Menstruatie neregulata: Cauze posibile si solutii

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ciclul menstrual poate fi deranjat daca va schimbati metoda de contraceptie sau daca aveti un dezechilibru de hormoni estrogen si progesteron.

Avand dezechilibru hormonal pentru cativa ani de la pubertate si inainte de menopauza nu este lucru neobisnuit. Acest lucru poate duce la o mentruatie cu perioade mai lungi sau mai scurte. Ciclul menstrual poate deveni, de asemenea, mai slab sau mai abundent.

Este extrem de important sa cunoasteti cauzele menstruatiei neregulate si ce putem face pentru a-l reglementa, deci cititi mai departe pentru a afla.

Cauzele menstruatiei neregulate

Modul de viata

Urmatorii factori de stil de viata pot deranja echilibrul de hormoni si pot cauza sangerari neregulate:

  • pierdere in greutate extrema sau cresterea in greutate
  • sportul excesiv
  • stresul

Contraceptivele

Sistemul intrauterin sau  pilulele contraceptive pot provoca sangerari minore intre menstruatii.

Dispozitivul intrauterin nu cauzeaza cicluri menstruale neregulate, dar poate provoca sangerari abundente  sau sangerari dureroase .

Sangerarile slabe, sunt frecvente apar atunci, cand pilula contraceptiva este folosita pentru prima data. Acestea sunt de obicei mai usoare si mai scurte decat perioadele normale, si de obicei se opresc in primele cateva luni.

Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) apare atunci cand chisturile foarte mici (saculeti mici umplute cu lichid) se dezvolta in ovare.

Simptomele acestui sindrom sunt perioade neregulate sau usoare sau menstruatie deloc . Acest lucru se datoreaza faptului ca, la femeile cu SOP, ovulatia (eliberarea unui ovul) nu poate avea loc la fel de des ca de obicei.

Producerea de hormoni poate fi, de asemenea, dezechilibrat, si ai putea avea niveluri mai ridicate de testosteron decat in mod normal. Testosteronul este un hormon masculin din care femeile au de obicei o cantitate mica.

Probleme ginecologice

Sangerari neregulate pot fi cauzate si de o sarcina nebanuita precoce, avort spontan sau probleme cu uter sau ovare. Medicul de familie va poate trimite la un ginecolog (un specialist in conditii ale sistemului reproductiv feminin), in cazul in care este necesara investigarea si tratarea ulterioara.

Afectiuni ale  tiroidei

O tulburare cu tiroida este un alt posibil, dar rar, cauza pentru menstruatie neregulata. Glanda tiroida, produce hormoni care mentin metabolismul organismului (procesele chimice pe care corpul foloseste pentru a transforma alimentele in energie). Pentru a vedea daca aveti problem cu tiroida trebuie sa testati prin luarea unui  test de sange pentru a verifica nivelul de hormoni tiroidieni in sange.

Metode eficiente pentru reglarea menstruatiei

Ciclurile menstruale neregulate si menopauza, de obicei, nu au nevoie de nici un tratament, cu exceptia cazului in care incep sa interfereze cu viata de zi cu zi. Sangerarile menstruale neregulate pot fi tratate cu contraceptive orale, care ajuta la reglarea nivelului de hormoni. Pentru sangerari abundente si severe, dilatarea si chiuretajul pot fi necesare.

Tratament

Este important de a trata orice boala care stau la baza, astfel consultati medicul dumneavoastra daca suferiti de cicluri menstruale neregulate. Medicul dumneavoastra va va face un test de sange si pentru a analiza nivelul hormonilor si functionarea tiroidiei. Cele doua boli mai comune subiacente care cauzeaza perioade neregulate la femei sunt sindromul de ovar polichistic (PCOS) si hipotiroidismul

La femeile cu acest sindrom pot fi administrate pastile anticonceptionale pentru a declansa o perioada. Hipotiroidismul este tratat cu suplimente de hormoni tiroidieni. Daca doriti sa aveti un copil decurad si va confruntati cu cicluri menstruale neregulate, medicul dumneavoastra va poate prescrie pastile, care va ajuta la reglarea debitului menstrual.

Schimbarea metodei contraceptiei

Daca aveti cicluri menstruale neregulate, din cauza dispozitivul intrauterin medicul va poate propune posibilitatea de a schimba forma contraceptiei. Asa ca, daca aveti sangerari neregulate, discutati cu medicul dumneavoastra despre schimbarea la altceva.

O forma alternativa de contraceptie este un sistem intrauterin ce poate fi recomandat ca o optiune. Exista diferite tipuri de optiuni, cum ar fi Mirena, care este un dispozitiv din plastic moale, inserat in uter. Elibereaza o cantitate mica de progestogen si este dovedit a fi foarte eficient. Acesta poate fi folosit pentru maximum 5 ani si poate fi eliminat in orice moment. Fertilitatea va reveni la normal si puteti incerca sa aveti un copil imediat. Mirena are capacitatea de a trata, de asemenea, menstruatia grela si neregulata si poate sa le faca, mai scurte, mai usoare si mai putin durerose.

Modificari ale stilului de viata

Modificari ale stilului de viata afecteaza mai multe lucruri in corpul dumneavoastra, inclusiv fluxul menstrual, severitatea si durata acesteia. Lucruri, cum ar fi sportul exagerat, pierderea sau cresterea in greutate si operatiile ar putea interfera cu frecventa menstruatiei. Odata ce ati aflat ca unul dintre acesti factori este responsabil pentru fluxul menstrual neregulat, ar fi recomandabil sa luati masurile necesare pentru a reglementa menstruatia. Pierderea in greutate sau alimentatia sanatoasa sau suplimente de hormoni (din cauza unui dezechilibru hormonal) ar putea ajuta la reglarea debitului menstrual.

Terapia hormonala

O menstruatie neregulata se poate datora unui dezechilibru hormonal. Femeile au nevoie de estrogen si progesteron pentru menstruatie. Femeile cu dezechilibre hormonale, de multe ori sunt supuse terapiei hormonale. Contraceptivele orale contin estrogen si progesteron si pot fi prescrise pentru pentru a ajuta la echilibrarea nivelurilor hormonale.

Scopul terapiei hormonale este de a produce hormoni care organismul nu mai poate produce de la sine, motiv pentru care este o astfel de metoda comuna si eficienta pentru femeile care sufera de o serie de probleme legate de hormonale.

Remedii naturale

Nu este nici un secret faptul ca ingredientele naturale pot fi folosite ca remedii pentru a rezolva problemele de sanatate. Unele dintre cele mai bune remedii pentru a reglementa ciclul menstrual sunt scortisoara, ghimbirul, aloe vera si papaya necoapta. Scortisoara, de exemplu, este buna pentru reglarea ciclurilor menstruale si reducerea crampelor. De asemenea, se crede ca au un efect calmant asupra organismului in conformitate cu medicina traditionala chineza. Aveti posibilitatea sa includeti mai multe scortisoara in dieta dumneavoastra adaugandu-l la lapte, ceaiuri si produse alimentare.

Ghimbirul, este extrem de bun pentru alinarea durerilor menstruale si poate ajuta la reglarea menstruatiei. Beti ceai din ghimbir proaspat de trei ori pe zi, timp de o luna pentru a vedea efectele.

Turmeric si aloe vera poate ajuta la reglarea hormonilor, care ajuta fluxul menstrual. Aveti posibilitatea sa luati turmeric intr-o forma de supliment sau adaugati-l la mese si bauturi. Faceti acest lucru de mai multe ori pentru o luna pana cand vedeti o imbunatatire.

(Visited 1.396 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

One thought on “Menstruatie neregulata: Cauze posibile si solutii

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!