Ultima actualizare 2023-12-01 de admin
Diabetul este o boala cronica in care capacitatea organismului de a metaboliza zaharurile nu functioneaza corect. Afecteaza milioane de oameni – atat adulti, cat si copii – in intreaga lume. Un studiu revolutionar efectuat de cercetatori de la Colegiul de Medicina Weill Cornell din New York, a dezvaluit secretul rolului vitaminei A in diabet.
Deficitul de vitamina A este mai frecvent decat credeti. Deficitul de vitamina A este comun in Statele Unite in randul grupurilor cu venituri mici. In plus, persoanele care consuma diete cu continut scazut de grasimi si care isi limiteaza consumul de ficat, alimente lactate si legume de culoare verde inchis, precum si cei care sufera de malabsorbtie a grasimilor din afectiuni precum boala celiaca sau hepatita infectioasa pot deveni, de asemenea, deficitare in vitamina A.
Diabetul a atins proportiile epidemice
Conform datelor publicate de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, mai mult de 29 de milioane de oameni din SUA sufera doar de diabet, iar un sfert dintre acestia nici nu stiu ca il au (va puteti familiariza cu aceste 9 semne de avertizare precoce a diabetului zaharat la care ar trebui sa fiti atenti! ).
Diabetul poate fi de tip 1, odata numit diabet juvenil sau tip 2, cunoscut si sub numele de diabet cu debut la adulti. Cu toate acestea, in ultimii ani, mai multi tineri au fost diagnosticati cu diabet de tip 2, iar un studiu recent ar putea avea cheia pentru a raspunde la intrebarea arzatoare: De ce?
Vitamina A si diabetul – conexiunea: deficitul de vitamina A poate cauza diabet
Intr-un studiu revolutionar al rozatoarelor efectuat de cercetatori de la Colegiul de Medicina Weill Cornell din New York, oamenii de stiinta au dezvaluit secretul rolului vitaminei A in diabet.
Datele, publicate in numarul din decembrie 2014 al Journal of Biological Chemistry , au aratat ca vitamina A joaca un rol esential in mentinerea functionarii corespunzatoare a celulelor beta din pancreas. Aceste celule sunt cruciale pentru mentinerea glicemiei la un nivel optim si devin disfunctionale la persoanele cu diabet de tip 2.
Cand rozatoarele din studiu au fost private de vitamina A, functia lor de celule beta a scazut, iar atunci cand vitamina A a fost readusa in dieta, functia lor de celule beta – si nivelul glicemiei – au revenit la normal.
De ce vitamina A este cruciala
Vitamina A este un nutrient esential – este un element pe care trebuie sa-l consumam si unul pe care nu-l putem produce singuri. Capacitatea vitaminei A de a consolida functia celulara nu se limiteaza la celulele beta pancreatice, ci ajuta si la reproducerea celulara pentru toate celulele corpului nostru, de la piele la organele interne.
Vitamina A este, de asemenea, asociata cu mentinerea vederii si prevenirea orbirii, iar persoanele cu deficit de vitamina A sunt mai predispuse la probleme de vedere, de la uscaciunea ochilor si miopie, care este o cauza frecventa a vederii incetosate, pana la orbire partiala si slaba vedere nocturna.
Este un nutrient cheie pentru ochi sanatosi si este mentionat, de asemenea. Alte simptome ale deficitului de vitamina A includ diareea si tulburarile cutanate.
Ajuta la accelerarea vindecarii ranilor, este crucial pentru functia organelor de reproducere si a functiei membranei mucoase si ajuta la sustinerea sistemului imunitar – copiii cu rujeola au avut un timp de recuperare mai rapid in comparatie cu colegii lor atunci cand li s-au administrat suplimente de vitamina A, de exemplu.
Pe scurt, beneficiile de a obtine suficienta vitamina A se extind mult dincolo de tratamentul si prevenirea diabetului.
Surse naturale de vitamina A
Vitamina A provine din doua surse:
- Retinoizi – Provin din surse animale.
- Beta-caroten – Provin din surse vegetale.
Organismul transforma beta-carotenul in vitamina A. Beta-carotenul este un pigment organic care are proprietati biologice importante, inclusiv activitati antioxidante si foto-protectoare.
Exista o varietate de optiuni cand vine vorba de alimente bogate in vitamina A. Unele sunt consumate gatite, altele sunt consumate crude si toate sunt delicioase si bune pentru dvs.
Iata cateva dintre cele mai bune alimente pentru cresterea nivelului de vitamina A al corpului:
Cartofi dulci
Cartofii dulci fierti sunt versatili, permitand o serie de optiuni de condimentare. Le puteti transforma in desert sau puteti adauga cateva condimente pentru a le face sarate – in orice caz, va veti creste aportul de vitamina A atunci cand mancati acestea!
Morcovi
Morcovii au fost de multa vreme admisi de medicina populara ca fiind minunati pentru vedere – si acum stim de ce: continutul lor ridicat de vitamina A. Morcovii fierti si cei copti contin cantitati substantiale de vitamina A.
Lengume verzi
Salata romaine sau salata comuna, spanacul si varza contin un pumn de vitamina A, indiferent daca sunt gatite si servite fierbinti cu cina sau consumate crude intr-o salata.
Caise
Caisele pot fi consumate fie crude, fie deshidratate pentru a creste vitamina A. Mancati-le direct din copac sau uscati-le pentru un amestec de fructe uscate bogat in nutrienti si delicios.
Mango si pepeni
Aceste fructe dulci sunt bogate in vitamina A in forma lor bruta. Puteti obtine vitamina A din pepene vede sau galben, precum si din mango. Consumati-le intr-o salata de fructe, singure, sau amestecati-le intr-un smoothie pentru o crestere a energiei si a vitaminei A.
Dovleac de iarna
Multe tipuri diferite de dovlecei de iarna (tartacute) au vitamina A ascunzandu-se sub cojile lor dure. Asadar, rasfatati-va cu supa de dovlecei de nuca sau amestecati un dovleac pentru a adauga o doza suplimentara de vitamina A in dieta dumneavoastra.
Ardei gras rosu (ardei gras)
Ardeiul rosu dulce poate fi consumat crud sau usor sotat. In timp ce ardeii verzi si galbeni contin vitamina A, cei rosii sunt in special impachetati cu carotenoizi si contin de aproape unsprezece ori mai mult betacaroten decat ardeii grasi verzi.
Cum se mareste absorbtia vitaminei A
Pentru a va asigura ca profitati la maximum de alimentele bogate in vitamina A pe care le consumati, asigurati-va ca le consumati cu grasimi dietetice sanatoase. Acestea ajuta la cresterea absorbtiei vitaminelor liposolubile, cum ar fi A si D, asa ca, de exemplu, incercati sa adaugati ulei de masline, avocado sau nuci in salata sau o lingurita de ulei de masline in supa.
Efectul gatitului pe vitamina A
Vitamina A este relativ stabila atunci cand este expusa la caldura. Substantele nutritive liposolubile precum vitaminele A, D, E si K se descurca mai bine in timpul gatitului.
Un raport din Journal of Agriculture and Food Chemistry a concluzionat ca fierberea era mai buna pentru morcovi, dovlecei si broccoli decat aburirea, prajirea sau servirea lor cruda (prajirea era cea mai proasta metoda de conservare a nutrientilor).
Dar trebuie sa va amintiti ca, desi o metoda de gatit poate spori disponibilitatea unui nutrient, aceasta poate degrada o alta. De exemplu, fierberea morcovilor creste semnificativ nivelul de carotenoizi in comparatie cu morcovii cruzi, dar morcovii cruzi au mult mai multa vitamina C, care este afectata de caldura.
Un cuvant de precautie despre vitamina A
Vitamina A este o vitamina solubila in grasimi, deci luarea prea multa din ea poate fi toxica pentru organism. Spre deosebire de vitaminele solubile in apa (cum ar fi vitamina C si vitaminele B), excesul de vitamina A nu poate fi pur si simplu eliminat in urina.
Aveti grija atunci cand suplimentati cu vitamina A pentru a va asigura ca nu depasiti limita zilnica recomandata (aproximativ 10.000 UI maxim).
In mod ideal, o dieta sanatoasa si echilibrata este cea mai buna modalitate de a introduce vitamina A in corpul dvs., mai degraba decat sa riscati cu suplimente sub forma de tablete sau capsule.
Surse
http://www.jbc.org/content/early/2014/12/01/jbc.M114.616763.abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3936685/
http://www.cdc.gov/features/diabetesfactsheet/
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf072304b