Sangerare vaginala la menopauza: Cauze, diagnostic si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Sangerare vaginala la menopauza se refera la orice sangerare vaginala care apare dupa ce o femeie a incetat sa mai aiba menstruatie de mai mult de 12 luni.

Menopauza apare la majoritatea femeilor cu varsta de peste 50 de ani, dar se poate intampla mai devreme. Daca aveti peste 40 de ani si nu mai aveti ciclu menstrual, acest lucru se datoreaza, probabil, menopauzei.

Menopauza se intampla atunci cand incetati sa produceti ovule din ovare si cantitatea de hormon feminin numita estrogen scade.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre menopauza citeste acest articol https://www.sanatatedefier.ro/simptome-menopauza-cauze-complicatii-si-tratament/

Acest lucru afecteaza uterul si vaginul. Captuseala uterului devine mult mai subtire si nu mai aveti menstruatie. De asemenea, peretele vaginului dvs. poate deveni putin mai subtire. Aceasta se numeste vaginita atrofica si poate duce la sangerare din vagin, de exemplu, sangerare dupa sex.
In unele situatii, mucoasa uterului, care se numeste endometru, poate continua sa creasca chiar si dupa menopauza. Aceasta crestere se numeste hiperplazie endometriala si poate duce la cancer endometrial.

Care sunt cauzele pentru sangerarii vaginale in timpul menopauzei

Vaginita atrofica

Aceasta este cea mai frecventa cauza de sangerare la menopauza. Aproximativ trei sferturi dintre femeile cu sangerare la menopauza vor avea vaginita atrofica. Vedeti mai multe despre sangerarea dupa sex .

Cancer endometrial

Aproximativ 10% dintre femeile cu sangerari anormale la menopauza vor avea hiperplazie endometriala sau cancer endometrial. Diagnosticul precoce si tratamentul cancerului endometrial sunt foarte reusite.

Polipii cervicali sau endometriali

Polipi sunt cresteri anormale a mucoasei uterului. De obicei, acestea nu sunt canceroase, dar polipii endometriali pot deveni cancerosi. De asemenea, ele pot face dificila cunoasterea prezentei cancerului.

Menopauza terapie hormonala

Terapia hormonala la menopauza se numeste terapie de substitutie hormonala. Unele dintre simptomele menopauzei pot fi tratate cu estrogen. Pentru a face acest lucru in siguranta, este necesar sa combinati estrogenul si progesteronul pentru a imita ciclurile dvs. lunare. Cu toate acestea, prin adaugarea in progesteron, o femeie va continua sa aiba menstruatie. Unele femei nu doresc sa aiba ciclu si prefera sa ia doar estrogen. Alte femei pot lua medicamente fara prescriptie medicala care contin estrogen.

Tamoxifenul

Tamoxifenul este un medicament utilizat pentru a trata cancerul de san. Este un estrogen foarte slab. In tesutul mamar. Tamoxifenul protejeaza impotriva efectului estrogenului, dar in uter, tamoxifenul actioneaza ca estrogenul. Din acest motiv, femeile care iau tamoxifen sunt mai expuse riscului de a dezvolta cancer endometrial. Daca utilizati tamoxifen si aveti orice sangerare vaginala anormala, trebuie sa va consultati imediat medicul.

Cancer cervical

Sangerarea vaginala la menopauza se poate datora, de asemenea, cancerului de col uterin, dar acest lucru este rar.

Tulburari de sangerare

Daca aveti o problema de sangerare, de exemplu, de la a lua prea multa medicamente anticoagulante, puteti avea sangerari vaginale. De obicei, veti avea sangerari si din alte locuri, in special din nas sau din gingiile dvs. atunci cand va periati dintii.

Cum se investigheaza sangerarea postmenopauza?

Istorie
Daca aveti sangerari uterine la menopauza, ar trebui sa va consultati medicul. Va intreba despre sangerare si despre orice medicament pe care il luati, in special tamoxifenul.
Examinare
Medicul va trebui, de asemenea, sa faca o examinare pelvina delicata. Aceasta este de a cauta orice cauze de sangerare. Daca sangerarea pare sa se datoreze vaginitei atrofice si nu exista alte cauze observate, atunci se face o scanare cu ultrasunete. Daca acest lucru este normal, nu mai este necesara o investigatie ulterioara.

Investigatii
Principalul mod de a diagnostica cancerul endometrial este de catre medicul dumneavoastra luand un esantion de mucoasa a uterului. Acest lucru este similar cu un test de frotiu. Un test de frotiu obisnuit nu va putea diagnostica in mod fiabil un cancer endometrial, dar uneori un test de frotiu ar putea sa gaseasca celule anormale care sugereaza un cancer endometrial. Uneori se va efectua si o ecografie.

Ecografie
Ecografia este o modalitate foarte buna de a privi captuseala uterului. Daca mucoasa uterului este mai mica de 5 mm grosime, atunci sansa unui cancer al endometrului este foarte scazuta.

Biopsie
Acesta este un tub mic de plastic ca un pai, care poate fi folosit pentru a obtine unele celule din mucoasa uterului. Nu este nevoie de anestezic pentru aceasta procedura.

Dilatarea si chiuretajul (D & C)
Aceasta procedura este de obicei efectuata daca nu este posibila obtinerea unui esantion de celule atunci cand se efectueaza o conducta sau daca o ecografie arata ca mucoasa uterului este prea groasa. De obicei, este nevoie de un anestezic usor.

Histeroscopie
O histeroscopie este o procedura in care un mic telescop este introdus prin colul uterin si in uter. Polipii pot fi eliminati in acelasi timp sub viziune directa. Telescoapele sunt acum atat de mici, incat aceasta procedura se poate face in clinica ambulatorie, dar de obicei se va efectua cu un anestezic general usor.

Care este tratamentul pentru hemoragie la menopauza?

Tratamentul pentru sangerare la menopauza va depinde de constatari.

Vaginita atrofica

Daca nu exista cauze evidente in examinare si daca scanarea cu ultrasunete este linistitoare, ginecologul va decide tratamentul.
Vaginita atrofica poate fi tratata cu aplicarea locala a unei anumite creme de estrogen timp de cateva saptamani. Acest lucru poate fi repetat daca este necesar. De asemenea, medicul va poate vorbi despre terapia hormonala la menopauza. Exista riscuri si beneficii pentru terapia hormonala menopauza, deci trebuie sa va ganditi cu atentie daca doriti sau nu sa o luati si sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua decizia.

Polipi de col uterin

Polipii de col uterin pot necesita o operatie pentru a le elimina.

Hiperplazie endometriala sau cancer

Daca biopsia arata ca mucoasa uterului este anormala, tratamentul ulterior va fi necesar pentru cancerul endometrial.

Ce sa faci daca ai hemoragie vaginala la menopauza?
• Consultati medicul curant cat mai curand posibil, daca aveti orice sangerare postmenopauza.
• Efectuati teste de frotiu cervical.
• Discutati cu medicul dumneavoastra despre riscurile si beneficiile terapiei hormonale la menopauza inainte de a va decide daca sa luati sau nu acest medicament.

Atentie!
• Daca aveti vreo hemoragie vaginala dupa menopauza, trebuie sa va consultati medicul.
• Sangerarea vaginala poate indica faptul ca aveti cancer endometrial.
• Femeile care iau terapie hormonala menopauza (cunoscut anterior sub numele de terapia de substitutie hormonala) prezinta un risc mai mare de cancer endometrial.
• Femeile care iau tamoxifen sunt, de asemenea, la un risc mai mare de cancer endometrial.

Surse medicale

  1. Sangerare postmenopauza 
  2. Histeroscopie 
  3. Biopsia 

(Visited 1.411 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!