Alopecia (caderea parului) – cauze si tratament

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 45

Caderea parului de la nivelul scalpului, cunoscuta sub numele de cheliere, si alopecia androgenica din punct de vedere medical. Alopecia inseamna caderea parului, iar androgenic se refera la influenta hormonului masculin in proces.

Caderea parului poate fi o consecinta a factorilor genetici si mosteniti, a modificarilor hormonali, a bolilor sau a medicamentelor.

Multi oameni cred ca chelierea este o problema exclusiv a barbatilor, dar, caderea definitiva a parului afecteaza femeile in aceeasi proportie. Diferenta este ca, la femei este in general este mai putin intensa si, prin urmare, mai discreta, este mai usor de camuflat.

In acest articol vom discuta despre cauzele caderii parului si tratamentele disponibile.

Ciclul de viata al parului

Firele de par sunt structuri cilindrice compuse din proteine, in principal keratina, care cresc din piele prin foliculii de par localizati in regiunile cele mai profunde ale dermului. Intregul corp, cu exceptia palmelor si talpilor picioarelor, are foliculi si par. In unele locuri, pentru ca sunt foarte clare si fine, pot trece neobservate, dar sunt acolo.

Parul prezinta caracteristici diferite si viteza de crestere in fiecare loc al corpului, ceea ce este evident atunci cand comparam genele, parul, parul pubian si barba, de exemplu. Scalpul are in medie 100.000 de fire de par, cu o crestere medie de 1 pana la 2 cm pe luna.

In fiecare zi pierdem aproximativ 75 pana la 100 de fire de par. In functie de perioada anului, stadiul vietii si factorii de mediu, aceasta pierdere poate fi si mai mare. Ciclul de viata al parului este impartit in 3 faze:

 1. Faza de crestere a anagenului sau a parului. Acesta dureaza in medie de la 2 la 3 ani si poate ajunge pana la 7 ani.
 2. Catagen sau faza de involutie. Dureaza doar cateva saptamani, in medie doua sau trei. In aceasta faza parul nu mai creste si foliculul incepe sa se retraga.
 3. Telogen sau faza de detasare. Dureaza 3 – 4 luni. Parul este eliberat din papila si incepe o noua etapa de crestere

Ciclul cresterii parului

Pe masura ce parul nou creste, parul vechi „mort” este impins din foliculul pilos si cade. Acest proces de crestere si moarte are loc in tot corpul cu viteze diferite pentru fiecare tip de par. Pentru cei care iau mult timp sa creasca, ajung sa cada inainte sa devina mari. Acest ciclu explica de ce unele fire de par nu depasesc anumite dimensiuni si de ce parul de pe cap depaseste rar linia taliei, chiar daca parul nu este niciodata taiat.

Din 100.000 de fire ale scalpului tau, in acest moment, aproximativ 85% sunt in faza de crestere (anagen), 5% in faza de involutie (catagen) si 10% in faza de cadere (telogen).

Ce provoaca caderea parului?

Chelierea, sau alopecie androgenetica, este cauzata de o scurtare a fazei de crestere, de o subtiere progresiva a parului si de reducerea dimensiunii foliculilor, determinand radacina sa se apropie si mai aproape de suprafata pielii.

Aceasta miniaturizare a foliculilor este un proces mostenit si mediat de hormoni masculini. Pentru a fi mai precis, problema apare la acei pacienti care produc excesiv o enzima numita 5 alfa-reductaza, care transforma hormonul masculin testosteron in derivatul sau dihidrotestosteron. Factorii genetici determina aceasta productie excesiva.

Dihidrotestosterona se leaga de receptorii existenti la unii foliculi de par care provoaca o reducere a dimensiunii. Prin urmare, chelia apare la acei indivizi cu un nivel ridicat de dihidrotestosteron si numerosi foliculi cu receptori pentru acest hormon. Diferitele distributii ale receptorilor dihidrotestosteronului intre indivizi explica de ce avem diferite tipuri de chelie. 

La femei, alopecia androgenica este cea mai raspandita, cu toate acestea, mai putin intensa. In general, ceea ce se intampla este o reducere intensa a filamentelor de par, care apare mai ales in centru si la varful capului. Chelia completa, ca si la barbati, este rara la femei.

Tratament alopecie

Tratamentul alopeciei masculine se bazeaza pe utilizarea a doua medicamente:

 • Minoxidil in solutie topica (aprobat pentru barbati si femei).
 • Finasteride pe cale orala (aprobat numai pentru barbati).

Minoxidil

Solutia de minoxidil pentru aplicare directa a scalpului imbunatateste pierderea parului prin cresterea timpului fazei de anagen si stimularea cresterii foliculilor miniaturizati. Rezultatele dureaza cel putin 4 luni, fiind mai pronuntate la varful scalpului si mai jos in regiunea frontala. Tratamentul este pe viata. Odata cu intreruperea, pierderea parului revine.

Finasterida

Finasteridul este un medicament folosit initial in hipertrofia prostatica, dar de-a lungul timpului s-a observat ca are ca efect secundar o reducere a caderii de par.

Finasteridul este un blocant al enzimei 5 alfa-reductaza, care, asa cum s-a explicat mai sus, impiedica conversia testosteronului in dihidrotestosteron (DHT), care este responsabil pentru efectele negative asupra foliculilor de par.

In general, se recomanda utilizarea de 1 mg comprimate pe zi timp de cel putin 1 an. Odata cu utilizarea finasteridului, exista o crestere a numarului de suvite de par, care devine mai groasa si mai puternica. Daca medicamentul este suspendat, cu toate acestea, in 6 pana la 9 luni, pacientul pierde toate firele de paar noi care crescusera. Finasteridul la femei nu s-a dovedit inca eficient si s-a dovedit ca provoaca malformatii fetale. Prin urmare, nu este un medicament indicat pentru chelie feminina.

Nu exista dovezi ca tratamentele pe baza de laser sau alte tipuri de lumini, publicate pe larg in mass-media, sunt cu adevarat eficiente in prevenirea caderii parului. Rezista tentatiei de a incerca tonicurile miraculoase ale parului. Pe langa faptul ca nu functioneaza, pot accelera procesul de cadere a parului.

Daca aveti caderea parului, consultati un dermatolog pentru a putea decide cea mai buna strategie terapeutica pentru cazul dumneavoastra. Nu va medicati de la sine. Amintiti-va ca atat finasteridul, cat si minoxidilul au reactii adverse si contraindicatii. In plus, exista cateva alte cauze ale caderii parului, pe langa alopecie androgenica, care nu trebuie tratate cu niciunul dintre aceste doua medicamente.

Transplant de par

Imbunatatirea permanenta a alopeciei androgenetice poate fi obtinuta prin transplantul de par cu unitati foliculare, care a devenit elementul principal al tratamentului chirurgical. Candidatii ideali pentru transplantul de par sunt pacientii cu alopecie androgenetica stabila sau controlata medical, care doresc imbunatatiri permanente si au un rezervor de par potrivit pentru transplant.

In aceasta forma de tratament, chirurgul indeparteaza foliculii capilari de pe scalpul occipital (spatele scalpului unde mai exista par) si ii transplanteaza in zonele afectate de alopecie. Parul transplantat va mentine caracteristicile locului donator al scalpului occipital, care este relativ rezistent la alopecia androgenetica. 

Transplanturile de par sunt scumpe si pot fi dureroase.

Alte tipuri de cadere a parului

Exista cateva alte cauze ale caderii parului. Spre deosebire de chelie, acestea produc adesea pierderi localizate si neregulate. Cu toate acestea, in cazuri difuze pot fi asemanatoare cu alopecie androgenica. Sa citam cele mai frecvente cauze:

 1. Efluviul de anagen: este caderea parului care apare, de exemplu, in chimioterapie, radiatii sau intoxicatii cu mercur.
 2. Efluviul telogen : apare ca efect secundar al mai multor medicamente, deficiente de vitamine, stres psihologic sau boli tiroidiene.
 3. Alopecia traumatica : este cauzata de traume mecanice si / sau chimice ale parului. Poate aparea dupa unele tehnici de indreptare a parului cu tractiune repetata asociata cu utilizarea substantelor chimice. Unele persoane cu afectiuni nervoase isi pot smulge propriul par si au acest tip de alopecie.
 4. Alopecia areata : este o boala autoimuna, in care corpul produce gresit anticorpi impotriva foliculilor sai de par. Scalpul este cel mai afectat, dar poate exista pierderi de par in orice parte a corpului.
 5. Tinea capita : infectie fungica a scalpului
 6. Lupusul discoid : este o forma de lupus care afecteaza de preferinta pielea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante