Botox – Utilizare cosmetica si terapeutica

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 15
 •  
 • 1
 •  
  16
  Shares

Celebrul Botox® este marca comerciala si farmaceutica a toxinei botulinice A, o proteina toxica produsa initial de bacteria Clostridium botulinum. Aceasta toxina este o otrava puternica, fiind aceeasi care provoaca botulism, o intoxicatie alimentara grava.

Toxina botulinica este o neurotoxina care previne contractia musculara, ducand la paralizia lor. Intoxicatia cu toxina botulinica este o urgenta medicala, deoarece poate provoca paralizie musculara respiratorie, ducand pacientul la moarte din cauza insuficientei respiratorii.

Aceasta neurotoxina este una dintre cele mai puternice otravuri cunoscute; daca este inhalat, 1 microgram este suficient pentru a duce la moarte o persoana prin paralizia difuza a muschilor corpului.

Botox pentru uz terapeutic

Recunoscuta initial ca o otrava inspaimantatoare, dupa intelegerea mecanismului sau de actiune, toxina botulinica a fost utilizata in medicina pentru pacientii a caror paralizie controlata a unor muschi a fost benefica.

Cu toate acestea, pentru a fi administrat in siguranta, a fost mai intai necesar sa se izoleze si sa purifice toxina, astfel incat sa poata fi sintetizata. Apoi a aparut Botox®, forma farmaceutica a toxinei botulinice A. Botox® este cel mai cunoscut brand de pe piata si mai exista Myobloc®, Dysport® si Prosigne®.

In ciuda utilizarii sale cosmetice foarte cunoscute, cu aplicatii Botox pe fata pentru tratarea ridurilor, acest medicament a fost initial utilizat pentru tratamentul bolilor. Deoarece timpul sau de actiune este lung si poate paraliza muschii pana la 6 luni, inocularea controlata printr-o injectie mica cu cantitati minime de toxina a devenit o optiune buna pentru tratamentul bolilor neurologice / musculare. Printre principalele indicatii pentru utilizarea terapeutica a botoxului se numara:

1) Blefarospasm: o boala neuromusculara care determina contractia involuntara a muschilor din jurul ochilor, determinand pacientul sa clipeasca involuntar si energic.

Aplicarea Botoxului in muschii din jurul ochilor paralizeaza acesti muschi, prevenind aceste contractii nedorite pana la 4 luni, cand este necesara o noua aplicare a medicamentului.

2) Strabismul: este grupul de boli in care ochii nu sunt paraleli, popularul „ochi incrucisati”, care este produs prin asimetrie in contractia muschilor oculari. Aplicarea Botoxului ajuta la reducerea fortei musculare a unuia dintre ochi prin alinierea globilor oculari.

3) Distonie cervicala: este o boala foarte dureroasa in care muschii gatului se contracta involuntar, provocand miscari bruste ale capului in lateral, inainte si inapoi.

Aplicarea de Botox in muschii gatului, 3 x 4 x pe an, este cel mai potrivit tratament

4) Hiperhidroza: transpiratie excesiva, care afecteaza de obicei axilele, palmele si talpile picioarelor. Poate fi, de asemenea, tratat cu aplicatii Botox, in acest caz nu pentru a paraliza niciun muschi, ci pentru a inhiba functionarea glandelor sudoripare.

Aplicarea de Botox in axile hiperhidrozei axilare obtine de obicei rezultate mai bune decat in ​​hiperhidroza palmara si plantara, unde injectia toxinei, pe langa faptul ca este foarte dureroasa, poate provoca slabiciune musculara la maini si picioare.

Pentru mai multe informatii despre hiperhidroza, cititi: Hiperhidroza – transpiratie excesiva (la scurt timp).

5) Migrena: Botoxul pentru tratamentul migrenei a fost aprobat recent de FDA. Aplicarea toxinei in muschii fetei si gatului, pe termen mediu, scade incidenta migrenei, parand o optiune buna pentru acei pacienti cu dureri de cap frecvente.

6) Fisura anala: unul dintre mecanismele care perpetueaza fisura anala este spasmul sfincterului anusului, care largeste fisura si impiedica evacuarea. Utilizarea de Botox ajuta la relaxarea acestei musculaturi, facilitand procesul de vindecare.

Utilizarea cosmetica a botoxului

Din anul 2000, Botox a fost aprobat in Brazilia pentru utilizare estetica in tratamentul ridurilor de expresie. Important este ca Botox functioneaza numai pentru ridurile care apar atunci cand folosim muschii faciali. Ridurile cauzate de expunerea la soare si fum nu sunt corectate de Botox.

Necesita multa grija si tehnica in aplicarea botoxului in unele regiuni ale fetei, in special in jurul gurii, astfel incat sa nu existe o paralizie in muschii responsabili de vorbire si mestecare. Daca medicul nu este instruit, pot aparea asimetrii pe fata datorita unei paralizii mai mari a unei parti a acesteia.

Obiectivul cosmetic Botox este de a reduce rezistenta musculara fara a provoca paralizie musculara totala, evitand complicatii, cum ar fi caderea pleoapelor si pierderea expresiei faciale.

Utilizarea de Botox cosmetic are, in general, efect maxim in primele 2 saptamani, necesitand o noua aplicare la fiecare 3 sau 4 luni.

Contraindicatii pentru utilizarea Botox

Contraindicatiile aplicarii Botox includ reactia alergica dupa expunerea anterioara, sarcina, alaptarea si aplicarea in spatii inflamate sau infectate.

Interactiunea medicamentelor cu Botox

Urmatoarele medicamente pot agrava efectele Botox, fara a fi indicata utilizarea concomitenta:

 • Antibiotice din clasa aminoglicozidelor (amicacina, gentamicina, neomicina)
 • Chinina
 • Penicilamina (nu trebuie confundata cu penicilina)
 • Antihipertensivi ai grupului de blocanti ai canalului de calciu (nifedipina, amlodipina, verapamil, diltiazem).

Complicatii Botox

Aplicarea Botox este o procedura medicala si trebuie facuta intotdeauna intr-un mediu medical. Amintiti-va ca avem de-a face cu o otrava foarte puternica care poate duce la moarte daca este folosita in mod iresponsabil.

Printre cele mai frecvente complicatii ale botoxului se numara:

 • Durere si ecimoza la locul de aplicare.
 • Alergii.
 • Roseata locala
 • Greata.
 • Dureri de cap.

In unele cazuri, efectele Botox ajung sa fie mai mari decat se doreste, provocand paralizie musculara. Aceasta poate duce la caderea pleoapelor sau absenta expresiei faciale atunci cand este aplicata pe frunte; modificari de vorbire si mestecare atunci cand sunt aplicate in jurul buzelor; dificultati de inghitire si slabiciune pentru a ridica capul atunci cand este aplicat pe gat.

Daca este aplicat corect si de catre profesionisti instruiti, riscul raspandirii toxinei prin organism este neglijabil. In cazuri rare de intoxicatie sistemica, tabloul clinic este similar cu botulismul.

Pierderea efectului la botox

Botoxul este o toxina si, ca urmare, de fiecare data cand se aplica, declanseaza un raspuns imun al organismului impotriva acestui organism strain daunator. Dupa aplicatii repetate, corpul nostru este capabil sa creeze anticorpi impotriva toxinei botulinice, determinand neutralizarea rapida a efectului sau.

(Visited 92 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 15
 •  
 • 1
 •  
  16
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!