Nivelul de TSH: normal, crescut sau scazut (inclusiv nivelul optim TSH)

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 233

TSH este un hormon secretat de glanda pituitara a creierului pentru a controla activitatea glandei tiroide. TSH reprezinta hormonul de stimulare a tiroidei si, asa cum sugereaza si numele, stimuleaza tiroida pentru a produce hormoni tiroidieni. Nivelurile TSH afecteaza productia hormonilor triiodothyronina (T3) si tiroxina (T4). Medicii, de obicei, testeaza nivelul TSH pentru a vedea daca este in limitele normale daca prezentati simptome ale unei tiroide hiperactive sau subactive.

De asemenea, este posibil sa faceti in mod regulat un test de sange TSH sau un test de sange T4, daca primiti tratament hormonal pentru o boala tiroidiana.

Nivelurile optime ale TSH sunt esentiale pentru functia organismului, inclusiv sanatatea si bunastarea generala. Hormonii tiroidieni va ajuta sa va controlati rata metabolica, functia inimii, sistemul nervos si digestia. Desi TSH nu este clasificat ca un hormon tiroidian, nivelurile TSH ridicate sau scazute pot afecta nivelurile de T3 si T4. Acest lucru poate duce la simptome de hipertiroidism sau de hipotiroidism.

In acest articol, veti afla tot ce trebuie sa stiti despre TSH si cum afecteaza nivelul hormonilor tiroidieni. Veti afla, de asemenea, despre simptomele legate de tiroida daca nivelurile de TSH sunt mai mari sau mai mici decat intervalul normal.

Ce este tiroida?

Glanda tiroida este un organ mic in forma de fluture care se afla in partea din fata a gatului, chiar deasupra mijlocului claviculei. PubMed Health spune ca tiroida secreta hormoni in sange. De obicei, mai multi hormoni tiroidieni sunt produsi atunci cand organismul are nevoie de mai multa energie, cum ar fi in timpul sarcinii.

Ce este TSH (hormon de stimulare tiroidiana)?

Hipotalamusul, la baza creierului, elibereaza TRH (hormonul eliberator al tireotropinei) pentru a stimula glanda pituitara. Glanda pituitara produce TSH pentru a stimula producerea hormonilor tiroidieni (T4 si T3) care afecteaza aproape fiecare organ din organism.

In conditii optime, nivelurile de TSH asigura suficienti hormoni T3 si T4 eliberati in sange.

Dr. Neha Pathak de la WebMD spune ca hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) este produs de glanda pituitara din creier. Motivele pentru care valorile TSH pot fluctua sunt in principal datorate nivelurilor de T3 sau T4 din sangele dumneavoastra.

Nivelul ridicat de TSH poate insemna ca tiroida dumneavoastra este lenta si subactiva deoarece nu este suficienta producerea T3 sau T4. Daca sunteti gravida, este normal ca nivelele TSH sa devina usor ridicate.

Nivelu scazut de TSH poate indica o stare a tiroidei hiperactive si poate fi rezultatul unei afectiuni autoimune sau a prea mult iod in dieta.

Graficul de mai jos va ajuta sa vedeti cum TSH controleaza tiroida.

 

Dr. Oliver Starr pe Patient.info explica mai multe despre ceea ce este TSH. Dr. Starr spune ca glanda pituitara din creier ar trebui sa produca cantitatea potrivita de TSH. Aceasta, la randul sau, stimuleaza tiroida pentru a produce cantitatea potrivita de tiroxina (T4) si triiodotironina (T3).

Informatiile despre nivelul hormonilor tiroidieni din sangele dvs. sunt apoi alimentate inapoi in creier. Aceasta se numeste bucla de feedback. Pe masura ce valorile T4 si T3 cresc in sange, feedback-ul catre creier va spune sa produca mai putin TSH. Cu toate acestea, daca nivelul hormonilor tiroidieni este prea scazut, glanda pituitara va produce mai mult hormon tiroidian de stimulare pentru a creste nivelul hormonilor tiroidieni.

T3 si T4: Ce inseamna?

Triiodotironina (T3) si tiroxina (T4) sunt doi hormoni tiroidieni pe care TSH le stimuleaza.

Medicii spun ca T4 este cel mai important dintre hormonii tiroidieni si afecteaza aproape fiecare functie din corpul uman. Daca medicii suspecteaza ca aveti hipertiroidism sau hipotiroidism, ei testeaza de obicei nivelurile de T4. T3 este cel mai puternic hormon tiroidian si, ca T4, afecteaza aproape orice proces din organism.

Hormonii T3 si T4 se leaga, de regula, la proteinele din sange, unde sunt livrate celulelor. Unii hormoni, totusi, nu se ataseaza la proteine ​​si acest lucru se numeste FT4 sau FT3. Medicii vor incerca, de obicei, pentru FT4 pentru a vedea cat de mult din hormon este disponibil pentru cerintele de energie ale corpului dumneavoastra.

Interval normal pentru T3 si T4

Daca nivelurile de TSH sunt anormal de ridicate sau scazute, medicii vor cere, de obicei, testul T4 sau testul de sange T3. Aceste teste pot ajuta doctorii sa diagnosticheze daca suferiti de hipertiroidism (tiroida hiperactiva) sau hipotiroidism (tiroida sub activa).

Free T4

Dr. Muhammad Bader Hammami de pe Medscape spune ca Free T4 (FT4) este dupa cum urmeaza:

 • Copii si adolescenti : 0,8 – 2 ng / dl (10 – 26 pmol / L)
 • Adulti : 0,7 – 1,8 ng / dl (9 – 23 pmol / L)
 • Femeile gravide : 0,5 – 1 ng / dl (6,5 – 13 pmol / L)

Total T4

Intervalul total de tiroxina (TT4) este dupa cum urmeaza:

 • Bebelusii cu varsta de pana la 2 saptamani : 11,8 – 22,6 mcg / dl (152-292 nmol / L)
 • Copii cu varsta peste 2 saptamani si copii : intre 6.4 si 13.3 mcg / dl (83 – 172 nmol / L)
 • Adulti : 5,4 – 11,5 mcg / dl (57 – 148 nmol / L)

Free T3 (FT3)

Potrivit dr. Jayita Poduval de pe Medscape, numai adultii sunt de obicei testati pentru niveluri de T3 liber. Rezultatele testelor sunt masurate in picograme pe decilitru. Intervalul normal Free T3 (FT3) este dupa cum urmeaza:

 • Adulti : 260 – 480 pg / dl (4 – 7.4 pmol / L)

Total T3

Intervalul normal de referinta al triiodotironinei (TT3) este dupa cum urmeaza:

 • Copii : 125 – 250 ng / dl
 • Adulti : 80 – 220 ng / dl

Nivel normal de TSH (nivel normal ale tiroidei)

Un test al functiei tiroidiene incepe de obicei cu testarea daca nivelele TSH sunt normale si daca nivelurile FT4 sunt in limitele normale. Potrivit dr. Oliver Starr (citat anterior), nivelurile normale ale tiroidei depind de cateva lucruri precum varsta, daca esti insarcinata sau nu, sau de a lua anumite medicamente.

Dr. Starr recomanda testarea nivelurilor de TSH sub supravegherea unui medic, in loc sa efectueze un test de hipotiroidism la acasa.

TSH interval normal

Dr. Oliver Starr spune ca gama normala TSH la adulti sanatosi este dupa cum urmeaza:

Adulti : 0,4 – 4,0 mU / ml

Pentru ca tiroida sa functioneze corect, rezultatele testelor de laborator pentru nivelurile normale Free T4 ar trebui sa fie 9 – 23 pmol / L (0,7 – 1,8 ng / dl)

Cu toate acestea, studii recente privind nivelurile optime ale tiroidei au recomandat ca intervalul normal superior pentru testele hormonale TSH sa fie redus. Conform Clinical Endocrinology & Metabolism, o limita superioara de 2,5 mU / L este mai adecvata ca fiind intervalul normal de TSH acceptat.

Acest lucru se datoreaza faptului ca persoanele cu TSH in intervalul de 2,5 – 4,0 mU / ml sunt considerate a fi in grupul de risc pentru dezvoltarea tulburarilor tiroidiene.

Cu toate acestea, se accepta faptul ca intervalul normal de TSH creste odata cu varsta.

Sa analizam mai detaliat nivelurile normale ale TSH care sunt specifice varstei sau tin seama de sarcina.

Nivel TSH pentru copil nascut prematur

Bebelusii nascuti prematur adesea sufera de disfunctie tiroidiana, iar toti copiii au niveluri tiroidiene testate in mod obisnuit. Potrivit microbiologului dr. Alina G. Sofronescu, nivelurile TSH pentru nasterea prematura sunt:

Sugarii prematuri : 0,7 – 27,0 mlU / L

Nivel TSH pentru copii

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism spune ca intervalul normal de TSH pentru copii care se ia in considerare varsta lor este dupa cum urmeaza:

 • Sugari cu varsta de 1 zi : 1,9 – 17,58 mlU / L
 • Sugari in varsta de 1 saptamana : 0,58 – 5,57 mlU / L
 • Copii de un an : 0,57 – 5,54 mlU / L
 • Adolescenti 18 ani : 0,51 – 4,93 mlU / L

Nivel TSH la adulti (barbati si femei)

Gama normala TSH pentru barbati si femei adulti este urmatoarea:

Adulti varsta 21-54 ani: 0,4 – 4,0 mlU / l

In functie de laborator, unii medici dau nivelul TSH normal de 0,4 – 4,2 mlU / L.

TSH in timpul sarcinii

Stimularea hormonului tiroidian poate fluctua in timpul sarcinii, din cauza cresterii copilului si a stresului suplimentar asupra tiroidei.

Potrivit medicilor de la Medscape, intervalul normal de TSH in timpul celor trei trimestre de sarcina este dupa cum urmeaza:

 • Primul trimestru : 0,3 – 4,5 mlU / L
 • Al doilea trimestru : 0,5 – 4,6 mlU / L
 • Al treilea trimestru : 0,8 – 5,2 mlU / L

Cu toate acestea, un studiu publicat in 2015 a recomandat reducerea punctelor pentru nivelul TSH in timpul sarcinii. Jurnalul Clinical Chemistry a declarat ca nivelurile ridicate de TSH in timpul primului trimestru de sarcina ar trebui vazute ca ceva de peste 2,5 mU / ml. In timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru, intervalul normal de varsta TSH pentru femeile gravide ar trebui sa fie 0,2 – 3,0 mU / ml.

TSH Interval normal la persoane in varsta

La adultii in varsta se asteapta ca nivelurile normale de TSH sa creasca. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a publicat un raport in care precizeaza specific varstei intervale de TSH pentru adulti in varsta. Acestea sunt urmatoarele:

 • Adulti varsta 51 – 60 ani : 0,51 – 4,36 mU / l
 • Adulti varsta 61 – 70 ani : 0,48 – 4,59 mU / l
 • Adulti varsta 71 – 80 ani : 0,40 – 4,96 mU / l
 • Adulti peste 80 : 0,36 – 5,94 mU / L

Nivel ridicat de TSH

In general, nivelurile ridicate de TSH reprezinta o indicatie a unui tiroidian scazut sau a hipotiroidismului.

Medicii de la Mayo Clinic spun ca testele de sange pentru hipotiroidism prezinta, de obicei, valori crescute ale TSH si ale nivelului scazut de tiroxina (T4). Testele de sange ulterioare vor ajuta la determinarea celor mai bune medicamente pentru tratarea hipotiroidismului si a dozei potrivite.

Dr. Ruchi Mathur, specializat in endocrinologie si tulburari metabolice, spune ca unii oameni au hipotiroidism subclinic. Acesta este cazul in care testele de functionare a tiroidiei arata TSH ridicat, dar T4 si T3 sunt normale. De obicei, nu exista simptome evidente de hipotiroidism subclinic.

Simptome nivel ridicat TSH

Medicul va cere sa efectuati un test de sange pentru hipotiroidism daca prezentati simptome de prea putin hormoni tiroidieni, dar cu TSH crescut. Dr. Ruchi Mathur spune ca unele simptome ale hipotiroidismului includ:

 • Cresterea sensibilitatii la frig
 • Oboseala
 • Cresterea in greutate si dificultatea de a pierde in greutate
 • Pielea uscata si parul
 • Somnolenta continuua
 • Rigiditatea articulatiilor si muschilor
 • Pierderea parului
 • Schimbarile de dispozitie, cum ar fi depresia

Nivel scazut de TSH

Nivelul TSH sub 0,4 mU / L este considerat scazut.

Glanda pituitara nu poate produce suficient TSH daca tiroida secreta mai mult decat hormonul tiroidian normal. Nivelul scazut de TSH si nivelul ridicat de T4 si T3 sunt, de obicei, un semn al unei tiroide hiperactive (hipertiroidism).

Simptome nivel TSH scazut

Dr. Oliver Starr de pe Patient.info afirma ca, daca glanda pituitara nu produce suficient TSH din cauza unei tiroide hiperactive, este posibil sa aveti oricare dintre urmatoarele simptome de hipertiroidism:

 • Agitatie cu comportament nervos
 • Probleme cu somnul
 • Cresterea transpiratiei, scurtarea respiratiei si bataile mai rapide ale inimii
 • Diaree
 • Vizibil marirea glandei tiroide in partea din fata a gatului

Nivel normal de TSH

Mai jos este o diagrama cu nivelul TSH, astfel incat sa puteti vedea cu usurinta care sunt nivelurile normale ale tiroidei. Diagrama ajuta la afisarea nivelurilor TSH, T3 si T4 si la ceea ce ar trebui sa asteptati sa vedeti in rezultatele testelor de laborator.

Nivel optim ale tiroidei (nivel optim al TSH)

Poate fi o provocare pentru medici sa cunoasca nivelul optim de TSH pentru fiecare pacient, deoarece trebuie luati in considerare o serie de factori.

De exemplu, dupa cum au aratat cercetarile privind tratarea hipotiroidismului, nu toti medicii sunt de acord cu privire la ceea ce ar trebui clasificat ca “normal” sau la niveluri ridicate de TSH. Metoda traditionala de interpretare a rezultatelor testului de hipotiroidism a fost aceea de a avea un punct de mijloc la aproximativ 4,0 sau 4,5 mU / L. Cu toate acestea, unii medici o contesta si spun ca nivelul normal al TSH nu trebuie sa fie mai mare de 2,5 mU / L.

Dupa cum a declarat dr. Bernadette Biondi, care a publicat concluziile privind gama normala de referinta TSH, scaderea intervalului la 0,4 – 2,5 mU / L poate duce la punerea mai multor persoane pe medicamente pentru hipotiroidism.

Cand vrem sa obtinem nivelul optim ale tiroidei atunci cand tratam hipotiroidismul, scopul medicului este acela de a vedea ameliorarea simptomelor pacientului. Acest lucru ar putea insemna ca un nivel optim al tiroidei poate fi necesar sa fie mai aproape de limita inferioara a intervalului “normal” al TSH, decat sa fie in mijloc.

Exista si alti factori care trebuie luati in considerare la determinarea nivelurilor optime de TSH. Sa ne uitam la efectul de varsta, diabetul zaharat si conditiile cardiace sunt asociate cu o tulburare tiroidiana.

Varsta

Pe masura ce imbatranim, glanda pituitara creste secretia hormonului TSH si, prin urmare, intervalul optim de TSH pentru o persoana mai in varsta poate fi mai mare decat la o persoana mai tanara.

De exemplu, un studiu realizat in 2013 in ceea ce priveste intervalul TSH legat de varsta a constatat ca majoritatea persoanelor, barbatilor si femeilor, sub 40 de ani, erau cu mult sub pragul nou recomandat de 2,5 mU / L. Cu toate acestea, dupa varsta de 40 de ani, exista o crestere semnificativa a nivelurilor medii de TSH. Cercetatorii au ajuns la concluzia: „Analiza noastra arata ca mediana si intervalul de TSH creste odata cu varsta.“

Diabet

Diabetul poate, de asemenea, creste cantitatea de hormon de stimulare a tiroidei (TSH) care controleaza glanda tiroida. Cercetatorii au descoperit ca, in general, persoanele cu diabet zaharat au o concentratie mai mare de TSH in testele de sange.

Potrivit Journal of Diabetes Research, rezistenta la insulina afecteaza de asemenea functia tiroidiana. Unele studii arata ca multi diabetici au niveluri ridicate de TSH si niveluri scazute ale hormonilor tiroidieni care determina hipotiroidism. Cu toate acestea, hipertiroidismul este, de asemenea, un factor de risc pentru persoanele cu diabet zaharat.

Boli cardiace

O alta problema cu care se confrunta medicii atunci cand gasesc nivelurile optime ale tiroidei este modul in care functia tiroidiana afecteaza inima.

Revista Circulatia scrie ca hormonul tiroidian creste ritmul cardiac metabolic si are impact asupra inimii si tensiunii arteriale. De exemplu, presiunea pulsului marita, hipertensiunea si hipertensiunea pulmonara sunt unele efecte cardio-legate de disfunctia tiroidiana.

Testul TSH

Una dintre problemele testulului TSH va verifica semnele disfunctiei tiroidiene dar nu ofera o imagine completa a nivelului tiroidian.

In primul rand, dupa cum am subliniat deja, nu exista un consens de opinie cu privire la nivelul ridicat de TSH. Majoritatea medicilor se incadreaza in domeniul de referinta traditional de 4,5 mU / L, cu toate acestea studiile recente recomanda ca intervalul TSH normal sa fie redus la 2,5 mU / L.

De asemenea, revista Best Practice & Research, Clinical Endocrinology & Metabolism a raportat ca, bazandu-se pe testele TSH pentru a testa functia tiroidiana, poate duce la o diagnoza gresita. In situatiile cele mai nefavorabile, medicii pot chiar sa nu inregistreze conditii tiroidiene grave, bazandu-se doar pe nivelurile TSH. Acest lucru se datoreaza faptului ca, uneori, nivelul TSH poate fi in intervalul “normal”, dar nivelurile FT4 sau FT3 pot fi mai mari sau mai mici decat nivelurile acceptabile.

Multe clinici ofera acum un screening combinat pentru nivelurile de TSH impreuna cu verificarea nivelului de tiroxina (T4). Deci, daca va simtiti rau inca si nivelul TSH nu este anormal, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a efectua teste pentru FT4 si FT3.

Alte teste pentru verificarea sanatatii tiroidei

Exista teste suplimentare care verifica starea de sanatate a tiroidei, care ofera mai multe rezultate decat doar nivelurile de TSH din serul de sange.

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases spune ca testele pentru a diagnostica motivele disfunctiei tiroidiene includ:

 • TSH
 • FT4 pentru hipotiroidism sau hipertiroidism
 • FT3
 • Reverse T3
 • Testarea anticorpilor tiroidieni pentru boala lui Hashimoto sau boala lui Grave
 • Ultrasunete pentru examinarea nodulilor tiroidieni
 • Test de absorbtie radioactiva a iodului in cazurile de hipertiroidism

Surse medicale:

 1. BCNI . Cum functioneaza tiroida?
 2. WebMD . Ce este un test TSH?
 3. MedicinaNet . Definirea medicala a tiroxinei.
 4. MedicinaNet . Definirea medicala a triiodotironinei.
 5. Medscape . Tiroxina.
 6. Medscape . Triiodotironina.
 7. Biblioteca Naționala de Medicina din SUA . Testele functiei tiroidiene.
 8. J Clin Endocrinol Metabol . 2013 Sept; 98 (9): 3584-3587.
 9. Medscape . Hormon de stimulare a tiroidei.
 10. J Clin Endocrinol Metabol . 2012 Sept; 97 (9): 3170-3178.
 11. Clin Chem . 2015 mai, 61 (5) 704-713.
 12. MayoClinic . Hipotiroida.
 13. MedicinaNet . Simptome hipotiroida.
 14. eMedicineHealth . Hipertiroidism.
 15. J Clin Endocrinol Metabol . 2013 Mar; 98 (3): 1147-1153.
 16. PatientInfo . Glanda tiroida hiperactiva.
 17. J Diabetes Res . 2013; 2013: 390534.
 18. Circulație . 2007; 116: 1725-1735.
 19. Cel mai bun pract Res Clin Endocrinol Metab . 2013 Dec; 27 (6): 745-762.
 20. NIDDK . Testele tiroidiene.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante