Nivelul de progesteron crescut: Cauze, 9 simptome si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Daca ai nivelul de progesteron crescut, probabil te intrebi daca este un lucru normal, sau daca nu cum poti sa-l tratezi.

Progesteronul este un hormon care joaca un rol important in ciclul menstrual si in sarcina. Este natural ca nivelurile de progesteron sa fluctueze in timpul lunii, pe masura ce corpul se pregateste pentru ovulatie si menstruatie. Daca ramaneti gravida, nivelurile de progesteron vor fi mai mari in timpul perioadei de sarcina.

Nivelul corecte de progesteron trebuie de asemenea sa fie in echilibrul corect cu estrogenul pentru a va regla ciclul menstrual. Nivelurile anormal de ridicate de progesteron pot fi cauzate de anomalii ale ciclului menstrual, de disfunctii la nivelul glandelor suprarenale sau de stres crescut. Unele dintre semnele de avertizare ca nivelurile de progesteron sunt in mod constant crescute sunt oboseala, dificultatea de a slabi si scaderea apetitului sexual.

Ciclul menstrual si starea de sanatate sunt reglementate de un echilibru complex de hormoni. Prin urmare, poate fi dificil sa se identifice motivele exacte pentru care s-ar putea sa aveti prea mult progesteron. In acest articol, veti gasi 9 semne de avertizare pe care le aveti cand nivelul de progesterone este crescut. Iar in continuare, aflati cum trebuie sa abordati simptomele de progesteron ridicat.

Ce este Progesteronul?

Progesteronul este un hormon sexual de sex feminin care reglementeaza sistemul reproductiv. Potrivit Encyclopedia Britannica, progesteronul este secretat de ovare, de placenta (daca sunteti gravida) si de glandele suprarenale. Este corpus luteum, care este o structura endocrina formata in ovare, unde se produce progesteronul.

Dr. Beverly Reed, expert in endocrinologie si fertilitate reproductiva, spune ca nivelurile de progesteron sunt la cel mai inalt nivel in a doua jumatate a ciclului menstrual. In timpul fazei luteale, care incepe dupa ovulatie si se termina cu o zi inainte de urmatoarea perioada, progesteronul este responsabil pentru o crestere a hormonilor stimulatori ai foliculului pentru a se pregati pentru sarcina. Chiar inainte de urmatoarea menstruatie, nivelurile de estrogen si progesteron scad semnificativ si incepeti menstruatia.

Ce face Progesteronul?

Functia principala a progesteronului este legata de reproducerea si mentinerea sarcinii. Jurnalul Hormone Molecular Biology and Clinical Investigation spune ca progesteronul ajuta la implantare. Ea pregateste captuseala uterului in pregatirea pentru un ou fertilizat. Daca apare implantarea, secretia de progesteron va fi inlocuita de placenta in timpul sarcinii.

Enciclopedia Britannica spune ca nivelurile normale de progesteron si estrogen sunt necesare pentru ovulatie. Daca oul devine fertilizat, nivelurile mai ridicate de progesteron inhiba eliberarea oricarui ovul.

Dr. Joyce King scrie in Journal of Midwifery & Women’s Health ca progesteronul produs de placenta este, de asemenea, responsabil pentru modificarile sanului in timpul sarcinii. Efectul nivelurilor ridicate de progesteron in timpul sarcinii impiedica alaptarea inainte de nastere. Scaderea brusca a nivelurilor de progesteron dupa nastere declanseaza productia de lapte.

Care sunt nivelurile normale si crescute ale progesteronului?

Daca credeti ca aveti unele dintre semnele de avertizare ale progesteronului crescut, medicii va pot trimite la un simplu test de sange. Aceasta va masura cantitatea de progesteron din sange. Medicii pot verifica nivelurile crescute de progesteron la momente diferite ale ciclului menstrual.

Potrivit OB / GYN Dr. Sarah Marshall, nivelele normale de progesteron daca nu sunteti insarcinata sunt dupa cum urmeaza:

 • Ziua 1-14 a ciclului menstrual: <1 ng / mL (nanogram pe mililitru).
 • Ziua 15-28 a ciclului menstrual: 2-25 ng / ml.

Nivelul normal de progesteron in timpul sarcinii

Daca sunteti gravida, este normal ca nivelurile de progesteron sa fie mult mai mari. Medicii folosesc urmatoarele citiri daca ati suspectat simptome mari de progesteron la inceputul sarcinii:

 • Trimestrul 1: 10-44 ng / ml.
 • Al doilea trimestru: 19,5-82,5 ng / ml.
 • Trimestrul 3: 65-290 ng / ml.

Nivelul de progesteron dupa menopauza

Nivelurile de progesteron la femei dupa menopauza ar trebui sa fie aceleasi ca in prima faza a ciclului menstrual. Daca ati trecut de menopauza, puteti prezenta simptome de progesteron ridicat daca aveti nivelul de progestoron peste 1 ng / ml.

Nivelurile de progesteron la barbati

Barbatii au, de asemenea, urme minime de progesteron si acestea trebuie sa fie, de asemenea, <1 ng / ml.

Cauze pentru nivelul de progesteron crescut

Desi majoritatea femeilor sufera de simptome de nivel scazut de progesteron, exista cateva motive pentru care puteti avea nivel crescut de progesterom. Sa ne uitam la cele mai frecvente cauze ale cantitatilor excesive din acest hormon sexual.

Modificari ale ciclului menstrual

Modificarile si anomaliile ciclului menstrual ar putea fi un motiv pentru care sa prezentati semne de progesteron ridicat.

Conform cercetarilor publicate in revista Reproductive Biology and Endocrinology, nivelele de progesteron ar putea creste daca ciclul intarzie. Doctorii au descoperit ca o lipsa de ovulatie uniforma in timpul ciclului menstrual ar putea creste progesteronul. Daca aveti o LH lung (faza luteala), atunci exista sanse ca nivelurile de progesteron sa fie mai mari decat in ​​mod normal.

Sarcina

In timpul sarcinii, nivelurile de progesteron pot ajunge pana la 290 ng / ml si sunt totusi considerate normale.

Daca aveti simptome de niveluri anormale de progesteron la inceputul sarcinii, medicii pot lua un test de sange. Ei vor verifica daca nivelurile de progesteron nu sunt prea mici sau prea mari. ournal of the Turkish-German Gynecological Association a raportat ca nivelurile de progesteron poate fi un indicator al starii de sanatate a sarcinii. Rezultatele scazute ale progesteronului ar putea indica un risc de avort spontan.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Rochester Medical Center, nivelurile de progesteron incep sa creasca in a 9-a saptamana de sarcina si sa continue pana in a 32-a saptamana. Nivelurile mai mari decat cele normale de progesteron in timpul sarcinii ar putea fi un indicator al gemenilor.

Stres

Stresul poate crea un dezechilibru hormonal care are ca rezultat cresterea progesteronului, impreuna cu simptomele sale asociate.

Studiile clinice au aratat ca stresul afecteaza glandele renale si secretia de progesteron. Oamenii de stiinta au raportat in revista Neurobiology of Stress ca stresul creste nivelul de cortizol si de progesteron. S-a constatat ca nivelul de progesteron a inceput sa creasca la aproximativ 40 de minute dupa ce subiectii au fost expusi la stres.

Utilizarea suplimentelor DHEA

Unul dintre efectele secundare ale suplimentelor de DHEA (dehidroepiandrosteron) este acela ca acestia pot ridica progesteronul la niveluri anormal de ridicate.

Potrivit dr. Jennifer Robinson pe WebMD, unii oameni iau suplimente DHEA pentru a-si spori forta sexuala, a construi masa musculara sau pentru a reduce riscul anumitor boli. Cu toate acestea, nu exista dovezi ca suplimentele DHEA pot ajuta la tratarea bolilor de inima, a bolii Alzheimer sau a artritei reumatoide.

Informatiile publicate in Journal of Assisted Reproduction and Genetics au raportat ca suplimentele de DHEA pot afecta glandele suprarenale. Acest lucru poate duce la cresterea nivelului de progesteron si la afectarea functiei adecvate a ovarelor.

Disfunctia glandelor suprarenale

Orice fel de disfunctie cu glandele suprarenale va va afecta nivelul hormonilor si poate cauza cresterea progesteronului.

De exemplu, revista Clinical Endocrinology a raportat ca glandele suprarenale ar putea determina eliberarea mai multor progesteroni. Alte studii au aratat ca anomaliile glandelor suprarenale au fost asociate cu progesteron ridicat si cu probleme legate de conceperea unui copil.

Supradozajul glandelor suprarenale cauzeaza, de asemenea, alte simptome de crestere a progesteronului, cum ar fi stresul, oboseala si cresterea in greutate.

Alte cauze ale nivelurilor ridicate de progesteron

Dr. Sarah Marshall de la WebMD spune ca alte cauze ale unor niveluri ridicate de progesteron ar putea fi legate de anumite afectiuni grave de sanatate.

De exemplu, cancerul ovarelor poate duce la valori mari ale progesteronului. De asemenea, cancerul glandelor suprarenale ar putea fi un motiv pentru nivelurile ridicate de progesteron la barbati si femei.

O sarcina molara, care este o crestere anormala a tesutului in uter care se dezvolta ca urmare a unei sarcini neviabile, ar putea avea ca rezultat si semne de niveluri crescute de progesteron. Revista Obstetrics and Gynecology a raportat ca o sarcina molara provoaca o acumulare de progesteron deoarece nu exista nici un fat. Cresterea uterului declanseaza simptomele de sarcina.

9 Simptome de progesterone crescut

Sa aruncam o privire mai detaliata acum la cele 9 cele mai frecvente semne de avertizare ale progesteronului crescut.

Dificultate de a slabii

Unul dintre simptomele comune progesteron crescut este ca este dificil sa slabiti, sau va ingrasati in mod neasteptat.

Cercetarile clinice privind efectele cresterii in greutate si nivelurile de progesteron au constatat ca nivelurile ridicate ingrasa. Un studiu publicat in revista ” Physiology & Behavior ” a descoperit subiecti care au fost tratati numai cu progesteron pentru a trata simptomele menopauzei. Utilizarea unei combinatii de estrogen si progesteron nu a avut ca rezultat cresterea in greutate.

Oboseala

Avand prea mult progesteron ar putea duce la oboseala si senzatie de oboseala tot timpul.

Desi oboseala poate fi un simptom al unui numar de conditii de sanatate subiacente, va veti simti obosit tot timpul daca progesteronul este hormonul dominant.

De exemplu, revista Neurobiology of Stress a constatat ca femeile cu progesteron lutal ridicat sufereau de oboseala mai mult decat femeile ale caror nivele erau normale. Daca va simtiti obositi in saptamana dinaintea ciclului in care va aflati, ar putea fi un simptom de crestere a progesteronului.

Sentimente de furie

Nivelurile ridicate de progesteron pot determina sentimente inexplicabile de furie sau frustrare extrema in cele 2 saptamani inaintea menstruatiei.

Desi unele studii indica faptul ca nivelurile mai ridicate ale progesteronului pot avea efectul de diminuare a agresivitatii, furia ar putea fi, de asemenea, un semn de progesteron ridicat. Ginecologul Dr. Sundström Poromaa spune ca furia, iritabilitatea si modificarile de dispozitie sunt toate simptome ale tulburarii dismorfice premenstruale (PMDD). Acest lucru se intampla in ciclul menstrual cand nivelurile de progesteron sunt la cel mai inalt nivel.

Cu toate acestea, unele studii au aratat contrariul: ca progesteronul premenstrual mai mare este de fapt asociat cu o reducere a comportamentului agresiv.

Schimbarile de dispozitie

O crestere a progesteronului la nivelul hormonilor va determina schimbari de dispozitie care pot fi mai grave inainte sau dupa menstruatie.

Potrivit revistei Frontiers in Neuroscience, un semn de nivel crescut al progesteronului este schimbarile negative ale dispozitiei. Cercetatorii au descoperit ca progesteronul afecteaza neurotransmitatorii din creier. Aceasta crestere a progesteronului poate produce simptome precum frica, anxietatea, schimbarile de dispozitie si emotiile irationale.

Jurnalul Anesthesia and Analgesia a raportat ca progesteronul are un efect depresiv si hipnotic asupra creierului. De fapt, atat de mult incat femeile pot necesita mai putin anestezic in timpul unei operatii daca nivelul lor de progesteron este ridicat.

Poate agrava simptomele sindromul intestinului iritabil

Daca suferiti de sindromul intestinului iritabil, puteti constata ca simptomele sale sunt mai grave atunci cand aveti prea mult progesteron.

Cresterea progesteronului inainte de ciclu, in timpul sarcinii sau din cauza unei probleme de sanatate subiacente poate creste simptomele gastro-intestinale. Conform revistei World Journal of Gastroenterology, progesteronul si estrogenul afecteaza sistemul nervos central. Acest lucru poate creste durerea de stomac la femei si balonare, si poate provoca diaree si vant excesiv.

Daca suferiti de sindromul intestinului iritabil, ati putea lua probiotice in mod regulat, sau ulei de menta pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor sindromul intestinului iritabil in mod natural .

Pofta scazuta de sex

Scaderea poftei de sex este unul dintre efectele secundare ale progesteronului crescut.

Jurnalul BMC Women ‘s Health a raportat o serie de schimbari ale dorintei sexuale a unei femei sunt legate de niveluri mai ridicate de progesteron. De exemplu, sa observat ca femeile dorm mai mult si au mai putin chef de sex atunci cand nivelurile de progesteron sunt ridicate.

Apetit crescut si consumul emotional

Nivelurile ridicate de progesteron ar putea sa va determine sa aveti mai multa pofta de mancare si sa cresteti tendinta pentru ” consumul emotional “.

Unul dintre semnele progesteronului crescut mentionat deja este dificultatea de a slabi din cauza dezechilibrelor hormonale. Cu toate acestea, tendinta de a manca mai mult ar putea face chiar mai greu sa slabiti.

Cercetatorii au examinat relatia dintre simptomele progesteronului inalt si consumul emotional. Ei au descoperit ca mancatul emotional a atins punctul culminant in acelasi timp cu progesteronul a atins punctul culminant al ciclului menstrual. Ei au descoperit ca scaderea nivelurilor ridicate de progesteron a contribuit la scaderea dorintei pentru alimentele bogate in grasimi si a episoadelor de ejaculare.

Stresul si cresterea anxietatii

Pe langa schimbari de dispozitie si sentimente de frustrare, excesul de progesteron poate determina, de asemenea, mai mult stres.

Stresul poate provoca atat niveluri in exces de progesteron, cat si un efect secundar al prea mult progesteron. Studiile au aratat ca exista o relatie intre progesteronul inalt si nivelurile mai ridicate ale hormonului cortizol asociat stresului.

Cu toate acestea, unele studii indica, de asemenea, faptul ca, daca aveti progesteron scazut, cresterea progesteronului poate contribui la atenuarea anumitor stresuri. Un studiu publicat de Universitatea din Michigan a constatat ca cresterea progesteronului a contribuit la reducerea stresului in unele cazuri. Femeile s-au simtit mai inclinate sa-i ajute pe altii si era mai usor sa se conecteze cu ceilalti. De asemenea, sa remarcat ca relatiile puternice pot contribui, de asemenea, la cresterea progesteronului .

Poate creste sensibilitatea la durere

O crestere a sensibilitatii la durere este un alt simptom al progesteronului crescut.

Hormonii joaca un rol complex in modul in care creierul interpreteaza senzatiile de durere de la neurotransmitatorii sai. De exemplu, revista ” Reviews in Pain ” raporteaza ca, in timpul sarcinii, cand nivelul progesteronului este la cel mai inalt nivel, unele femei inregistreaza o reducere a unor afectiuni dureroase. Cu toate acestea, alte tipuri de durere sunt mai pronuntate in timpul sarcinii, si anume dureri de spate inferioare si afectiuni temporomandibulare ale articulatiilor.

Testarea nivelurilor ridicate de progesteron

Cea mai usoara modalitate de a sti sigur daca aveti nivelul crecut de progesteron este sa faceti un test de sange pentru a va verifica nivelul seric de progesteron.

Dr. Sarah Marshall pe WebMD spune ca trebuie sa intrerupeti administrarea pilulelor contraceptive si a medicamentelor care contin estrogen sau progesteron cu cel putin 4 saptamani inainte de testul de sange. De asemenea, timpul lunii va influenta nivelul hormonului progesteron.

De asemenea, trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra cand a fost prima zi a ultimei perioade menstruale. De obicei, in jur de 20 de zile din ciclul menstrual este cel mai bun moment pentru a testa progesteronul.

Cum sa tratati simptomele de progesteron crescut

Ce se intampla daca rezultatele arata ca nivelurile de progesteron sunt prea mari decat cele normale pentru starea dumneavoastra?

Iata cateva modalitati de a ajuta la tratarea simptomelor de progesteron ridicat.

Reduceti sau eliminati suplimentele de progesteron

In primul rand, este important sa reduceti sau sa intrerupeti administrarea de medicamente care contin progesteron. Acestea includ suplimente pe baza de DHEA. Medicul dumneavoastra va va sfatui cu privire la cea mai buna modalitate de a reduce orice pastile contraceptive sau alte medicamente hormonale pe care le luati.

Gestionati stresul

Deoarece simptomele progesteronului inalt ar putea insemna ca va stresati prea mult, este important sa eliberati stresul si anxietatea in mod natural.

Ghimbir

Consumul ghimbirului poate ajuta la ameliorarea simptomelor de stres in timpul perioadelor cu niveluri ridicate de progesteron.

Jurnalul SRN Obstetrics and Gynecology a raportat ca ghimbirul este eficient in atenuarea multor simptome ale premenstruale in faza luteala. Ghimbirul poate ajuta la reducerea severitatii starii de spirit, reduce durerea, crampe abdominale si greata inainte de mnestruatie.

Musetel

Luarea musetelului poate ajuta la ameliorarea stresului si a anxietatii si, astfel, ajuta la diminuarea semnelor crescute de progesteron.

Potrivit revistei Alternative Therapies in Health and Medicine, musetelul are un efect antidepresiv si poate ajuta la tratarea simptomelor usoare de anxietate. Deci, o ceasca de ceai de musetel poate ajuta sa te simti mai relaxat si mai putin stresat.

Ulei esential de bergamot

Inspirarea uleiului esential de bergamot sau folosirea acestuia intr-un ulei de masaj poate ajuta la reducerea semnelor de stres.

De exemplu, Evidence-Based Complementary Medicine dovezi bazate pe medicina complementara a raportat ca spray-ul de bergamot cu aromoterapie poate ajuta la reducerea stresului la om. Inhalarea uleiului de bergamot a contribuit la scaderea ratelor inimii si la tensiunea arteriala si la cresterea capacitatii creierului de a face fata situatiilor stresante.

Reglati ciclul menstrual

De asemenea, este important sa va reglati ciclul menstrual pentru a ajuta la echilibrarea nivelurilor de progesteron si estrogen in faza foliculara si in faza luteala.

O modalitate de a face acest lucru este sa luati suplimente de scortisoara. Jurnalul Environmental Toxicology and Pharmacology a raportat ca scortisoara a ajutat la tratarea femeilor cu sindromul ovarului polichistic . Suplimentarea cu scortisoara a contribuit la imbunatatirea regularitatii ciclului menstrual.

Verificati disfunctia tiroidiana

Un alt mod de abordare a problemelor asociate nivelurilor de progesteron crescut este de a verifica starea de sanatate a tiroidei.

Journal of Human Reproductive Sciences a raportat ca disfunctia tiroidiana este o cauza a unor anomalii menstruale. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca tiroida joaca un rol vital in producerea de progesteron si estradiol (estrogen).

Cand sa mergi la doctor

Daca aveti anomalii ale ciclului menstrual sau daca incepeti sa aveti cicluri menstruale lungi, ar trebui sa va adresati medicului dumneavoastra. De asemenea, daca aveti oricare dintre semnele de niveluri ridicate de progesteron, ar trebui sa efectuati un test de sange simplu.

Surse:

 1. Britannica. Progesterone.
 2. NCBI. Normal menstrual cycle and the control of ovulation.
 3. Horm Mol Biol Clin Investig.2016 Jul 1;27(1):35-48.
 4. Medscape. Contraception and lactation.
 5. WebMD. Progesterone.
 6. Reprod Biol Endocrinol. 2014; 12: 69.
 7. J Turk Ger Gynecol Assoc. 2013; 14(2): 68–71.
 8. URMC. Progesterone.
 9. Neurobiol Stress. 2016 Jun; 3: 96–104.
 10. WebMD. DHEA Supplements.
 11. J Assist Reprod Genet. 2015 Apr; 32(4): 661.
 12. Clin Endocrinol (Oxf).1995 Mar;42(3):273-7.
 13. J Obstet Gynaecol Res.2017 May;43(5):946-950.
 14. Obstet Gynecol.1975 Feb;45(2):171-4.
 15. Physiol Behav.1989 Aug;46(2):273-8.
 16. Medscape. Progesterone, anxiety affect premenstrual dysphoric disorder.
 17. Biol Psychol.2012 Dec;91(3):376-82.
 18. Front Neurosci. 2014; 8: 256.
 19. Anesth Analg.2005 Oct;101(4):1007-11.
 20. World J Gastroenterol. 2014 Mar 14; 20(10): 2433–2448.
 21. BMC Women’s Health. 2010; 10: 19.
 22. J Abnorm Psychol. 2013 Feb; 122(1): 131–137.
 23. ScienceDaily. Feeling close to a friend increases progesterone.
 24. ISRN Obstet Gynecol. 2014; 2014: 792708.
 25. Altern Ther Health Med. 2012 Sep-Oct; 18(5): 44–49.
 26. Evid Based Complement Alternat Med. 2011; 2011: 946537.
 27. Am J Obstet Gynecol.2014 Nov;211(5):487.e1-6.
 28. J Hum Reprod Sci. 2011 Jan-Apr; 4(1): 59–60.

 

(Visited 14.516 times, 2 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!