Cum sa recunoasteti un accident vascular cerebral – semne si simptome

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 16
 •  
 • 1
 •  
  17
  Shares

Fiecare accident vascular cerebral se manifesta diferit, si simptomele acesteia depind de zona creierului care este afectata si dimensiunea acesteia. Simptomele si semnele de obicei apar brusc si se observa din primul moment ce are loc.

La unii pacienti simptomele pot aparea in timp ce dorm, iar pacientul observa aceste semne numai dimineata cand se trezeste.

Aparitia brusca si rapida a simptomelor este semnul cel mai recunoscut a unui accident vascular cerebral, iar in cazul in care simptomele se dezvolta incet si treptat, se agraveaza pe parcursul mai multor zile, saptamani sau luni, atunci cel mai probabil nu este un accident vascular cerebral.

Cele mai frecvente simptome de accident vascular cerebral sunt:

Slabiciune musculara sau paralizie

Poate afecta diferite parti ale corpului, dar cel mai adesea aceeasi parte a fetei, bratului, piciorului (hemipareza). Slabiciunea in partea dreapta a corpului apare ca urmare a insuficientei din partea stanga a creierului si invers.

Pierderea sensibilitatii

Accidentul vascular cerebral poate provoca reducerea sensibilitatii in anumite parti ale corpului. Cel mai adesea se produce o amorteala a fetei, brat si picior pe aceeasi parte a corpului (hemianaesthesia).

Tulburari de vorbire

Accidentul vascular cerebral poate provoca dificultati in vorbire, ca urmare a slabiciunii si pierderii de coordonare ale fetei, gurii si gatului musculaturii.

Acest lucru duce la un discurs articulat rau (dizartrie). Un alt tip de tulburari de vorbire este disfazie, care manifesta prin incapacitatea de a intelege vorbirea sau incapacitatea de a gasi cuvintele si vorbind non-fluent, dificultati la citire (dyspexia) sau scris (disgrafie).

Disfazie (tulburari de vorbire) apare ca urmare a disfunctiei de emisfera dominanta. Emisfera stanga este dominanta in aproape fiecare persoana dreptaci. Partea dreapta a creierului este dominanta in aproximativ jumatate din persoanele stangaci, iar pentru cealalta jumatate emisfera stanga este inca dominanta.
Lectura suplimentara: AVC (Accident vascular cerebral) – Simptome, cauze si tratament

(Visited 344 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 16
 •  
 • 1
 •  
  17
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!