Testul Papanicolau: Importanta testului, riscuri, si rezultate

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Testul Papanicolau este un test de diagnostic efectuat pentru a detecta cancerul de col uterin la femei. Acest test este foarte util in vindecarea cancerului de col uterin prin diagnosticarea acestuia intr-un stadiu incipient. De asemenea, ajuta la determinarea numarului anormal de celule din cervix, ceea ce poate spune unui pacient daca exista sanse de dezvoltare a cancerului.

La efectuarea testului Papanicolau, o mica parte a celulelor din cervix, este indepartata si examinata pentru orice tip de anomalii si celulele canceroase. Detectarea acestor celule anormale este primul pas in stoparea dezvoltarii cancerului.

De ce este important Testul Papanicolau?

Iata cele mai frecvente motive pentru care este bine sa-ti faci testul. Acest test este efectuat in principal pentru detectarea cancerului de col uterin si se face in conjugare cu un examen pelvian.

Testul poate fi, de asemenea, combinat cu testul de papilomavirus uman (HPV) pentru femeile cu varste mai mari de 30 de ani. HPV este o infectie cu transmitere sexuala care poate duce la aparitia cancerului de col uterin.

Medicul, in general, va recomanda pentru acest test incepand cu varsta de 21 de ani si poate, de asemenea, sa recomande repetarea testului la intervale de 3 ani pentru grupul de varsta femei intre 21-65 ani. Femeile cu varsta mai mare de 30 de ani pot opta pentru testul Papanicolau la interval de 5 ani daca testul este combinat cu testul HPV.

Dar, daca pacientul are factori care prezinta orice risc, medicul poate recomanda pacientilor sa opteze pentru testul de frotiu citologic mai frecvent, indiferent de varsta.

Acesti factori de risc pot include:

 • Daca cancerul de col uterin sau o celula precanceroasa sunt detectate in frotiu.
 • Orice expunere la dietilstilbestrol (DES) inainte de nastere.
 • Infectia cu HIV
 • Sistem imunitar slabit datorita oricarui tip de transplant de organe
 • Utilizarea chimioterapiei sau a corticosteroizilor cronici.

Pacientul si medicul pot sta si discuta beneficiile si riscurile asociate testului. Pacientii pot inceta sa fie supusi testului daca pacientul a suferit o histerectomie totala.

Histerectomia este o procedura in care uterul pacientului impreuna cu cervixul este indepartat chirurgical pentru a trata o afectiune non-canceroasa cum ar fi fibromii uterini.

Daca motivul pentru histerectomie este prezenta celulelor canceroase, atunci medicul va sfatui pacientul sa continue testul in mod regulat. Dupa varsta de 65 de ani, medicul nu va sugera continuarea testului.

Riscuri potentiale in efectuarea testului Babes Papanicolau

Testul Babes Papanicolau este considerat a fi un test sigur pentru detectarea cancerului de col uterin, dar inca nu este un test de proba completa, deoarece exista sanse de rezultate fals negative, si anume testul poate arata celulele normale, chiar daca sunt prezente celelule de cancer si acest lucru poate nu se datoreaza faptului ca testul nu a fost efectuat corect, ci poate fi cauzat de alti factori.

Acesti factori pot include:

 • cantitate mai mica de celule colectate
 • Prezenta unui numar mic de celule anormale
 • Sange sau celule inflamatorii care pot duce la confuzia dintre celulele canceroase si celulele normale.

Chiar daca exista sanse pentru rezultate false, cancerul de col uterin dureaza de obicei mai multi ani pentru a se dezvolta si, daca nu este detectat intr-un test, poate fi detectat in alte teste.

Cum sa te pregatesti pentru testul Papanicolau

In pregatirea pentru test, trebuie sa urmati ordinele medicului dumneavoastra. Persoana, pentru a obtine un test eficient de frotiu, ar trebui sa tina cont de anumite puncte.

Pacientul ar trebui sa evite urmatoarele lucruri cu doua zile inainte de test:

 • Evitati contactul sexual
 • Evitati dusurile
 • Evitati utilizarea medicamentelor vaginale, a spumelor spermicide, a cremelor sau a jeleurilor

Nerespectarea restrictiilor poate duce la pierderea celulelor anormale si, prin urmare, va duce la rezultate false negative. De asemenea, trebuie evitati testul Papanicolau in timpul ciclului menstrual.

Cum se efectueaza testul Papanicolau

Cititi mai departe pentru a afla ce se intampla inainte, in timpul si dupa testul frotiu. Testul se efectueaza la cabinetul medicului si poate dura cateva minute. Este posibil ca pacientul va fi rugat sa indeparteze complet hainele sau numai de la talie in jos.

Pacientul se va aseza pe masa cu spatele pe masa si genunchii indoiti si medicul va introduce cu grija un instrument numit speculum in vagin. Acest instrument va ajuta la retinerea vaginului, astfel incat medicul sa poata vedea colul uterin.

Apoi medicul va colecta celulele cervicale cu ajutorul unei mici perii moi. Celulele colectate sunt transferate intr-un suport sticle in care este un lichid care va ajuta la pastrarea probei care este pe baza testului.

Alegerea metodei de testare depinde de tipul de testare a pacientilor care este supusa unui test. Proba este apoi trimisa la laborator pentru a fi vizualizata sub microscop pentru a detecta prezenta celulelor normale sau anormale.

Rezultatele testului Papanicolau

Daca nu intelegeti rezultatele testelor de frotiu, consultati-va medicul. Daca celulele identificate sunt celule cervicale normale, atunci testul este considerat negativ si persoana nu va avea nevoie de teste suplimentare.

Prezenta celulelor anormale este o indicatie a prezentei cancerului de col uterin sau a sanselor de a avea cancer in viitorul apropiat si, prin urmare, testul este considerat pozitiv. Rezultatul poate sugera o indicatie despre orice tip de anomalie care necesita atentie si teste suplimentare.

In cazul in care testul de frotiu Papanicolau prezinta rezultate anormale, atunci medicul poate recomanda optarea pentru colposcopie in cazul in care partea tesutului este indepartata si examinata pentru orice anomalie sub microscop.

Interpretarea rezultatelor testului pozitiv variaza in functie de tipul de celule gasite in test. Medicul poate declara anumiti termeni precum:

 • Celule scuamoase atipice de semnificatie nedeterminata unde celulele scuamoase sunt celule subtiri si plate care cresc pe cervixul sanatos. In cazul celulelor scuamoase atipice de semnificatie nedeterminata, testul va arata celule scuamoase anormale, dar spune clar ca celulele sunt precanceroase.

In cazul unui test pe baza de lichid, medicul are avantajul de a reanaliza celulele pentru prezenta HPV care are ca rezultat cancerul de col uterin. Daca nu exista semne de prezenta a virusului, atunci celulele anormale observate nu prezinta nici un motiv de ingrijorare, dar daca virusul este prezent, sunt necesare teste suplimentare.

 • Leziunea intraepiteliala scuamoasa este un termen care indica faptul ca celulele colectate din frotiul pot fi precanceroase. Daca schimbarile in celulele prezente sunt de grad scazut, atunci se considera ca dezvoltarea cancerului poate dura ani si daca celulele sunt de grad inalt, atunci cancerul se poate dezvolta devreme.
 • Celulele glandulare atipice: Celulele normale glandulare cresc si produc mucus la deschiderea colului uterin si in uter. Celulele atipice glandulare apar anormale, dar nu sunt intotdeauna semnele cancerului si, prin urmare, in continuare, este necesara testarea cauzei anomaliei.
 • Celule canceroase de celule celulare sau adenocarcinom: daca aceste tipuri de celule sunt prezente, este un indiciu ca cancerul sa dezvoltat.
(Visited 4.950 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

One thought on “Testul Papanicolau: Importanta testului, riscuri, si rezultate

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!