Ultima actualizare 2022-07-30 de admin
Guta este un tip de artrita care se dezvolta atunci cand nivelurile de acid uric din sange sunt anormal de ridicate. Acidul uric formeaza cristale in articulatii, adesea in picioare si degete la mana, ceea ce provoaca umflare severa si dureroasa.
Unii oameni au nevoie de medicamente pentru a trata guta, dar modificarile dietei si ale stilului de viata pot ajuta si ele. Scaderea acidului uric poate reduce riscul de guta si poate chiar preveni crizele ulterioare la persoanele cu aceasta afectiune.
Cu toate acestea, riscul de guta depinde de mai multi factori, nu doar de stilul de viata, asa ca este important sa discutati cu un medic despre cele mai bune strategii de prevenire a gutei.
Sfaturi cum sa reduci nivelul de acid uric
In acest articol, aflati despre 8 moduri naturale de a reduci nivelul de acid uric.
1.Limitati alimentele bogate in purine
Reducerea consumului de alcool poate reduce riscul de guta.
Purinele sunt compusi care apar in mod natural in unele alimente. Pe masura ce organismul descompune purinele, acesta produce acid uric. Procesul de metabolizare a alimentelor bogate in purine poate duce la guta, determinand organismul sa produca prea mult acid uric.
Unele alimente bogate in purine sunt altfel sanatoase, asa ca scopul ar trebui sa fie reducerea aportului de purine, mai degraba decat evitarea lor totala.
Alimentele cu continut ridicat de purine includ :
- vanatul, cum ar fi caprioara (cerbul)
- pastrav, ton, eglefin, sardine, hamsii, midii si hering
- alcool in exces, inclusiv bere si lichior
- alimente bogate in grasimi, cum ar fi slanina, produse lactate si carne rosie (inclusiv carne de vitel)
- carne de organe, de exemplu, ficat si turte
- alimente si bauturi dulci
Alimentele cu continut moderat de purine includ:
- carne de delicatese
- majoritatea celorlalte carni, inclusiv sunca si carnea de vita
- pasari de curte
- stridii, creveti, crabi si homari
2. Mancati mai multe alimente cu continut scazut de purine
Trecand de la alimente cu un continut ridicat de purine la cele cu un continut mai scazut de purine, unii oameni pot fi capabili sa-si scada constant nivelul de acid uric sau cel putin sa evite cresteri suplimentare. Unele alimente cu continut scazut de purine includ:
- produse lactate cu continut scazut de grasimi si fara grasimi
- unt de arahide si majoritatea nucilor
- majoritatea fructelor si legumelor
- cafea
- orez integral, paine si cartofi
Numai modificarile dietetice nu vor scapa de guta, dar pot ajuta la prevenirea aparitiei eruptiilor. De asemenea, este important sa retineti ca nu toti cei care sufera de guta consuma o dieta bogata in purine.
Alti factori, cum ar fi susceptibilitatea genetica, joaca, de asemenea, un rol. Afro-americanii sunt mai vulnerabili decat albii la guta. Femeile aflate in postmenopauza si persoanele cu obezitate au, de asemenea, un risc mai mare.
3. Evitati medicamentele care ridica nivelul acidului uric
Anumite medicamente pot creste nivelul de acid uric. Aceste medicamente includ:
- medicamente diuretice, cum ar fi furosemid (Lasix) si hidroclorotiazida
- medicamente care suprima sistemul imunitar, in special inainte sau dupa un transplant de organ
- aspirina in doza mica
Medicamentele care cresc nivelul de acid uric pot oferi beneficii esentiale pentru sanatate, totusi, asa ca oamenii ar trebui sa discute cu un medic inainte de a schimba orice medicamente.
4. Mentine o greutate corporala sanatoasa
Mentinerea unei greutati corporale sanatoase te ajuta sa reduci nivelul de acid uric si riscul de crize de guta si boli de inima.
Atingerea unei greutati corporale sanatoase poate ajuta la reducerea riscului de crize de guta. Obezitatea creste riscul de guta, in special la persoanele de varsta mai mica.
Excesul de greutate creste, de asemenea, riscul unei persoane de sindrom metabolic. Poate creste tensiunea arteriala si colesterolul in timp ce creste riscul de boli de inima. Desi aceste efecte sunt daunatoare in sine, excesul de greutate are, de asemenea, o asociere cu un risc mai mare de crestere a nivelului de acid uric din sange, crescand riscul de guta.
Scaderea rapida in greutate, mai ales atunci cand apare din cauza postului, poate creste nivelul de acid uric. Prin urmare, oamenii ar trebui sa se concentreze pe realizarea unor schimbari durabile pe termen lung pentru a-si gestiona greutatea, cum ar fi sa devina mai activi, sa manance o dieta echilibrata si sa aleaga alimente bogate in nutrienti.
5. Evitati alcoolul si bauturile zaharoase
Consumul intens atat de alcool, cat si de bauturi dulci – cum ar fi sucurile indulcite – se coreleaza cu un risc crescut de aparitie a gutei.
Alcoolul si bauturile indulcite adauga, de asemenea, calorii inutile in dieta, provocand potential crestere in greutate si probleme metabolice.
6. Consumati cafea
Cateva cercetari indica faptul ca persoanele care beau cafea au mai putine sanse de a dezvolta guta. De exemplu, analiza din 2010 din datele de la femeile participante la Nurses’ Health Study au descoperit ca riscul de avea guta a scazut pe masura ce consumul de cafea a crescut.
Femeile care consumau 1 pana la 3 cani de cafea pe zi au avut o reducere cu 22% a riscului de guta in comparatie cu cele care nu au baut cafea. Femeile care consumau mai mult de 4 cesti de cafea pe zi au avut o scadere cu 57% a riscului de a face aceasta afectiune.
O mana de studii au asociat, de asemenea, consumul de cafea cu un risc mai scazut de boli cardiovasculare. O revizuire din 2014 despre consumul de cafea pe termen lung a constatat ca persoanele care consumau 3-5 cani de cafea pe zi au cel mai mic risc de boli cardiovasculare.
Deoarece persoanele cu guta au un risc mai mare de boli cardiovasculare, consumul de cafea poate ajuta la imbunatatirea sanatatii lor generale.
7. Incearca un supliment de vitamina C
Luarea unui supliment de vitamina C poate reduce riscul de guta. O meta-analiza din 2011 din 13 studii randomizate controlate au descoperit ca vitamina C a redus semnificativ nivelurile de acid uric din sange.
Nivelurile reduse de acid uric ar putea reduce riscul de atacuri de guta. Cercetarile nu au demonstrat in mod concludent ca vitamina C trateaza sau previne guta – doar ca scade nivelul de acid uric.
8. Mananca cirese
Consumul de cirese poate reduce riscul de atacuri de guta, in special la persoanele cu antecedente de boala.
Cercetarile preliminare sugereaza ca ciresele ar putea reduce riscul de atacuri de guta, in special la persoanele cu antecedente de boala.
Un studiu din 2012 la 633 de persoane cu guta, a constatat ca consumul de cirese timp de 2 zile scade riscul unui atac de guta cu 35%, comparativ cu consumul fara cirese.
Acest efect a persistat chiar si atunci cand cercetatorii au controlat factorii de risc, cum ar fi varsta, sexul, consumul de alcool si utilizarea de diuretice sau medicamente antiguta.
Printre persoanele care au folosit si alopurinol, un medicament impotriva gutei, combinatia dintre medicament si cirese a scazut riscul unui alt atac cu 75%.
Cuvant final
Guta este o afectiune medicala dureroasa care apare adesea alaturi de alte afectiuni grave. In timp ce un stil de viata sanatos poate reduce riscul aparitiei eruptiilor ulterioare, este posibil sa nu fie suficient pentru a trata boala.
Unii oameni care au o dieta echilibrata inca sufera de guta si nu toti cei care consuma diete bogate in purine dezvolta simptome de guta.
Medicamentele pot ajuta la reducerea durerii si pot preveni riscul viitoarelor crize de guta. Oamenii pot discuta cu un medic despre simptomele lor si pot cere sfaturi cu privire la schimbarile stilului de viata care ar putea fi cele mai benefice.