Cele mai comune mituri despre bolile mintale

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Tulburarile psihice au tendinta de a afecta gandirea, starea de spirit si comportamentul unui individ. Din pacate, bolile mentale sunt vazute cu o oarecare suspiciune, frica, descurajand astfel persoanele bolnave sa-si accepte boala, si mai degraba cred ca este o slabiciune personala si nu solicita tratament adecvat pentru aceasta.

Simptomele acestor tulburari pot fi usoare sau severe in functie de tipul de boli psihice cu care se confrunta. Daca nu este tratata in mod eficient in timp, bolile mentale pot provoca chiar invaliditate.

Cele mai multe probleme de sanatate mintala sunt tratate cu ajutorul psihoterapiei, medicamente, modificarea comportamentului, terapia cognitiva de comportament, terapia de grup, hipnoterapie, terapie electrosocuri (ECT), etc.

 probleme mentale

Conceptii gresite despre boli mintale

 

Tulburarile psihologice nu sunt adevarate boli medicale

 

Oamenii de multe ori tind sa submineze gravitatea bolilor mentale pentru ca ei cred ca doar bolile ca si diabetul zaharat, probleme cardiovasculare, tulburari vezicii biliare, artrita, etc sunt semnificative si demne de atentia lor. Cu toate acestea, sanatatea mentala este la fel de importanta ca si fizica.

Afectiunile psihice sunt mai putin frecvente

Contrar aceasta conceptii gresite, bolile psihice si tulburarile sunt destul de multe. De fapt, ele sunt mai frecvente decat boli cum ar fi cancerul, bolile de inima, diabet, si asa mai departe.

Anxietatea, tulburarea de stres post-traumatic, depresie, distimiei, abuz de substante, tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburari de alimentatie, schizofrenia, si tulburarea bipolara sunt unele dintre cele mai frecvente probleme de sanatate mintala.

Persoanele cu tulburari psihice sunt violente

Acesta este un alt mit comun. Acesta a fost observat ca majoritatea pacientilor psihotici nu au nici o istorie de violenta. Mai mult decat atat, persoanele cu boli mintale fara abuz de substante nu sunt, de obicei violenti.

Desi, ele pot prezenta violenta (cea mai mare parte se incheie cu auto-vatamare corporala), uneori, din cauza halucinatiilor tulburatoare. Tratamentele ineficiente, de asemenea, pot provoca violenta. Cu toate acestea, toxicomanii si pacientii care nu iau medicamentele lor pot deveni violente.

Schizofrenia poate fi interpretata ca personalitate divizata

Schizofrenia nu este la fel ca o tulburare de personalitate multipla, de asemenea, cunoscut sub numele de personalitate disociativa (DID). Cele mai multe ori, schizofrenia implica halucinatii vizuale si auditive realiste, iluzii paranoide, si comportamentul dezorganizat.

DID, pe de alta parte, implica doua identitati distincte ce preia controlul comportamentului pacientului. Conditia este caracterizata prin episoade de amnezie.

In plus, tulburarea de personalitate impartita este foarte rar in comparatie cu schizofrenia, care afecteaza aproximativ 1% din populatia lumii.

Este imposibila vindecarea pe deplin de o problema de sanatate mintala

 

Bolile mintale sunt dificile, dar nu imposibil de tratat. In afara de diverse medicamente si terapie, un tratament adecvat pentru o afectiune psihiatrica implica, de asemenea schimbarea stilului de viata.

Deci, unii pacienti, in special cei care sunt diagnosticati timpuriu se pot recupera complet din boala. Altii, cu toate acestea, pot fi vindecati in mod considerabil cu doar episoade ocazionale de boala.

 

Tulburarile psihice sunt cauzate de factori genetici sau biologici

 

Desi bolile mentale sunt asociate cu dezechilibre chimice biologice si gene, acestea nu sunt singurii factori care cauzeaza boli psihice.

Astfel, temperamentul personal al unei persoane conditiile cu ar fi: abuz fizic, boli fizice pe termen lung, infectie, abuz sexual, abuzul de droguri, traume emotionale, experiente de viata, discordie de familie, moarte, divort, si de alti factori de mediu, de asemenea, joaca un rol important cauzand tulburari psihologice.

De exemplu, cercetatorii au descoperit ca rudele biologice ale unui individ suferind de schizofrenie au cu 10% mai mare riscul de a dezvolta aceasta tulburare, comparativ cu altii. Prin urmare, oamenii de obicei mostenesc susceptibilitatea de a dezvolta o anumita tulburare mintala.

(Visited 247 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!