Pot lua Tramadol in timpul sarcinii?

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 114

Durerile sunt coplesitoare atunci cand esti insarcinata. Durerile de cap si durerile articulare sunt printre cele mai frecvente. Iar, unul dintre medicamentele obisnuite recomandate de doctor este medicamentul numit tramadol. Dar cat de sigur este acest medicament pentru femeile insarcinate? Are efecte adverse?

Ce este tramadol (Tramal)?

Tramadol este un medicament pe baza de prescriptie medicala pentru tratamentul durerilor moderate pana la severe cauzate de boli vasculare, traumatice sau inflamatorii. Acesta apartine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de analgezice opioide, care actioneaza prin blocarea semnelor de durere in organism. Acest medicament afecteaza, de asemenea, echilibrul de produse chimice starea de spirit in creier, si de aceea poate fi folosit, de asemenea, ca un drog de recreere.

Este disponibil in tablete si capsule si poate fi luat cu sau fara alimente. Trebuie sa inghiti comprimatul sau capsula ca intreg, dar sa nu-l rupei, zdrobestu sau sa mesteci. Este disponibil sub denumirile Conzip si Ultram ER si in asociere cu acetaminofen sub denumirea Ultracet.

Tramadol este indicat timpul sarcinii?

Nu exista informatii suficiente pentru a evalua siguranta tramadolului in timpul sarcinii. Potrivit Administratiei SUA pentru Alimentatie si Medicamente, acest medicament se incadreaza in categoria C, ceea ce inseamna ca studiile la animale au aratat efecte adverse asupra fatului si ca nu exista studii bine controlate la om.

Tramadol poate fi luat numai atunci cand beneficiile sale depasesc riscurile pentru mama sau fat. De asemenea, medicul va lua in considerare varsta gestationala inainte de a prescrie medicamentul.

Daca am luat deja tramadol in timpul sarcinii ce se intampla?

Daca ai luat tramadol inainte de sarcina sau ai luat in timpul sarcinii fara prescriptie medicala, spune-i medicului despre acest lucru. Medicul poate decide daca poti continua si, daca este necesar, ce medicament poti lua pentru a usura durerea.

Nu opri administrarea medicamentului brusc, deoarece poate fi periculos pentru tine si copilul nenascut. Intotdeauna urmeaza sfatul medicului inainte de a lua acest medicament.

Care sunt efectele secundare ale tratamentului cu tramadol in timpul sarcinii?

Cele mai notabile efecte secundare de a lua tramadol in timpul sarcinii sunt ameteli, greata, anxietate, somnolenta si constipatie. Uneori, vei avea de asemenea reactii adverse grave, cum ar fi probleme de respiratie, eruptii cutanate si convulsii.

Poate tramadolul provoca avort spontan?

Exista putine studii care spun ca tramadol provoaca avort spontan. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a obtine un raspuns definitiv.

Poate tramadol sa creasca sansa unui copil cu defecte congenitale?

Doar cateva studii au aratat o crestere a defectelor congenitale datorate medicamentelor opioide. Exista un risc foarte mic sau inexistent de defecte congenitale datorate utilizarii tramadolului.

Tramadol cauzeaza alte complicatii in timpul sarcinii?

Nu este cunoscut faptul ca tramadolul cauzeaza riscuri, cum ar fi nasterea mortala sau greutatea scazuta la nastere. Nu exista studii relevante pana in prezent.

Tramadolul provoaca simptome de sevraj la copil dupa nastere?

Aportul de analgezice (tramadol) in timpul sarcinii poate duce la simptome de sevraj la nou-nascut. Grupul de simptome este descris ca sindrom de abstinenta neonatala si apare in prima saptamana de viata a bebelusului.

Simptomele includ varsaturi, iritabilitate si ritm cardiac rapid. Cu toate acestea, medicul va monitoriza si trata copilul pentru aceste simptome.

Precautii generale de urmat in timpul tratamentului cu tramadol

Urmeaza acesti pasi inainte de a consuma tramadol:

Discuta cu medicul sau farmacistului daca esti alergic la oricare dintre componentele active ale tramadolului.

Discuta cu medicul despre toate medicamentele pe baza de prescriptie medicala si medicamentele fara prescriptie medicala pe care le ei in mod regulat. Medicamente, inclusiv anticoagulante si antidepresive, interactioneaza cu tramadolul si pot afecta negativ sanatatea.

Spune-i medicului despre suplimentele pe baza de plante si vitaminele prenatale pe care le iei.

Daca ai probleme cronice de sanatate, cum ar fi diabetul, astmul, tulburarile respiratorii sau infectiile pulmonare, spune-I medicului despre acestea.

Discuta istoricul medical, inclusiv orice tratament chirurgical pentru orice boala, inclusiv cancer si tumori.

Tramadolul te face somnoros. Nu condu autovehicule dupa administrarea medicamentului.

Poti lua tramadol numai atunci cand medicul considera ca medicamentul va aduce beneficii. De asemenea, poti consulta un specialist in durere cronica, care are experienta in evaluarea medicamentelor in timpul sarcinii. Nu lua medicamente fara sa dicuti cu doctorul, chiar daca ai dureri inflamatorii sau traumatice. Intotdeauna discuta cu medicul inainte.

Surse medicale:

https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a695011.html

https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a695011.html

https://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm462997.htm

https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2010/022370s000lbl.pdf

https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/fda/fdaDrugXsl.cfm?setid=6d3b4049-2bfd-4874-b984-8fb231bff27c&type=display

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante