Vitiligo: tipuri, simptome, cauze, riscuri, complicatii, diagnostic si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Vitiligo, este o afectiune a pielii in care exista o pierdere a culorii pielii, care apare sub forma unor pete. Pielea isi pierde culoarea naturala si, ca urmare, apar pete pe piele de culoare mai deschisa. La unii oameni, vitiligo apare langa in gura, pe cap sau in celelalte parti ale corpului.

In mod normal, pielea contine melanina care determina culoarea pielii si parului.

Atunci cand celulele melaninei inceteaza sa functioneze sau mor pentru un anumit motiv, se produce vitiligo.

Conditia poate deveni mai proeminenta la persoanele care au pielea inchisa la culoare.

Desi conditia nu este amenintatoare sau infectioasa, ea poate deveni o problema pentru oameni, deoarece afecteaza aspectul lor fizic. Tratamentul pentru afectiune poate reface culoarea pielii, dar nu se poate evita ca celelalte parti ale corpului sa ramana la aceeasi stare.

Zonele albe cauzate de vitiligo pot deveni susceptibile la arsuri solare, deci este vital sa aveti grija deosebita cand sunteti sub soare. Puteti utiliza o buna protectie solara cu un factor de protectie solara ridicat (SPF).

Tipuri de vitiligo

Exista doua tipuri principale de vitiligo, printre care:

Vitiligo non-segmental

Vitiligo non-segmental, care este denumita si vitiligo generalizat sau bilateral, petele apar pe ambele parti ale corpului. Aceste pete albe pot aparea pe brate, pe spate, pe maini, pe genunchi, pe pielea in jurul deschiderilor, cum ar fi ochii si gura, picioarele si coatele.

Acesta este cel mai frecvent tip de vitiligo, care afecteaza aproximativ 9 din zece persoane din cele cu afectiuni ale pielii.

Vitiligo segmental

Pe de alta parte, vitiligo segmental, care altfel este denumita vitiligo localizata sau unilaterala, petele de piele albe afecteaza doar o zona a corpului. Aceasta afectiune este mai putin frecventa si afecteaza mai ales copiii. Aproximativ 3 din zece copii cu vitiligo au acest tip de tulburare a pielii.

Simptome vitiligo

Zonele cele mai afectate de vitiligo includ degetele si incheieturile mainii, in jurul ochilor si gurii, zona de sub brat, organe genitale, inghinale si in cavitatea bucala.

Se poate dezvolta, si la radacina de par. Principalul semn al vitiligo este aparitia unei pierderi de culoare a pielii in pete care pot aparea in orice parte a corpului. Decolorarea poate aparea mai intai pe zonele expuse la soare, cum ar fi picioarele, bratele, buzele, fata si mainile.

Semnele si simptomele vitiligo includ:

 • Albirea parului pe partile corpului, cum ar fi genele, sprancenele si scalpul
 • Pierderea culorii pielii in pete
 • Pierderea culorii in retina, stratul interior al globului ocular

Nu exista nici o modalitate de a prevedea cat de mult din piele ar putea fi afectata si, in unele cazuri, petele albe sunt permanente.

Cauze vitiligo

Pigmentul care confera pielii culoarea sa normala se numeste melanina, produsa de celulele numite melanocite. Vitiligo este caracterizata prin lipsa de melanina, pigmentul pielii. In conditie, nu exista destule melanocite care sa produca suficienta melanina pentru piele.

Conditia se intampla atunci cand celulele producatoare de pigment mor sau nu mai produc melanina, pigmentul responsabil pentru administrarea pielii, a ochilor si a parului. Ca urmare, apar pete de piele cu culori mai deschise. Cauza exacta a motivelor pentru care celulele mor este inca neclara pana in prezent.

Persoanele afectate de vitiligo au mai multe sanse de a avea alte boli, cauzate de autoimunitate, cum ar fi boala tiroidiana.

De exemplu, cel mai frecvent tip de vitiligo, vitiligo non-segmental, se considera a fi o boala autoimuna. In aceste conditii, sistemul imunitar dauneaza, ataca chiar si celulele sanatoase din organism, in loc de corpurile straine, cum ar fi virusurile si bacteriile.

Pentru persoanele cu vitiligo non-segmental, sistemul imunitar distruge celulele pielii responsabile de fabricarea melaninei.

Neurochimice

In unele cazuri, vitiligo segmental poate fi cauzata de substantele chimice eliberate din terminatiile nervoase ale pielii. Aceste substante chimice sunt toxice pentru melanocite, ceea ce duce la moartea sau deteriorarea lor.

Declansatoare

Exista unele declansatoare care pot stimula dezvoltarea vitiligo, care include:

 • Deteriorarea pielii cum ar fi taieturile severe sau arsurile solare (raspunsul Koebner)
 • Evenimente de viata stresante, cum ar fi nasterea
 • Expunerea chimica in timpul lucrului

Factorii de risc

Unii oameni prezinta un risc mai mare de a dezvolta vitiligo daca:

Istoricul familiei – Alti oameni din familie au aceeasi stare

Istoria altor boli autoimune – Persoanele cu istoric familial cu o boala autoimuna au un risc mai mare de a avea vitiligo. Unele dintre bolile autoimune includ probleme tiroidiene, anemie pernicioasa, artrita reumatoida sau lupus.

Boala autoimuna – Daca aveti o alta boala autoimuna , este mai probabil sa dezvoltati vitiligo.

Modificari genetice – Persoanele cu modificari genetice care sunt legate de tipul vitiligo non-segmental.

Melanomul – Persoanele cu melanom, cancer de piele sau limfom cutanat cu celule T, un tip de cancer al sistemului limfatic, se confrunta cu un risc sporit de a dezvolta vitiligo.

Complicatii

Persoanele cu vitiligo pot avea urmatoarele afectiuni daca boala nu este administrata corespunzator:

 • Insolatie
 • Probleme oculare cum ar fi iritis (inflamatia irisului)
 • Stres psihologic
 • Pierderea auzului
 • Modificari ale vederii
 • Probleme legate de productia de lacrimi
 • Alte boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 , tiroidita lui Hashimoto, boala Addison, probleme tiroidiene, anemie pernicioasa, lupus si poliartrita reumatoida , printre altele.

Diagnostic

Diagnosticul vitiligo este usor de facut.

Istoricul medical si evaluarea fizica

In primul rand, medicul va trebui intotdeauna sa ia istoricul medical al pacientului si sa efectueze o evaluare fizica aprofundata. Daca medicul suspecteaza un pacient care are vitiligo, el va examina pielea si va incerca sa excluda alte probleme de sanatate, cum ar fi psoriazis sau dermatita. Este folosita o lampa cu lumina ultravioleta, pe piele pentru a determina daca pacientul are vitiligo.

Test de sange si biopsie cutanata

In afara de un examen fizic complet si un interviu cu istoric medical, medicul poate lua un esantion de pe pielea afectata si poate examina sub microscop sau sa preleveze probe de sange pentru analize suplimentare, in special a bolilor medicale care apar in mod obisnuit, precum anemia si diabetul.

Tratament vitiligo

Sunt disponibile diferite optiuni de tratament pentru a ajuta la reducerea tonusului pielii si pentru a restabili culoarea pielii. Cu toate acestea, deoarece se presupune ca vitiligo este o boala autoimuna, aceasta va afecta intotdeauna pielea din celelalte parti ale corpului. Unele tratamente, cu toate acestea, au efecte secundare grave. Prin urmare, consultarea cu un medic este importanta.

Petele albe sunt de obicei permanente si exista combinatii de tratamente care includ:

Medicamente pentru vitiligo

Nu exista niciun medicament care sa opreasca aparitia de pete albe sau pierderea celulelor pigmentare. Cu toate acestea, unele medicamente si optiuni de tratament pot ajuta la restabilirea culorii pielii.

Medicamente pentru sistemul imunitar – Unele medicamente, cum ar fi unguentele care au inhibitori de calcineurina, pot fi eficiente pentru persoanele cu suprafete mici ale pielii, cu ton neuniform a pielii, in special pe gat si pe fata.

Medicamente antiinflamatoare – Cremele de corticosteroid pot fi aplicate pe pielea afectata pentru a ajuta la restabilirea culorii si tonusului. Acest lucru poate fi eficient in primele etape ale bolii atunci cand petele aunt mici.

Interventie chirurgicala

O operatie se poate face daca alte tratamente nu functioneaza. Scopul operatiei este de a restabili culoarea.

Grefarea pielii – Grefarea pielii este o procedura in care medicul poate elimina o mica parte a pielii normale si il poate atasa la zona afectata. Acest lucru se intampla in zonele in care petele sunt doar mici.

Micropigmentarea – De asemenea, numita tatuare, procedura implica utilizarea unui instrument mic pentru a ajuta la implantarea pigmentului in piele. Dezavantajul acestei proceduri este dificultatea de a echilibra sau de a elimina tonul pielii. De asemenea, tatuarea poate stimula formarea de alte pete albe.

Terapie vitiligo

Unele terapii pot fi combinate sau initiate pentru a produce rezultate pozitive.

Indepartarea culorii sau depigmentarii ramase – Aceasta procedura este recomandata persoanelor cu vitiligo sever care au afectat majoritatea suprafetelor pielii. Medicul va utiliza un agent de depigmentare pentru a uniformiza culoarea pielii.

Terapia prin lumina si psoralen – Combinatia dintre terapia cu lumina si psoralen este utilizata pentru a ajuta la restabilirea culorii petelor albe.

Stil de viata si remedii vitiligo

Urmatoarele modalitati va ajuta sa aveti grija de piele:

Protejati pielea de razele nocive ale soarelui si de alte surse de lumina artificiala UV cum ar fi saloanele de bronzat.

Utilizati protectie solara si imbracaminte de protectie in zonele afectate.

Nu va faceti tatuaj daca nu este utilizat pentru tratarea leziunilor, deoarece poate produce mai multe daune pielii si, in consecinta, pot aparea noi pete albe.

Nu este posibil sa se prevada modul in care fiecare pacient va raspunde la diferite tratamente. Cu toate acestea, este vital sa ne amintim ca toata lumea raspunde altfel la tratamente. Rezultatele pot varia, insa cel mai important este sa va asigurati ca pielea este protejata impotriva daunelor pentru a preveni deteriorarea ulterioara a pielii.

(Visited 2.753 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

One thought on “Vitiligo: tipuri, simptome, cauze, riscuri, complicatii, diagnostic si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!