Dureri de cap sinusale (Rinosinuzita): Simptome, cauze, riscuri, diagnostic si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Dureri de cap sinusale sunt un tip de durere intensa si constanta. Rinosinuzita este termenul medical folosit pentru durerea de cap sinusala, care este o inflamatie a sinusurilor paranasale si a cavitatii nazale. O durere de cap sinusala este un termen care a confundat medici si cercetatori. De cele mai multe ori, cei care prezinta cu dureri de cap sinusale intampina de fapt migrene

Rinosinuzita poate fi acuta sau cronica, in functie de durata. Rinosinuzita acuta este diagnosticata atunci cand durerea din jurul sinusurilor nu persista dupa mai mult de patru saptamani. Rinosinuzita cronica este diagnosticata daca simptomele dureaza mai mult de 12 saptamani. Rinosinuzita acuta poate fi de asemenea clasificata in functie de cauza ei. Acesta poate fi cauzat de virusi sau bacterii si este astfel cunoscut ca rinosinuzita virala sau rinosinuzita acuta bacteriana. Diferentierea dintre cele doua este importanta deoarece tratarea infectiilor bacteriene este diferita de tratarea infectiilor virale.

Rinosinuzita cronica este aceeasi cu rinosinuzita acuta, dar durata este mai lunga. Intre rinosinuzita acuta si cronica este rinosinuzita subacuta.

Simptome dureri de cap sinusale

Rinosinuzita are simptome care se suprapun foarte mult cu cele ale altor infectii ale tractului respirator superior. Modul in care aceste doua clase de boli evolueaza este similar. Cu toate acestea, exista trei modele previzibile asociate cu rinosinuzita. Primul este ca simptomele sunt persistente. Pacientul poate avea descarcari nazale sau tuse, sau ambele care dureaza 10 zile sau mai mult. Scurgerea nazala si tusea nu se imbunatatesc dupa 10 zile. Infectiile virale ale tractului respirator superior nu dureaza de obicei mai mult de 10 zile. Prin urmare, atunci cand un pacient nu se imbunatateste dupa 10 zile, acesta este de obicei un semn ca are rinosinuzita.

Scurgerea nazala si tusea pot fi insotite de umflaturi in jurul ochilor (edem periorbital), respiratie urata (halitoza) sau febra scazuta. Scurgerea nazala poate avea caracteristici variate, de la subtire la gros.

Cel de-al doilea model de prezentare este ca exista un debut de simptome severe. De obicei, pacientul dezvolta febra si congestie nazala purulenta pe o perioada de 3-4 zile. A treia prezentare este caracterizata de agravarea simptomelor. Initial, pacientii se vor simti mai bine, dar apoi se vor agrava din nou in termen de 10 zile de la imbolnavire. Inrautatirea simptomelor este insotita de inceputul unei febre noi si de congestie nazala.

Pe langa acestea, pacientul poate simti durerea sau presiunea faciala, in special in cazurile de rinosinuzita cronica. Interiorul nasului poate deveni rosu si umflat. Tendinta faciala asupra maxilarului si nasului poate fi, de asemenea, un semn. Ocazional, pacientii ar putea sa se umfle in jurul ochilor, avand modificari ale culorii pielii sub pleoape.

Cauze dureri de cap sinusale

Rinosinuzita este in primul rand o boala inflamatorie, motiv pentru care exista multe modalitati prin care se manifesta. Exista doua tipuri majore, una cu polipi nazali (o crestere a mucoasei) si una fara polipi nazali. In ceea ce priveste evolutia bolii, exista trei elemente principale care trebuie intelese. Una este deschiderea ingusta a sinusurilor, alta este incapacitatea a elimina secretia, iar a treia este secretia sinusurilor groase.

Deschiderea ingusta a sinusurilor predispune la blocaj sau obstructie. Obstructia nazala poate duce la umflarea mucoasei, precum si la obstructia mecanica a canalelor nazale. Cele mai frecvente si cele mai importante cauze ale obstructiei nazale sunt infectiile virale ale cailor respiratorii superioare si inflamatia datorata reactiilor alergice. Atunci cand exista un blocaj in sinusuri, presiunea din interiorul cavitatii sinusale creste. Deoarece spatiul este inchis, oxigenul nu poate intra. Acesta este un loc ideal pentru cresterea diverselor tipuri de bacterii.

In cazul in care obstructia din nas continua, mucoasa nasului secreta mai mult mucus, ceea ce duce la acumularea de fluide in sinusuri.

Incapacitatea de a elimina mucusul, de asemenea, contribuie la boala. Cand o persoana are o raceala, sinusurile se pot infunda. Prin urmare, materialele din interiorul nasului nu pot iesi.

Bacteriile pot acoperi interiorul sinusurilor, formand un srat subtire. De obicei, bacteriile gasite in aceste straturi sunt rezistente la antibiotice.

Cele trei tipuri cele mai frecvente de bacterii care cauzeaza rinosinuzita sunt: ​​pneumonia Streptococcus, Haemophilus influenza si Moraxella catarrhal. Dintre acestea, H. influenza produce cel mai mare numar de infectii sinusale.

Despre pneumonie puteti citi mai multe in acest articol Pneumonia este contagioasa? Cauze, simptome si transmitere

Factori de risc dureri de cap sinusale

Exista diversi factori de risc care predispun la dezvoltarea rinosinusitelor. Una dintre acestea este o variatie anatomica. De exemplu, atunci cand linia mediana a nasului sau a septului deviaza mai mult de 3 mm, se poate dezvolta rinosinuzita cronica.

Fumatul si expunerea la fumul de tutun sunt, de asemenea, factori de risc.

Varsta este un alt factor de risc. Rinosinuzita este mai frecventa la copiii mici. Toti copiii sunt vulnerabili la infectii inainte ca sistemul imunitar sa se dezvolte pe deplin. Sugarii pot avea raceli la fiecare 1-2 luni. Copiii mici sunt, de asemenea, sensibili la raceli si pot avea 8-12 raceli pe an. In plus, sugarii si copiii au pasaje mici nazale si sinusale. Acest lucru face mai vulnerabile la infectiile tractului respirator superior. Infectiile urechii la copii, cum ar fi infectiile urechii medii (otita medie), sunt asociate cu rinosinuzita.

Persoanele in varsta sunt, de asemenea, expuse riscului de rinosinuzita. Pasajele nazale ale persoanelor in varsta tind sa se usuce cu varsta. In plus, exista modificari ale anatomiei nasului care determina modificari ale fluxului de aer. De exemplu, persoanele in varsta au, de obicei, cartilaje slabe care sustin schimbarea fluxului de aer.

Persoanele cu astm bronsic sau alergii prezinta, de asemenea, un risc crescut de rinosinuzita. Riscul de rinosinuzita este crescut la pacientii cu astm sever. In afara de acestea, sensibilitatea la aspirina a fost de asemenea identificata ca un factor de risc.

Diagnostic dureri de cap sinusale

Deoarece semnele si simptomele rinosinusitei sunt similare cu cele ale infectiilor tractului respirator superior, provocarea pentru clinicieni este aceea de a identifica pacientii care vor beneficia de agenti antibacterieni. In mod obisnuit, medicii vor cere istoricul complet al pacientului, inclusiv expunerea la alte persoane care au rinosinuzita, expunerea la fum si episoadele anterioare de rinosinuzita.

Daca medicul este inca nesigur in diagnostic, poate solicita studii de imagistica. Scanarile CT sau MRI-urile sunt utile pentru aceste cazuri. Scanarile CT sunt recomandate in special pacientilor suspectati de rinosinuzita cronica. Endoscopia nazala poate fi, de asemenea, efectuata de un medic. In timpul endoscopiei nazale, o mica sonda cu aparatul de fotografiat este ghidata in nas pentru a vizualiza tractul respirator superior. In plus, probele din secretiile mucoase pot fi, de asemenea, cultivate in laborator pentru a determina tipul de bacterii care au cauzat infectia.

Tratament dureri de cap sinusale

Picaturile nazale pot oferi ajutor temporar pacientilor cu rinosinuzita. Picaturile nazale contin, de obicei, oxitazolamina. Cu toate acestea, acestea nu trebuie utilizate mai mult decat perioada recomandata deoarece rinosinuzita poate reveni, cunoscuta sub numele de rinosinuzita de rebound. Cu toate acestea, marea majoritate a cazurilor de rinosinuzita sunt cauzate de virusi.

Daca simptomele nu se imbunatatesc in termen de 10 zile, se pot administra antibiotice. Antibioticele nu sunt recomandate persoanelor care au doar boli usoare pana la moderate in prima saptamana de infectie deoarece prezinta o lista cu efecte secundare neplacute. Ele sunt, de asemenea, costisitoare si luand antibiotice, cu exceptia cazului in care se recomanda, vor contribui la rezistenta la antibiotice.

Pentru rinosinuzita bacteriana, tratamentul recomandat este amoxicilina-clavulanat, deoarece majoritatea bacteriilor de astazi sunt deja imune la amoxicilina. Un curs scurt de antibiotice este adesea recomandat. Cursurile scurte dureaza de la 3-7 zile. Aceste cursuri scurte par sa fie la fel de eficiente ca antibioticele luate pentru o perioada mai lunga de timp, de pana la 14 zile.

Copiii care au rinosinuzita, cu toate acestea, ar trebui sa fie tratati cu antibiotice de la 10 zile la 2 saptamani.

Pentru cazurile in care rinosinuzita acuta nu este inca confirmata, se recomanda utilizarea corticosteroizilor nazali. In cazul in care pacientul nu beneficiaza de medicamente, chirurgia poate fi cea mai buna optiune de tratament. Medicamentele trebuie luate numai sub indrumarea unui medic.

Un tip de interventie chirurgicala se numeste eliminare antrala maxilara, care presupune efectuarea unei mici gauri in sinus si utilizarea unei solutii de sare pentru indepartarea mucusului. Operatia sinusoidala functionala este o alta optiune deoarece reduce tulburarile de tesut si are complicatii mai mici dupa interventia chirurgicala.

(Visited 2.964 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!