Din ce in ce mai multe persoane sub 50 de ani sunt diagnosticate cu cancer, iar stilul nostru de viata poate fi responsabil pentru acest lucru

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 4

Numarul adultilor cu varsta sub 50 de ani diagnosticati cu cancer a crescut semnificativ in ultimele trei decenii, potrivit unui studiu publicat in Nature Reviews Clinical Oncology .

Un studiu realizat de cercetatorii de la Brigham and Women’s Hospital sustine ca incidenta cancerelor care apar la o varsta mai frageda (diagnosticate inainte de 50 de ani), inclusiv cancerul de san, colon, esofagian, rinichi, ficat si pancreas, a crescut dramatic la nivel mondial. cresterea a inceput in jurul anului 1990 si, pe masura ce avansam in timp, probabilitatea de cancer creste si mai mult.

„Am constatat ca acest risc creste cu fiecare generatie. De exemplu, oamenii nascuti in 1960 au prezentat un risc mai mare de cancer inainte de varsta de 50 de ani decat cei nascuti in 1950 si preconizam ca acest nivel de risc va continua sa creasca in generatiile succesive”, a spus Shuji Ogino (profesor si medic-cercetator la Brigham). Departamentul de Patologie.

In timpul analizei datelor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca frecventa aparitiei cancerului este legata de modul de viata occidentalizat si ca oamenii sunt, de obicei, expusi la astfel de efecte la o varsta frageda, care in cele din urma duc la cancer.

Factorii de risc posibili pentru dezvoltarea precoce a cancerului

Factorii de risc posibili pentru dezvoltarea precoce a cancerului au inclus consumul de alcool, lipsa somnului, fumatul, obezitatea si obiceiurile alimentare. Cercetatorii au descoperit ca, desi timpul de somn al adultilor nu s-a schimbat drastic de-a lungul mai multor decenii, copiii de astazi dorm mult mai putin decat dormeau cu zeci de ani in urma. Factorii de risc precum alimentele foarte procesate, bauturile zaharoase, obezitatea, diabetul de tip 2, stilul de viata sedentar si consumul de alcool au crescut semnificativ incepand cu anii 1950, ipoteza careia cercetatorii presupun ca si microbiomul (flora intestinala) l-a schimbat.

„Din cele 14 tipuri de cancer in crestere pe care le-am examinat, opt erau legate de sistemul digestiv. Alimentele pe care le consumam hranesc microorganismele care traiesc in tractul nostru intestinal. Dieta afecteaza direct compozitia microbiomului si, in cele din urma, aceste modificari pot influenta riscul si rezultatul bolii”, a citat Sciencedaily autorul principal al studiului, Ugai Tomotaka.

Unul dintre deficientele studiului este ca cercetatorii nu au avut o cantitate adecvata de date din tarile cu venituri mici si medii, asa ca nu au putut identifica in mod fiabil tendintele acolo. Ugai a spus ca isi extind cercetarile si in aceasta directie si vor sa includa si copiii, astfel incat sa poata urmari exact ce efecte are cineva cu decenii inainte de aparitia cancerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante