Ciuperca unghiei (Onicomicoza) – Cauze, simptome, transmitere si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Onicomicoza ( tinea unguium ), cunoscuta sub numele de ciuperca unghiei, este numele dat infectiei unghiilor cauzate de ciuperci. Onicomicoza este o infectie comuna, care afecteaza aproximativ 10% dintre adulti si 20% dintre persoanele in varsta.

Ce este onicomicoza?

Dupa cum s-a explicat in introducerea acestui articol, onicomicoza este o infectie a unghiilor de la picioare sau a mainii cauzate de ciuperci.

Infectiile fungice ale unghiilor sunt, de obicei, cauzate de o ciuperca care apartine unui grup numit dermatofite, care poate provoca, de asemenea, infectii in firele de par, ca in cazul piciorul atletului. Un alt grup de ciuperci care pot provoca, de asemenea, miocoza unghiei este levuri. In general, levurile provoaca onicomicoze la unghiile de la maini si dermatofite la unghiile picioarelor.

Infectia fungica a unghiilor nu este o boala fatala, dar poate provoca durere, disconfort si distrugerea unghiilor, ceea ce duce la efecte emotionale semnificative, care pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii.

Cum se poti primi ciuperca la unghii?

Ciupercile care cauzeaza micoza unghiilor sunt, de obicei, dobandite in mediul inconjurator, in special in zonele calde si umede, favorabile cresterii ciupercilor. Bai, dusuri, vestiare si piscine publice sunt exemple de locuri care adesea adapostesc ciuperci. Pentru a frecventa aceste spatii publice fara incaltaminte este un factor important de risc pentru a obtine micoza la unghii.

Contactul cu ciuperca singur nu este de obicei suficient pentru a dobandi onicomicoza. In general, este necesar sa se produca rani mici intre unghii si piele, astfel incat ciuperca sa patrunda sub unghii si sa ramana acolo. Este, de asemenea, necesar ca unghiile sa fie expuse frecvent la medii umede, astfel incat ciuperca se poate multiplica mai usor.

Onicomicoza pe unhiile picioarelor este mai frecventa decat pe unghiile mainilor. Picioarele tind sa fie mai expuse locurilor umede, nu numai atunci cand va plimbati descult in locuri publice, ci si din cauza  sosetelor si pantofilor fiind inchise. In zilele fierbinti, picioarele transpira si devin umede. Caldura, lipsa de lumina si umiditate sunt tot ceea ce o ciuperca doreste sa prolifereze.

In afara de aceasta, degetele de la picioare sunt in punctul cel mai indepartat de inima, nefiind vasculare atat de bine ca degetele mainilor. Astfel, anticorpii si celulele de aparare ale organismului nu ajung la picioare la fel de usor ca si alte parti ale corpului.

Este ciuperca unghiilor contagioasa?

Micoza de la unghii poate fi transmisa de la o persoana la alta, dar aceasta forma de transmisie este rara. Impartirea pilei de unghii, unghierei sau a foarfecii poate fi un mod de transmitere, dar, in general, este necesar un contact frecvent, de exemplu, persoane care locuiesc in aceeasi casa si dobandesc onicomicoza una de cealalta. 

Factorii de risc pentru onicomicoza

Prezenta unor factori favorizeaza infectarea unghiei cu ciuperci. De exemplu, pacientii cu picior de atlet, care este o infectie fungica a pielii degetelor, prezinta un risc mai mare de a dezvolta si infectii fungice ale unghiilor. Alti factori de risc sunt:

– Diabet zaharat
– Batranetea 
– HIV
– Utilizarea medicamentelor imunosupresoare
– Probleme imunologice
– Antecedente familiale de onicomicoza
– Psoriazis. Despre cum sa scapi de psoriazis cititi mai multe aici https://www.sanatatedefier.ro/cum-sa-scapi-de-psoriazis-stafuri-si-tratamente-naturiste/
– Probleme de circulatie a sangelui in extremitatile inferioare

Atletii sunt, de asemenea, un grup de risc pentru onicomicoza. Acesti indivizi tind sa fie cu picioarele lor frecvent indoiti si umezi de transpiratie, pe langa faptul ca prezinta o incidenta mai mare a traumelor unghiei datorita impactului activitatilor lor fizice.

Simptome ciuperca unghiilor

Micoza la unghii nu produce de obicei simptome in plus fata de modificarile cosmetice ale unghiilor. In cazuri mai grave, cu toate acestea, poate provoca durere. La pacientii diabetici sau imunocompromisi onicomicoza pot servi ca poarta de acces pentru bacterii, care favorizeaza aparitia infectiilor secundare, cum ar fi erizipel.

Leziunile unghiilor cauzate de onicomicoza prezinta unele variatii in prezentarea lor, in functie de tipul de ciuperca si de severitatea infectiei. In general, ciuperca la unghii prezinta de obicei unul sau mai multe dintre urmatoarele semne:

– Ingrosarea unghiei. 
– Fragilitatea unghiei, lasand-o fragila. 
– Distorsiuni in forma cuiului. 
– Pierderea stralucirii unghiei, lasand-o opaca. 
– Inchiderea culorii unghiei. 
– Detasarea cunghiei in raport cu patul pe piele.

Diagnosticul onicomicozei

Leziunile unghiilor cu onicomicoza se aseamana cu leziunile unghiilor altor afectiuni cum ar fi psoriazis, eczeme, traume, lichen planus, deficienta de fier etc.

Majoritatea studiilor arata ca onicomicoza reprezinta numai jumatate din cazurile de leziuni ale unghiilor. In multe situatii, nu este posibil sa se afirme ca pacientul sufera de onicomicoza doar prin examinarea unghiei.

Prin urmare, este important sa se demonstreze fara echivoc prezenta ciupercii inainte de initierea tratamentului antifungic. Pentru aceasta medicul va face o mica razuire a unghiilor pentru a colecta probe pentru o evaluare de laborator in cautarea ciupercilor.

Tratament ciuperca unghiilor

Micoza unghiei este o infectie dificila de tratat, deoarece unghiile cresc lent si primesc putina cantitate de sange.

Pana de curand, medicamentele utilizate pentru tratarea onicomicozei nu erau foarte eficiente, iar rezultatele erau de multe ori dezamagitoare. In ultimul deceniu, totusi, tratamentele pentru pacientii cu onicomicoza s-au imbunatatit substantial, in principal datorita introducerii unor medicamente antifungice orale mai eficiente.

Studiile recente arata ca medicamentele pe cale orala, cum ar fi Terbinafina si Itraconazol, au rate mai mari de vindecare decat Griseofulvin si Ketoconazol, cele mai folosite medicamente.

Ratele de intarire a principalilor agenti antifungici:

– Terbinafina (73 pana la 79%). 
– Itraconazol (56 pana la 70%). 
– Griseofulvin (54 pana la 66%). 
– Fluconazol (43 pana la 52%).

Tratamentul cu Terbinafina trebuie facut cu comprimate timp de 6 saptamani pentru onicomicoza a mainilor sau 12 saptamani pentru onicomicoza picioarelor.

Tratamentul topic al micozei unghiilor, cum ar fi Ciclopirox, nu dau rezultate izolate, dar poate fi folosit ca un supliment la tratamentul cu terbinafina si itraconazol oral.

Indepartarea unghiei este rareori necesara, dar poate fi luata in considerare daca exista o distrugere totala a unghiilor. Indepartarea chirurgicala este neplacuta si dureroasa. Evulgerea chimica poate fi efectuata prin aplicarea unei paste de uree sub ocluzie si repetarea la fiecare cateva zile dupa cum este necesar. Este posibil sa dureze mai multe luni pentru ca unghia sa se regenereze.

Odata ce ciuperca unghiei s-a vindecat, daca pacientul nu are grija, rata de reinfectare poate ajunge la 50%. Prin urmare, aveti grija cu picioarele, astfel incat unghiile sa nu se reinfecteze si sa fie colonizate de ciuperci.

(Visited 6.722 times, 2 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

One thought on “Ciuperca unghiei (Onicomicoza) – Cauze, simptome, transmitere si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!