Infectie urinara recurenta – Cauze si prevenire

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 73

Spunem ca o persoana are infectie urinara recurenta sau infectie urinara care reapare cand are 2 sau mai multe episoade de infectie intr-un interval de 6 luni sau 3 sau mai multe infectii la un interval de 1 an.

Infectia repetata a tractului urinar este frecventa la femei si in general nu are legatura cu nicio problema anatomica a tractului urinar. Deja la barbati, infectia tractului urinar este un eveniment rar; Cand apare frecvent, exista aproape intotdeauna o problema structurala in tractul urinar.

In acest articol va explicam de ce apare infectia tractului urinar recurenta, care sunt factorii de risc ai acesteia si care sunt optiunile de prevenire.

Tipuri de infectie urinara

Infectia tractului urinar (ITU) este, in general, impartita in 2 tipuri:

Cistita

Infectia vezicii urinare se numeste cistita. Simptomele sale cele mai frecvente includ: urinarea dureroasa (disurie), dorinta de a urina tot timpul (polaquiuria), sangele in urina (hematurie), dureri in burta inferioara si senzatia de golire incompleta a urinei.

Cistita este o afectiune care, de obicei, nu provoaca febra si provoaca rareori complicatii.

Pielonefrita

Infectia cu unul sau ambii rinichi se numeste pielonefrita. Pielonefrita este o afectiune mult mai grava decat cistita. Simptomele sale includ febra mare, dureri de spate, slabiciune, greata si varsaturi. Daca nu este tratat corect, poate provoca moartea.

Pentru mai multe informatii despre pieloneftrita, cititi: https://www.sanatatedefier.ro/infectia-renala-pielonefrita-cauze-simptome-si-tratament-antibiotic/ .

Cauze infectie urinara recurenta

Marea majoritate a cazurilor de infectie a tractului urinar recurent sunt, de fapt, cistita recurenta. Pielonefrita recurenta la femeile sanatoase este o situatie rara.

Aproape jumatate dintre femeile (44%) care prezinta cistita au o recidiva intr-un an. In 25% din cazuri, reaparitia apare in termen de 6 luni.

Asa cum am mentionat deja in introducerea textului, barbatii cu infectii ale tratctului urinar repetate au, in general, un anumit defect in anatomia tractului urinar, cum ar fi bolile prostatei, obstructia ureterala sau in uretra. Un barbat sanatos nu este de asteptat sa aiba infectii recurente ale vezicii urinare.

Deja la femei, majoritatea cazurilor de cistita recurenta apar la pacientii sanatosi si fara nicio modificare a anatomiei urinare. Adesea nu se cunoaste cauza infectiei urinare.

Factorii de risc

Bacteriile care provoaca cistita nu traiesc in tractul urinar; Sunt enterobacterii care traiesc in tractul gastro-intestinal si in zona din jurul anusului. Infectia urinara apare atunci cand aceste bacterii migreaza din regiunea perianala si incep sa colonizeze zona din jurul uretrei.

Femeile cu infectii ale tractului urinar recurente au regiunea periuretrala mai susceptibila la colonizare prin enterobacterii, in principal de Escherichia coli. Aceasta predispozitie pare sa aiba origine genetica. Bacteriile care provoaca infectia urinara sunt mai usor atasate de celulele uretrale ale acestor pacienti decat in ​​populatia generala.

Este foarte frecvent ca o femeie cu infectie urinara repetata sa aiba o mama, o bunica sau o matusa cu aceeasi problema.

Pe langa cresterea susceptibilitatii genetice, unii factori de mediu tind sa fie prezenti si la femeile cu cistita recurenta. Unele pot fi corectate, altele nu.

Printre cei mai comuni factori de risc se numara:

 • Utilizarea substantelor care contin spermicide
 • Dus vaginal
 • Obiceiuri de igiena proaste dupa urinare
 • Igiena personala excesiva
 • Diabetul zaharat
 • Menopauza

Exista, de asemenea, cazuri de infectie a tractului urinar recurent care apar numai dupa actul sexual. In aceste cazuri, numim cistita postcoitala sau cistita de luna de miere, iar femeile dezvolta simptomele ITU la 24 pana la 48 de ore dupa actul sexual.

Profilaxie

Daca o femeie cu infectie urinara recurenta are un factor de risc care poate fi modificat, acesta ar trebui sa fie primul pas in strategia de prevenire.

Invatarea curatarii corespunzatoare dupa urinare, evitarea dusului vaginal, evitarea spermicidelor, urinarea imediat dupa actul sexual, evitarea utilizarii substantelor chimice pentru igiena personala sau utilizarea cremelor vaginale pe baza de estrogen dupa menopauza sunt cateva dintre masuri.

Cu toate acestea, sunt multe femei au ITU recurente si nu pot identifica niciun factor de risc. Acestea sunt cazurile in care ar trebui sa evaluam introducerea antibioticelor profilactice.

Prevenirea infectiei urinare repetate cu antibiotice

Profilaxia cistitei recurente cu antibiotice este o modalitate eficienta dovedita de a mentine femeile fara infectiile urinare.

Inceputul antibioticelor ca mijloc de prevenire trebuie facut numai atunci cand femeia este fara infectie urinara activa. In general, medicii trateaza infectia si solicita o cultura de urina la 1 sau 2 saptamani dupa incheierea tratamentului pentru a verifica tratamentul. Daca cultura urinei este negativa, tratamentul cu antibiotice este corect.

Exista doua forme de profilaxie antibiotica pentru ITU:

 • Antibiotice dupa contact sexual.
 • Antibiotice continue in doze mici.

Antibiotice dupa contact sexual

Terapia cu antibiotice profilactice dupa actul sexual este indicata femeilor cu cistita recurenta, care sunt clar asociate cu sexul (debutul simptomelor la 24 pana la 48 de ore de la actul sexual).

In aceasta forma de preventie, pacientul trebuie sa ia un comprimat de antibiotic la scurt timp dupa incheierea actului sexual.

Cele mai potrivite optiuni sunt:

 • Trimetoprim-sulfametoxazol (Bactrim) 40 mg / 200 mg sau 80 mg / 400 mg
 • Nitrofurantoin 50 mg sau 100 mg
 • Ceflexina 250 mg.
 • Ciprofloxacin 125 mg
 • Norfloxacin 200 mg.
 • Ofloxacin 100 mg

Puteti lua aceste antibiotice la nesfarsit. Majoritatea medicilor mentin aceasta strategie de cel putin 1 an.

Utilizarea continua a antibioticelor

Daca infectia tractului urinar repetat nu este asociata cu actul sexual recent, prevenirea se poate face cu antibiotice zilnice.

Cele mai potrivite doze si antibiotice sunt aceleasi mentionate mai sus pentru profilaxie dupa actul sexual. Singura diferenta este Bactrim (Trimethoprim-sulfametoxazol), care poate fi utilizat in doze de 40 mg / 200 mg de 3 ori pe saptamana sau 1 o data pe zi.

Alegerea celui mai bun antibiotic pentru utilizare profilactica, fie dupa act sexual, fie zilnic, trebuie luata in considerare dupa ultimele rezultate ale culturii de urina. Tipul bacteriilor responsabile si profilul de rezistenta ar trebui sa fie luate in considerare.

Surse medicale:

https://www.uptodate.com/contents/recurrent-simple-cystitis-in-women

https://www.cua.org/themes/web/assets/files/guidelines/en/1121.pdf

https://www.aafp.org/afp/2010/0915/p638.html

https://academic.oup.com/cid/article/52/5/e103/388285

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante