Ai gura uscata in mod constant? Acesta poate fi un semnal al unei boli grave!

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 351
 •  
 • 1
 •  
  352
  Shares

Gura uscata este o problema pe care multi oameni o au si, de obicei, este complet inofensiva. Cu toate acestea, in cazul in care aceasta problema dureaza mai mult timp, acesta poate fi unul dintre simptomele de diabet si alte probleme.

In cazul in care sunteti deshidratat sau nervos, gura uscata este normala. Cu toate acestea, uscaciunea constanta in cavitatea bucala, sau xerostomie in terminologia medicala, poate indica o problema grava de sanatate care afecteaza aproape fiecare a cincea persoana.

Aici sunt unele dintre cele mai frecvente cauze pentru care gura ar putea fi uscata:

 • Din cauza hormonilor
 • Una dintre cele mai comune motive la femei este cu siguranta menopauza, deoarece dezechilibrul hormonal provoaca uscarea membranelor mucoase din organism
 • Atunci cand exista o problema in nas
 • Respratie constanta prin gura poate fi din cauza congestiei nazale din cauza raceli si alergiilor la polen

Medicamente decongestionante

Acestea functioneaza pe principiul ingustarea vaselor de sange in mucoasa si, prin urmare, reducerea inflamatiei si a facilita respiratia. O consecinta indirecta a acestui fapt este ca prin cavitatea nazala trece mai putin de fluid, ceea ce inseamna ca duce la nas “uscat”. Fie ca sunt folosite pe termen scurt, aceste medicamente, pot aduce alinare, dar utilizate pe termen lung pot provoca uscarea constanta a nasului si a gurii.

Apa de gura

Apele de gura care contin alcool au capacitatea de a ucide bacteriile din gura, dar pot provoca, de asemenea, uscarea, deoarece alcoolul usuca si irita membranele mucoase. Saliva protejeaza impotriva cariilor si a afectiunilor gingivale, prin urmare, gura uscata duce la un risc crescut pentru ambele probleme. Prin urmare, cumparati apa de gura care nu contine alcool.

Arsura

Uscaciunea gurii este una dintre cele mai frecvente efecte secundare ale arsuri la stomac sau refluxul gastroesofagian. Atunci cand acidul din stomac trece din esofag in gat, aceasta poate provoca iritatii si inflamatii, care se va usca gatul si gura.

Prea multa cafea

Un aport excesiv de bauturi care contin cafeina poate duce la deshidratare. Cafeina este un diuretic slab si incurajeaza urinare mai frecventa, si taninurile, prezente in mod natural in cafea si unele tipuri de ceai, pot provoca uscarea gurii.

Diabet

In mod constant niveluri ridicate de zahar din sange din cauza diabetului zaharat netratat poate provoca uscarea gurii. Atunci cand concentratia de glucoza din sange este crescuta, rinichii isi pierd capacitatea de a resorbi lichidul si este excretat sub forma de urina, care duce in final la deshidratarea organismului. In plus trebuie sa stiti ca medicamentele pentru tratamentul diabetului zaharat pot provoca, de asemenea, gura uscata.

Boli comune

Boli cum ar fi artrita reumatoida, lupus sau vasculita pot provoca sindromul Sjogren secundar – o boala in care sistemul imunitar ataca glandele lacrimale ale glandelor salivare si, astfel provoaca uscarea ochilor si a gurii.

Comotie crebrala

Doua dintre cele trei perechi de glande salivare stimuleaza nervii personalor care trec prin osul temporal pe partea laterala a craniului. O deteriorare a acestui os (intr-un accident de masina sau cazand de pe bicicleta) poate deteriora acest nerv personal, cauzand astfel uscarea gurii.

Pastile

Xerostomia este un efect secundar, in mai mult de 400 de medicamente diferite, prescrise sau ne-prescrise si este, de asemenea, cauzate de chimioterapie si radiatii.

(Visited 3.453 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 351
 •  
 • 1
 •  
  352
  Shares

One thought on “Ai gura uscata in mod constant? Acesta poate fi un semnal al unei boli grave!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!