Limfomul: tipuri, simptome, cauze, riscuri, diagnostice, tratament si perspective

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Limfoamele sunt compuse din grupuri de boli maligne care provin de la celulele B si celulele T in sistemul limfatic. Exista doua grupuri traditionale de limfoame: limfomul Hodgkin si non-Hodgkin. Cu toate acestea, acum este cunoscut faptul ca limfomul Hodgkin este doar unul dintre multele subtipuri de limfoame. In mod similar, limfomul non-Hodgkin este un termen relativ lipsit de sens, deoarece reprezinta toate subtipurile ramase ale bolii. Limfomul non-Hodgkin este mai putin previzibil comparativ cu limfomul Hodgkin. Perspectivele de vindecare a acestei boli depind de stadiul, de tratamentul si de tipul histologic. Cel mai clar factor de risc pentru boala este suprimarea sistemului imunitar, care este de obicei asociata cu HIV / SIDA, sau medicamente utilizate pentru a preveni respingerea organelor in cazurile de transplant. Limfomul Hodgkin este caracterizat histopatologic de prezenta celulelor Reed-Sternberg. Acest tip de limfom este rar, dar este una dintre cele mai bine caracterizate malignitati ale sistemului limfatic

Tipuri de limfom

Desi separarea clasica a limfoamelor in limfoamele Hodgkin si non-Hodgkin nu mai este stiintifica, este inca un ghid util in intelegerea bolii.

Limfomul non-Hodgkin se dezvolta in sistemul limfatic atunci cand limfocitele se distrug si se muta. Ele cresc anormal si se inmultesc, de asemenea, la o rata rapida. Acest lucru face ca ganglionii limfatici sa se mareasca si sa apara tumori. Aceste limfocite deteriorate incep sa inlocuiasca limfocitele normale ale organismului si persoana devine susceptibila la infectii. Limfomul non-Hodgkin poate sa apara numai intr-un singur ganglion limfatic, intr-un grup sau in organe, cum ar fi ficatul.

Exista doua tipuri principale de limfom non-Hodgkin bazat pe tipul de celula in care a inceput cancerul. Prin urmare, limfomul non-Hodgkin poate fi fie celula B, fie varietatea de celule T. Limfoame cellule B pot fi una dintre urmatoarele: celule difuze mari de celule B, foliculare, limfatice mici, sau celule de manta. Limfoamele T pot fi precursori T-limfo-blastic, celule T-periferice sau T-celule cutanate.

Pe de alta parte, limfomul Hodgkin poate fi clasificat in doua tipuri: limfomul Hodgkin clasic si limfomul Hodgkin predominant al limfocitului nodular. Patru subtipuri principale ale limfomului Hodgkin clasic au fost identificate: scleroza nodulara, celularitatea mixta, limfocitele epuizate si limfocitul bogat clasic. Limfomul Hodgkin predominant al limfocitelor nodulare este un subtip al limfomului Hodgkin care apare la aproximativ 5% dintre pacienti.

Simptome limfoame

Nu exista simptome specifice pentru limfoame. De fapt, multe dintre semnele si simptomele asociate cu boala sunt destul de comune, cum ar fi oboseala, febra, tusea si transpiratiile nocturne. Pacientii isi vad adesea medicul, deoarece considera ca au o infectie respiratorie sau gripa de lunga durata.

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu limfom Hodgkin si non-Hodgkin nu au simptome. Cu toate acestea, cel mai comun semn de avertizare al bolii este umflarea ganglionilor limfatici. Acest lucru poate sau nu poate fi dureros si cel mai adesea apare la nivelul gatului. Unii oameni pot suferi de asemenea umflaturi in alte parti ale corpului, cum ar fi zona inghinala si axile, unde sunt localizate si ganglionii limfatici. Alte semne pot include pierderea in greutate inexplicabila, febra intermitenta, transpiratia si / sau lipsa de energie. Un simptom mai putin frecvent este mancarime persistenta care devin mai severe in timp. De obicei se prezinta pe brate, trunchi si picioare. Durere la respiratie, tusea sau disconfortul toracic pot fi semne de cancer in piept. In stadiile incipiente ale bolii, nu este de obicei implicata durere.

Cauzele limfoamelor

Limfoamele apar din cauza faptului ca genele din limfocitele (celulele albe din sange) au suferit mutatii. Aceste modificari fac ca celulele sa creasca si sa modifice modul in care aceasta se imparte. De asemenea, ele pot impiedica celulele sa moara in mod normal. Desi exista numerosi factori de risc cunoscuti pentru dezvoltarea limfoamelor, cauzele exacte sau mecanismele prin care oamenii dezvolta boala nu sunt cunoscute.

Limfoamele non-Hodgkin de celule B sunt caracterizate prin mutatii specifice in gene.  

Alti cercetatori au descoperit ca mutatiile in genele suprimatoare tumorale CD95 si ATM pot provoca limfoame Hodgkin si non-Hodgkin.

Infectiile sunt de asemenea considerate a contribui la patogeneza limfoamelor. In special, virusul Epstein-Barr se gaseste in celulele B si, in cazuri rare, este implicat in dezvoltarea afectiunilor maligne.

Factori de risc

Exista diferiti factori de risc pentru dezvoltarea limfoamelor. Unii oameni, cum ar fi cei cu HIV, au un risc crescut din cauza sistemului imunitar slabit. Medicamentele utilizate pentru a trata tulburarile sistemului imunitar pot pune persoana la risc pentru dezvoltarea limfoamelor. Aceste medicamente sunt administrate frecvent pentru a reduce riscul de respingere a organelor dupa transplant si se numesc agenti imunosupresori. In aceasta situatie, se dezvolta tulburari limfoproliferative post-transplant (PTLD).

Un sistem imunitar hiperactiv poate, de asemenea, pune oamenii la risc pentru limfoame. Acest lucru se intampla in cazul unor afectiuni autoimune. De exemplu, daca aveti sindromul Sjogren creste riscul de a dezvolta un limfom. Un alt exemplu este faptul ca tiroidita Hashimoto poate creste riscul de a dezvolta limfoame.

Infectia poate provoca, in mod direct sau indirect, limfoame. Virusul Epstein-Barr este un virus care provoaca febra glandulara si este asociat cu mai multe tipuri de limfoame. Majoritatea oamenilor din lume sunt infectati cu virusul, dar sunt asimptomatici. Virusul se gaseste in unele limfoame Hodgkin.Virusul hepatitei C a fost, de asemenea, gasit la persoanele cu limfom difuz cu celule B mari.

Tratamentele anterioare de cancer pot creste riscul de a dezvolta limfoame. Se crede ca acest lucru se datoreaza efectelor chimioterapiei asupra genelor limfocitelor.

Varsta mai inaintata este un factor de risc pentru dezvoltarea limfoamelor. Aceste boli tind sa fie mai frecvente la persoanele in varsta. Pe masura ce o persoana imbatraneste, se produc mai multe schimbari in celule si genele au tendinta de a muta, putand duce la cancer.

Diagnostic

O evaluare precisa a unui pacient suspectat de a avea un limfom necesita un numar de teste de diagnosticare. Pentru limfomul Hodgkin, patologii vor efectua o biopsie pentru a verifica prezenta celulelor Reed-Sternberg in tesutul din jur. Ei vor confirma diagnosticul prin analizarea markerilor prezenti pe suprafata celulelor. In varianta clasica de limfom Hodgkin, antigenele care indica un diagnostic sunt CD15 pozitive si CD30 pozitive. In limfomul Hodgkin predominant limfocitar nodular, proteinele de diagnosticare sunt CD20 pozitive, CD15 negative si CD30 negative.

Testele de sange sunt, de asemenea, necesare pentru un diagnostic. Aceste teste sunt efectuate pentru a determina morfologia sau aspectul fizic al altor celule din sange. Extragerea maduvei osoase poate fi de asemenea efectuata pentru a verifica daca limfomul s-a raspandit in oase.

Testele imagistice pot fi de asemenea efectuate pentru a verifica metastazele. O scanare CT poate fi comandata pentru a verifica daca limfomul sau cancerul s-a raspandit in pelvis, piept sau abdomen. O scanare PET poate fi de asemenea solicitata impreuna cu o scanare CT. In afara de acestea, poate fi solicitata o ecografie pentru a verifica daca exista ganglioni limfatici sau noduli umflato in alte parti ale corpului, cum ar fi in organele interne.

Tratamentul limfoamelor

Tratamentul limfoamelor depinde de amploarea bolii, de subtipul histologic si de varsta pacientului.Totusi, cel mai frecvent tip de tratament pentru limfomul Hodgkin este radioterapia “implicata in camp” cu chimioterapie. Acest tip de terapie vizeaza celulele limfomului Hodgkin. Apoi, chimioterapia este folosita pentru eradicarea celulelor vecine.

Numai chimioterapia poate fi administrata fara radioterapie pacientilor a caror boli sunt larg raspandite, care prezinta febra, transpiratii nocturne si pierdere in greutate. Aceasta modalitate de tratament implica de obicei patru medicamente in combinatie. Aceste medicamente sunt de obicei dizolvate in fluide si administrate printr-o linie IV.

Perspective

Perspectivele pentru pacienti depinde de stadiul bolii. In general, stadiile mai avansate ale bolii conduc la scaderea sanselor de supravietuire.

Tratamentul in sine afecteaza prognoza persoanei. Pacientii care au fost tratati acum 20 de ani prin radioterapie agresiva au un risc crescut de a dezvolta al doilea cancer. Aceste tipuri de cancer secundar sunt de obicei de stomac, plamani, inima sau tesuturi moi.

Femeile sau fetele sub varsta de 30 de ani care au fost tratate cu radiatii pentru cancerul de san au un risc crescut de a dezvolta cancer de san 15-20 de ani mai tarziu. In plus, fetele care sunt tratate pentru limfoame pot avea probleme in a ramane insarcinate sau de a-si mentine menstruatia. Barbatii care supravietuiesc cancerului sunt expusi riscului de aparitie a cancerului.

Radioterapia poate provoca leziuni pulmonare si radiatii toracice la pacientii cu risc de aparitie a cancerului pulmonar. 

Sanatatea mintala este o alta preocupare pentru pacientii care au supravietuit tratamentului cancerului. Tratamentul dureaza de multe ori ani sau luni din viata lor si acest lucru provoaca un accent deosebit pe ei si pe familiile lor. Depresia si anxietatea sunt frecvente pentru cei care au suferit chimioterapie.

Starea nutritionala este o alta preocupare, deoarece cei care au pierdut o cantitate mare de greutate trebuie sa-l recastige. Pierderea inexplicabila in greutate la pacientii cu cancer este problematica deoarece contribuie la slabirea sistemului imunitar. Acest lucru este nedorit pentru cei care au suferit tratament pentru cancer. In plus, exista multe alte lucruri care afecteaza perspectivele, cum ar fi mecanismele de ingrijir si sprijinul familial.

(Visited 20.442 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

3 comentarii la „Limfomul: tipuri, simptome, cauze, riscuri, diagnostice, tratament si perspective

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!