Pierderea auzului: tipuri, simptome, cauze, riscuri, complicatii si tratament

 • 140
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  141
  Shares

Cand pierzi unul dintre simturi, cum ar fi simtul olfactiv si auzul, se pare ca lumea devine necunoscuta si stresanta. Pierderea auzului, ar putea avea un impact asupra vietii unei persoane. Ce este pierderea auzului? Pierderea auzului este scaderea brusca sau treptata a auzului.

In functie de cauza pierderii auzului, simptomele variaza de la usoara la severa si temporara sau permanenta.

Surditatea este o problema globala. De fapt, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 360 de milioane de oameni din intreaga lume se confrunta cu pierderea auzului. Dintre acestia, 32 de milioane sunt copii.
Exista multe cauze ale pierderii auzului (hipoacuzia), dar un procent estimat de 60% din pierderea auzului din copilarie este cauzata de cauze care pot fi prevenite. Astazi, 1,1 miliarde de persoane, cu varste cuprinse intre 12 si 35 de ani, sunt expuse riscului de pierdere a auzului datorita expunerii la zgomotul recreativ.

In Statele Unite, aproximativ 2 pana la 3 copii din 1000 de nasteri au un nivel detectabil de pierdere a auzului. Mai mult, 90% dintre cei nascuti cu pierderea auzului au parinti care au capacitatea de a auzi corect. Detectarea precoce este importanta in special pentru copiii mici.
In randul adultilor, barbatii au mai multe sanse de a suferi de pierderea auzului decat femeile.

Tipuri de pierdere a auzului

Pierderea auzului congenitala

Acesta este momentul in care un nou-nascut sau copilul nu-si poate auzi parintii sau imprejurimile. Acest lucru este adesea incurabil si provocat de modificari in timpul fazelor de dezvoltare ale fatului.

Pierderea auzului conductiva

Pierderea auzului conductiva se intampla atunci cand exista o problema mecanica in urechea exterioara sau mijlocie. Cele trei oase mici numite osici nu pot conduce sunetul in mod corespunzator.

Pierderea auzului senzorineural

Pierderea senzoriala a auzului se intampla atunci cand celulele parului sau incheieturile nervoase care pot detecta sunetul in urechi sunt ranite sau deteriorate. Adesea, acest tip de pierdere a auzului nu poate fi vindecat.

Simptome

Cele mai frecvente semne si simptome ale pierderii auzului includ:
• Se simte ca si cum urechile sunt conectate sau auzite
• Incercati sa intelegeti ceea ce spun ceilalti
• Ascultati radioul sau va uitati la televizor la un volum mai mare
• Dificultatea intelegerii cuvintelor
• Probleme cu auzul consoanelor
• Retragerea de la conversatii cu altii
• Evitarea adunarilor sociale

Celelalte simptome ale pierderii auzului includ:
• Zumzet, suierare sau sunete in urechi – tinitus
• Durere la ureche
• Vertijul sau sentimentul ca totul se roteste

Cauze


Surditatea sau pierderea auzului poate fi cauzata de o gama larga de factori. La adulti, conditia este fie mostenita de la parinti, fie dobandita din medicamente care dauneaza urechilor, expunerea la zgomote puternice, leziuni ale capului, tumori cerebrale si varsta inaintata.

Boala Meniere

Aceasta afectiune afecteaza urechea interioara, dar totusi, cauza este neclara. Cu toate acestea, boala se caracterizeaza prin pierderea auzului, ameteli sau vertij si tinitus sau zgomote in ureche cum ar fi zumzet.

Otoscleroza

Aceasta este o boala care implica urechea medie in care este afectata miscarea oaselor mici. Din fericire, aceasta boala este tratabila.

Boala de ureche interioara autoimuna

Acest lucru se intampla atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca celulele din interiorul urechilor. Acest tip de pierdere a auzului este brusca si necesita tratament imediat pentru a preveni pierderea auzului permanent.

Medicamente ototoxice

Exista unele medicamente care ar putea deteriora urechea si pot cauza pierderea auzului, cum ar fi Lasix, aspirina, unele antibiotice si medicamente pentru chimioterapie.

Zgomot puternic

Zgomotul de cauzeaza pierderea auzului poate provoca daune permanente la urechi. Ascultarea zgomotelor puternice pe perioade lungi de timp poate provoca daune permanente.

Tulburari ale capului

Atunci cand exista o vatamare fizica a capului, cum ar fi fractura craniului, deteriorarea tamburului urechii sau ranirea traumatica a creierului, efectul ar putea fi pierderea auzului.

Neuroma acustica

Tumoarea creierului ca neuroma acustica poate provoca pierderea permanenta a auzului.

Varsta

Presbycusisul este un tip de pierdere a auzului la adultii in varsta.

Factori de risc

Pe de alta parte, exista factori care ar putea predispun o persoana sa piarda auzul
• Imbatranirea – cand o persoana imbatraneste, exista degenerarea structurilor delicate ale urechii interne ca urmare a imbatranirii.
• Expunere prelungita la zgomot puternic – Atat adultii, cat si copiii sunt expusi la zgomote puternice. Expunerea la sunete puternice poate, de fapt, sa deterioreze celulele din urechea interioara. Desi acest lucru ar putea rezulta si dintr-o explozie brusca de zgomot ca o bomba care explodeaza sau o impuscatura.
• Genetica – Pierderea auzului poate fi mostenita de la membrii familiei. Genele unei persoane il face sa fie predispus la afectarea urechii.
• Zgomote ocupationale – Unii oameni sunt expusi la zgomote in linia lor de lucru cum ar fi dulgheri, DJ-i, fabrica si agricultura.
• Zgomote de recreere – zgomotele recreationale sunt cele de la arme de foc, motoare cu reactie si alte activitati cu zgomote puternice.
• Unele boli – unele boli cum ar fi meningita pot deteriora cohleea din ureche.
• Unele medicamente – Unele medicamente dauneaza urechilor.

Complicatii

Persoanele care se confrunta cu pierderea auzului pot suferi de diferitele efecte ale afectiunii. Ea are un impact semnificativ asupra calitatii vietii persoanelor afectate, in special adultilor in varsta.

Impactul functional

Una dintre cele mai grele impacturi sau complicatii ale pierderii auzului este incapacitatea de a comunica cu ceilalti. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care au auzit in trecut si au suferit de pierdere permanenta a auzului mai tarziu in viata.

Impactul social si emotional

Pierderea auzului poate cauza excluderea de la altii, izolarea, anxietatea si depresia.

Impact financiar

Tratamentele pentru pierderea auzului nu sunt ieftine. Chirurgie si aparate auditive pot costa foarte mult, care afecteaza calitatea vietii lor.

Diagnostic

Exista teste si proceduri in diagnosticul pierderii auzului.
Examen fizic complet si istorie
Medicul va efectua un examen fizic si o istorie. El va va intreba despre medicamentele pe care le luati, istoricul evenimentelor care duc la pierderea auzului si o examinare a urechii.
Teste de screening generale
Medicul va efectua teste de pierdere a auzului, cum ar fi testele cu furculita si testele audiometrice.

Tratament

Tratamentul pierderii auzului depinde in principal de cauza care sta la baza acestei afectiuni. Pentru acei oameni care sufera de pierdere a auzului permanent, li se ofera ingrijire suportiva pentru a usura viata zilnica.

Eliminarea blocarii de ceara a urechii

Un cerumen afectat poate provoca un anumit grad de pierdere a auzului si atunci cand medicul a inlaturat acest lucru, este posibil sa simtiti si sa auziti mai bine.

Aparate auditive

Cand aveti o problema de auz, un aparat auditiv va poate ajuta sa auziti mai bine. Milioane de oameni folosesc aparate auditive si mai mult pot beneficia de ele, atat timp cat sunt puse la dispozitie in special in tarile lumii a treia, unde sunt cu adevarat costisitoare.
Un aparat auditiv este un dispozitiv electronic care contine un amplificator, microfon, baterie si un difuzor. Acest lucru creste volumul sunetului care intra in urechi astfel incat sa puteti auzi clar.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este o alta optiune pentru tratamentul pierderii auzului. Medicul poate efectua o interventie chirurgicala daca ati suferit un traumatism cerebral traumatic sau daca ati avut infectii recurente in ureche pentru a scurge canalele din fluide sau puroi.

Implanturile cohleare

Implanturile cohleare sunt pentru persoanele cu pierdere a auzului. Compenseaza partile urechii care au incetat sa mai functioneze sau au fost deteriorate.

(Visited 635 times, 1 visits today)

 • 140
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  141
  Shares

Related posts

Leave a Comment