Uscaciune vaginala – cauze, diagnostic si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Senzatia de vagin uscat este o plangere comuna la femei, mai ales la menopauza. Apare mai frecvent in randul femeilor din grupa de varsta de 51-60 de ani in faza post-menopauza, desi poate aparea in orice grup de varsta.

In conditii normale, vaginul este mentinut umed de lubrifiantii produsi de glandele prezente la gatul uterului. Lubrifiantul se deplaseaza pana la vagin din uter si tine zona curata.

De asemenea, ajuta la eliminarea celulelor moarte din vagin. Continutul acid in umiditate previne infectiile ca si candida. Senzatia de vagin uscat este jenant pentru multe femei si de multe ori este dificil sa discutat cu medicul.

Simptomele uscaciunii vaginale pot fi prezente in orice moment sau numai in timpul sexului la unele femei. Unele dintre cele mai frecvente probleme asociate cu vaginul uscat includ:

 • Iritatie in vagin
 • Mancarime
 • Senzatie de usturime in vagin
 • Disconfort si durere in timpul sexului
 • Reducerea dorintei sexuale
 • Dificultate in a avea sex
 • Dificultate in atingerea orgasmului
 • Frecventa crescuta de urinare
 • Infectii recurente ale tractului urinar

Uscaciunea vaginala poate fi, de asemenea, asociata cu bufeuri, modificari ale dispozitiei, o crestere a parului facial si o voce profunda. Este mai bine sa obtineti sfatul medicului daca uscarea nu este rezolvata cu optiuni de tratament de auto-ajutorare. De asemenea, este important sa consultati medicul daca uscaciunea este severa si interfereaza cu activitatile normale.

Vaginul uscat poate fi cauzat de multi factori. Unele dintre cauzele comune sunt:

 • Menopauza – menopauza se caracterizeaza printr-o scadere a nivelurilor de estrogen, care cauzeaza uscaciunea vaginului.
 • Nasterea – nivelele de estrogen pot scadea decat in ​​mod normal dupa nastere si alaptare, ducand la uscaciunea vaginala.
 • Lubrifierea insuficienta – daca excitatia sexuala este mai mica.
 • Anumite medicamente contraceptive – poate aparea si uscaciunea vaginala datorita pilulelor contraceptive combinate sau injectarii de contraceptive.
 • Tratamentul cancerului – radioterapia, chimioterapia si terapia hormonala pentru cancer pot duce la uscaciune vaginala.
 • Anumite afectiuni medicale precum diabetul si sindromul Sjögren – pot afecta productia naturala de lubrifianti de catre glande.

Un examen pelvin este efectuat in timpul examinarii fizice pentru a verifica cauzele posibile. Acest lucru va ajuta la excluderea altor cauze ale uscaciunii, cum ar fi infectiile. Modificarile si anomaliile din organele reproducatoare sunt evaluate in timpul examenului pelvian.

Sunt recomandate teste suplimentare pentru a afla cauza probabila a uscaciunii vaginului. Testul Papanicolau este un test comun in timpul caruia se preleveaza un esantion de celule din cervix pentru un test de infectie si de cancer.

Tratamentul se bazeaza pe diagnosticul cauzei uscaciunii. Cele mai frecvente recomandari sunt lubrifiantii, hidratantii vaginali, estrogeni vaginali si terapia hormonala de substitutie (HRT).

Lubrifiantii sunt aplicati in vagin si ajuta la mentinerea umeda a vaginului. Dupa cum indica si numele, hidratatoarele vaginale ajuta la mentinerea vaginului umed. Estrogenul vaginal ajuta la cresterea nivelului de estrogen care este scazut in uscaciunea vaginala. HRT este, de asemenea, o metoda de imbunatatire a nivelurilor hormonale care sunt scazute in anumite faze ale vietii.

Cauze uscaciune vaginala

Peretii vaginali sunt bine lubrifiati cu un strat de lichid, iar acest fluid este mentinut de hormonul estrogen. Fluidul pastreaza vaginul sanatos si elastic.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale uscaciunii vaginale este scaderea nivelului de estrogen. Reducerea fluidului face ca vaginul sa fie subtire si mai putin elastic. Subtierea stratului vaginal este denumit atrofie vaginala.

Unele dintre cauzele comune ale uscaciunii vaginale sunt:

 • Menopauza – menopauza se caracterizeaza prin niveluri mai scazute decat cele normale ale estrogenului, hormonul care mentine nivelurile de fluid lubrificant in vagin. Acest lucru duce la atrofie vaginala sau vaginita atrofica, o cauza comuna a uscaciunii vaginale. Unul dintre primele simptome de nivel scazut de estrogen este reducerea lubrifierii vaginale in timpul sexului. Mai mult de jumatate din femeile care sufera de menopauza prezinta atrofie vaginala si uscaciune.
 • Nasterea – nivelurile de estrogen scad temporar dupa nastere, ducand la atrofie vaginala. Acest lucru poate duce la uscaciunea vaginala. Daca nu este grav, vaginul se poate simti mai uscat decat normal.
 • Alaptarea – nasterea si alaptarea sunt urmate de o scadere a nivelului de estrogen, o cauza obisnuita de uscaciune a vaginului.
 • Insuficienta excitare inainte de sex – fara a fi excitat sexual, fie din cauza prelungirii insuficiente, fie datorita stresului psihologic, poate duce la uscaciunea vaginala.
 • Radiatia si chimioterapia – radioterapia, in special a regiunii pelvine, si chimioterapia sunt doua cauze ale uscaciunii vaginale. Chimioterapia poate afecta functionarea ovarelor si poate reduce producerea de estrogen de catre glanda. Modificarile hormonale in timpul acestui tratament duc adesea la aparitia brusca a simptomelor.
 • Medicamentele anti-estrogen – medicamentele folosite pentru a reduce estrogenul in tratamentul fibromilor uterini si a endometriozei pot duce la uscarea tesutului vaginal.
 • Indepartarea chirurgicala a ovarelor – indepartarea chirurgicala a ovarelor este o cauza a producerii reduse de estrogen la femeile aflate in premenopauza. Aceste femei pot prezenta simptome de menopauza, inclusiv vaginul uscat.
 • Sindromul Sjögren – sindromul Sjögren este o afectiune autoimuna caracterizata prin activitatea anormala a sistemului imunitar care ataca glandele corpului. Glandele care produc lichidul de lubrifiere sunt, de asemenea, afectate de aceasta conditie, ducand la vaginul uscat.
 • Anumite medicamente – anumite medicamente, cum ar fi cele folosite pentru controlul alergiilor si frigului, si anumite antidepresive duc la uscaciunea vaginala. Aceste medicamente sunt cunoscute ca provoaca uscarea membranelor mucoase, inclusiv a mucusului vaginal.
 • Anumite produse de igiena – sunt cunoscute anumite produse de igiena, inclusiv sprayuri intime, sapunuri dure si produse chimice cu apa fierbinte, care cauzeaza uscaciunea vaginala.

Diagnostic uscaciune vaginala

Revizuirea istoricului medical, evaluarea semnelor si simptomelor si examinarea fizica sunt importante in diagnosticarea uscaciunii vaginale si a cauzei.

Informatiile necesare in diagnosticul confirmarii:

 • Simptome asociate
 • Severitatea si frecventa simptomelor
 • Medicamentele curente
 • Orice afectiuni medicale cum ar fi diabetul zaharat
 • Conditii care agraveaza sau imbunatatesc uscaciunea si mancarimea in vagin
 • Durata simptomului
 • Debutul uscarii

Durerea, roseata si alte simptome ale vaginului sunt verificate in timpul examinarii pelvine. Acest lucru va ajuta la excluderea altor conditii cum ar fi infectii ale tractului urinar care duc la uscaciune in regiune.

In timpul unei examinari pelvine, medicul poate verifica partile interioare ale vaginului pentru a detecta anomalii ale organelor de reproducere, daca exista. Un mic esantion de celule din vagin este indepartat in timpul testului Papanicolau pentru analiza ulterioara. Acest test este utilizat de obicei pentru a detecta infectia sau cancerul. Nu exista teste specifice pentru a evalua subtierea si pierderea elasticitatii vaginului.

Tratament pentru vaginul uscat

Tratamentele la domiciliu sunt primele optiuni pentru ameliorarea uscaciunii vaginale. Lubrifiantii vaginali si hidratantii vaginali pot ajuta la reducerea disconfortului. Consilierea medicala este necesara daca aceste sfaturi de auto-ajutor nu sunt eficiente in rezolvarea problemei. Simptomele severe si suparatoare care afecteaza activitatile normale trebuie, de asemenea, discutate cu ginecologul pentru diagnosticarea si tratamentul ulterior.

Tratamentele principale pentru uscaciunea vaginala sunt:

 • Lubrifianti – sunt disponibili sub forma de geluri sau lichide si pot fi aplicati in vagin pentru a mentine zona umeda. Lubrifiantii sunt buni in asigurarea usurintei pe termen scurt.
 • Creme hidratante vaginale – hidratantele sunt aplicate in interiorul vaginului si au un efect de usurare relativ mai lung decat lubrifiantii. Hidratantele pe baza de apa sunt mai bune decat hidratatele pe baza de ulei sau pe baza de petrol, deoarece interfereaza cu prezervativele de latex si pot, de asemenea, sa irite vaginul.
 • Terapia cu estrogen la nivel local – ajuta la inlocuirea unei cantitati de hormon care este produsa in cantitati insuficiente in organism. Cantitatea de estrogen inlocuita este mai mica decat cea a terapiei hormonale orale pe cale orala. Estrogenii vaginali sunt trei tipuri:
 • Inel vaginal – acesta este un inel flexibil introdus in vagin. Inelul elibereaza un flux de estrogen in regiunea vaginala. Odata folosit, se inlocuieste la fiecare trei luni.
 • Comprimate vaginale cu estrogen – aceste tablete se introduc in vagin utilizand un aplicator. Tabletele se introduc o data pe zi timp de una pana la doua saptamani. Ulterior, se introduce de doua ori pe saptamana pentru un efect mai mare. Tabletele sunt oprite atunci cand problema este rezolvata.
 • Crema vaginala cu estrogen – crema se introduce in vagin utilizand un aplicator, ca in cazul tabletei. Se aplica o data pe zi timp de doua saptamani, dupa care frecventa este redusa la o data pe saptamana.
 • Estrogenul vaginal actual nu este recomandat femeilor care au cancer de san sau care au antecedente de cancer endometrial.
 • Terapia hormonala de substitutie – THS este metoda de tratament pentru a inlocui nivelele de estrogen in organism, care s-a redus cu menopauza. THS se utilizeaza ca tablete, implant de piele, plasture pentru piele sau gel. Aceasta metoda este mai eficienta decat estrogenul vaginal, deoarece aplicatiile sunt mai extinse. De obicei, este sugerat atunci cand sunt prezente si alte simptome ale menopauzei, precum bufeurile.
(Visited 2.036 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

One thought on “Uscaciune vaginala – cauze, diagnostic si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!