule. Cele mai importante sunt:

Limfomul lui Burkitt

 • Hodgkin si limfomul non-Hodgkin
 • T-celule limfom
 • Carcinomul nazofaringian
 • Unele forme de cancer la stomac

Aceste tipuri de cancer asociate cu EBV sunt mai frecvente in Africa si Asia de Sud-Est. In general, putini oameni infectati cu EBV vor dezvolta cancer. Majoritatea au un tip de imunosupresie care faciliteaza aparitia neoplaziei.

Virusul herpetic uman tip 8 (HHV-8)

Virusul herpetic uman tip 8  (HHV-8) este un alt virus din familia herpes, care este asociat cu aparitia tumorilor. Este posibil sa se identifice virusul in aproape toate tumorile de sarcom Kaposi.

Sarcomul Kaposi este un cancer rar, cu crestere lenta, care apare adesea pe piele ca niste tumori rosiatic-purpurie.

Doar 0,03% dintre persoanele sanatoase infectate cu HHV-8 dezvolta sarcom Kaposi. Aceasta rata foarte scazuta se datoreaza faptului ca sistemul nostru imunitar este capabil sa controleze virusul. Acest tip de tumoare a fost intotdeauna foarte rar.

Cu toate acestea, de la declansarea SIDA in anii 1980 si dezvoltarea de tratamente care implica medicamente imunosupresoare, cum ar fi transplanturile de organe, numarul persoanelor care traiesc cu sistemul lor imunitar compromis a crescut progresiv, aducand cu el o serie de noi boli care au fost rare, inclusiv sarcomul Kaposi.

Nu este bine cunoscut modul in care este transmis virusul HHV-8 de la o persoana la alta, dar se pare ca sexul si transmiterea prin saliva sunt principalele cai.

Virusul limfotropic de tip T uman (HTLV-1)

HTLV-1 este un virus care provoaca leucemie cu celule T in aproximativ 2 pana la 5% dintre adulti. Aceasta forma de leucemie apare, de obicei, dupa mai mult de 20 de ani de contaminare.

HTLV-1 poate fi transmis prin alaptare, impartirea acelor sau seringilor, transplanturi de organe sau sex neprotejat. Nu exista niciun risc de transmitere prin contactul ocazional.

La majoritatea persoanelor infectate, virusul nu provoaca nici un simptom.

HTLV-1 este cel mai raspandit in Japonia, Caraibe si Orientul Mijlociu, cu aproximativ 10 milioane de persoane infectate la nivel mondial.

HIV – Virusul imunodeficientei umane

HIV (virusul imunodeficientei umane) este virusul responsabil pentru sindromul imunodeficientei dobandite, mai bine cunoscut prin acronimul SIDA. 

HIV infecteaza si distruge limfocitele, celulele care ne apara sangele, slabind astfel sistemul imunitar al pacientului.

HIV nu provoaca in mod direct cancer, dar slabirea sistemului imunitar creste riscul de infectie prin virusii descrisi mai sus si declansarea diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi:

 • Cancerul colului uterin
 • Cancer de ochi
 • Limfomul
 • Cancerul anal
 • Sarcomul Kaposi
 • Cancer de piele non-melanom
 • Cancerul penisului
 • Vaginala si cancerul vulvar

Poliomavirusul de celule Merkel (MCV)

MCV a fost descoperit in 2008 in esantioane de tip rar si agresiv de cancer de piele denumit carcinom de celule Merkel.

Majoritatea oamenilor se gasesc infectati cu acest virus, dar rareori cauzeaza simptome.

Nu este inca clar cum sunt infectati oamenii, dar virusul a fost deja gasit in mai multe locuri din organism, inclusiv pielea si saliva.

Persoanele in varsta, imunosupresate si expuse la soare, sunt cei care prezinta un risc mai mare de a dezvolta acest cancer.

Surse medicale:

https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/infectious-agents/infections-that-can-lead-to-cancer/viruses.html

https://www.asm.org/Articles/2018/October/A-Brief-History-of-Cancer-Virology

https://www.asm.org/Articles/2019/January/The-Seven-Viruses-that-Cause-Human-Cancers

https://www.niehs.nih.gov/health/materials/cancercausing_viruses_508.pdf

(Visited 7.035 times, 1 visits today)

 • 934
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
  936
  Shares

Related posts

Leave a Comment