Sangerare vaginala in timpul sarcinii: Cauze posibile si cand sa mergi de urgenta la doctor

 • 66
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  67
  Shares

Daca ai sangerare vaginala in timpul sarcinii, cu siguranta te alarmezi si devii panicat. Cu toate acestea, nu este intotdeauna un semn de necaz. Sangerari in primul trimestru (saptamanile 1 pana la 12) pot sa apara si majoritatea femeilor care sufera de sangerari in timpul sarcinii nasc copii sanatosi.

Totusi, este important sa iei in serios sangerarile vaginale in timpul sarcinii. Uneori sangerarile vaginale in timpul sarcinii indica un avort iminent sau o conditie care necesita tratament prompt. Cunoscand cele mai frecvente cauze pentru sangerare vaginala in timpul sarcinii, vei sti ce sa cautati, si cand sa mergi de urgenta la medic.

 

Cauze sangerare vaginala in timpul sarcinii

Sangerarea vaginala in timpul sarcinii are multe cauze. Unele sunt grave, iar multe nu sunt.

 

Primul trimestru

Cauzele posibile ale sangerarii vaginale in timpul primului trimestru a sarcinii includ:

Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina apare atunci cand un ovul fertilizat implanteaza si creste in afara cavitatii principale a uterului. Sarcina incepe cu un ovul fertilizat. In mod normal, ovulul fertilizat se ataseaza la mucoasa uterului.

Sarcina extrauterina apare cel mai adesea intr-un tub uterin, care transporta ovulele din ovare la uter. Acest tip de sarcina ectopica se numeste sarcina tubala. Uneori, o sarcina ectopica apare in alte zone ale corpului, cum ar fi ovarul, cavitatea abdominala sau partea inferioara a uterului (colului uterin), care se conecteaza la vagin.

Sarcina extrauterina nu poate continua normal. Ovulul fertilizat nu poate supravietui, iar tesutul in crestere poate cauza sangerare care poate pune viata in pericol, daca nu este tratata.

Simptome sarcina extrauterina

Este posibil sa nu observi nimic la inceput. Cu toate acestea, unele femei cu o sarcina ectopica au semnele sau simptomele obisnuite de inceput ale sarcinii – o menstruatie ratata, sensibilitate la san si greata.

Daca faci un test de sarcina, rezultatul va fi pozitiv. Totusi, o sarcina ectopica nu poate continua asa cum este normal.

Semnele si simptomele se maresc pe masura ce ovulul fertilizat creste in locul necorespunzator.

Avertizare precoce a sarcinii ectopice

Adesea, primul semn de avertizare al unei sarcini extrauterine este durerea pelvina. Se poate produce si sangerare vaginala usoara.

Daca ai scurgeri de sange din tubul uterin, poti simti o crestere a durerii abdominale, o necesitate de a avea o miscare intestinala sau disconfort pelvian. Daca apare sangerare grea (hemoragie), puteti simti durerea de umar deoarece sangele va umple pelvisul si abdomenul. Simptomele dvs. specifice depind de locul in care sangele colecteaza si de nervii care sunt iritati.

 

Simptome de urgenta

Daca ovulul fertilizat continua sa creasca in tubul uterin, acesta poate provoca ruperea tubului. Sangerari puternice in interiorul abdomenului sunt posibile. Simptomele acestui eveniment care pune viata in pericol includ lesin, dureri abdominale severe si socuri.

Sangerare prin implantare (care apare in jur de 10 pana la 14 zile dupa conceptie)

Sangerarea prin implantare – definita in mod obisnuit ca o mica cantitate de spuma sau hemoragie care apare aproximativ 10-14 zile dupa conceptie – este normala.

Sangerarea prin implantare se presupune ca apare atunci cand ovulul fertilizat se ataseaza la mucoasa uterului. Sangerarea prin implantare are loc de obicei in jurul perioadei in care te astepti sa ai o perioada menstruala. Cu toate acestea, sangerarea prin implantare este mai usoara decat sangerarea menstruala.

Unele femei nu sufera de sangerare prin implantare, iar altele nu o observa. De asemenea, este posibil sa confunzi sangerarea prin implantare cu o menstruatie usoara. Daca se intampla acest lucru, este posibil sa nu realizezi ca esti insarcinata – ceea ce poate duce la greseli la stabilirea datei nasterii copilului.

Sangerarea prin implantare este usoara, se opreste singura si nu necesita tratament. Daca sunteti ingrijorat de orice sangerare vaginala sau sangerare vaginala in timpul sarcinii, contactati furnizorul de servicii medicale.

 

Pierderea spontana a sarcinii inainte de saptamana a 20-a

Pierderea sarcinii este pierderea spontana a unei sarcini inainte de saptamana a 20-a. Aproximativ 10 pana la 20% din sarcinile cunoscute se incheie cu avort spontan. Dar, numarul real este probabil mai mare deoarece multe avorturi au loc atat de devreme in timpul sarcinii incat femeia nu isi da seama ca este insarcinata.

Pierderea sarcinii este un termen destul de incarcat – posibil sugerand ca ceva a fost rau in desfasurarea sarcinii. Acest lucru este rareori adevarat. Cele mai multe avorturi apar deoarece fatul nu se dezvolta in mod normal.

Avortul spontan, este o experienta relativ comuna, dar asta nu face sa te simti mai bine. Fa un pas spre vindecarea emotionala prin intelegerea a ceea ce poate provoca un avort spontan, ceea ce creste riscul si ce fel de ingrijire medicala ar putea fi necesara.

Simptome pierderea sarcinii

Cele mai multe avorturi apar inainte de a 12-a saptamana de sarcina.

Semnele si simptomele unui avort spontan ar putea include:

 • Sangerare vaginala
 • Durere sau crampe in abdomen sau la spate
 • Fluide sau tesut care trec se elimina din vagin

Sarcina molara (o situatie rara in care o masa anormala – in loc de copil – se formeaza in interiorul uterului dupa fertilizare)

O sarcina molara – este o complicatie rara a sarcinii caracterizata prin cresterea anormala a trofoblasturilor, celulele care se dezvolta in mod normal in placenta.

Exista doua tipuri de sarcina molara, sarcina completa molara si sarcina partiala molara. Intr-o sarcina completa molara, tesutul placentar este anormal si umflat si pare sa formeze fluide umplute cu chisturi. Nu exista nici o formare a tesutului fetal. Intr-o sarcina partiala molara, poate exista tesut placentar normal impreuna cu tesut placentar anormal. De asemenea, poate exista formarea unui fat, dar fatul nu este capabil sa supravietuiasca si, de obicei, este pierdut la inceputul sarcinii.

O sarcina molara poate avea complicatii grave – inclusiv o forma rara de cancer – si necesita tratament precoce.

Simptome sarcina molara

O sarcina molara poate parea la inceput o sarcina normala, dar majoritatea sarcinilor molare provoaca semne si simptome specifice, printre care:

 • Sangerare vaginala de culoare rosu inchis in timpul primului trimestru de sarcina
 • Greata si varsaturi grave
 • Durere pelvina

Daca ai orice simptom de sarcina molara, consultat medicul. El sau ea poate detecta alte semne de sarcina molara, cum ar fi:

 • Cresterea uterina rapida – uterul este prea mare pentru stadiul de sarcina
 • Tensiune arteriala crescuta
 • Preeclampsia – o afectiune care determina hipertensiune arteriala si proteine ​​in urina dupa 20 de saptamani de sarcina
 • Chist ovarian
 • Anemie
 • Hipertiroidism

Cervicita (inflamatie col uterin)

Cervicita este o inflamatie a colului uterin, capatul inferior si ingust al uterului care se deschide in vagin.

Simptomele posibile ale cervicitei includ sangerarea intre perioadele menstruale, durer in timpul actului sexual sau in timpul unui examen de col uterin si scurgere anormala a vaginului. Cu toate acestea, este posibil, de asemenea, sa ai cervicita si sa nu ai semne sau simptome.

Adesea, cervicita rezulta dintr-o infectie cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia sau gonoreea. Cervicita se poate dezvolta si din cauze neinfectioase. Tratamentul cu succes al cervicitei implica tratarea cauzei care sta la baza inflamatiei.

Simptome cercivita

Cel mai adesea, cervicita nu provoaca semne si simptome si puteti afla numai ca aveti conditia dupa un examen pelvin efectuat de medicul din alt motiv. Daca ai semne si simptome, acestea pot include:

 • Cantitati mari de scurgere vaginala neobisnuita
 • Urinare frecventa, dureroasa
 • Durere in timpul actului sexual
 • Sangerari intre perioadele menstruale
 • Sangerarea vaginala dupa actul sexual, care nu este asociata cu o perioada menstruala

Al doilea sau al treilea trimestru sarcina

Cauzele posibile ale sangerarii vaginale in timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru includ:

Insuficienta cervicala (o deschidere prematura a colului uterin, care poate duce la nasterea prematura)

Insuficienta cervicala, apare atunci cand tesutul cervical slab determina sau contribuie la nasterea prematura sau la pierderea unei sarcini altfel sanatoase.

Inainte de sarcina, cervixul – partea inferioara a uterului care se deschide catre vagin – este in mod normal inchisa si ferma. Pe masura ce sarcina progreseaza si te pregatesti sa nasti, cervixul se inmoaie treptat, scade in lungime si se deschide (dilata). Daca ai insuficienta cervicala, colul uterin poate incepe sa se deschida prea repede – determinand o nastere prematura.

Insuficienta cervicala poate fi dificil de diagnosticat si tratat. Daca cervixul incepe sa se deschida mai devreme sau ai o istorie a insuficientei de col uterin, medicul poate recomanda medicamente preventive in timpul sarcinii, ultrasunete frecvente sau o procedura care inchide colul uterin cu suturi puternice (cerclage cervical).

 

Simptome insuficienta cervicala

Daca ai insuficienta cervicala, este posibil sa nu ai semne sau simptome in timpul sarcinii timpurii. Unele femei au disconfort usor sau se pot observa pe parcursul mai multor zile sau saptamani, incepand cu 14 pana la 20 saptamani de sarcina.

 • senzatie de presiune pelvina
 • Durere de spate
 • Crampe abdominale usoare
 • schimbare a secretiei vaginale
 • Sangerare vaginala usoara

Moartea fetala intrauterina inainte de saptamana a 20-a

Moartea fetala intrauterina este pierderea spontana a unei sarcini inainte de saptamana a 20-a. Aproximativ 10 pana la 20% din sarcinile cunoscute se incheie cu avort spontan. Dar numarul real este probabil mai mare deoarece multe avorturi au loc atat de devreme in timpul sarcinii incat o femeie nu isi da seama ca este insarcinata.

Moartea fetala intrauterina este un termen destul de incarcat – posibil sugerand ca ceva a fost in neregula in timpul sarcinii. Acest lucru este rareori adevarat. Cele mai multe avorturi apar deoarece fatul nu se dezvolta in mod normal.

Pierderea de sarcina este o experienta relativ comuna, dar asta nu te face sa te mai bine. Fa un pas spre vindecarea emotionala prin intelegerea a ceea ce poate provoca un avort spontan, ceea ce creste riscul si ce fel de ingrijire medicala ar putea fi necesara.

Simptome moarte fetala intrauterina

Cele mai multe avorturi apar inainte de a 12-a saptamana de sarcina.

Semnele si simptomele unui avort spontan ar putea include:

 • Sangare vaginala
 • Durere sau crampe in abdomen sau la spate
 • Fluide sau tesut care ies dinvagin

Placenta previa

Placenta este o structura care se dezvolta in interiorul uterului in timpul sarcinii, oferind oxigen, nutritie si eliminarea deseurilor de la copilul tau. Placenta se conecteaza la copilul tau prin cordonul ombilical. In majoritatea sarcinilor, placenta se ataseaza la partea superioara sau laterala a uterului.

Placenta previa apare cand placenta unui copil acopera partial sau total cervixul mamei – iesirea pentru uter. Placenta previa poate provoca sangerari severe in timpul sarcinii si la nastere.

Daca ai placenta previa, poti sangera in timpul sarcinii si in timpul nasterii. Obstreticianul va recomanda sa eviti activitatile care ar putea provoca contractii, inclusiv sa faceti sex, sa utilizezi tampoane sau sa te angajezi in activitati care pot creste riscul de sangerare, cum ar fi alergarea, ghemuirea si sariturile.

 

Simptome placenta previa

Sangerarea vaginala rosie puternica fara durere in a doua jumatate a sarcinii este semnul principal al placentei previa. Unele femei au, de asemenea, contractii.

In multe femei diagnosticate cu placenta previa la inceputul sarcinii, placenta previa se vindeca. Pe masura ce uterul creste, ar putea creste distanta dintre cervix si placenta. Cu cat placenta acopera mai mult cervixul, iar mai tarziu in timpul sarcinii, acesta ramane peste colul uterin, cu atat este mai putin probabil sa se vindece.

Distrugerea placentei

Distrugerea placentei (abruptio placentae) este o complicatie neobisnuita, dar grava a sarcinii.

Placenta se dezvolta in uter in timpul sarcinii. Se ataseaza la peretele uterului si il furnizeaza copilului cu substante nutritive si oxigen. Distrugerea placentara apare atunci cand placenta se separa partial sau complet de peretele interior al uterului inainte de nastere. Aceasta poate scadea sau bloca alimentarea copilului cu oxigen si substante nutritive si poate provoca sangerari severe la mama.

Abcesiunea placentara se intampla adesea brusc. Lasat netratat, pune in pericol atat mama, cat si bebelusul.

Simptome abruptio placentae

Distrugerea placentara este cel mai probabil sa apara in ultimul trimestru de sarcina, in special in ultimele saptamani inainte de nastere. Semnele si simptomele abruptiei placentare includ:

 • Sangerarea vaginala
 • Durere abdominala
 • Dureri de spate
 • Contractiile uterine, adesea venind unul dupa altul
 • Fermitatea in uter sau abdomen

Durerile abdominale si durerile de spate incep adesea brusc. Cantitatea de sangerare vaginala poate varia foarte mult si nu corespunde neaparat cu cat a fost separata placenta de uter. Este posibil ca sangele sa devina prins in interiorul uterului, astfel incat, chiar si cu o abruptie placentara severa, s-ar putea sa nu existe sangerari vizibile.

In unele cazuri, abruptia placentara se dezvolta incet (intreruperea cronica), care poate provoca sangerari vaginale intermitente. Este posibil ca bebelusul sa nu creasca cat de repede se astepta si sa ai lichid amniotic scazut (oligohidramnios) sau alte complicatii.

Tulburarea prematura 

Tulburari premature au loc atunci cand contractiile regulate duc la deschiderea colului uterin dupa saptamana 20 si inainte de saptamana 37 de sarcina.

Tulburarea prematura poate duce la nastere prematura. Multi copii prematuri au nevoie de ingrijiri speciale in unitatea de terapie intensiva pentru nou-nascuti. Bebelusi prematuri pot avea, de asemenea, dizabilitati mentale si fizice pe termen lung.

Cauza specifica a travaliului prematur nu este clara. Anumiti factori de risc ar putea creste riscul, dar travaliul prematur poate aparea si la femeile gravide fara factori de risc cunoscuti. Cunoasterea simptomelor travaliului prematur este foarte important.

Semnele si simptomele travaliului prematur includ:

 • Senzatii frecvente de strangere abdominala (contractii)
 • Dureri de spate constante scazute
 • senzatie de presiune pelvina sau inferioara abdominala
 • Crampe abdominale usoare
 • Sangerare vaginala putin mai puternica sau sangerarea usoara
 • schimbare a tipului de scurgere vaginala – apa, mucus sau sangeros

Ruptura uterina

Ruptura uterina este rara. Poate sa apara spre sfarsitul sarcinii sau in timpul travaliului activ. Ruptura uterina apare cel mai adesea de-a lungul liniilor cicatrice la femeile care au avut anterior operatii cezariene. Alti factori includ anomalii uterine congenitale, traume si alte proceduri chirurgicale uterine, cum ar fi miomectomii sau interventii chirurgicale fetale deschise.

Sangerari vaginale normale la sfarsitul sarcinii

Sangerarea usoara, adesea amestecata cu mucoasa, aproape de sfarsitul sarcinii, ar putea fi un semn ca incepe munca. Descarcarea vaginala, care este roz sau sangeros, este cunoscuta sub numele de spectacol sangeros.

O varietate de simptome sunt asociate cu rupturile uterine. Unele simptome posibile includ:

 • Sangerare vaginala excesiva
 • Durere brusca intre contractii
 • Contractii care devin mai lente sau mai putin intense
 • Dureri abdominale anormale
 • Recesiunea capului bebelusului in canalul de nastere
 • Pierderea tonusului muscular uterin
 • Ritm cardiac rapid, tensiune arteriala scazuta si soc la mama
 • Rata inimii anormale la copil

Cand trebuie sa mergi la doctor daca ai sangerare vaginala in timpul sarcinii

Este important sa raportezi orice sangerare vaginala in timpul sarcinii medicului. Fii pregatit sa descrii cat de mult sange a iesit, cum arata si daca aceasta continea cheaguri sau tesuturi.

Primul trimestru

In primul trimestru (saptamanile 1 pana la 12):

 • Discuta cu medicul la urmatoarea vizita prenatala daca ai sangerari sau sangerari usoare, care dispare in decurs de o zi
 • Adreseaza-te medicului in 24 de ore daca ai vreo sangerare vaginala care dureaza mai mult de o zi
 • Adreseaza-te imediat medicului daca ai sangerare vaginala moderata pana la puternica, elimini tesutul din vagin sau intampini orice sangerare vaginala insotita de dureri abdominale, crampe, febra sau frisoane

Al doilea trimestru

In al doilea trimestru (saptamanile 13 pana la 24):

 • Adreseaza-te medicului in aceeasi zi daca ai sangerare vaginala usoara, care dispare in cateva ore
 • Contacteaza imediat medicul daca ai vreo sangerare vaginala care dureaza mai mult de cateva ore sau este insotita de dureri abdominale, crampe, febra, frisoane sau contractii

Al treilea trimestru

In timpul celui de-al treilea trimestru (saptamanile 25 pana la 40):

 • Adreseaza-te imediat medicului daca ai sangerare vaginala insotita de dureri abdominale
(Visited 583 times, 1 visits today)

 • 66
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  67
  Shares

Related posts

Leave a Comment