10 Semne de avertizare ale cancerului de col uterin

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

In urma cu mai mult de 40 de ani, cancerul de col uterin a fost un risc major de cancer de deces pentru femei. Odata cu aparitia testului Papanicolau si cunoasterea in profunzime a semnalelor de avertizare aceste numere scad semnificativ.

Factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin

 • Human Papilloma Virus (HPV)
 • Alimentatia neadegvata
 • Anticonceptionalele
 • Genetica
 • HIV
 • Infectia cu Chlamydia
 • Fumatul
 • Sarcinile multiple
 • Prima sarcina la o varsta frageda

Semnele de avertizare ale cancerului de col uterin

In primele stadii de dezvoltare, exista de obicei o lipsa inspaimantatoare de simptome vizuale si fizice pentru a prevesti stadiile de debut ale cancerului de col uterin. Multe dintre simptome nu sunt evidente, pana cand cancerul a inceput sa se raspundesca tesutul inconjurator. Unele dintre simptomele cele mai tipice sunt urmatoarele:

Durerea piciorului

Unele femei care prezinta stadii incipiente de cancer de col uterin simp umflare si durere la nivelul piciorului. Cand cervixul se umfla aceasta poate duce la un flux sanguin obstructionat, ceea ce determina in cele din urma umflarea si durearea piciorului.

Secretie vaginala

Este normal ca o femeie sa aiba cantitati mici de secretie, fara culoare sau miros. In cazul in care productia creste si miroase urat, sau are orice tip de aspect neregulat, ar putea fi un semn de cancer de col uterin cu debut.

Sangerare neobisnuita

Dintre toate simptomele, acest lucru este probabil cel mai frecvent. In cazul in care o femeie se sangerare vaginala, putea fi un indicator al cancerului de col uterin. Luati legatura cu un medic daca aveti sangerari persistente intre perioadele menstruale sau ca urmare a actului sexual. Femeile care sunt in post-menopauza si nu mai au menstruatie ar trebui sa acorde o atentie acestui simptom.

Discomfort la urinare

Senzatia de usturime care dureaza mai mult timp poate fi un simptom al cancerului de col uterin. De obicei, atunci cand apar aceste simptome la urinare, cancerul sa extins la tesutul din apropiere si necesita o atentie imediata.

Urinare neregulata

Aspectul si obiceiurile urinare pot fi, de asemenea, simptome de cancer col uterin. Daca observati modificari ciudate in frecventa urinari, pierderea controlului vezicii urinare (incontinenta) sau o decolorare – in special cu sange – cereti ajutorul unui specialist.

Cicluri menstruale neregulat

Trebuie sa existe un anumit nivel de coerenta, atunci cand este vorba de menstruatie. In cazul in care apar orice alte modificari ce perturba rutina regulat, acesta poate fi legat de un viitor cancer de col uterin.

Sex incofortabil

Actul sexual dureros, altfel cunoscut sub numele de dispareunie, este un alt efect secundar al cancerului de col uterin. Acest simptom este cel mai frecvent legat de conditii care necesita o atentie medicala, cu toate acestea, ca nu ar trebui sa fie ignorate.

Durerea pelvina

Durerea pelviana este o problema destul de intalnit. Crampele si durerile in timpul unui ciclu menstrual sunt sunt perfect normale, dar atunci cand durerea dureaza perioade mai lungi, se intampla frecvent, sau devine mai intensa decat in mod normal ar putea fi un semn ca trebuie s ava consulte un ginecolog.

Dureri de spate

Durerile de spate sunt fregvente, si se poate intampla dintr-o varietate de motive, dar daca este insotita de alte simptome din lista, mergeti pentru un control medical.

Pierderea in greutate si oboseala inexplicabila

Din nou, pe cont propriu, aceste simptome pot fi un rezultat al altor factori, dar atunci cand alte simptome sunt prezente, trebuie sa faceti un consult fizic. Cancerul de col uterin poate reduce numarul de globule rosii sanatoase, care sunt inlocuite de celule albe din sange care incearca sa lupte impotriva bolii. Acest lucru poate duce la anemie, care de obicei duce la oboseala inexplicabila, lipsa de energie, si poate duce la pierderea in greutate din cauza pierderii apetitului.

Prevenirea cancerului de col uterin

Tratamentul cancerului de col uterin este greu, deoarece este adesea greu de detectat in primele etape. Din acest motiv, cea mai buna aparare pentru femei este cunoasterea preventiei.

Testul de screening Papanicolau – frotiuri Papanicolau sunt cel mai bun mod de a testa pentru cancerul de col uterin, astfel incat acestea sa se faca in mod regulat in functie de varsta unei femei. WebMD recomanda ca femeile de varsta 20-30 sa faca ecograf la fiecare 3 ani, intre 30 si 65 la fiecare 3 pana la 5 ani.

 • Vaccinul HPV – Unii profesionisti din domeniul medical sustin vaccinurile HPV pentru femei si barbati, inainte de varsta de 20 de ani. Ei pretind ca este esential pentru prevenirea virusului care cauzeaza cancerul de col uterin. Copii de sex feminin pot obtine prima lor vaccinare la varsta de 9 ani.
 • Renuntarea la fumat – Oamenii care sunt expusi la tigari, chiar si cei care sunt fumatori pasivi, se confrunta cu un risc mai mare de a contracta cancer de col uterin. Daca sunteti fumator, luati inconsiderare multitudinea de beneficii pentru sanatate, si renuntati la fumat.
 • Prevenirea bolilor cu transmitere sexuala – HPV poate exista intr-un partener sexual cu lipsa simptome. Cunoscand partenerul sexual va ajuta la reducerea riscului de cancer de col uterin. Atunci cand aveti indoieli, utilizati intotdeauna protectie.

Surse:

[1] http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/oral-contraceptives
[2]http://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/understanding-cervical-cancer-symptoms
[3] http://www.webmd.com/cancer/tc/cervical-cancer-screening-topic-overview
[4] http://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/cervical-cancer-prevention

(Visited 4.728 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!