Factori care afecteaza in mod negativ fertilitatea la barbati si femei

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 2

Cuplurile care isi planifica copii, trebuie sa fie constienti de potentialele aspecte care tind sa afecteze rata de fertilitate pentru a creste sansele de a avea un copil. Factorii care cresc riscul de infertilitate sunt aproape la fel pentru ambele sexe. Acestea sunt:

Greutatea

Avand exces de greutate, nu numaistarea generala de sanatate este afectata, dar si fertilitatea este o problema. Procentul de grasime corporala afecteaza in mod negativ sansa unei femei de a concepe cu succes.

Celulele adipoase produc estrogen si, prin urmare, interfera cu echilibrul hormonal. Astfel, ea tinde sa perturbe ovulatia si menstruatia. Mai mult, femeile supraponderale sunt la un risc de avort spontan.

La barbatii supraponderali, numarul de spermatozoizi si a concentratiei de spermatozoizi este scazut. In plus, dezechilibrul hormonal care rezulta din excesul de greutate sau insuficienta tinde sa ridice temperatura din jurul scrotului. Mai mult, se altereaza calitatea spermei si a comportamentului sexual.

Puteti calcula IMC-ul pentru a ajuta a afla daca aveti o greutate sanatoasa sau nu. De obicei, un IMC mai jos 18.5 este considerat subponderal si IMC peste 25 este considerat a exces de greutate.

Varsta

Se crede ca infertilitatea este direct proportionala cu varsta. Potentialul de fertilitate tinde sa scada la femei dupa varsta de 30 de ani.

De fapt, o sarcina sanatoasa devine chiar mai dificila dupa 35 de ani, din cauza anomaliilor cromozomiale, probleme de ovulatie, mai putine oua de buna calitate, etc.

Aceasta creste probabilitatea de a avea gemeni non-identici, datorita supraproductiei de hormon foliculostimulant (FSH). In mod similar, barbatii au mai putine sanse de a fi mai fertili dupa 40. Cea mai bun varsta pentru o femeie de a concepe este intre 20 si pana la 24 de ani. Varsta ideala pentru barbati de a avea copii este inainte de 30.

Dezechilibru hormonal

Dupa cum trebuia sa va dati seama pana acum, dezechilibrul hormonal este unul dintre cele mai importante cauze ale problemelor de fertilitate.

Acesta este adesea asociat cu tulburari de ovulatie, sindromul ovarului polichistic (SOP), mucus cervical anormal, menopauza prematura, si probleme glandulare.

In plus, factori cum ar fi stresul cronic, anxietate, si depresie tind, sa afecteze fertilitatea prin provocarea de dezechilibru hormonal si cresterea sanselor de a complicatiilor, cum ar fi nastere prematura si avort spontan.

Fumat

Fumatul afecteaza fertilitatea negativ la barbati si femei. Acesta reduce cantitatea de estrogen care organismul produce si este asociat cu un risc mai mare de avort spontan. In plus, aceasta poate duce la problemele cu trompele uterine vaginale.

Fumatul, de asemenea, contribuie la distrugerea oualor inainte de a ajunge la maturitate si creste sansele de menopauza prematura.

La barbati, fumatul creste riscul de infertilitate, datorita unui numar scazut de spermatozoizi, probleme de motilitate a spermei, disfunctie erectila, si asa mai departe.

Alcoolul

Se crede ca consumul de doua pahare pe zi poate contribui la reducerea fertilitatii masculine. In mod similar, cercetatorii au descoperit ca poate reduce sansele de fertilitate la femei.

Mai mult, creste riscul de malformatii congenitale la copii. Consumul de alcool afecteaza functia de reproducere, deoarece afecteaza ovulatia si hormonii de productie. In plus, acesta este toxic pentru celulele producatoare de spermatozoizi.

Boli

La femei, sansele de a avea o sarcina pot fi reduse din cauza chlamydia netratat care poate duce la boli inflamatorii pelviene, cauzand astfel blocaje ale trompelor uterine.

In plus, endometrioza, fibromul uterin, boli cu transmitere sexuala, precum si alte conditii similare pot, de asemenea, provoca infertilitate.

In plus, rezistenta la insulina afecteaza dezvoltarea spermei la barbati. Plus, boli autoimune, cum ar fi lupus, boli tiroidiene, diabet, artrita reumatoida, sunt, de asemenea, in detrimentul sanatatii reproductive.

Droguri si medicamente

Medicamentele cum ar fi antibiotice, antidepresive, analgezice, medicamente nesteroidiene, medicamente utilizate pentru chimioterapie, si asa mai departe pot contribui la o infertilitate temporara. Anumite medicamente au tendinta de a avea un impact negativ asupra sanatatii spermei si poate interfera cu ovulatia.

Sportul excesiv

Desi sportul este considerat bun pentru sanatate, efortul fizic intens excesiv poate perturba ovulatia la femei si numarul de spermatozoizi la barbati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante