Infectii cauzate de lentilele de contact

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 25

A trebuit sa merg din nou la urgenta. Ochiul era inflamat, lumea neclara. Totul a fost din cauza lentilelor de contact purtate anul terecut.
Lentile de contact albi pentru a arata ca un zombie, un set de lentile galbene pentru a face ochi de sarpe, toate par niste jocuri inofensive de Halloween. Lentilele de contact, cu atoate acestea pot fi periculoase.
Lentilele de contact pot creste riscul de cheratita sau inflamatie a corneei, care este cupola deasupra irisului (partea colorata a irisului).

Lentile

 

Curatarea lentilor intr-un mod necorespunzator, apoi plasarea lor in ochi pot cauza infectii.
Semnalele de avertizare pentru cheratita cauzate de lentilele de contact sunt:
– Vedere slaba, neclara sau vedere pierduta
– Ochi rosii sau ozalii
– Durere in sau in jurul ochilor, chiar si dupa ce scot lentilele de contact
– Durere atunci cand ne uitam spre lumina (sensibilitate la lumina)
– Ochi umezi
– Senzatie de ceva in ochi
Consultati medicul de familie sau oftalmologul daca orice simptome ca acestea apar din cauza lentilelor de contact.
Pentru a evita infectiile datorate de lentilele de contact, FDA ne aminteste ca acestea sunt defapt dispozitive medicale care necesita o reteta. Acestea ar trebui procurate pe baza de reteta medicala de la oftalmologi. Lentilele de contact nu ar trebui imprumutate. Acestea at trebui ingrijite corespunzator, iar medicul sa va explice ingrijirea corespunzatoare a acestora.

Exista 4 tipuri principale de infectii.
Aceste infectii pot fi grave si trebuie ingrijite de un oftalmolog.
Bacteriene
Bacteriile, inclusiv Staphylococcus aureus (cum ar fi MRSA) si Pseudmonas aerugenosa, poate infecta ochii de la lentilele de contact. Aceste bacterii se raspandesc prin piele sau cu apa atunci cand o persoana care foloseate lentilele de contact nu se curata corect. Aceste infectii se trateaza cu antibiotice, pe baza de prescriptie medicala, antibiotic picaturi in ochi.
Parazitii
Un parazit foarte rar, Acanthamoeba cheratita, sau AK, poate provoca o infectie la ochi care duce la pierderea vederii si chiar orbire. Aceasta este cauzata de un Acanthamoeba, care este o amiba, un organism celular.
Cele mai multe infectii, 85% în SUA, apar la purtatorii de lentile de contact. Aceasta infectie poate veni de la folosirea apei de la robinet atunci cand lentile de contact sunt spalate. Lentile ar trebui sa fie clatite si depozitate intr-o solutie pentru lentile recomandat, fara adaos de la robinetul de apa. La inot sau cand stati intr-o cada cu hidromasaj si se poarta de lentile de contact poate duce, deasemenea la infecții sau poate cauza traumatisme la nivelul ochiului.
Diagnosticul precoce este important, deoarece infectia este dificil de tratat, chiar si atunci cand este diagnosticat. Tratamentul necesita un control la oftalmolog si o prescriptie medicamente.
Acesta nu se transmite prin consumul de apa de la robinet sau prin contactul cu aburi.
Virale
Herpes oral (rani HSV-1) se poate raspandi oral cu ochiul de la blistere herpes pre-existente. Nu atingeti ochii, fara spalare corecta a mainilor, mai ales daca aveti leziuni herpetice sau herpes in jurul gurii sau in alta parte.
Fungice
Riscul de keratite fungice este crescut prin utilizarea de lentile de contact. Cei cu sistemul imunitar scazut sau boala de ochi sunt mai predispusi.
Utilizarea in siguranta
Chiar si atunci cand lentilele sunt obținute prin recomandarea unui medic, infectiile pot aparea. Utilizarea abuzivă a lentilelor pot duce la infectii. Lentile spalate sau de depozitate in apa de la robinet pot raspandi infectii.
Pentru a evita acest risc, exista reguli de baza.
– Scoateti lentilele in cazul in care exista durere, se rosesc ochii sau apare o iritatie
– Spalati-va bine mainile cu apa si sapun inainte de a schimba lentilele
– Lentile se vor tine si se vor curata intr-o solutie destinata acesteia
– Nu folositi apa de la robinet pentru a curata lentilele
– Nu depozitati lentilele in apa de la robinet
– Evitati sa purtati la dus, inot, sau folosind o cada cu hidromasaj, cu exceptia cazului cand ati discutat medicul dumneavoastră
– Nu purtati lentile peste noapte, cu exceptia cazului prevazut
– Nu imprumutati lentilele de contact
– Faceti un control la ochi de cate ori este cazul
Sursa: http://www.about.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante