Afla cum personalitatea are legatura cu sanatatea

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 0

Cercetatorii au gasit noi dovezi care explica modul in care unele aspecte ale personalitatii noastre pot afecta sanatatea si bunastarea noastra, aspecte ale caracterului uman, sanatatea fizica si longevitatea.

O echipa de psihologi de la Universitatea din Nottingham si de la Universitatea din California din Los Angeles au efectuat un studiu pentru a examina relatia dintre anumite trasaturi de personalitate si expresia genelor care pot afecta sanatatea prin controlul activitatii sistemul nostru imunitar.

Studiul a folosit o tehnologie extrem de sensibila microarray pentru a examina relatiile dintre cele cinci mari trasaturi a personalitatii umane si doua grupuri de gene active, din globule albe una implica inflamatia, si alta implica raspunsuri antivirale si anticorpii.

Un grup de 121 de adulti de etnii diferite si sanatoase au fost recrutati. Erau formati din 86 de femei si 35 de barbati, cu o varsta medie de 24 (interval 18-59), si un indice de masa corporala medie de 23. Participantii au completat un test de personalitate care masoara cinci dimensiuni majore ale personalitatii – extrovertiti, nevrotici, deschisi , agreabili si constiinciosi. Probele de sânge au fost colectate de la fiecare voluntar pentru a analiza genele. Analiza genelor a fost efectuata la Laboratorul Core Genomics Social de la UCLA.

Afla cum personalitatea are legatura cu sanatatea

Persoanele constiicioase

Oamenii constiinciosi sunt harnici, de incredere, cuminti si capabili de a controla impulsurile lor. Le plac lucruri planificate si vrea sa isi atinga obiectivele.

Cercetatorii au descoperit ca fiind o persoana constiincioasa poate proteja impotriva debutului bolii.

Studiul arata o crestere de o unitate pe 1 – 4 scara ca constiiciozitatea scade sansele unui diagnostic de accident vascular cerebral cu 37%.

De asemenea scad sansele de a fi diagnosticat cu hipertensiune arteriala cu 27%, artrita cu 23% si de diabet cu 20%.

Legatura dintre constiinciozitate si sanatate ar putea fi pentru ca oamenii care sunt constiinciosi sunt susceptibile de a efectua comportamente sanatoase, cum ar fi o alimentatie sanatoasa si exercitii fizice, care sunt importante pentru prevenirea bolilor cum ar fi accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala si diabet zaharat, au spus cercetatorii.

Persoanele deschise

Oamenii deschisi sunt curiosi, cu imaginatie, cu idei noi, si au o gama larga de interese.

Persoanele deschise au o sansa de a face accident vascular cerebral de 31%, boli de inima de 17%, hipertensiune arteriala de 29%, si artrita de 21%.

Persoanele extrovertite

Oamenii extrovertiti sunt pozitivi, asertivi, vorbareti, sociabili.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele extrovetite au sanse de a avea hipertensiune arteriala de 26 %.

Persoanele agreabile

Ei tind sa fie atenti, generosi, utili, de incredere si sunt dispusi sa faca compromisuri.

Sansele de a face artrita sunt 21%.

O teorie, arata ca persoanele agreabile sunt mai protejate de boli deoarece ei socializeaza mai mult.

Persoanele nevrotice

Oamenii nevrotici sunt sensibili si nervosi, si de multe ori experienteaza furie, anxietate sau depresie.

Oameni nevrotici sunt in mod constant ingrijorati sunt mult mai susceptibili de a dezvolta o boala.

Sansele de fi a diagnosticati cu boli de inima este de 24%, boli pulmonare de 29%, hipertensiune arteriala de 37%, si artrita de 25%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante