Ce sunt T3 si T4: Ghidul complet al hormonilor tiroidieni

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 578

T3 si T4 sunt hormoni care sunt secretati de glanda tiroida si au un impact major asupra sanatatii dumneavoastra. T4 este tiroxina hormonului tiroidian, iar T3 este triiodotronina hormonului si afecteaza aproape fiecare organ din corp. Nivelul T4 si T3 din corp sunt reglementate de hormonul de stimulare a tiroidei sau TSH pe scurt.

Simptomele hipotiroidismului sunt de obicei asociate cu niveluri scazute de T4 si T3. Acest lucru lucru provoaca simptome ca oboseaka, dificultate de a slabi si pierderea parului. O tiroida subactiva este de asemenea asociat cu nivel ridicat de TSH si nivel scazut de T4.

O tiroidia hiperactiva sau hipertiroidism este cauzat de nivelul ridicat de T4 si T3 din fluxul sanguin. Cand tiroida secreta prea multi hormoni tiroidieni, simtiti o nelinistiti, suferiti de probleme de somn, aveti frecvente tulburari digestive si transpiratie crescuta. Daca suferiti de hipertiroidism, rezultatele testelor tiroidiene vor avea, de obicei, valori scazute ale hormonului TSH.

Acest articol contine un ghid complet pentru hormonii tiroidieni si functia tiroidiana. Veti afla despre hormoni T4 si T3 si ce fac in corpul dvs. si care este nivelul normal de T3 si T4. De asemenea, voi explora de ce testul pentru nivelul FT4 este uneori mai bun decat un test de sange TSH.

Glanda tiroida

Tiroida ta este o glanda hormonala importanta in organism care are un impact direct asupra metabolismului. Tiroida este asezata in partea din fata a gatului, chiar sub barbie si este in forma de fluture.

Dr. Carol DerSarkissian de la WebMD spune ca tiroida elibereaza hormoni in sange. Tiroida elibereaza triiodotironina (T3), tiroxina (T4) si calcitonina (produsa de glandele paratiroide). Dintre acestea, Dr. DerSarkissian spune ca T4 este principalul hormon care afecteaza cresterea, metabolismul si dezvoltarea creierului.

Ce este TSH?

Functia tiroidei depinde de hormonii eliberati de glande la baza creierului. Hipotalamul elibereaza hormonul eliberator al tireotropinei (TRH), care stimuleaza apoi glanda pituitara. Glanda pituitara secreta TSH care stimuleaza tiroida pentru a produce hormoni T3 si T4 care sunt eliberati in sange.

Medicii de la Clinica Cleveland explica faptul ca nivelurile TSH pot fluctua in functie de nivelurile T3 si T4 din serul de sange. De exemplu, in cazul in care tiroida nu produce suficient hormoni tiroidieni (tiroidieni subactivi), mesajele sunt trimise catre glanda pituitara pentru a creste nivelele TSH. Pe de alta parte, nivelurile ridicate de hormoni T4 si T3 cauzate de o tiroida hiperactiva va pot semnala creierul pentru a scadea TSH.

Revista Frontiers in Endocrinology descrie aceasta legatura intre T3, T4 si TSH ca o bucla de feedback. Medicii spun ca testul TSH poate sa nu fie cel mai precis mod de a monitoriza sanatatea tiroidei daca primiti terapia de substitutie tiroidiana T4 pentru hipotiroidism.

Ce sunt T3 si T4?

T3 este hormonul tiroidian triiodotironina si T4 este hormonul tiroidian tiroxina.

British Thyroid Foundation spune ca T3 si T4 sunt cei doi principali hormoni secretati de glanda tiroida. Impreuna afecteaza si influenteaza aproape fiecare celula din corpul vostru. Tiroida produce de obicei mai mult hormon T4 decat T3, dar T4 este convertit la T3 atunci cand ajunge la celulele si tesuturile din organism. Prin urmare, T4 este hormonul mai important de masurat atunci cand se testeaza disfunctia tiroidiana.

Sa analizam mai detaliat ceea ce face T3 si de ce T4 este hormonul mai puternic.

Ce este T3?

Medicii de la Mayo Clinic spun ca triiodotironina (T3) are 3 molecule de iod in structura sa. Acesta este secretat direct de glanda tiroida si este clasificat drept cel mai puternic hormon tiroidian. Acest lucru se datoreaza faptului ca este mai activ metabolic cand controlati metabolismul, temperatura si sistemul digestiv.

Ce este Free T3 (FT3)?

Hormonul tiroidian se leaga de proteinele din organism si orice nu este clasificat ca FT3. Fundatia British Thyroid Foundation spune ca FT3 este partea activa a triiodotironinei. Nivelul FT3 poate ajuta la diagnosticarea hipertiroidismului si monitorizarea terapiei de substitutie T3.

Ce este absorbtia T3?

Uneori, puteti auzi medicii vorbind despre absorbtia T3 atunci cand discutati despre testarea tiroidiei. Ce este absorbtia T3 (T3RU)? Cartea Clinical Methods spune ca testul T3RU (absorbtia T3) masoara nivelurile de proteine ​​din sangele care transporta hormonul tiroidian. Absorbtia T3 poate ajuta medicul dumneavoastra sa interpreteze rezultatele T3 si T4 din teste de sange. Testul T3RU este greu folosit in aceste zile, deoarece acum sunt disponibile TBG ( globulina care leaga tiroxina ) si testele sange FT4.

Ce este T4?

Glanda tiroida secreta T4, dar in cantitati mai mari decat T3. Tiroxina (T4) are 4 molecule de iod atasate la structura sa moleculara. Cand T4 intra in celulele corpului, acesta pierde o molecula si devine T3. Testele functiei tiroidiene care verifica atat nivelurile TSH cat si T4 sunt cele mai exacte moduri de a diagnostica problemele cu tiroida.

Ce este Free T4 (FT4)?

Similar cu FT3, nivelurile Free de tiroxina (T4) sunt nivelele nelegate de hormon T4 (partea activa a tiroxinei). Aveti mai mult Free T4 (FT4) in sange decat FT3. Nivelurile T4 ridicate sau nivelurile scazute de T4 pot ajuta la diagnosticarea corecta a hipertiroidismului sau hipotiroidismului. Cartea Clinical Methods spune ca testele de sange atat pentru TSH cat si pentru T4 ajuta la evaluarea corecta a starii de sanatate a tiroidei.

Cantitatea de FT4 ajuta medicul sa vada cat de mult hormon tiroidian este disponibil in sangele dumneavoastra pentru a va satisface cerintele de energie.

Nivelul normal de T3 si T4

Daca manifestati semne de functionare anormala a tiroidei, medicii pot cere un test de sange pentru a verifica nivelul FT4 si, eventual, eliberarea T3. Aceasta se face, de obicei, in acelasi timp cu un test de sange TSH, sau medicii pot verifica nivelul T4 numai daca valorile testelor de sange TSH sunt anormale.

Nivelul normal T3 (nivelul normal FT3 si totalul T3)

Dr. Jayita Poduval, specialist in urechi, nas si gat (EAT), spune ca intervalul normal total de T3 si FT3 sunt dupa cum urmeaza:

Gama totala de T3 (triiodotironina):

Copii : 125 – 250 ng / dl

Adulti : 80 – 220 ng / dl

Dimensiunea normala T3 (FT3):

Adulti : 260 – 460 pg / dl (4 – 7.4 pmol / L)

Nivel normal T4 (nivelul normal FT4 si total T4)

Testarea pentru nivelurile normale ale hormonului tiroidian T4 este un test comun de laborator impreuna cu TSH pentru a diagnostica problemele tiroidiene. Dr. Muhammad Bader Hammami pe Medscape afirma ca intervalul total T4 (TT4) si gama Free T4 (FT4) sunt dupa cum urmeaza:

Gama totala T4 (TT4):

Copii nou-nascuti cu varsta de pana la 14 zile : 11,8 – 22,6 mcg / dl (152 – 292 nmol / L)

Copii si copii mai mari : intre 6.4 si 13.3 mcg / dl (83 – 172 nmol / L)

Adulti : 5,4 – 11,5 mcg / dl (57 – 148 nmol / L)

Interval normal Free T4 (FT4):

Copii si adolescenti : 0,8 – 2 ng / dl (10 – 26 pmol / L)

Adulti : 0,7 – 1,8 ng / dl (9 – 23 pmol / L)

Femeile gravide : 0,5 – 1,0 ng / dl (6,5 – 13 pmol / L)

Modul in care TSH afecteaza nivelul T3 si T4

TSH, T4 si T3 sunt toate legate de functia tiroidiana si TSH poate afecta nivelul hormonilor tiroidieni in sangele dumneavoastra. Valorile TSH care sunt mai mici decat valorile normale indica adesea hipertiroidismul, deoarece tiroida produce T3 si T4 in exces. Daca rezultatele testelor de laborator arata nivel ridicat de TSH, acest lucru poate indica faptul ca tiroida este lenta si ca nu exista suficient hormoni tiroidieni.

Pentru a afla ce inseamna nivelul TSH, cititi ghidul meu complet pentru nivelurile TSH (inclusiv nivelurile optime ale tiroidei) .

T3 si T4 crescut

Nivelul crescut T3 si T4 poate insemna ca aveti hipertiroidism. Medicii vor testa de obicei nivelele FT4 si pot, de asemenea, sa efectueze teste FT3 daca valorile TSH sunt scazute.

Simptome de T3 crescut

Dr. Stephanie Lee pe eMedicineHealth spune ca un nivel crecut T3 poate fi un semn de hipertiroidie severa. Conform revistei Clinic Endocrinology, boala lui Graves este o cauza obisnuita a hipertiroidismului sever. Acest lucru poate cauza simptome cum ar fi:

Ochi bulbucati

Ochi imflamati

Sensibilitate crescuta la lumina

Simptome T4 crescut

Daca nivelul T4 esre prea mare, aceasta poate insemna ca aveti hipertiroidism. Potrivit dr. Oliver Starr pe Patient.info, semnele clasice ale unei glande tiroide hiperactive care secreta prea mult hormon T4 pot include oricare din urmatoarele:

 • Cresterea iritabilitatii si a agitatiei
 • Dificultate de a dormi
 • Pierderea in greutate fara a incerca
 • Piele iritata
 • Par subtire
 • Cresterea transpiratiei
 • Perioade menstruale usoare
 • Dificultati de respiratie

T3 si T4 scazut

Atunci cand nivelurile de T3 si T4 scad sub limitele normale, probabil veti prezenta semne de hipotiroidism. Hipotiroidismul usor poate aparea chiar daca valorile TSH sunt in intervalul normal.

Simptome de T4 scazut

Dr. Gabriel Bucurescu despre Medscape spune ca simptomele clasice ale unei tiroide subactive, care nu produce suficient hormon tiroidian, pot include:

Sentimente de slabiciune si oboseala

Piele si par uscat

Crestere in greutate

Probleme cu memoria si concentrarea

Tulburari la nivelul degetelor sau un sentiment de “bolturi si ace” in picioare

Intoleranta la frig

Simptome de T3 scazut

De obicei, nivelurile scazute de T3 din testul functiei tiroidiene sunt corelate cu leziuni scazute T4 si niveluri ridicate de TSH. Prin urmare, T3 sub limita normala inseamna, de obicei, ca o persoana are hipotiroidie.

Potrivit medicilor de la  American Association for Clinical Chemistry, este far rar ca testele de sange sa arate T3 scazut cu TSH scazut si T4 inalt.

Modul in care TSH este conectat la nivelurile T3 si T4

Dr. Oliver Starr despre Patient.info explica faptul ca toti hormonii tiroidieni si TSH (hormonul de stimulare a tiroidei) trebuie sa lucreze in echilibru. Acest lucru formeaza ceea ce doctorii numesc o bucla de feedback in care nivelurile de hormon tiroidian din sangele dumneavoastra semnaleaza creierului pentru a produce TSH mai mult sau mai putin.

De exemplu, daca o tiroida hiperactiva produce prea mult T4 sau T3, bucla de feedback catre creier semnaleaza pentru a produce mai putin TSH. Acelasi lucru este valabil daca tiroida nu functioneaza corect si produce prea putin hormoni.

Medicii de la National Health Service explica relatia de baza dintre TSH si nivelurile hormonului tiroidian:

Hipotiroidism : TSH inalt, T4 scazut si T3 scazut sau normal

Hipertiroidismul : TSH scazut, T4 inalt sau normal, si T3 inalt sau normal

Boala tiroidiana subclinica : Nivelurile T4 si T3 sunt normale, dar TSH este fie prea mare, fie prea scazuta

Afectiune non-tiroidiana : TSH scazuta, T4 scazuta sau normala si T3 scazuta sau normala

TSH de inalt (ridicat) si T4 normal

Rezultatele testelor de laborator care indica niveluri TSH mai mari de 4,0 mU / L si T4 in intervalul normal pot indica hipotiroidism subclinic.

 

Potrivit jurnalului American Family Physician, hipotiroidismul subclinic ar putea arata ca persoana este expusa unui risc mai mare de a dezvolta o tulburare tiroidiana subactiva. Acest lucru se intampla adesea la femeile mai in varsta si nu pot exista simptome vizibile. Medicii trateaza hipotiroidismul subclinic pe baza individuala, deoarece inlocuirea hormonului tiroidian poate duce la osteoporoza.

TSH ridicat si T4 scazut

Rezultatele testelor de sange care arata niveluri TSH mai mari decat intervalul normal si FT4 mai mic de 0,7 ng / dl inseamna ca aveti o tiroida subactiva.

Dr. Laura J. Martin de la WebMD spune ca unele dintre cauzele hipotiroidismului pot include:

Tiroidita Hashimoto (boala lui Hashimoto), care este o tulburare autoimuna care ataca glanda tiroida

 • Inflamatia glandei tiroide
 • Tratamentul radiologic pentru cancer
 • Lipsa de iod in dieta
 • Sarcina poate provoca, de asemenea, TSH ridicat si T4 scazut

 

TSH scazut si T4 inalt

Rezultatul citirii TSH de mai putin de 0,4 mIU / L si FT4 mai mult de 1,8 ng / dl inseamna ca tiroida este hiperactiva. Hipertiroidismul este mai putin frecvent ca o tiroida subactiva, cu toate acestea, similar cu hipotiroidismul, afecteaza mai mult femeile decat barbatii.

Dr. Carol DerSarkissian pe WebMD spune ca anumite conditii, care sunt legate de hipertiroidie pot include:

Anticorpii din sange care va afecteaza tiroida (ca si in cazul bolii Graves)

Crestere noncanceroasa a tiroidei, care il face sa se umfle si sa produca mai mult T4

O boala autoimuna

TSH normal si T4 scazut

In unele cazuri, rezultatele testului TSH se situeaza in intervalul normal, dar pot aparea rezultate scazute ale T4. Dr. Louise Newson pe Patient.info spune ca acest lucru se poate intampla adesea la persoanele care sunt bolnavi cronic. Boala poate afecta metabolismul unei persoane care afecteaza nivelul hormonilor tiroidieni. Acest lucru inseamna ca glanda pituitara secreta TSH in intervalul normal si tiroida functioneaza corect. Cu toate acestea, hormonii tiroidieni din organism lipsesc.

De asemenea, daca ati avut recent tratament pentru hipertiroidism, ati putea avea TSH normal dar scazut T4.

Tratament hipotiroidism cu inlocuire T4 si T3

Medicii trateaza simptomele hipotiroidismului prin prescrierea terapiei orale de substitutie hormonala tiroidiana. Unele tratamente pentru o tiroida subactiva implica prescrierea inlocuitorilor T4 ca levotiroxina sodica (nume de marca: Levotroid, Levoxyl, Synthroid sau Tirosint). Alte tratamente implica o combinatie de terapie de substitutie T4 si T3.

Potrivit unui studiu din Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, exista o miscare spre utilizarea inlocuirii combinate a terapiilor T4 si T3. Unii medici prefera acest lucru deoarece tratamentele combinate T4 si T3 tiroidiene pot avea un impact mai mic asupra calitatii vietii si pot trata mai bine hipotiroidismul.

Teste pentru masurarea T4 si T3

British Thyroid Foundation spune ca testele pentru disfunctia tiroidai poate include una sau mai multe dintre urmatoarele teste:

Teste pentru a vedea daca tiroxina Free (FT4) este in intervalul de 0,7 – 1,8 ng / dl

Testele de triiodotironina (FT3) pentru intervalul de 260 – 480 pg / dl

TSH si testul FT4

Testarea anticorpilor tiroidieni pentru diagnosticarea bolii Graves sau a bolii lui Hashimoto

Medicii recomanda testarea pentru T4 si T3 ca parte a testului functiei tiroidiene daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome:

 • Batai rapide sau neregulate ale inimii
 • Ingrosarea gatului
 • Colesterol ridicat
 • Osteoporoza

Surse medicale:

 1. WebMD
 2. ClevelandClinic
 3. Front endocrinol (Lausanne)
 4. BTF-tiroidian
 5. MayoMedicalLaboratories
 6. BTF-tiroidian
 7. BCNI
 8. MedicinaNet
 9. Medscape
 10. Medscape
 11. eMedicineHealth
 12. Clin Endocrinol (Oxf). 
 13.  MayoClinic
 14. PatientInfo
 15. Medscape
 16. LabTestsOnline
 17. PatientInfo
 18. CamdenCCG
 19. Am Fam Physician.
 20. WebMD
 21. WebMD
 22. PatientInfo
 23. J Clin Endocrinol Metab. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante