Regim alimentar pentru gastrită: Alimente permise și de evitat

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2024-12-29 de Mariana

Un regim alimentar pentru gastrită (o inflamație sau iritație a mucoasei stomacului) poate atenua în mod semnificativ și îmbunătăți disconfortul și simptomele ce apar datorită gastritei. Urmând un regim alimentar pentru gastrită, puteți, de asemenea, preveni apariția focarelor, permițându-vă să vă bucurați de activitățile zilnice.

Gastrita poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv consumul excesiv de alcool, vărsături cronice (de exemplu, bulimia), stres consistent și anumite medicamente (aspirina și antiinflamatoarele sunt doi vinovați cunoscuți).

Dar, în cele mai multe cazuri, gastrita și ulcerele sunt cauzate de o infecție cu H. pylori, care provoacă tulburări majore în echilibrul acid al stomacului și al florei intestinale.

Regim alimentar pentru gastrită – Alimente permise dacă ai gastrită

Alimentele care diminuează gastrita, cum ar fi broccoli și varza, sunt recomandate deoarece acestea sunt cunoscute pentru a echilibra aciditatea din stomac. Nutriția corectă pentru problemele de gastrită este esențială în tratamentul acesteia și pentru vindecare.

Ulcerele (răni deschise care se dezvoltă în interiorul sistemului digestiv) însoțesc adesea gastrita, iar mâncarea este ceea ce declanșează cel mai adesea durerea asociată cu aceste două probleme intestinale.

Din acest motiv, medicii încep de obicei tratamentul cu o dietă de eliminare simplă pentru a elimina alimentele ofensive care sunt, în general, cunoscute ca provocând simptome de gastrită la majoritatea oamenilor. O dietă pentru suferinzi de gastrită este uneori singurul tratament necesar pentru a controla problema. Alimentele pot fi, într-adevăr, remediu în acest caz.

Există anumite alimente care ar trebui consumate atunci când suferiți de gastrită și ulcere, deoarece acestea au un efect de răcire asupra mucoasei stomacului și pot ameliora inflamația internă.

Mai jos este o listă de alimente recomandate pentru a ajuta la o dietă pentru gastrită și reflux. Cel mai ușor lucru de reținut este că o dietă ușoară pentru gastrită este cea mai bună.

Broccoli

Broccoli are o substanță chimică denumită sulforafan, care ajută la omorârea H. pylori datorită efectului său antibacterian. Un studiu publicat în 2009 în revista Cancer Prevention Research a arătat că un grup de oameni cu H. pylori, care au mâncat o farfurie de broccoli în fiecare zi, timp de opt săptămâni, au avut mai puțină inflamație și infecție a stomacului decât cei care au consumat aceeași cantitate de varză, care nu conține sulforafan.

Iaurt

Iaurtul este, de asemenea, o alegere excelentă pentru a ajuta la restabilirea florei intestinale la normal și pentru a echilibra balanța în stomac. Cel mai bine este să alegeți mărcile cu conținut scăzut de grăsimi sau lipide care conțin culturi bacteriene vii și active. Optați pentru iaurtul natural și adăugați miere ca îndulcitor pentru a vă ajuta să vă calmați stomacul.

Fructe

Fructele sunt o alegere excelentă pentru gastrită (cu câteva excepții, enumerate mai jos). Încercați să mâncați două până la patru porții pe zi de mere, banane, pere, piersici, struguri și kiwi.

Legume

Legumele sunt, de asemenea, o alegere fantastică și relaxantă (din nou, cu câteva excepții enumerate mai jos).

Cereale

Cerealele ajută la mișcările normale ale intestinului, care ajută la prevenirea sau reducerea simptomelor gastritei. Consumați produse cu conținut ridicat de fibre, cum ar fi orezul brun, ovăzul, orzul, pâinea integrală, biscuiții, pastele și porumbul.

Proteine

Proteine, cum ar fi carne slabă, pește, păsări de curte și ouă, sunt alimente cu conținut scăzut de grăsimi care măresc aportul de fibre. Pentru cei care au o dietă pe bază de plante, alegeți alimente precum nuci, semințe, fasole uscată și linte sau proteine pe bază de soia.

De asemenea, includeți mere, suc de mere, lapte degresat și brânzeturi ușor aromate și cu conținut redus de grăsimi.

Alimente de evitat dacă suferiți de gastrită

O dietă pentru gastrită cronică va ajuta la eliminarea oricărei iritații în stomac. Mai jos sunt băuturile și alimentele pe care trebuie să le evitați:

  • Cafea
  • Alcool
  • Ceai
  • Mâncăruri picante (piper, curry)
  • Roșii și produse din roșii (sos, paste, suc)
  • Citrice și sucuri din citrice
  • Alimente prăjite și nesănătoase
  • Băuturi carbogazoase

Plante medicinale pentru gastrită

Plantele medicinale pot fi consumate sub formă de capsule, tincturi sau ceaiuri. Unele exemple sunt:

  • Cranberry: Inhibă creșterea H. pylori.
  • Mastic: Util pentru ulcere.
  • Mentă: Ajută la ameliorarea simptomelor ulcerelor.

Modificările stilului de viață, precum evitarea stresului, cofeinei și alcoolului, pot contribui la reducerea simptomelor.

Resurse articol:

Healthline: Gastritis Diet: What to Eat and What to Avoid

Cleveland Clinic: Gastritis: Symptoms, Causes & Treatments

Verywell Health: Gastritis Diet: Foods to Eat and Avoid

Visited 3.232 times, 1 visit(s) today

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,231FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE