6 probleme ale pielii asociate cu diabetul

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2024-05-31 de admin

Glucoza este un tip de zahăr care este principala sursă de energie a organismului. Este derivat dintr-o varietate de alimente, în special carbohidrați, care sunt descompuse în organism pentru a elibera glucoză.

Insulina este un hormon pancreatic care transferă această glucoză din sânge în celule pentru a fi folosită ca energie. Incapacitatea organismului de a produce suficientă insulină sau de a o folosi în mod corespunzător împiedică mișcarea glucozei din sânge către celule.

Acest lucru determină o creștere a glicemiei sau a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la dezvoltarea unei afecțiuni metabolice numită diabet.

Diabetul este clasificat în două tipuri, în funcție de cauza principală. Diabetul de tip 1 înseamnă că pancreasul nu reușește să producă insulină, în timp ce diabetul de tip 2 înseamnă că organismul nu reușește să producă și să utilizeze insulina în mod corespunzător. 

Diabetul este o afecțiune cronică care necesită un management de-a lungul vieții prin medicamente, control alimentar și alte intervenții ale stilului de viață.

Dacă este lăsată netratată sau tratată prost, poate duce la complicații, inclusiv o serie de afecțiuni ale pielii. Mai mult, anumite probleme ale pielii pot servi drept semn de avertizare al diabetului la persoanele nediagnosticate.

Probleme ale pielii cauzate de diabet

Iată câteva probleme frecvente ale pielii legate de diabet:

1. Acanthosis nigricans

Acanthosis nigricans se caracterizează prin apariția unor pete bronzate sau maro în relief pe gât, subrat și inghinal și mai rar pe mâini, coate și genunchi.

De obicei afectează persoanele supraponderale, cărora li se cere să piardă kilogramele în plus pentru a rezolva afecțiunea. Medicul poate recomanda chiar anumite unguente pentru a estompa urmele. 

2. Scleroza

Scleroza este o complicație frecventă a diabetului zaharat slab controlat sau sever. Este o afecțiune inflamatorie a pielii caracterizată prin pete dure și groase de piele umflată care se simt aspre, cu un aspect ceros.

Dacă aceste plasturi sunt limitate la degetele de la mâini, de la picioare sau ambele, afecțiunea este denumită scleroză digitală. Poate face degetele afectate de la mâini și de la picioare destul de rigide și dificil de mișcat.

Îngroșarea pielii se poate extinde la antebrațe și brațe. Unii oameni dezvoltă astfel de pete pe față, gât, piept, umeri și partea superioară a spatelui.

În cazuri rare, peticele de scleroză se formează pe coate, genunchi și glezne, limitând mișcarea articulației. Drept urmare, s-ar putea să vă fie greu să vă întindeți sau să vă îndreptați piciorul, să vă curbați brațul sau să îndreptați piciorul.

3. Scleredem diabeticorum

Scleredemul diabeticorum este o problemă inflamatorie a pielii de lungă durată care se încadrează în categoria tulburării sclerozei.

Dintre toți pacienții cu diabet, 2,5%-14% sunt diagnosticați cu scleredem, iar mai mult de jumătate dintre pacienții cu scleredem suferă de diabet. Acest lucru arată că există o corelație puternică între cele două condiții.

Scleredemul afectează în mod obișnuit pacienții cu diabet de lungă durată, dar încă nu este clar dacă riscul este mai mare în diabetul de tip 1 sau diabetul de tip 2.

Femeile sunt mai predispuse la scleredem indus de diabet decât bărbații. Oamenii de toate vârstele pot dezvolta această afecțiune, dar este mai răspândită printre cei peste 20 de ani. 

4. Dermopatie diabetică

Dermopatia diabetică este încă o altă problemă a pielii care afectează în mod obișnuit pacienții geriatrici cu vârsta de 50 de ani sau peste, precum și pe cei cu un istoric lung de diabet. Aproape 0,2%-55% dintre toți pacienții cu diabet suferă de aceasta.

Dermopatia diabetică duce la dezvoltarea unor leziuni mici, localizate, formate din piele moartă, mărunțită. Aceste leziuni nu prezintă niciun simptom și nu se răspândesc prin atingere. Este posibil să aveți o singură leziune sau un grup de leziuni, în general pe picioare. 

5. Buloza diabetica

Bullosis diabeticorum (BD), sau bule diabetice, este o afecțiune a pielii cu auto-rezolvare care afectează în mod specific persoanele cu diabet zaharat. Este marcată de o dezvoltare bruscă și spontană a veziculelor nedureroase, pline de lichid, neinflamatorii și neinfecțioase. 

În cele mai multe cazuri, leziunile dispar de la sine în câteva săptămâni. Scopul principal al tratamentului, dacă există, este de a împiedica infectarea leziunii.

Dacă veziculul devine prea mare sau începe să doară, puteți merge la medic pentru a-și extrage lichidul, lăsând acoperișul intact pentru a păstra bariera cutanată. Puteți aplica și comprese saline pentru a calma durerea și inflamația, dar rareori este nevoie de antibiotice sau steroizi topici. 

6. Xantoame eruptive

Xantoamele eruptive se caracterizează prin formarea de mai multe papule, plăci sau noduli în formă de cupolă, cu margine roșiatică și centru galben pe extremitățile superioare și inferioare. Aceste leziuni sunt rezultatul depunerii localizate de lipide sub piele, care ar putea fi un semn de risc cardiovascular sever. 

Cum să protejați pielea în cazul diabetului zaharat

Menținerea zahărului din sânge sub control și menținerea pielii curate, hidratate și protejate de răni sau infecții sunt cele mai bune modalități de a preveni astfel de complicații.

Cu toate acestea, dacă încă dezvoltați oricare dintre următoarele simptome, consultați-vă medicul, deoarece acestea sunt caracteristice afecțiunilor pielii legate de diabet:

  • Orice modificări sau anomalii vizibile la nivelul pielii
  • Vindecarea lentă a rănilor , cu sau fără infecție
  • Umflare sau iritație în zona în care ați pus injecția de insulină
  • Lacrimi sau crăpături în piele 

Cuvânt final

Una peste alta, vă ajută să aflați despre diferitele afecțiuni ale pielii legate de diabet, care ar putea fie să vă avertizeze despre boala în sine, fie despre necesitatea de a o gestiona mai bine.

Chiar dacă multe dintre afecțiunile enumerate mai sus afectează și persoanele fără diabet, ele se dezvoltă mai ușor la cei cu diabet. Cu toate acestea, unele afecțiuni afectează exclusiv pacienții cu diabet.

Pentru a evita aceste complicații legate de diabet, asigurați-vă că vizitați medicul dumneavoastră de cel puțin 2-4 ori pe an și țineți-i la curent cu orice probleme sau simptome noi pe care le întâmpinați. Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a găsi un plan adecvat de gestionare a diabetului și respectați-l.

Resurse

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes.

https://www.diabetes.org/diabetes/skin-complications.

https://www.aad.org/public/diseases/az/diabetes-warning-signs.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK481900/.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539872/.

https://diabetesjournals.org/clinical/article/33/1/40/31293/Cutaneous-Manifestations-of-Diabetes-Mellitus.

https://www.baptisthealth.com/services/diabetes-care/conditions/diabetes-related-skin-conditions.

https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/diabetes.

admin
adminhttps://www.sanatatedefier.ro/
Vrei să afli informații credibile despre sănătate și wellness în limba română? Ești la locul potrivit! Din 2015, sanatatedefier.ro a devenit o resursă de încredere pentru cititorii români interesați de sănătate. Ca administrator și editor, sunt implicat în fiecare aspect al site-ului, asigurându-mă că informațiile pe care le găsești sunt precise, ușor de înțeles și te ajută să iei decizii informate despre sănătatea ta. Mă bazez pe surse verificate precum: studii științifice publicate în reviste de specialitate, articole scrise de experți din domeniul sănătății, organizații de renume din domeniul sănătăți iși alte surse sigure și actuale.Obiectivul meu este să te informez, nu să înlocuiesc un medic. Conținutul site-ului are doar scop informativ și nu reprezintă un substitut pentru consultanță, diagnostic sau tratament medical.Întrebările și feedback-ul tău sunt binevenite! Mă ajută să îmbunătățesc constant site-ul și conținutul lui. Explorează articolele noastre informative astăzi! Urmărăște-ne pe rețelele sociale pentru mai multe informații despre sănătate! Sanatatedefier.ro - Sănătate informată, alegeri inspirate!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,228FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE