Ce este sindromul metabolic?

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Sindromul metabolic este numele pentru un grup de factori de risc care cresc riscul de boli de inima si alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul si accident vascular cerebral. Despre accidentul vascular cerebral poti citi mai multe aici AVC (Accident vascular cerebral) – Simptome, cauze si tratament

Termenul “metabolice” se refera la procesele biochimice implicate in functionarea normala a organismului. Factorii de risc sunt trasaturile, conditii, sau obiceiuri care cresc sansa de a dezvolta o boala.

In acest articol, “boli de inima” se refera la boli coronariene. Aceasta este o afectiune in care o substanta numita placa de ceara se acumuleaza in interiorul coronariene (inima) arterelor.

Placa se intareste si ingusteaza arterele, reducand fluxul de sange pentru muschiul inimii. Acest lucru poate duce la dureri in piept, un atac de cord, deteriorarea inimii, sau chiar moartea.

Factori de risc boli metabolice

Cele cinci conditii descrise mai jos sunt factori de risc pentru bolile metabolice. Puteti avea oricare dintre acesti factori de risc de la sine, dar acestea tind sa apara impreuna. Trebuie sa aveti cel putin trei factori de risc metabolice a fi diagnosticate cu sindrom metabolic.

O burta mare. Aceasta, de asemenea, se numeste obezitatea abdominala sau “avand o forma de mar.” Excesul de grasime in zona stomacului este un factor de risc mai mare de boli de inima decat excesul de grasime in alte parti ale corpului, cum ar fi pe solduri.

Un nivel ridicat de trigliceride (sau sunteti pe medicamente pentru tratamentul hipertrigliceridemie). Trigliceridele sunt un tip de grasimi in sange.

Un nivel scazut de colesterol HDL (sau sunteti pe medicament pentru tratarea colesterolului HDL scazut). HDL este uneori numit colesterol “bun”. Acest lucru se datoreaza faptului ca ajuta la eliminarea colesterolului din artere. Un nivel scazut de colesterol HDL creste riscul de boli de inima.

Tensiune arteriala crescuta (sau sunteti pe medicament pentru tratarea hipertensiunii arteriale). Tensiunea arteriala este forta de sange ce pompeaza inima. In cazul in care se ridica aceasta presiune si ramane ridicata in timp, se poate deteriora inima si sa conduca la acumularea unei placi.

Imagine de ansamblu

Riscul la boli de inima, diabet, accident vascular cerebral si creste odata cu numarul de factori de risc metabolici care le aveti. Riscul de a avea sindrom metabolic este strans legata de excesul de greutate si obezitatea si lipsa de activitate fizica.

Rezistenta la insulina, de asemenea, poate creste riscul de sindrom metabolic. Rezistenta la insulina este o afectiune in care organismul nu poate utiliza insulina in conditii optime. Insulina este un hormon care favorizeaza patrunderea glucozei in celule unde este folosit pentru energie. Rezistenta la insulina poate conduce la niveluri ridicate de zahar din sange, si este strans legat de excesul de greutate si obezitatea. Genetica (etnie si istoricul familial) si varsta mai sunt alti factori care pot juca un rol in producerea sindrom metabolic.

Perspective

Sindromul metabolic este din ce in ce mai frecvent din cauza cresterii ratei obezitatii in randul adultilor. In viitor, sindromul metabolic poate depasi fumatul ca factor de risc important pentru bolile de inima.

Este posibil pentru a preveni sau intarzia sindrom metabolic, mai ales cu schimbarea stilului de viata. Un stil de viata sanatos este un angajament pe tot parcursul vietii. Controlul cu succes a sindromului metabolic necesita un efort pe termen lung si munca in echipa cu medicii de specialitate.

Sursa:

http://www.nhlbi.nih.gov

http://drspencer.com/

(Visited 278 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!