Efectul de endometriozei asupra fertilitatii si infertilitatii

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
  •  
  •  
  •  
  •  

Endometrul este tesutul care captuseste interiorul cavitatii uterine. Endometrioza este o boala in care o parte din acest tesut se raspandeste si in alte parti – cum ar fi pentru a ovarele, sau in alta parte in cavitatea abdominala.

endometrioza

Endometrioza cauzeaza dureri la unele femei si poate provoca, de asemenea infertilitate.

5-10% din toate femeile au endometrioza. Cele mai multe dintre aceste femei nu sunt infertile.

30-40% dintre femeile infertile au endometrioza.

Diagnosticul endometriozei

Singurul mod de a fi sigur ca daca o femeie are endometrioza este de a efectua o procedura chirurgicala numita laparoscopie, care permite de a vedea interiorul cavitatii abdominale cu un domeniu de aplicare restrans.

Uneori boala poate fi prezenta pe baza istoricului femeii avand cicluri menstruale foarte dureroase, act sexual dureros, etc., sau pe baza examinarii fizice a femeii sau cu ultrasunete.

Marea majoritate a cazurilor de endometrioza sunt usoare.

Femeile cu orice stadiu de endometrioza (usoara, moderata sau severa) pot avea in partea inferioara a abdomenului dureri severe, sau ar putea sa nu aiba nicio durere sau simptome de orice fel.

Desi endometrioza usoara este asociata cu infertilitate la unele femei, multe femei fertile, de asemenea, au endometrioza usoara. O relatie cauza-efect intre endometrioza usoara si infertilitate nu a fost stabilita. Ar putea fi ca infertilitatea si sarcina intarziata predispune femeile la dezvoltarea endometriozei, mai degraba decat endometrioza cauzeaza infertilitate.

Prin urmare, unii experti considera infertilitatea asociata cu endometrioza usoara pentru a fi cu adevarat “infertilitate inexplicabila”.

Endometrioza severa

Endometrioza severa cauzeaza cicatrici pelviene si denaturarea anatomiei pelviane. Trompele pot deveni blocate si ovarele contin adesea chisturi de endometrioza (endometriomas) si poate deveni aderent la uter, intestine sau peretele lateral pelvin. Oricare dintre aceste distorsiuni anatomice poate duce la infertilitate.

Tratamentul endometriozei

Tratamentul pentru endometrioza asociat cu infertilitatea trebuie sa fie individualizat pentru fiecare femeie. Nu exista raspunsuri usoare, si deciziile de tratament depind de factori cum ar fi severitatea bolii si amplasarea acestuia in pelvis, varsta femeii, lungimea de infertilitate, si prezenta durerii sau a altor simptome. Unele aspecte generale privind tratamentul sunt discutate mai jos.

Tratamentul pentru endometrioza usoara

Tratamentele medicale pot suprima endometrioza si calma durerea asociata. Indepartarea chirurgicala a leziunilor prin laparoscopie ar putea reduce, de asemenea, durerea.

Cu toate acestea, mai multe studii bine controlate au aratat ca nici un tratament medical sau chirurgical pentru endometrioza usoara nu va imbunatati ratele de sarcina pentru femeile infertile.

Exista cateva studii recente care au aratat un beneficiu pentru tratamentul chirurgical al endometriozei usoare. Acest lucru este interesant, deoarece studiile anterioare nu au aratat un beneficiu.

Pentru tratamentul de infertilitate asociat cu endometrioza usoara pana la moderata, de hiperstimulare ovariana controlata cu inseminare intrauterina – IUI este de multe ori a incercat si are o sansa rezonabila de a duce la sarcina, daca alti factori de infertilitate nu sunt prezente.

Detalii despre ratele de succes IUI cu endometrioza

Daca IUI nu are succes cu aproximativ 3 cicluri, fertilizarea in vitro trebuie luata in considerare.

Tratamentul pentru endometrioza severa

Mai multe studii au aratat ca tratamentul medical pentru endometrioza severa nu se imbunatatec ratele de sarcina pentru femeile infertile.

Unele studii au aratat ca tratamentul chirurgical al endometriozei severe se imbunatateste sansele de sarcina, comparativ cu nici un tratament. Cu toate acestea, ratele de sarcina raman scazute dupa o interventie chirurgicala – unele studii au raportat rate de sarcina de 1,5-2% pe luna.

Din pacate, infertilitatea la femei cu endometrioza severa este, de obicei rezistent la tratamentul cu stimulare ovariana plus inseminarea intrauterina. In cazul in care anatomia pelviana este foarte distorsionata, inseminarea artificiala este putin probabil sa fie de succes. Aceste femei necesita adesea in fertilizarea in vitro, pentru a concepe.

Desi studiile de fertilizare in vitro pentru femeile cu endometrioza severa nu toti arata rezultate similare, ratele de succes sunt, de obicei sarcina buna in cazul in care femeia este relativ tanara (sub 40) si in cazul in care ea produce suficient de multe oua in timpul stimularii ovariene.

(Visited 441 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!