Dureri la testicule: Cauze, diagnostic si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 81
 •  
 • 1
 •  
  82
  Shares

Termenul dureri la testicule se refera la durerea simtita in unul sau ambii testicule sau scrot, sacul care acopera testiculul. Testiculele sunt organe de reproducere masculine implicate in productia de sperma si hormoni masculini.

Testiculele sunt prezente intr-o structura exterioara a sacului numita scrot. In spatele fiecarui testicul este epididimul, tubul care stocheaza si transporta sperma. Fiecare testicul este conectat la abdomen prin cordonul spermatic. De asemenea, ajuta la suspendarea testiculului in scrot.

Durerea testiculara este insotita de alte simptome, incluzand sensibilitatea testiculelor, umflarea si sensibilitatea. In unele cazuri, sunt raportate varsaturi, febra si durere in timpul urinarii. Durerea provine din testicule sau poate incepe de la un alt organ si se raspandeste in testicule.

Acest tip de durere care provine dintr-un alt organ si se raspandeste la testicule este cunoscuta sub numele de durere mentionata. Durerea poate fi acuta sau cronica. Exista mai multe cauze de durere in testicule, dintre care unele sunt urgente medicale si necesita asistenta medicala imediata.

Leziuni la testicule este o cauza obisnuita a durerii testiculare. Dar, in cele mai multe cazuri, este cauzata de o boala. Acestea includ neuropatia diabetica, inflamatia testiculelor, gangrena, umflarea scrotului, hernia inghinala, pietrele la rinichi, inflamatia testiculelor, retentia fluidelor in testicul, testiculele nedescoperite si marirea venei in testicule.

Torsiunea toriculara, o afectiune severa, este o alta cauza a durerii in testicule. Aceasta se caracterizeaza prin rasucirea testiculelor care impiedica aprovizionarea cu sange a testiculelor. Deterioreaza tesutul din organ, ducand la daune.

Vizita doctorului este justificata daca durerea din testicule este insotita de urmatoarele simptome:

 • Febra mare
 • Roseata la scrot
 • Durere brusca, intensa

Asistenta medicala este importanta daca durerea este brusca si severa si este insotita de greata si varsaturi. Daca durerea este cauzata de o leziune si daca se umfla testiculele dupa o ora, este important mergeti la medic.

Durerea testiculara poate fi inofensiva si poate fi tratata acasa. Purtarea unui suport pentru scrot ajuta la reducerea durerii. Compresele cu gheata sunt de ajutor in reducerea umflaturi. Baile calde si medicamentele pentru dureri sunt, de asemenea, utile in ameliorarea durerii.

Testele de diagnosticare includ ultrasunete, analiza urinei, culturi de urina si examinarea secretiilor de prostata. Metodele obisnuite de tratament includ antibiotice, interventii chirurgicale si medicamente pentru durere.

Chirurgia este folosita pentru a dezlipi testiculul in torsiune testiculara si pentru a corecta un testicul nedescarcat. Retentia de lichide in testicule poate fi, de asemenea, tratata prin metoda chirurgicala. Daca este lasata netratata, durerea testiculara poate duce la afectare permanenta a organului.

Torsionarea testiculelor poate duce la gangrena si raspandirea infectiei, o conditie care pune viata in pericol. Prognoza acestei afectiuni depinde de cauza care sta la baza durerii.

Durerea testiculara cauzata de o lovitura are o perspectiva buna daca severitatea si amploarea vatamarii sunt usoare.

Cauze dureri la testicule

Testiculele sunt foarte sensibile si chiar leziunile usoare pot provoca dureri si disconfort. Durerea poate sa provina din interiorul testiculelor sau dintr-un alt organ si sa se raspandeasca ulterior la testicule.

Durerea care provine dintr-un alt organ si apoi se raspandeste in testicule este cunoscuta sub numele de durere mentionata. Problema poate sa provina dintr-un alt organ, cum ar fi abdomenul.

Unele dintre cauzele durerii testiculare sunt:

Lovirea sau ranirea testiculelor

Loviturile directe sau accidentele, sunt cauza obisnuita a traumelor testiculare. Poate duce la umflaturi si vanatai ale scrotului.

In unele cazuri rare, trauma poate provoca leziuni grave la testicule si poate necesita interventii chirurgicale de urgenta. Un accident grav poate provoca intreruperea tesutului conjunctiv care acopera testiculele. Aceasta poate duce la extrudarea tesutului testicular.

Torsionarea testiculelor

Aceasta este cauzata de rasucirea cordonului spermatic, limitand fluxul de sange catre testicule. Aceasta duce la dureri severe si la deteriorarea permanenta a organului. Poate rezulta din leziuni la nivelul bustului sau din cauza cresterii rapide in timpul pubertatii. De obicei apare numai intr-un singur testicul si poate aparea oricand.

Orhita 

Aceasta afectiune se caracterizeaza prin inflamarea testiculelor. Acest lucru poate fi cauzat de infectii virale sau bacteriene si poate afecta simultan ambii testicule. Sensibilitatea scrotala, durerea in timpul urinarii, umflarea scrotului si o prostata marita reprezinta alte simptome ale orhitei, in afara de durerea testiculara.

Epididimita

Epididimita se refera la inflamarea epididimului, tubul care este implicat in depozitarea si transportul spermelor. Este cauzata de gonoree sau de chlamydia. La copii, acest lucru poate fi cauzat de infectii ale tractului urinar (ITU) sau de traume.

Prostatita

Inflamatia prostatei este cunoscuta sub numele de prostatita. Persoanele cu varsta peste 50 de ani si cu o prostata marita prezinta un risc crescut de aparitie a inflamatiei. Prostatita poate fi acuta sau cronica, iar simptomele variaza de la un tip la altul.

Prostatita cronica este cea mai comuna forma a acestei afectiuni. Durerea din partea inferioara a spatelui, dificultate sau durere in timpul urinarii si durerea testiculara sunt simptomele caracteristice ale acestei afectiuni.

Pietre la rinichi

De asemenea, cunoscut sub denumirea de “calculi renali”, pietrele la rinichi se dezvolta de obicei in rinichi. Dar se poate dezvolta si in alte parti ale tractului urinar. Pietrele la rinichi pot provoca varsaturi, greata, urina mirositoare, febra si urinare frecventa, in plus fata de durerea testiculara.

Poliarterita nodoasa (boala Kussmaul-Maier)

Poliarterita nodoasa (boala Kussmaul-Maier) duce la umflarea arterelor. De obicei afecteaza arterele mici si mijlocii si este cauzata de functionarea anormala a sistemului imunitar. Aceasta provoaca dureri abdominale, dureri testiculare, febra, dureri musculare si pierdere brusca in greutate.

Hernie inghinala

Este caracterizeaza prin proeminenta intestinului printr-o zona slaba a peretelui muscular din regiune. Umflarea poate aluneca in scrot, provocand disconfort si umflaturi.

Neuropatia diabetica

Acest lucru dauneaza nervilor sacului scrotal ducand la durere in scrot si testicule.

Diagnostic dureri la testicule

Istoria medicala completa si examenul fizic sunt folosite pentru a identifica cauza probabila a durerii in testicule. Examenul fizic include examinarea abdomenului, zona inghinala, penisul, testiculele si scrotul.

In functie de impresia initiala, sunt recomandate teste suplimentare si investigatii. Testele de laborator recomandate frecvent includ teste de sange, analiza de urina si cultura secretie uretrala. Cultura uretrala ajuta la identificarea bolilor cu transmitere sexuala, in special daca pacientul are scurgere din penis.

Se recomanda analiza urinei pentru diagnosticarea epididimitei. Se recomanda teste de sange repetate pentru masurarea anticorpilor si identificarea virusului cauzal al orhitei. In unele cazuri sunt sugerate studii imagistice.

In cazul in care este suspectata torsiunea testiculara, se recomanda consultarea urologica inainte de orice alte teste. Acest lucru este de a preveni orice intarzieri in tratamentul chirurgical al afectiunii. Ecografia este sugerata pentru evaluarea fluxului sanguin la testicule.

Acest lucru ajuta la identificarea anomaliilor structurale din scrot care duc la durere in testicule. Ecografia cu ultrasunete ajuta la vizualizarea rupturii testiculare, a hematocoelei, a unei colectii de puroi, a tumorii testiculare si a herniei inghinale.

In unele cazuri, CT-ul este sugerat pentru a evalua cauza de baza a durerii in testicule. In acest procedeu, un colorant radioactiv este injectat intravenos. Ajuta la diagnosticarea torsiunii testiculare, deoarece acumularea de coloranti in testiculul afectat va fi mai mica in comparatie cu cea neafectata.

Aparatul de ultrasunete Doppler color poate fi, de asemenea, sugerat pentru identificarea torsiunii testiculare daca este suspectata.

Tratament dureri testiculare

Identificarea cauzei care stau la baza este primul pas inainte de a incepe tratamentul durerii testiculare. Prin urmare, tratamentele naturiste nu ar trebui sa inceapa decat daca se identifica cauza. Tratamentul depinde de cauza durerii. Aceasta include medicamente pentru durere, antibiotice, gheata, odihna, suport scrotal si chirurgie

In cele mai multe cazuri, trauma testiculara poate fi tratata acasa. Acesta poate fi tratat cu medicamente pentru durere, suport scrotal, pachete de gheata si odihna. Interventia chirurgicala este sugerata numai in caz de ruptura testiculara, traumatism, hematocela si leziuni traumatice penetrante.

Torsiunea testiculara necesita o corectie chirurgicala imediata, in timpul careia testiculele afectate sunt netratate si fixate la peretele scrotului. Acest lucru va impiedica reaparitia torsiunii.

Antibioticele sunt alegerea tratamentului pentru epididimita. In afara de antibiotice, medicamentele pentru durere, suportul scrotal, pachetele de gheata si restul sunt, de asemenea, sugerate.

Herniile inghinale sunt tratate cu o interventie chirurgicala. Pacientii sunt sfatuiti sa nu ridice obiecte grele si sa evite ridicarea. Anumite dispozitive medicale ofera sprijin acestor persoane cu hernie.

Medicamentele pentru durere, pachetele de gheata, suportul scrotal si odihna sunt sugerate in tratamentul orhitei. Antibioticele sunt recomandate pentru orhita cauzata de bacterii. Drenarea chirurgicala este utilizata in cazul formarii abcesului, o complicatie a orhitei.

Pietrele de rinichi necomplicate sunt tratate cu medicamente pentru durere, medicamente anti- greata si medicamente care ajuta la eliminarea pietrelor. In unele cazuri, se recomanda interventia chirurgicala pentru indepartarea pietrelor.

(Visited 1.212 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 81
 •  
 • 1
 •  
  82
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!