15 suplimente pentru stimularea sistemului imunitar in aceste vremuri

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 50

Sistemul imunitar consta dintr-o colectie complexa de celule, procese si substante chimice care ne apara in mod constant corpul impotriva agentilor patogeni invadatori, inclusiv virusi, toxine si bacterii (12.)

Mentinerea sistemului imunitar sanatos pe tot parcursul anului este esentiala pentru prevenirea infectiilor si a bolilor.

Alegerea de optiuni de viata sanatoase prin consumul de alimente hranitoare si somnul suficient si exercitiile fizice sunt cele mai importante modalitati de a va consolida sistemul imunitar.

In plus, cercetarile au aratat ca suplimentarea cu anumite vitamine, minerale, plante si alte substante poate ajuta la imbunatatirea raspunsului imunitar si poate proteja impotriva bolilor.

Cu toate acestea, retineti ca unele suplimente pot interactiona cu medicamentele eliberate pe baza de reteta sau fara prescriptie medicala pe care le luati. Unele s-ar putea sa nu fie adecvate pentru persoanele cu anumite conditii de sanatate. Asigurati-va ca vorbiti cu un medic inainte de a incepe orice suplimente.

Iata 15 suplimente pentru cresterea imunitatii.

1. Vitamin D

Vitamina D este un nutrient solubil in grasimi esential pentru sanatatea si functionarea sistemului imunitar.

Vitamina D imbunatateste efectele de combatere a agentilor patogeni ale monocitelor si macrofagelor – celulele albe din sange care sunt parti importante ale apararii imunitare – si scade inflamatia, ceea ce ajuta la promovarea raspunsului imunitar (3).

Multi oameni au deficit de aceasta vitamina importanta, care poate afecta negativ functia imunitara. De fapt, nivelurile scazute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de infectii ale tractului respirator superior, inclusiv gripa si astm alergic (4).

Unele studii arata ca suplimentarea cu vitamina D poate imbunatati raspunsul imun. De fapt, cercetari recente sugereaza ca administrarea acestei vitamine poate proteja impotriva infectiilor tractului respirator.

Intr-o revizuire din 2019 a studiilor de control randomizat efectuate la 11 321 de persoane, suplimentarea cu vitamina D a scazut semnificativ riscul de infectii respiratorii la persoanele cu deficit de aceasta vitamina si a scazut riscul de infectie la cei cu niveluri adecvate de vitamina D (5).

Acest lucru sugereaza un efect general de protectie.

Alte studii arata ca suplimentele de vitamina D pot imbunatati raspunsul la tratamentele antivirale la persoanele cu anumite infectii, inclusiv hepatita C si HIV (678).

In functie de nivelurile sanguine, de la 1.000 la 4.000 UI de vitamina D suplimentara pe zi este suficienta pentru majoritatea oamenilor, desi cei cu deficiente mai grave necesita adesea doze mult mai mari (4).

Vitamina D a fost foarte cercetata in legatura cu COVID-19 datorita efectului sau asupra sistemului imunitar. Studiile au aratat ca vitamina D poate accelera vindecarea si poate bloca inflamatia in sistemul respirator (9).

Intr-un studiu recent de revizuire rapida, s-a ajuns la concluzia ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a recomanda suplimentarea cu vitamina D pentru prevenirea si tratamentul COVID-19 ( 10 ). Citeste si Studiul constata ca deficitul de vitamina D creste riscul de infectie cu COVID-19 cu 77%

Cu toate acestea, multi profesionisti din comunitatea sanatatii si stiintei sustin ca suplimentarea cu vitamina D este in general sigura si ar putea ajuta la protejarea indivizilor de virus (11).

2. Zinc 

Zincul este un mineral care se adauga in mod obisnuit suplimentelor si altor produse medicale, cum ar fi pastilele menite sa va stimuleze sistemul imunitar. Acest lucru se datoreaza faptului ca zincul este esential pentru functionarea sistemului imunitar.

Zincul este necesar pentru dezvoltarea si comunicarea celulelor imune si joaca un rol important in raspunsul inflamator. De asemenea, zincul protejeaza in mod specific barierele tisulare din organism si ajuta la prevenirea patrunderii agentilor patogeni straini (12).

O deficienta a acestui nutrient afecteaza in mod semnificativ capacitatea sistemului imunitar de a functiona corect, rezultand un risc crescut de infectie si boala, inclusiv pneumonie (13 14).

Conform cercetarilor, 16% din totalul infectiilor respiratorii profunde la nivel mondial s-au dovedit a fi din cauza deficitului de zinc (15).

Deficitul de zinc afecteaza aproximativ 2 miliarde de oameni din intreaga lume si este foarte frecvent la adultii in varsta. De fapt, pana la 30% dintre adultii in varsta sunt considerati cu deficit de acest nutrient (16).

Deficienta de zinc este relativ rara in America de Nord si in tarile dezvoltate (1718).

Cu toate acestea, multi indivizi din Statele Unite au un deficit marginal de zinc legat de aport sau absorbtie. Persoanele in varsta prezinta, in general, un risc crescut (18).

Numeroase studii arata ca suplimentele de zinc pot proteja impotriva infectiilor tractului respirator, cum ar fi raceala (1920).

Mai mult, suplimentarea cu zinc poate fi benefica pentru cei care sunt deja bolnavi.

Intr-un studiu din 2019 efectuat pe 64 de copii spitalizati cu infectii acute ale tractului respirator inferior (ALRI), administrarea a 30 mg de zinc pe zi a scazut durata totala a infectiei si durata sederii in spital cu o medie de 2 zile, comparativ cu un grup placebo (21).

Zincul suplimentar poate ajuta, de asemenea, la reducerea duratei racelii obisnuite (22). In plus, zincul demonstreaza activitate antivirala ( 23 ,24).

Luarea de zinc pe termen lung este de obicei sigura pentru adultii sanatosi, atata timp cat doza zilnica este sub limita superioara stabilita de 40 mg de zinc elementar (13).

Dozele excesive pot interfera cu absorbtia cuprului, ceea ce ar putea creste riscul de infectie.

3. Vitamin C 

Vitamina C este poate cel mai popular supliment luat pentru a proteja impotriva infectiilor datorita rolului sau important in sanatatea imunitara.

Aceasta vitamina sustine functia diferitelor celule imunitare si sporeste capacitatea acestora de a proteja impotriva infectiilor. Este, de asemenea, necesar pentru moartea celulara, care va ajuta sa va mentineti sistemul imunitar sanatos, eliminand celulele vechi si inlocuindu-le cu altele noi (25 26).

Vitamina C functioneaza si ca un puternic antioxidant, protejand impotriva daunelor induse de stresul oxidativ, care apare odata cu acumularea de molecule reactive cunoscute sub numele de radicali liberi.

Stresul oxidativ poate afecta negativ sanatatea imuna si este legat de numeroase boli (27 ).

Suplimentarea cu vitamina C sa dovedit a reduce durata si severitatea infectiilor tractului respirator superior, inclusiv raceala obisnuita (28).

O revizuire ampla a 29 de studii la 11.306 de persoane a demonstrat ca suplimentarea regulata cu vitamina C la o doza medie de 1-2 grame pe zi a redus durata racelilor cu 8% la adulti si 14% la copii (29).

Interesant, revizuirea a demonstrat, de asemenea, ca administrarea regulata de suplimente de vitamina C a redus aparitia racirii frecvente la persoanele cu stres fizic ridicat, inclusiv alergatorii de maraton si soldatii, cu pana la 50% (2930).

In plus, sa demonstrat ca tratamentul cu doze mari de vitamina C intravenoasa imbunatateste semnificativ simptomele la persoanele cu infectii severe, inclusiv sepsis si sindromul de detresa respiratorie acuta (ARDS) care rezulta din infectiile virale (31).

Cu toate acestea, alte studii au sugerat ca rolul vitaminei C in acest cadru este inca in curs de investigare ( 32 ,33).

Una peste alta, aceste rezultate confirma faptul ca suplimentele de vitamina C pot afecta in mod semnificativ sanatatea imunitatii, in special la cei care nu primesc suficienta vitamina prin dieta lor.

Limita superioara pentru vitamina C este de 2.000 mg. Dozele zilnice suplimentare sunt de obicei cuprinse intre 250 si 1.000 mg (34).

4. Flori de soc

Florile de soc ( Sambucus nigra ), sunt folosite de mult timp pentru tratarea infectiilor, este cercetat pentru efectele sale asupra sanatatii imune.

In studiile cu eprubete, extractul de soc prezinta un potential antibacterian si antiviral puternic impotriva agentilor patogeni bacterieni responsabili de infectiile tractului respirator superior si ale tulpinilor virusului gripal (3536).

In plus, s-a dovedit ca imbunatateste raspunsul sistemului imunitar si poate ajuta la scurtarea duratei si severitatii racelii, precum si la reducerea simptomelor legate de infectiile virale (37 38).

O revizuire a 4 studii de control randomizat la 180 de persoane a constatat ca suplimentele de flori soc au redus semnificativ simptomele respiratorii superioare cauzate de infectiile virale (39 ).

Un studiu mai vechi, din 2004, a demonstrat ca persoanele cu gripa care au completat cu 1 lingura (15 ml) de sirop de soc de 4 ori pe zi au experimentat ameliorarea simptomelor cu 4 zile mai devreme decat cele care nu au luat siropul si au fost mai putin dependente pe medicamente ( 40 ).

Cu toate acestea, acest studiu este depasit si a fost sponsorizat de producatorul de sirop de soc, care ar putea avea rezultate distorsionate ( 40 ).

Desi s-a sugerat ca socul poate ajuta la ameliorarea simptomelor anumitor infectii si a virusului gripal, trebuie sa fim, de asemenea, constienti de riscuri. Unii raporteaza ca batranii pot duce la producerea de citokine in exces, care ar putea dauna celulelor sanatoase (41).

Din acest motiv, unii cercetatori recomanda ca suplimentele de soc sa fie utilizate numai la inceputul cursului COVID-19 (41).

Trebuie mentionat ca niciun studiu publicat nu a evaluat utilizarea socului pentru COVID-19 (42 ). Aceste recomandari se bazeaza pe cercetarile anterioare efectuate.

O revizuire sistemica a fructelor de soc ( 43 ) a concluzionat:

 • In cercetarile efectuate pe animale de laborator si oameni, socul a avut efecte antivirale, inhiband mai multe tulpini de gripa A si B.
 • Fructele de soc crude trebuie gatite pentru a evita riscul de greata, varsaturi sau toxicitate cu cianura.
 • Fructele de soc trebuie utilizat sub indrumarea unui profesionist medical calificat.

Suplimentele de soc se vand cel mai adesea sub forma lichida sau sub forma de capsule.

Partea inferioară a formularului

5. Ciuperci medicinale

Ciupercile medicinale au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru a preveni si trata infectiile si bolile. Multe tipuri de ciuperci medicinale au fost studiate pentru potentialul lor de crestere a imunitatii.

Peste 270 de specii recunoscute de ciuperci medicinale sunt cunoscute ca avand proprietati de imbunatatire a sistemului imunitar (44).

Cordyceps, coama leului , maitake, shitake, reishi si coada de curcan sunt toate tipurile care s-au dovedit a aduce beneficii sanatatii imune (45).

Unele cercetari demonstreaza ca suplimentarea cu tipuri specifice de ciuperci medicinale poate imbunatati sanatatea imunitara in mai multe moduri, precum si reduce simptomele anumitor afectiuni, inclusiv astmul si infectiile pulmonare.

De exemplu, un studiu la soareci cu tuberculoza, o boala bacteriana grava, a constatat ca tratamentul cu cordyceps a redus semnificativ incarcatura bacteriana in plamani, a imbunatatit raspunsul imunitar si a redus inflamatia, in comparatie cu un grup placebo (46).

Intr-un studiu randomizat, de 8 saptamani, efectuat la 79 de adulti, suplimentarea cu 1,7 grame de extract de cultura de miceliu de cordyceps a condus la o crestere semnificativa cu 38% a activitatii celulelor natural killer (NK), un tip de celule albe din sange care protejeaza impotriva infectiilor (47).

Coada de curcan este o alta ciuperca medicinala care are efecte puternice asupra sanatatii imune. Cercetarile la oameni indica faptul ca coada de curcan poate spori raspunsul imunitar, in special la persoanele cu anumite tipuri de cancer (4849.)

Multe alte ciuperci medicinale au fost studiate si pentru efectele lor benefice asupra sanatatii imune. Produsele medicinale din ciuperci pot fi gasite sub forma de tincturi, ceaiuri si suplimente (50515253).

6–15. Alte suplimente pentru cresterea imunitatii

In afara de elementele enumerate mai sus, multe suplimente pot ajuta la imbunatatirea raspunsului imun:

 • Astragal. Astragalus este o planta folosita in mod obisnuit in medicina traditionala chineza (MTC). Cercetarile pe animale sugereaza ca extractul sau poate imbunatati semnificativ raspunsurile legate de imunitate (54).
 • Seleniu. Seleniul este un mineral esential pentru sanatatea imuna. Cercetarile pe animale demonstreaza ca suplimentele de seleniu pot spori apararea antivirala impotriva tulpinilor de gripa, inclusiv H1N1 (555657).
 • Usturoi. Usturoiul are proprietati antiinflamatorii si antivirale puternice. S-a demonstrat ca imbunatateste sanatatea imunitara prin stimularea celulelor albe protectoare din sange, cum ar fi celulele NK si macrofagele. Cu toate acestea, cercetarea umana este limitata (5859).
 • Andrographis. Aceasta planta contine andrografolida, un compus terpenoid care se dovedeste a avea efecte antivirale impotriva virusurilor cauzatoare de boli respiratorii, inclusiv enterovirusul D68 si gripa A (606162).
 • Lemn dulce. Lemnul dulce contine multe substante, inclusiv glicirizina, care pot ajuta la protejarea impotriva infectiilor virale. Conform cercetarilor efectuate pe eprubete, glicirizina prezinta activitate antivirala impotriva coronavirusului asociat cu sindromul respirator acut sever (SARS-CoV) (63).
 • Pelargonium sidoides . Unele cercetari umane sustin utilizarea extractului acestei plante pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor infectiilor respiratorii acute virale, inclusiv raceala obisnuita si bronsita. Cu toate acestea, rezultatele sunt mixte si sunt necesare mai multe cercetari (64).
 • Vitamine din complexul B. Vitaminele B, inclusiv B12 si B6, sunt importante pentru un raspuns imunitar sanatos. Cu toate acestea, multi adulti sunt deficienti in ei, ceea ce poate afecta negativ sanatatea imunitara (6566).
 • Curcumina. Curcumina este principalul compus activ din turmeric. Are proprietati antiinflamatorii puternice, iar studiile pe animale indica faptul ca poate ajuta la imbunatatirea functiei imunitare (67).
 • Echinacea. Echinacea este un gen de plante din familia margaretelor. S-a demonstrat ca anumite specii imbunatatesc sanatatea imunitatii si pot avea efecte antivirale impotriva mai multor virusuri respiratorii, inclusiv virusul sincitial respirator si rinovirusurile (68 ).
 • Propolis. Propolisul este un material asemanator rasinii pe care albinele de miere il produc pentru a fi utilizat ca etansant in stupi. Desi are efecte impresionante de imbunatatire a sistemului imunitar si poate avea si proprietati antivirale, este nevoie de mai multe cercetari umane (69).

Conform rezultatelor cercetarilor stiintifice, suplimentele enumerate mai sus pot oferi proprietati de stimulare a imunitatii.

Cu toate acestea, retineti ca multe dintre aceste efecte potentiale pe care aceste suplimente le au asupra sanatatii imunitare nu au fost testate temeinic la oameni, subliniind necesitatea unor studii viitoare.

O nota importanta

Nici un supliment nu va vindeca sau preveni bolile.

Cu pandemia COVID-19 din 2019, este deosebit de important sa intelegeti ca niciun supliment, dieta sau alta modificare a stilului de viata decat distantarea fizica, cunoscuta si sub denumirea de distantare sociala si practici de igiena adecvate, nu va pot proteja de COVID-19.

In prezent, nici o cercetare nu sustine utilizarea vreunui supliment pentru a proteja impotriva COVID-19 in mod specific.

Cuvant final

Multe suplimente de pe piata pot contribui la imbunatatirea sanatatii imune .

Zincul, fructele de soc si vitaminele C si D sunt doar cateva dintre substantele care au fost cercetate pentru potentialul lor de imbunatatire a sistemului imunitar.

Cu toate acestea, desi aceste suplimente pot oferi un mic beneficiu pentru sanatatea imuna, nu ar trebui si nu pot fi utilizate ca inlocuitor pentru un stil de viata sanatos.

Scopul de a manca o dieta echilibrata densa in nutrienti, de a dormi suficient, de a va desfasura o activitate fizica regulata si de a nu fuma (sau a lua in considerare renuntarea, daca fumati) sunt cateva dintre cele mai importante modalitati de a va mentine sistemul imunitar sanatos si de a va reduce sansele de infectie si boala.

Daca decideti ca doriti sa incercati un supliment, discutati mai intai cu un profesionist din domeniul sanatatii, deoarece unele suplimente pot interactiona cu anumite medicamente sau sunt inadecvate pentru unele persoane.

Mai mult, amintiti-va ca nu exista dovezi stiintifice care sa sugereze ca oricare dintre ele poate proteja impotriva COVID-19 – chiar daca unele dintre ele pot avea proprietati antivirale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante