Beneficiile pentru sanatate ale siropului de papadie si cum se prepara

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Beneficiile pentru sanatate ale siropului de papadie sunt variate. Ele au fost de mult timp folosite cu succes in medicina traditionala in multe tari. Siropul este usor de preparat, dar exista multe moduri de a face acest lucru.

Lectura suplimentara: Papadia – Beneficii pentru sanatate si efecte secundare

Proprietatile vindecatoare ale siropului de papadie

Siropul de papadie este bogat in proprietati benefice datorita compozitiei sale chimice bogate. Valoarea energetica a produsului este de aproximativ 180-200 kcal la 100 g. Deci, siropul contine urmatoarele substante utile:

  • fosfor, P – este necesar pentru activitatea musculara si mentala, participa la majoritatea reactiilor chimice din organism, metabolismul, cresterea celulelor, starea inimii, sistemul nervos, osos si alte sisteme depind de el;
  • potasiu, K – imbunatateste ritmul inimii, conducerea impulsurilor nervoase, activitatea creierului si, de asemenea, regleaza concentratia de saruri in organism, ceea ce previne formarea edemului;
  • calciu, Ca – important pentru crestere, sanatatea dentara, afecteaza coagularea sangelui, asigura contractia musculara si multe altele;
  • fier, Fe – furnizeaza oxigen muschilor si altor organe interne, este necesar pentru desfasurarea normala a proceselor metabolice, ajuta sistemul imunitar sa reziste influentei agresive a mediului extern;
  • zinc, Zn – asigura un nivel normal de testosteron, protejeaza impotriva multor boli masculine, sustine functionarea multor sisteme, inclusiv cel imunitar, nervos, imbunatateste metabolismul;
  • mangan, Mn – regleaza metabolismul carbohidratilor si grasimilor, productia de insulina, procesul de reparare a tesuturilor (muschi, conjunctivi), este necesar pentru vindecarea rapida a ranilor;
  • vitamina C 
  • tocoferol – este un antioxidant, vitamina E liposolubila, sustine functionarea tuturor sistemelor corpului, lupta activ impotriva modificarilor patologice legate de varsta;
  • Vitaminele B -grupe – sustin fundalul emotional al unei persoane, ajuta la combaterea stresului si a depresiei, intareste sistemul imunitar, functia intestinala si musculara;
  • vitamina K – previne dezvoltarea sangerarii, imbunatatind coagularea sangelui, intareste tesuturile conjunctive, oasele, participa la sinteza proteinelor;
  • vitamina PP – intareste vasele de sange, participa la formarea multor enzime si hormoni importanti (insulina, testosteronul, cortizolul si altele).

Beneficiile pentru sanatate ale siropului de papadie au fost folosite de oameni de secole. Are un efect terapeutic de o orientare foarte diferita. Siropul de papadie este apreciat pentru ajutorul sau in vindecarea si refacerea ficatului. Substantele biologic active curata organul de toxine, regenereaza celulele si promoveaza un flux biliar mai bun. Pe langa proprietatile coleretice si de curatare, siropul de papadie are o serie de alte efecte benefice:

  • Intareste sistemul nervos central;
  • Imbunatateste tonusul muscular;
  • Creste pofta de mancare;
  • Imbunatateste digestia;
  • Reduce aciditatea stomacului;
  • Stimuleaza metabolismul;
  • Vindeca articulatiile;
  • Reface pielea.

In copilarie, siropul de papadie este foarte util, deoarece contine o compozitie bogata in vitamine si minerale, ajuta la intarirea sistemului imunitar. Cu ajutorul lui, este mai usor sa tratezi raceala si tusea.

Cum se prepara sirop de flori de papadie

Exista multe retete pentru a face sirop de papadie. In orice caz, ar trebui sa fie prezente 2 ingrediente: acestea sunt capete de papadie galben stralucitoare si zahar granulat. Orice altceva este la latitudinea bucatarului.

Fara tratament termic

Pune strans florile de papadie intr-un borcan de 3 litri, stropesti cu straturi de zahar, care va avea nevoie de aproximativ 1,5 kg. Se lasa la infuzat pana cand iese suc lipicios la gatul borcanului. Se bea 1 lingura. 50 ml apa calda pentru dureri de ficat, colelitiaza, colici hepatice si intestinale.

Atentie! Exista o alta modalitate de a face sirop. Se macina 1 kg de papadie intr-o masina de tocat carne cu 2 kg de zahar, se pune la loc cald timp de o zi. Siropul rezultat se pastreaza apoi la frigider.

Reteta clasica

Siropul de papadie se mai numeste si miere de papadie deoarece cele doua produse sunt foarte asemanatoare ca miros, gust si consistenta.

Ingrediente:

  • Flori de papadie – 400 buc.;
  • Zahar – 1 kg;
  • Lamaie – 1 buc.;
  • Apa 0,5 l;
  • Acid citric – 1 lingurita

Clatiti bine florile de papadie si puneti-le in apa timp de o zi, astfel incat sa le acopere complet. Apoi stoarceti florile si turnati 0,5 litri de apa. Se fierbe la foc mediu timp de 20 de minute. Se spala si se toaca o lamaie, se adauga in cratita, precum si zaharul si acidul citric.

Se fierbe inca 10 minute, apoi se ia de pe foc pana se raceste. Se strecoara prin panza, se fierbe la foc mic timp de 5 minute. Se toarna in borcane sterile uscate si se sigileaza. Luati 2 linguri pe stomacul gol de mai multe ori pe zi.

Cu utilizarea prelungita a siropului de papadie, zgomotul in cap, ametelile, scleroza dispare si memoria se imbunatateste. Medicamentul amelioreaza colica intestinala la sugari si adulti. Pentru aceasta, sunt suficiente 8-20 de picaturi de sirop intr-o jumatate de pahar de apa calda.

Reguli sirop de papadie

Folosind sirop de papadie medicinal in alimente, trebuie sa va amintiti ca acesta este un produs destul de bogat in calorii, deoarece contine mult zahar. Prin urmare, este mai bine sa adaugati masa dulce la ceai ca indulcitor. Trebuie avut grija ca bautura sa nu fie fierbinte, altfel multe vitamine se vor pierde.

Consumul de ceai de plante indulcit cu sirop de papadie trebuie facut pe stomacul gol, astfel incat toti nutrientii sa fie absorbiti. Apoi bautura isi va arata din plin proprietatile sale vindecatoare.

Limitari si contraindicatii

Nu exista contraindicatii stricte pentru administrarea medicamentelor de papadie, dar exista o serie de restrictii sau avertismente cu privire la posibilele efecte secundare. Mierea de papadie poate fi data chiar si copiilor mici, le va fi foarte utila, mai ales in perioada de hipovitaminoza de primavara. Dar totusi, trebuie sa va amintiti despre unele restrictii atunci cand luati sirop de papadie:

  • Gastrita hipoacida;
  • Blocarea cailor biliare;
  • Leziuni ulcerative ale tractului gastrointestinal;
  • Tendinta la diaree;
  • Diabet.

Atentie! Cand recoltati papadie pentru a face sirop, trebuie sa va amintiti despre respectarea mediului. Colectati florile de papadie numai din locuri curate, nu contaminate cu deseuri industriale, precum si pe cat posibil de nu autostrazi.

Cum se pastreaza siropul de papadie

Beneficiile si daunele siropului de papadie depind in mare masura de modul in care este depozitat produsul. Un medicament stricat este putin probabil sa fie util in timpul iernii. Prin urmare, pentru ca acesta sa stea mult timp, este necesar sa se gateasca folosind un tratament termic si sa se ruleze in mod traditional (cum ar fi dulceata obisnuita). De asemenea, puteti conserva mierea de papadie cu umplutura alcoolica. Pentru a face acest lucru, adaugati o anumita cantitate de vodca sau alcool la solutia dulce, lasati timp de 1-3 saptamani.

Daca siropul de papadie se prepara in mod natural, fara a folosi focul, este mai bine sa adaugati putin acid citric pentru o mai buna conservare. Pastrati la frigider pe raftul de sus. Siropul de papadie poate fi congelat in pahare portionate mici. Iarna, scoateti putin si adaugati la ceai.

Cuvant final

Proprietatile benefice ale siropului de papadie sunt necesare la orice varsta atat pentru adulti, cat si pentru copii. Mierea de papadie ajuta sa supravietuiesti sezonului racelii, hipovitaminozei si sa ramai sanatoasa si energica toata iarna.

(Visited 936 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!