10 Simptome ale infectiei tractului urinar – cistita, pielonefrita si uretrita

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Infectia tractului urinar este o infectie de origine bacteriana care afecteaza tractul urinar, si anume vezica urinara, uretra si rinichi.

Cele trei tipuri existente de infectii ale tractului urinar sunt clasificate dupa cum urmeaza:

 • Cand infectia afecteaza rinichii, este pielonefrita
 • Cand infectia atinge vezica urinara, este cistita
 • In cazul in care infectia afecteaza uretra, este uretrita 

Semnele si simptomele infectiilor urinare variaza in functie de structura tractului urinar afectat. Infectiile rinichilor, de exemplu, cauzeaza adesea febra mare si dureri de spate scazute. Infectiile vezicii urinare nu apar cu febra, dar pot provoca dureri intense la urinare.

In acest text vom vorbi in mod specific despre simptomele infectiilor sistemului urinar, fie ca este cistita, uretrita sau pielonefrita.

Semne si simptome ale infectiei tractului urinar

Durere la urinare (disurie)

Durerea de urinare, numita disurie, poate fi cel mai frecvent simptom al infectiei tractului urinar. Termenul disurie cuprinde diferite plangeri in timpul urinarii, cum ar fi durerea, arsura, disconfortul sau senzatia de greutate in vezica.

Disconfortul uretral este un simptom foarte frecvent la cistita si uretrita si poate aparea eventual in pielonefrita. Este cauzata de iritarea vezicii urinare si a uretrei provocate de infectie.

La femei, infectiile ginecologice pot provoca dureri de urinare, fie prin inflamatie in zona din jurul intrarii uretrei, fie prin durerea pe care o provoaca contactul urinei acide cu vulva inflamata. 

Cand pacientul are disurie, sursa infectiei tractului urinar este de obicei uretra sau vezica urinara.

Sange in urina (hematurie)

Prezenta sangelui in urina se numeste hematurie. Desi sangele din urina este cel mai infricosator semn al infectiei urinare pentru pacienti, de obicei nu este un semn de serios.

Hematuria poate fi macroscopica, atunci cand este usor observata in urina sau microscopica, care este detectabila numai prin teste de laborator.

Desi acest semnal este obisnuit in cistita, poate aparea si in cazul pielonefritei sau uretritelor. Ca si disuria, prezenta sangelui este cauzata de iritarea vezicii urinare si a uretrei.

Cand pacientul are hematurie, sursa infectiei tractului urinar poate fi uretra, vezica urinara sau rinichi.

Febra

Cand va ganditi la infectie, febra este intotdeauna unul dintre semnele care va vin in minte. In cazul infectiei tractului urinar, cu toate acestea, febra se produce, de obicei, numai in cazurile de pielonefrita. Cistita, de obicei, nu provoaca febra; atunci cand este, este de obicei sub 38 ° C. Febra este, de asemenea, mai putin frecventa in uretra, cu exceptia cazurilor mai severe in care bacteria se raspandeste in sange.

In cazul pielonefritei, febra este de obicei ridicata, mai mare de 38 ° C si este adesea insotita de frisoane. Febra mare, de obicei, diferentiaza pielonefrita de alte cauze ale infectiei tractului urinar.

Cand pacientul are febra, originea infectiei tractului urinar este de obicei rinichii.

Urinare frecventa

Necesitatea urinarii in orice moment – este, de asemenea, un simptom comun al cistitei. Aceasta urgenta frecventa de a urina, totusi, se caracterizeaza printr-un mic volum de urina la fiecare urinare. Deseori, exista un sentiment aparent de golire incompleta a vezicii urinare. Aceasta impresie falsa, de fapt, provine din iritarea acestui organ, nu din prezenta urinei.

Atunci cand pacientul are o dorinta constanta sau frecventa de a urina, originea infectiei tractului urinar este de obicei uretra sau vezica urinara.

Secretie uretrala

Eliminarea puroiului prin uretra este un semn tipic al uretritei, aproape intotdeauna cauzat de o boala cu transmitere sexuala. Aceasta descarcare uretra este adesea insotita de disurie.

Ambele cistite si pielonefrite, la randul lor, nu provoaca acest simptom tipic al infectiei uretrale.

La femeile care sufera de uretrita, secretia uretrala poate fi, de asemenea, insotita de scugeri vaginale, deoarece infectiile precum gonoreea si chlamydia sunt frecvente si pentru inflamatia vaginului.

Cand pacientul are secretie uretrala, originea infectiei tractului urinar este de obicei uretra.

Greata si varsaturi

Greata si varsaturile sunt simptome comune ale pielonefritei si apar de obicei impreuna cu febra. Cistita, la randul sau, desi poate provoca stare de rau, nu provoaca de obicei varsaturi. Pierderea apetitului este, de asemenea, frecventa in cazul pielonefritei. La fel ca febra, greata si varsaturile apar, de obicei, numai in uretritele mai avansate.

Cand pacientul are greata si varsaturi, originea infectiei tractului urinar este de din cauza pielonefritei.

Dureri de spate inferioare

Durerea lombara, de obicei intensa pe o parte, este un alt simptom comun al pielonefritei. De fapt, putine boli provoaca dureri la rinichi, iar pielonefrita fiind una dintre ele.

Cistita poate provoca, de asemenea, dureri usoare la nivelul spatelui, dar de obicei este mult mai putin severa decat in ​​cazul pielonefritei.

Cand pacientul are dureri de spate scazute, originea infectiei tractului urinar este de obicei la rinichi.

Mirosul urat din ​​urina

Urina urat mirosioare poate fi un semn al prezentei bacteriilor, care poate fi cistita sau uretrita. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, miros neplacut inseamna numai urina foarte concentrata. Ureea, o substanta prezenta in cantitati mari in urina, este responsabila pentru mirosul caracteristic al urinei. Daca este usor diluat, mirosul de uree devine mai vizibil.

Cand pacientul are urina mirositoare, sursa infectiei tractului urinar este de obicei uretra sau vezica urinara.

Dezorientarea si schimbarile in starea de constiinta

Pyelonefrita este un caz potential grav care poate duce la o infectie generalizata. Daca nu este recunoscuta si tratata in timp, pacientul poate incepe sa manifeste semne neurologice, cum ar fi dezorientarea si chiar scaderea nivelului de constiinta.

Persoanele in varsta sunt cele care prezinta cel mai mult acest tip de imagine in timpul unei infectii ale tractului urinar. Adesea, nu exista febra sau alte simptome, modificarea neurologica fiind singurul indiciu ca exista o infectie continua.

Cand pacientul are modificata starea de constienta, originea infectiei tractului urinar este de obicei rinichii.

Pierderea neintentionata a urinei

In plus fata de nevoia constanta de a urina, pacientul cu infectie a vezicii urinare poate avea dificultati in a mentine urina. Individul simte nevoia de a urina, nu poate ajunge la baie in timp si pierde urina involuntar. Acest semnal se numeste urgenta urinara si este foarte frecvent la copii si varstnici.

Cand pacientul are incontinenta urinara, originea infectiei tractului urinar este de obicei vezica urinara.

Simptomele cistitei

Pe scurt, principalele simptome ale cistitei sunt:

 • Arsuri, durere sau disconfort la urinare.
 • Sange in urina.
 • Urgenta constanta de a urina, chiar si cu vezica goala (sau aproape goala).
 • Senzatie de greutate in vezica.
 • Urgenta urinara (incapabila de a mentine urina pana la baie).

Simptomele pielonefritei

Pe scurt, principalele simptome ale pielonefritei sunt:

 • Febra mare.
 • Frisoane.
 • Greata si varsaturi.
 • Dureri de spate scazute.
 • Dezorientare (mai frecvent la varstnici).
 • Sange in urina.

Simptome de uretrita

In concluzie, principalele simptome ale uretritei sunt:

 • Arsuri la urinare.
 • Sange in materialul seminal.
 • Disconfort la nivelul organelor genitale.
 • Durere in timpul sexului.
 • Urina cu sange.

Referinte:

 1. Cistita acuta simpla la femei 
 2. Cistita simpla acuta la barbati 
 3. Infectie complicata a tractului urinar (inclusiv pielonefrita) la adulti 
 4. Infectia rinichilor (pielonefrita) 
 5. Infectia tractului urinar 
 6. Practica clinica. Infectie urinara acuta necomplicata la femei 
(Visited 8.105 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

10 comentarii la „10 Simptome ale infectiei tractului urinar – cistita, pielonefrita si uretrita

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!