Ce inseamna un nivel ridicat de PSA daca nu este cancer de prostata

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 332
 •  
 • 1
 •  
  333
  Shares

Un nivel ridicat de PSA poate fi primul simptom al cancerului de prostata, dar poate fi, de asemenea, un semn al unei situatii mai putin grave. Citind in continuare, vei afla ce altceva mai poate cauza un nivel de PSA mai mare dacat limita admisa.

Testele PSA masoara o proteina din sange numita antigen specific prostatic. Cancerul de prostata face ca nivelul PSA sa creasca, dar un rezultat al testelor PSA nu inseamna intotdeauna ca un om are cancer de prostata.

Uneori, nivelul PSA este ridicat din cauza unor probleme benigne, cum ar fi ejacularea in 24 de ore de la testare sau din cauza unei probleme care necesita tratament, cum ar fi o  infectie a tractului urinar , dar aceasta nu este cancer.

Deoarece testul nu face distinctie intre cauzele grave ale PSA crescute si alte cauze, US Task Force Services Prevention Services (USPSTF) a recomandat testarea antigenului specific prostatei (PSA) la barbatii sanatosi – adica barbatii care nu au in familie istoric, factori de risc cunoscuti sau simptome ale cancerului de prostata.

In 2017, USPSTF a lansat noi proiecte de orientari care ii incurajeaza pe medici sa discute beneficiile potentiale si ale testului PSA pentru a examina cancerul la barbati de la varsta cuprinsa intre 55 si 69 de ani.

Cauze nivel rdicat de PSA

Intre timp, aici sunt sapte motive, pe langa cancerul de prostata, nivelul PSA poate fi mai mare decat cel normal.

Imbatranirea afecteaza nivelurile PSA

Chiar si fara probleme de prostata, nivelul PSA poate creste treptat pe masura ce imbatranesti. La varsta de 40 de ani, un PSA de 2,5 este o valoare normala, spune  John Milner, MD , un urolog in zona Chicago. “Pana la varsta de 60 de ani, limita este de pana la 4,5; pana la varsta de 70 de ani, un PSA de 6,5 ar putea fi considerat normal”.

Prostatita: o problema obisnuita la barbati sub 50 de ani

Testul PSA este un bun instrument de screening pentru cancerul de prostata, dar nu este foarte specific, spune Erik P. Castle, MD , un urolog si cercetator la Mayo Clinic din Phoenix, Arizona. Cauzele frecvente ale inflamatiei in glanda, denumita  prostatita, pot determina nivel ridicat de PSA. ”

Prostatita este cea mai frecventa problema de prostata la barbatii cu varsta sub 50 de ani.

Prostatita cauzata de bacterii poate fi tratata cu antibiotice. Un alt tip mai frecvent de prostatita, numit prostatita non-bacteriana, poate fi mai greu de tratat si poate dura o lunga perioada de timp.

Procedurile medicale pot cauza PSA crescut

Orice lucru care interfereaza traumatic cu arhitectura din jurul prostatei poate face ca PSA sa urce “, spune dr. Milner. Una dintre cele mai frecvente cauze de PSA semnificativ mai mare de la acest tip de trauma este plasarea unui cateter in vezica urinara.

O alta cauza este un examen de prostata sau vezica urinara care implica trecerea unui scop sau efectuarea unei biopsii.

Deoarece dureaza aproximativ doua-trei zile pentru ca PSA sa scada la jumatate, ar trebui sa astepti doua-trei saptamani dupa acest tip de trauma pentru a face un test PSA “, spune Milner.

La barbati peste 50: BPH poate fi cauza PSA inalt

Hiperplazia prostatica benigna (BPH) este o marire a prostatei, dar nu este cancer de prostata. BPH inseamna mai multe celule, astfel ca inseamna mai multe celule care fac PSA “, explica Dr. Castle.

BPH este cea mai frecventa problema de prostata la barbatii cu varsta peste 50 de ani. Este posibil sa nu fie nevoie sa fie tratata decat daca provoaca urinare frecventa sau dificila.

Medicul poate fi capabil sa spuna diferenta dintre BPH si cancerul de prostata, facand un examen digital rectal, dar de obicei acest lucru va necesita o evaluare de catre un urolog si o testare suplimentara, cum ar fi o biopsie sau studii de imagistica.

Nivel ridicat de PSA de la o infectie a tractului urinar

Orice infectie in apropierea glandei prostatei, inclusiv o infectie a tractului urinar, poate irita si inflama celulele de prostata si sa provoace cresterea PSA, spune Milner.

Daca ati fost diagnosticat cu o infectie a tractului urinar, asigurati-va ca asteptati pana cand infectia a fost eliminata inainte de a obtine un test PSA. La barbati, cele mai multe infectii ale tractului urinar sunt cauzate de bacterii si raspund bine la antibiotice.

Ejacularea este o cauza potentiala a PSA crescuta usor

Ejacularea poate cauza o crestere usoara a nivelului de PSA si poate avea un examen digital rectal “, spune Milner. Aceste tipuri de cresteri ale PSA nu sunt de obicei suficiente pentru a face o diferenta semnificativa in afara de cazul in care PSA-ul tau este limitat. PSA ar trebui sa revina la normal in doua-trei zile.

Pentru a evita acest tip de altitudine, medicii vor trage de obicei sange pentru nivelul PSA al unei persoane inainte de a face un examen rectal. Intreaba medicul daca trebuie sa eviti ejacularea timp de cateva zile inainte de testul PSA.

Calaritul sau ciclismul poate creste nivelul de PSA

Au fost ocazional studii care leaga ciclismul prelungit si echitatia de o crestere a nivelului de PSA, dar altele nu au gasit aceasta conexiune.

Cel mai important lucru de stiut despre PSA este ca este un test foarte important de screening pentru cancerul de prostata, spune Castelul.

Cancerul de prostata este a treia cauza principala a decesului cancerului la barbatii, in spatele cancerului pulmonar si al colonului, potrivit American Cancer Society.

Surse medicale:

https://www.everydayhealth.com/prostate-cancer/guide/

https://uropartners.com/physicians/John%20Milner

https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/about/key-statistics.html

(Visited 2.182 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 332
 •  
 • 1
 •  
  333
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!