Insulina și cancerul pancreatic, cine sunt cei mai expuși riscului? cum să reduci riscul?

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2024-06-04 de admin

Pancreasul este un organ cel mai cunoscut pentru producerea de insulină. Insulina este în primul rând responsabilă pentru absorbția de glucoză de către celule. Acest lucru ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge și menține organismul alimentat și plin de energie necesară pentru funcțiile zilnice.

Cu toate acestea, s-a demonstrat că o cantitate în exces de insulină în sânge – o afecțiune numită hiperinsulinemie – crește riscul de cancer pancreatic. 

Insulina și cancerul pancreatic

Asocierea insulinei cu cancerul pancreatic nu este pe deplin înțeleasă, dar unele studii sugerează că excesul de insulină în sânge poate duce la multiplicarea rapidă a celulelor pancreatice, ducând la mutații.

Această mutație transformă celulele sănătoase în celule canceroase, care se înmulțesc și se răspândesc în continuare. 

Cine sunt expuși unui risc mai mare?

Riscul de a dezvolta cancer pancreatic din cauza excesului de insulină pare să fie limitat la pacienții care iau insulină pe termen scurt. Acest lucru se datorează în mare măsură posibilului efect protector al medicamentelor antidiabetice, cum ar fi metforminul și modificările stilului de viață.

Datele colective din studii ample au arătat că cei care au luat insulină timp de 3-10 ani au avut un risc cu 20% mai mare de a dezvolta cancer pancreatic decât cei care au luat-o mai mult de 10 ani.

Până acum, studiile au identificat persoanele cu diabet zaharat și cei care iau insulină externă pentru a-și gestiona diabetul să fie expuși unui risc mai mare. Prin urmare, este important să luați insulină așa cum v-a prescris medicul dumneavoastră și să nu luați doze excesive, precum și să urmăriți complicațiile asociate diabetului.

De ce apare hiperinsulinemia?

Hiperinsulinemia, care este excesul de insulină din sânge, poate apărea din unul dintre următoarele motive: 

 • Secreție necorespunzătoare sau secreție de mai multă insulină decât este necesar organismului
 • Eliminare slabă a excesului de insulină prin ficat
 • Obezitatea și tulburările metabolice care determină creșterea insulinei din cauza nivelurilor ridicate de glucoză din sânge

Cum să reduceți riscul

Un nivel crescut de insulină este un răspuns direct la nivelurile ridicate de zahăr din sânge. Mâncarea pe care o consumi este principalul motiv pentru creșterea nivelului zahărului din sânge.

Prin urmare, experții recomandă modificări ale dietei și stilului de viață pentru a reduce probabilitatea unor niveluri crescute de insulină. 

Recomandări ale experților

Dieteticienii recomandă consumul de alimente bogate în fibre, inclusiv cereale integrale, legume cu frunze verzi, linte și fructe precum merele, portocalele și fructele de pădure. Asigurați-vă că consumați o cantitate mică de proteine ​​la fiecare masă și includeți grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de cocos, nucile și semințele.

Cu toate acestea, este de asemenea esențial să ne amintim că dieta și schimbările stilului de viață sunt foarte individualizate și depind de starea generală de sănătate și de boli. Consultați un dietetician local pentru a identifica un plan potrivit pentru dvs.

Hiperinsulinemie și diabet de tip 1

În diabetul de tip 1, organismul nu produce suficientă insulină necesară pentru a conduce zahărul din sânge în celule. Astfel de oameni trebuie să utilizeze insulină externă sau exogenă prin injecții pentru a preveni hiperglicemia.

Conform studiilor, nivelurile ridicate de insulină (100–500 U) obținute din surse exogene pot determina formarea de anticorpi de insulină în organism, deoarece nu poate fi curățată prin ficat. S-a observat că acest lucru provoacă hiperinsulinemie și hiperglicemie în sânge. 

Este important de reținut că nu toate persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au hiperinsulinemie. Este necesară dezvoltarea unui plan de îngrijire adecvat împreună cu furnizorul dumneavoastră de îngrijire primară.

Hiperinsulinemia provoacă creșterea în greutate?

Da. Hiperinsulinemia provoacă o creștere în greutate similară cu hiperglicemia.

Recomandări practice

 • Hiperinsulinemia este un exces de insulină în sânge, care poate fi cauzat de secreția necorespunzătoare, eliminarea slabă a excesului de insulină prin ficat, obezitate și tulburări metabolice.
 • Pentru a reduce riscul de hiperinsulinemie, experții recomandă modificări ale dietei și stilului de viață, cum ar fi consumul de alimente bogate în fibre, proteine ​​și grăsimi sănătoase.
 • În diabetul de tip 1, organismul nu produce suficientă insulină necesară pentru a conduce zahărul din sânge în celule, iar nivelurile ridicate de insulină pot determina formarea de anticorpi de insulină în organism.
 • Nu toate persoanele cu diabet de tip 1 au hiperinsulinemie.

Resurse

 1. S; ESS. Fiziologie, pancreas. Centrul Național de Informare în Biotehnologie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459261/.
 2. Chan MT, Lim GE, Skovsø S, et al. Efectele insulinei asupra progresiei cancerului pancreatic uman modelate in vitro – cancer BMC. BioMed Central. 6 noiembrie 2014. https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2407-14-814.
 3. Li D. Diabet și cancer pancreatic. Carcinogeneza moleculară. ianuarie 2012. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3238796/.
 4. Thomas DD, Corkey BE, Istfan NW, Apovian CM. Hiperinsulinemie: un indicator precoce al disfuncției metabolice. Jurnalul Societății Endocrine. 24 iulie 2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6735759/.
 5. Wolosowicz M, Prokopiuk S, Kaminski TW. Progrese recente în tratamentul rezistenței la insulină care vizează căile moleculare și metabolice: Luptă împotriva unei bătălii pierdute? Medicina (Kaunas, Lituania). 25 martie 2022. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9029454/.
 6. Sarwar H, Rafiqi SI, Ahmad S, et al. Depresia asociată hiperinsulinemiei. Perspective de medicină clinică. Endocrinologie și diabet. 21 aprilie 2022. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9039439/.
admin
adminhttps://www.sanatatedefier.ro/
Vrei să afli informații credibile despre sănătate și wellness în limba română? Ești la locul potrivit! Din 2015, sanatatedefier.ro a devenit o resursă de încredere pentru cititorii români interesați de sănătate. Ca administrator și editor, sunt implicat în fiecare aspect al site-ului, asigurându-mă că informațiile pe care le găsești sunt precise, ușor de înțeles și te ajută să iei decizii informate despre sănătatea ta. Mă bazez pe surse verificate precum: studii științifice publicate în reviste de specialitate, articole scrise de experți din domeniul sănătății, organizații de renume din domeniul sănătăți iși alte surse sigure și actuale.Obiectivul meu este să te informez, nu să înlocuiesc un medic. Conținutul site-ului are doar scop informativ și nu reprezintă un substitut pentru consultanță, diagnostic sau tratament medical.Întrebările și feedback-ul tău sunt binevenite! Mă ajută să îmbunătățesc constant site-ul și conținutul lui. Explorează articolele noastre informative astăzi! Urmărăște-ne pe rețelele sociale pentru mai multe informații despre sănătate! Sanatatedefier.ro - Sănătate informată, alegeri inspirate!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,228FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE