Atac ischemic tranzitor (AIT): Simptome, factori de risc, diagnostic si tratament

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 35

Recent, atacul ischemic tranzitor a fost definit ca o implicare neurologica focala cu o durata mai mica de 24 de ore. Aceasta este, de fapt, o imagine a accidentului vascular cerebral (accident vascular cerebral), ale carui simptome au disparut spontan dupa cateva minute sau ore.

Definitia actuala este putin diferita. Potrivit American Heart Association si American Stroke Association (AHA / ASA) atacul ischemic tranzitor, numit popular mini-ACV, este un episod tranzitor de disfunctie neurologica cauzata de focare de ischemie in creier, maduva spinarii sau retinei, fara infarct cerebral acut.

Explicand mai simplu, atacul ischemic apare atunci cand o regiune a sistemului nervos, de obicei creierul, sufera o reducere relevanta, dar temporara, a fluxului sanguin, care este suficienta pentru a provoca ischemia (restrictionarea sangelui si a aportului de oxigen), insuficient pentru a provoca infarct cerebral (moartea tesutului cerebral). Pacientul cu atac ischemic tranzitor are simptome de accident vascular cerebral numai pentru o perioada scurta de timp, de obicei nu mai mult de o ora. Cand fluxul de sange este restabilit, simptomele dispar spontan.

Definitia actuala consolideaza conceptul ca nu exista un infarct cerebral in AIT. In consecinta, numirea AIT de mini-AVC nu se potriveste foarte bine, deoarece poate sa treaca o conceptie gresita ca atacul ischemic tranzitoriu este egal cu un AVC usor sau mic. Prin definitie, accident vascular cerebral si atac ischemic tranzitoriu sunt diferite boli, in ciuda schimbului de mecanisme patofiziologice similare, asa cum vom vedea mai tarziu.

Contrar a ceea ce se intampla in atacul ischemic tranzitor, pentru a avea un accident vascular cerebral, reducerea aportului de sange trebuie sa fie suficient de lunga si suficient de severa pentru a provoca moartea tesutului cerebral. Zona infarctata fiind mare sau mica este irelevanta. 

Atacurile ischemice tranzitorii sunt, de fapt, un fel de pre-accident vascular cerebral. Atacul ischemic ar trebui sa fie considerat un avertisment ca exista o problema cu circulatia cerebrala a sangelui. Unele date obtinute in studii consolideaza aceasta teza:

Pana la 10% dintre pacientii care au prezentat un atac ischemis tranzitor va suferi un accident vascular cerebral in termen de 3 luni.

Jumatate din cazurile de accident vascular cerebral care apar dupa un AIT apar in primele doua zile.

In termen de 10 ani, mai mult de jumatate dintre pacientii care au avut un episod de atac ischemic vor dezvolta un eveniment cardiovascular, de obicei un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic acut.

Chiar si cu un tratament adecvat, aproximativ 6% dintre pacientii care au prezentat atac ischemic tranzitor ajung sa dezvolte un accident vascular cerebral in decurs de un an. 12% in termen de doi ani.

15% dintre pacientii cu accident vascular cerebral tratati in serviciile de urgenta raporteaza un episod recent de atac ischemic tranzitor.

acest articol vorbim exclusiv despre atacuri ischemice tranzitorii. Daca cautati informatii despre accident vascular cerebral, vizitati linkul :Accident vascular cerebral – cauze, simptome si tratament .

Cum apare atacul ischemic tranzitoriu?

Atacul ischemic tranzitoriu apare atunci cand o anumita zona a creierului sufera ischemie temporara, adica pentru o perioada scurta de timp o parte din creier se intampla sa primeasca mai putin sange si oxigen decat este necesar. Cu mai putin oxigen disponibil, neuronii nu reusesc sa-si indeplineasca corect functiile, producand astfel simptome neurologice.

Scaderea alimentarii cu sange a creierului poate fi cauzata de trei mecanisme:

 • Embolismul cerebral: atunci cand un cheag de sange, care provine de obicei din inima sau artera carotida, se deplaseaza in creier si se opreste temporar in ocluzia trecerii sangelui dintr-o artera cerebrala.
 • Ateroscleroza unei artere cerebrale: cand o artera din creier este partial blocata de placile de colesterol care se afla in peretele ei.
 • Stenoza artererelor carotide: cand fluxul sanguin prin carotida este redus sever, fie prin ateroscleroza, fie prin disectia arterei.

Cele trei mecanisme principale care conduc la atac ischemic tranzitor sunt aceleasi cu accident vascular cerebral. Singura diferenta este ca in atacul ischemic sunt temporare.

Factori de risc

Deoarece prezinta mecanisme patofiziologice similare, nu este surprinzator faptul ca factorii de risc ai atacului ischemic si accident vascular cerebrel sunt practic aceiasi. Printre cele mai importante se numara:

 • Varsta de peste 55 de ani
 • Antecedente familiale de boli cardiovasculare
 • Hipertensiune
 • Nivel ridicat de colesterol
 • Diabetul zaharat
 • Fumatul
 • Alcoolismului
 • Stilul de viata sedentar
 • Obezitatea
 • Stenoza carotidiana
 • Fibrilatia atriala
 • Utilizarea drogurilor, in special a cocainei si a heroinei.
 • Celule anticoagulare
 • Boala arteriala periferica

Simptomele atacului ischemic

Semnele si simptomele atacului ischemic depind de artera adusa, marimea teritoriului vascularizat de aceasta si mecanismul patofiziologic din spatele ischemiei. Unele functii ajuta la directionarea investigatiei:

AIT de origine embolica sunt acelea ale caror simptome necesita mai mult timp pentru a reveni. Mai mult de 80% din AIT care dureaza mai mult de 1 ora sunt de origine embolica.

AIT care apare datorita fluxului redus al arterei carotide dureaza de obicei cateva minute, dar pot sa apara in mod repetat (o data pe saptamana sau chiar de mai multe ori pe zi).

AIT laconic dureaza de obicei mai putin de 1 ora si poate aparea, de asemenea, in mod repetat. Imaginile Lacunar AVC sunt de obicei precedate de episoade repetate de AIT lacunar.

Simptomele posibile ale atacului ischemic tranzitor sunt:

 • Pierderea fortei intr-o jumatate intreaga a corpului (hemiplegie)
 • Dificultatea de a vorbi sau de a articula cuvinte (afazie)
 • Dificultatea de a intelege ce spun ceilalti
 • Incapacitatea de a recunoaste boala insasi (anosognosia)
 • Slabiciune sau amorteala a mainii, bratului, piciorului, fetei, limbii sau fetei
 • Ameteli si dezechilibre
 • Miscari abrupte
 • Viziune dubla (diplopie)
 • Pierderea totala sau partiala a vederii in unul dintre ochi
 • Cefalee brusca si severa
 • Dificultate de mers pe jos in mod normal
 • Pierderea auzului
 • Amnesia

Riscul de evolutie pentru atacul ischemic tranzitor

Nu exista nici o modalitate sigura de a spune care sunt pacientii cu atac ischemic care evolueaza intr-un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, exista cateva modalitati de estimare a acestui risc. Cel mai frecvent utilizat este numit scorul ABCD².

Acest scor, in ciuda unor erori, a fost conceput pentru a identifica pacientii cu risc crescut de accident vascular cerebral ischemic in primele sapte zile dupa atacul ischemic tranzitoriu. Scorul ABCD² este inregistrat dupa cum urmeaza

 • Varsta mai mare sau egala cu 60 de ani = 1 punct.
 • Hipertensiunea la momentul ingrijirii AIT (sistolic ≥140 mmHg sau diastolic ≥90 mmHg) = 1 punct.
 • Caracteristici clinice: slabiciune unilaterala = 2 puncte; tulburare de vorbire izolata = 1 punct; alte simptome = 0 puncte.
 • Durata simptomelor: mai mult de 60 de minute = 2 puncte; 10 pana la 59 de minute = 1 punct; mai putin de 10 minute = 0 puncte.
 • Diabet = 1 punct.

Din suma punctelor, putem ajunge la urmatoarele rezultate:

 • 6 pana la 7 puncte : risc crescut de accident vascular cerebral in doua zile (8%).
 • 4 pana la 5 puncte : risc moderat de accident vascular cerebral in doua zile (4%).
 • 0 pana la 3 puncte : risc scazut de accident vascular cerebral in doua zile (1%).

Pacientul cu asa-numita “AIT in crestere”, adica doua sau mai multe episoade de AIT intr-o saptamana, ar trebui considerat un risc crescut pentru accident vascular cerebral, chiar daca are un scor in ABCD2 mai mic de 3.

Diagnostic atac ischemic tranzitor

Pacientii cu atac suspect au nevoie de o evaluare neurologica urgenta. De multe ori, pacientul ajunge la urgenta chiar si cu simptome, fiind foarte dificil sa se faca distinctia imediata intre accident vascular cerebral si atac ischemic tranzitoriu.

Diagnosticul AIT este clinic si se bazeaza pe evaluarea semnelor si simptomelor neurologice. Deoarece simptomele atacurile ischemice sunt tranzitorii si variabile, nu este intotdeauna usor de stabilit diagnosticul.

Rezonanta magnetica sau tomografia computerizata a craniului sunt importante pentru a exclude prezenta infarctului cerebral. Daca pacientul are remisiune spontana a simptomelor si testele imagistice nu indica un atac de cord, diagnosticul de atac ischemic devine cel mai probabil de accident vascular cerebral.

Evaluarea rapida efectuata de neurolog poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale viitoare. Exista unele procese patologice care provoaca AIT si care pot produce un accident vascular cerebral brusc daca nu sunt recunoscute si tratate. Exemple:

Stenoza arterei carotide cu obstructie de peste 50%. – Poate fi identificat prin ultrasonografie carotida Doppler.

Disectia arterei carotide sau vertebrale – Poate fi identificata prin angiorezonanta magnetica sau angiotomografie computerizata.

Boala aterotrombotica intracraniana – Poate fi identificata prin angiorezonanta magnetica sau angiotomografie computerizata.

Fibrilatia atriala cu risc de embolizare – Poate fi identificata prin electrocardiograma si ecocardiograma.

Tratament pentru atac ischemic tranzitoriu

Nu exista un tratament specific pentru atacul ischemic tranzitor, deoarece simptomele dispar spontan dupa un timp. Tratamentul, de fapt, vizeaza prevenirea unei viitoare ACV.

Tratamentul preventiv ar trebui initiat, de preferinta, in primele 24 de ore. Strategiile actuale includ utilizarea medicamentelor pentru controlul tensiunii arteriale , reducerea nivelului de colesterol cu statine , terapia antitrombotica cu aspirina si modificarea stilului de viata (scaderea in greutate, renuntarea la fumat si bautura, exercitii fizice, alimentatia sanatoasa etc. ). La pacientii cu fibrilatie atriala, medicamentele anticoagulante sunt de obicei indicate, cum ar fi warfarina , apixabana, dabigatrana sau rivaroxabana.

Pacientii cu stenoza carotida trebuie tratati cu endarterectomie sau angioplastie chiar si in primele doua saptamani dupa AIT. 

Surse medicale:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1802712

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=15964446

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=10102415

https://www.nice.org.uk/guidance/cg68

https://www.ahajournals.org/doi/pdf/10.1161/STR.0000000000000024

https://www.uptodate.com/contents/definition-etiology-and-clinical-manifestations-of-transient-ischemic-attack

https://www.uptodate.com/contents/initial-evaluation-and-management-of-transient-ischemic-attack-and-minor-ischemic-stroke

https://www.uptodate.com/contents/differential-diagnosis-of-transient-ischemic-attack-and-stroke

https://www.uptodate.com/contents/initial-evaluation-and-management-of-transient-ischemic-attack-and-minor-ischemic-stroke

https://www.uptodate.com/contents/differential-diagnosis-of-transient-ischemic-attack-and-stroke

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante