8 motive pentru care ceaiurile din plante sunt bune pentru sanatate

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 46

Consumul de ceaiuri din plate aduce multe beneficii pentru sanatate. (1) Exista o diferenta intre ceaiul de plante adevarat si ceaiul fara plante.

Adevaratele ceaiuri din plante sunt facute din radacini, fructe de padure, flori, seminte si frunze ale unei varietati de plante. Ceaiurile fara plante sunt facute din planta Camellia sinensis si contin cofeina. Acestea includ ceaiuri negre, verzi si oolong.

Ambele tipuri de ceaiuri contin antioxidanti (2) si au propriile lor beneficii pentru sanatate, asa ca este recomandat sa consumati o combinatie a celor doua in cantitati adecvate pentru a maximiza efectele lor pozitive.

Acest articol, totusi, se concentreaza asupra nenumaratelor moduri in care ceaiurile din plante va pot imbunatati sanatatea.

Articol video aici:

Beneficii ceaiuri din plante

1. Ajuta sa slabesti

Unii dintre compusii din ceaiurile din plante sunt cunoscuti pentru a ajuta functia metabolica, ceea ce poate facilita pierderea in greutate. Catechinele sunt un tip de polifenol prezent in ceaiurile din plante care au fost cercetate pentru capacitatea lor de a creste functia metabolica. (3)

Combinarea ceaiurilor din plante cu ceaiuri fara plante, cum ar fi ceaiul verde, poate imbunatati si mai mult pierderea in greutate datorita continutului de cofeina din ceaiurile fara plante.

Cofeina ajuta la cresterea metabolismului grasimilor si poate ajuta la arderea grasimilor mai eficient. (4) Combinatia de cofeina si catechine imbunatateste aceste efecte si creste si mai mult rata metabolica.

Consumul de ceai cald poate ajuta, de asemenea, la pierderea in greutate prin raspunsul termogenic, care este capacitatea organismului de a creste viteza metabolismului prin producerea de caldura. (5) Ceaiul contine, de asemenea, zero calorii daca nu i se adauga nimic, ceea ce il face o bautura excelenta pentru cei care incearca sa slabeasca.

2. Energie crescuta

De asemenea, s-a demonstrat ca catechinele din ceaiul de plante maresc consumul de energie, care este energia de care organismul are nevoie pentru activitatea fizica.

Desi ceaiul verde nu este un adevarat ceai din plante, contine cofeina si multi antioxidanti, asa ca combinarea lui cu adevarate ceaiuri din plante poate spori efectul de energizare. Rezultatul este o energie sporita si vigilenta mentala.

Prea multa cofeina nu este buna pentru sistemul tau, dar nu trebuie sa-ti faci griji pentru asta cand vine vorba de ceaiuri.

Ceaiurile contin in mod obisnuit jumatate din cantitatea de cofeina ca o ceasca de cafea, iar adevaratele ceaiuri din plante contin zero cofeina, asa ca sunt o alegere excelenta pentru a limita consumul general de cofeina, in acelasi timp cu beneficii ale cofeinei.  

Amestecul sanatos de ceaiuri din plante si non-ierburi iti revigoreaza si corpul hidratandu-l, intr-un mod mult mai aromat decat apa simpla.

3. Beneficii antiinflamatorii

Ceaiurile din plante contin antioxidanti care au multe beneficii pentru sanatate, unul fiind antiinflamator. Antioxidantii din ceaiul de plante ajuta la echilibrarea speciilor reactive de oxigen (ROS), care sunt produse din abundenta in organism in locurile de inflamatie. (6)

Inflamatia si productia ulterioara de ROS sunt asociate cu o serie de afectiuni de sanatate, inclusiv obezitatea, artrita, sindromul intestinului iritabil (IBS), bolile autoimune si tulburarile oculare. (6)

Polifenolii si flavonoidele din ceai, printre alti antioxidanti, ajuta la prevenirea inflamatiei si a eliberarii de ROS in organism, reducand astfel riscul pentru aceste afectiuni si diminuandu-le efectele secundare.

De exemplu, ghimbirul contine antioxidanti puternici si a fost folosit in medicina pe baza de plante pentru a trata inflamatia si artrita (7) timp de decenii, adesea sub forma de ceai de ghimbir.

De citit: Beneficiile ghimbirului pentru sănătate – Susținute de Dovezi Științifice

4. Pot creste imunitatea

Ceaiurile din plante au fost, de asemenea, creditate cu unele beneficii ale sistemului imunitar, dar aceste afirmatii sunt inca studiate. Practic, compozitia antioxidanta a ceaiurilor din plante este cunoscuta ca ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Cercetarile arata, de asemenea, ca consumul de ceaiuri din plante poate reduce durata bolilor precum raceala obisnuita (8) prin doua mecanisme: continutul de apa asigura o hidratare adecvata pentru organism, iar antioxidantii actioneaza pentru a imbunatati functiile imunitare.

Echinacea este un ceai specific din plante folosit pentru combaterea racelii prin cresterea imunitatii. Ceaiurile din plante contin, de asemenea, urme de zinc, fier si cupru, care contribuie la imunitate. Zincul si fierul cresc raspunsul imun, (9), iar cuprul este important pentru multiplicarea celulelor imune. (10)

5. Preven bolile cronice

Antioxidantii din ceaiurile din plante previn stresul oxidativ din organism. Acest lucru reduce formarea de radicali liberi, despre care se stie ca provoaca daune celulelor. (11)

Formarea radicalilor liberi si deteriorarea si stresul celulelor duc la un risc crescut pentru tot felul de afectiuni de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerele si diabetul de tip 2.

Antioxidantii stabilizeaza si reduc acesti radicali liberi din organism si lucreaza impotriva oxidarii pentru a preveni aparitia acestor boli. Polifenolii si flavonoizii sunt antioxidanti prezenti in ceaiurile din plante care promoveaza sanatatea celulelor, previn bolile cronice , reduc durata acestor boli si imbunatatesc simptomele asociate acestora.

Ceaiul de musetel este un ceai de plante care a fost cercetat in mod special si s-a dovedit ca previne complicatiile diabetului (12) si impiedica cresterea celulelor canceroase. (13)

Ceaiul de hibiscus este asociat cu scaderea tensiunii arteriale, (14) iar rooibos (ceaiul rosu) contine o cantitate deosebit de mare de flavonoide cu proprietati de combatere a cancerului.

6. Imbatranire sanatoasa

S-a demonstrat ca polifenolii, inclusiv flavonoidele si alti antioxidanti prezenti in ceaiurile din plante, lupta impotriva efectelor imbatranirii prin reducerea stresului oxidativ din organism. (15)

Stresul oxidativ in ceea ce priveste imbatranirea este legat de probleme precum ridurile, vederea slaba, riscul crescut de imbolnavire si capacitatea scazuta de a ramane activ fizic. Antioxidantii imbunatatesc toate acestea.

Cercetarile arata ca antioxidantii precum flavonoidele pot creste capacitatea organismului de a participa la activitate fizica. (16) Mentinerea activa ajuta la intarzierea efectelor imbatranirii si ii mentine pe oameni mai puternici si mai sanatosi pentru mai mult timp.

Flavonoidele au fost, de asemenea, studiate pentru efectele lor asupra sanatatii cognitive si pot oferi beneficii in ceea ce priveste memoria si alte functii cognitive si de sanatate mintala. Ele sunt, de asemenea, studiate in prezent pentru posibilitatea de a reduce riscul de boli precum boala Alzheimer si dementa. (17)

7. Insomnie si relaxare

Ceaiurile din plante pot ajuta la somn si relaxare. Ceaiul de musetel contine in mod specific o substanta numita apigenina, care este un antioxidant puternic si s-a dovedit ca scade anxietatea si imbunatateste somnul. (18)

Cercetarile au aratat, de asemenea, ca ceaiul de musetel poate contine substante chimice care se leaga de receptorii de benzodiazepina din creier pentru a reduce anxietatea si pentru a imbunatati somnul. (19)

Melisa de lamaie este un alt ceai din plante care s-a dovedit ca are un efect calmant si ajuta la ameliorarea insomniei si a anxietatii. (20)

Ceaiurile cu radacina de valeriana si lavanda au, de asemenea, beneficii care favorizeaza somnul, inclusiv relaxarea si calmarea nervilor. S-a demonstrat ca compusii din aceste ceaiuri se leaga de receptorii GABA din creier, producand un efect sedativ si favorizand o odihna buna de noapte. (21)

8. Sarcina si alaptarea

Ceaiurile din plante s-au gasit, de asemenea, benefice pentru sarcina si alaptare. (22) Contin urme de fier si calciu, care sunt importante atat pentru sanatatea mamei, cat si a copilului.

Fierul este esential pentru mentinerea sanatatii optime a sangelui, prevenirea anemiei la mama si imbunatatirea transportului de oxigen atat la mama, cat si la copil. Calciul ajuta la imbunatatirea sanatatii oaselor atat la mama, cat si la copil.

Cele mai bune ceaiuri pentru sarcina sunt adevarate ceaiuri din plante, deoarece nu contin cofeina. Ceaiul rosu din frunze de zmeura este o alegere populara si ofera beneficii precum scaderea duratei travaliului si reducerea riscului de nastere asistata sau de nastere prin cezariana.

Acest ceai este, de asemenea, bogat in fier si s-a dovedit ca creste productia de lapte, (23) reduce greata si usureaza durerile de travaliu, promovand in acelasi timp sanatatea generala a uterului. Anasonul si feniculul sunt alte doua plante care sunt folosite pentru a face ceaiuri din plante care promoveaza productia de lapte.

Alte ceaiuri care au beneficii pentru sarcina includ menta, care s-a dovedit ca ajuta la greata, greturile matinale si flatulenta, ( 24) (25) si ceaiul de melisa, care produce un efect calmant si poate ajuta la anxietatea si insomnia in timpul sarcinii.

Cuvant final

Ceaiurile din plante au zero continut de cofeina, ceea ce le diferentiaza de alte ceaiuri fara plante. Absenta acestui stimulent puternic face ceaiurile din plante mult mai calmante decat bauturile cu cofeina, dar le priveaza si de unele dintre beneficiile sale cheie.

De asemenea, ceaiurile din plante sunt mult mai bine dotate cu antioxidanti care promoveaza sanatatea decat ceaiurile obisnuite. Astfel, fiecare varianta de ceai are propriile sale beneficii, iar cel mai bun lucru de facut este sa consumi o combinatie sanatoasa atat de ceaiuri din plante, cat si de ceaiuri cu cofeina.

Retineti ca aceste bauturi terapeutice nu va pot imbunatati sanatatea pur si simplu de la sine, decat daca le includeti intr-o dieta si un stil de viata general sanatos. In plus, oricat de sanatos ar fi ceaiul, nu poate vindeca bolile, ci poate doar ajuta la ameliorarea simptomelor si le face mai usor de gestionat.

Una peste alta, ceaiurile din plante va pot energiza si hidrata in principal corpul fara a provoca efecte secundare adverse, ceea ce va poate ajuta in cele din urma sa duceti o viata mai sanatoasa si mai activa.

Referinte medicale

  1. Poswal FS; Russell G; Mackonochie M; MacLennan E; Adukwu EC; Rolfe V; Ceaiurile din plante si beneficiile lor pentru sanatate: o revizuire a scopului. Alimente vegetale pentru nutritia umana (Dordrecht, Olanda). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31243622/. Publicat 2019.
  2. Chandrasekara A, Shahidi F. Bauturi din plante: compusi bioactivi si rolul lor in reducerea riscului de boala – O revizuire. Jurnal de medicina traditionala si complementara. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6174262/. Publicat 9 august 2018.
  3. B; HJVF. Catechine si polifenoli din ceai: efecte asupra sanatatii, metabolism si functii antioxidante. Recenzii critice in stiinta alimentara si nutritie. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12587987/. Publicat 2003.
  4. Y; HETSWAW. Efectul cofeinei asupra echilibrului energetic. Jurnal de fiziologie si farmacologie de baza si clinica. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27824614/. Publicat 2017.
  5. Yoneshiro T; Matsushita M; Hibi M; Tonul H; Takeshita M; Yasunaga K; Katsuragi Y; Kameya T; Sugie H; Saito M; Catechina din ceai si cofeina activeaza tesutul adipos maro si cresc capacitatea termogenica indusa de frig la oameni. Jurnalul american de nutritie clinica. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28275131/. Publicat 2017.
  6. Mittal M, Siddiqui MR, Tran K, Reddy SP, Malik AB. Specii reactive de oxigen in inflamatie si leziuni tisulare. Antioxidanti si semnalizare redox. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3929010/. Publicat 1 martie 2014.
  7. Mashhadi NS; Ghiasvand R; Askari G; Hariri M; Darvishi L; Mofid MR; Efectele antioxidante si antiinflamatorii ale ghimbirului asupra sanatatii si activitatii fizice: revizuirea dovezilor actuale. Jurnalul International de Medicina Preventiva. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23717767/. Publicat 2013.
  8. Furushima D, Ide K, Yamada H. Efectul catechinelor de ceai asupra infectiei gripale si a racelii comune, cu accent pe studii epidemiologice/clinice. Molecule (Basel, Elvetia). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6100025/. Publicat 20 iulie 2018.
  9. Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc ca gardian al functiei imune. Nutrienti. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5748737/. Publicat 25 noiembrie 2017.
  10. Gombart AF, Pierre A, Maggini S. O revizuire a micronutrientilor si a sistemului imunitar care lucreaza in armonie pentru a reduce riscul de infectie. Nutrienti. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019735/. Publicat 16 ianuarie 2020.
  11. Birben E, Sahiner UM, Sackesen C, Erzurum S, Kalayci O. Stresul oxidativ si apararea antioxidanta. Jurnalul Organizatiei Mondiale pentru Alergie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3488923/. Publicat in ianuarie 2012.
  12. Kato A; Minoshima Y; Yamamoto J; Adachi I; Watson AA; Nash RJ; Efectele protectoare ale ceaiului de musetel alimentar asupra complicatiilor diabetului. Revista de chimie agricola si alimentara. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18681440/. Publicat 2008.
  13. Al-Dabbagh B, Elhaty IA, Elhaw M, et al. Activitatile antioxidante si anticanceroase ale musetelului (Matricaria recutita L.). Note de cercetare BMC. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6317209/. Publicat 3 ianuarie 2019.
  14. Jalalyazdi M, Ramezani J, Izadi-Moud A, Madani-Sani F, Shahlaei S, Ghiasi SS. Efectul hibiscus sabdariffa asupra tensiunii arteriale la pacientii cu hipertensiune arteriala in stadiul 1. Jurnal de tehnologie si cercetare farmaceutica avansata. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6621350/. Publicat 2019.
  15. Queen BL, Tollefsbol TO. Polifenoli si imbatranire. Stiinta actuala a imbatranirii. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2896035/. Publicat in februarie 2010.
  16. Overdevest E, Wouters JA, Wolfs KHM, van Leeuwen JJM, Possemiers S. Suplimentarea cu flavonoide citrice imbunatateste performanta la efort la sportivii antrenati. Jurnalul de stiinta si medicina a sportului. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5844206/. Publicat 1 martie 2018.
  17. Flanagan E, Müller M, Hornberger M, Vauzour D. Impactul flavonoidelor asupra mecanismelor celulare si moleculare care stau la baza declinului cognitiv legat de varsta si a neurodegenerarii. Rapoarte actuale de nutritie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5960493/. Publicat in iunie 2018.
  18. Salehi B, Venditti A, Sharifi-Rad M, et al. Potentialul terapeutic al apigeninei. Jurnalul international de stiinte moleculare. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6472148/. Publicat 15 martie 2019.
  19. Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Musetel: Un medicament pe baza de plante din trecut cu viitor luminos. Rapoarte de medicina moleculara. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/. Publicat la 1 noiembrie 2010.
  20. Haybar H; Javid AZ; Haghighizadeh MH; Valizadeh E; Mohaghegh SM; Mohammadzadeh A; Efectele suplimentelor cu Melissa officinalis asupra depresiei, anxietatii, stresului si tulburarilor de somn la pacientii cu angina cronica stabila. Nutritie clinica ESPEN. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29908682/. Publicat 2018.
  21. Bongartz U, Tan BK, Seibt S, et al. Efectele de promovare a somnului ale IQP-AO-101: un studiu explorator dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6521387/. Publicat 2 mai 2019.
  22. Ceai de plante si sarcina. Asociatia americana a sarcinii. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/herbal-tea-999/. Publicat 22 septembrie 2020.
  23. Underwood MA. Lapte uman pentru nou-nascutul prematur. Clinici de pediatrie din America de Nord. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3508468/. Publicat in februarie 2013.
  24. Ozgoli G, Saei Ghare Naz M. Efectele medicinei complementare asupra greatei si varsaturilor in timpul sarcinii: o revizuire sistematica. Jurnalul International de Medicina Preventiva. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6177529/. Publicat 30 august 2018.
  25. Ebrahimi N, Maltepe C, Einarson A. Managementul optim al greatei si varsaturilor de sarcina. Jurnalul international de sanatate a femeilor. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2990891/. Publicat 4 august 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante