Ce sunt limfocitele? Numar scazut, normal si crescut de limfocite

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Limfocitele sunt un tip de celule albe din sange produse in maduva osoasa. Cateva limfocite intra in fluxul sanguin, in timp ce unele se deplaseaza in sistemul limfatic. Avand un numar scazut sau mai mare de limfocite poate ajuta la identificarea unei boli. Numarul normal de limfocite variaza, de obicei, de la un laborator la altul. Mai mult, adultii si copiii nu au acelasi numar limfatic normal.

Ce sunt limfocitele?

Una dintre partile importante ale corpului sunt celulele albe sau WBC. Aceste celule sanguine ajuta organismul sa lupte impotriva oricarui tip de bacterii, virus, antigeni sau orice toxine care pot face o persoana bolnava. Un sistem imunitar slabit este un indiciu ca cantitatea de WBC din organism este redus.

Exista si alte tipuri de celule albe din sange (WBCs) in corpul nostru, iar unul dintre acestea se numeste limfocite. Toate tipurile diferite de celule albe (WBCs) au functii unice, dar toate lucreaza impreuna cand vine vorba de combaterea bolilor din corpul nostru.

Cum functioneaza limfocitele?

Madua osoasa produce in mod constant celule sanguine, inclusiv limfocite. Aceste celule vor intra fie in sange, fie se vor muta in sistemul limfatic al corpului. Un grup de tesuturi si organe, cum ar fi splina, ganglionii limfatici si amigdalele, se numesc sistemul limfatic, care protejeaza organismul de orice fel de infectie provocata de paraziti, bacterii sau virusi.

Din celulele de limfocite nou create, aproximativ 25% din aceste celule raman in maduva osoasa, iar restul de 75% se deplaseaza catre timus si devin celule T. Aceste celule provin din celulele stem, care se afla in maduva osoasa si sunt asemanatoare in aspect. Majoritatea limfocitelor sunt de scurta durata, cu o durata medie de viata de o saptamana pana la cateva luni. Cu toate acestea, cateva dintre limfocite pot exista de ani de zile.

Celulele B ataca orice antigen invadator prin producerea de anticorpi, in timp ce celulele T distrug celulele care au devenit canceroase.

Celulele B si celulele T sunt apoi impartite in doua tipuri diferite:

Celulele de memorie – Aceste celule au fost in corp pentru o perioada mai lunga de timp pentru a recunoaste si aminti orice infectii din trecut, care au afectat deja organismul si pentru a reveni la actiune in momentul in care organismul devine reinfectat cu aceleasi antigene.

Celulele eficace – Aceste celule sunt activate de antigeni pentru a lupta impotriva oricarei infectii noi sau active care a afectat organismul.

Fiecare limfocite poarta receptori care se pot lega de antigene specifice. Ei au capacitatea de a raspunde la orice tip de antigen, fiecare cu un receptor capabil sa recunoasca antigene unice.

Care este rolul celulelor B si T din organism?

Celulele B recunosc substante straine si produc anticorpi pentru a lupta impotriva antigenilor. Celulele T prezente in timus se inmultesc si se diferentiaza. Exista trei tipuri principale de celule T, iar fiecare tip are propriul rol de jucat. Acestea sunt celule T helper, celule T de reglementare si celule T citotoxice. Aceste celule T sunt trimise apoi sa circule in sange sau sa fie plasate in tesuturile periferice.

Regulatorii celulelor T previne orice tip de boala autoimuna, precum si reglementeaza sistemul imunitar. Celulele T citotoxice sunt, de asemenea, numit ca „celule T ucigase“, care pot distruge celulele care au fost infectate cu antigene, cancer de celule, sau orice alte celule straine.

Celulele T helper deseori directioneaza raspunsul celulelor B si T. Celulele T helper secreta mesageri chimici, care sunt, de asemenea, cunoscuti sub numele de “citokine” odata ce sunt stimulate de antigeni. Aceste citokine stimuleaza diferentierea celulelor B, activand astfel productia de anticorpi.

In cazul in care organismul prezinta semne de infectie sau o afectiune a sangelui, medicul ar sugera un test de sange denumit “ecranul cu celule B si T”. Cele mai multe infectii si alte tipuri de tulburari arata un numar anormal de limfocite. Testul de sange va arata numarul de limfocite prezente in sange. Daca numarul este prea mare sau prea mic, este un semn al unei boli.

Sangele este recoltat si este trimis la laborator pentru testare. Exista cateva lucruri care ar afecta rezultatele testelor de sange. Ei includ:

 • Orice infectie recenta
 • Daca persoana a suferit o chimioterapie sau radioterapie
 • A fi HIV-pozitiv
 • Istoria chirurgiei
 • Daca sunteti gravida sau alaptati
 • Schimbarea stilului de viata
 • Situatii stresante in viata

Functiile limfocitelor

Limfocitele sunt implicate semnificativ in mentinerea mecanismului de raspuns imunitar al organismului prin dezvoltarea imunitatii umorale si celulare.

Imunitatea umorala –  implica modul in care celulele B recunosc si raspund la antigene. Aceste celule B se transforma in celulele plasmei, care mai tarziu produc anticorpi care actioneaza asupra oricarui tip de antigen.

Imunitatea celulara –  include respingerea transplantului, care este o aparare impotriva organismelor intracelulare sau impotriva neoplasmelor. Imunitatea celulara utilizeaza celule T pentru a scapa de antigene. Dezvoltarea si producerea celulelor T depind de timus, motiv pentru care sunt considerate celule “T”.

Majoritatea celulelor T pot trai mai mult cu o durata medie de 4-5 ani, dar pot supravietui si timp de 20 de ani. Ele sunt, de asemenea, cunoscute pentru plecarea si apoi reintrarea in circulatie de mai multe ori pe tot parcursul vietii.

Este dificil sa se diferentieze celulele B si T prin examinarea sangelui, deoarece acestea sunt aproape identice. Cu toate acestea, ele pot fi identificate prin intermediul markerilor celulelor imune.

Numar normal de celule sanguine albe (WBC) si limfocite

Limfocitele sunt una dintre componentele calculate intr-un test complet de sange (CBC). Un test CBC include diferente de celule albe din sange. Testul este folosit pentru a determina, diagnostica sau monitoriza diferite afectiuni medicale la o persoana. Numarul de limfocite poate varia atat pentru adulti, cat si pentru copii. Nivelul limfocitelor poate fi analizat in testele de sange. Valorile pot fi vazute intr-un rezultat CBC.

Un adult ar trebui sa aiba o gama normala de WBC de 4.500-11.000 WBC / mcL sau 4.5-11.0 x 109  pe litru, ceea ce reprezinta 1% din volumul total de sange din organism. Cand este vorba despre numarul de limfocite, ar trebui sa fie in intervalul 800-5000 limfocite / mcL sau 0,8-5,0 x 109  pe litru, ceea ce reprezinta 18-45% din totalul celulelor albe din sange (WBCs) prezente in organism.

Atunci cand numarul WBC incepe sa se epuizeze la mai putin de 2500 WBC / mcL, se considera leucocitopenie (numar redus de WBC). Pe de alta parte, atunci cand incepe sa creasca la mai mult de 30.000 WBC / mcL, atunci se numeste leucocitoza (numar mare de WBC), care din nou nu este un semn bun.

Cand este vorba despre numarul de limfocite, mai putin de 800 limfocite / mcL este numita limfocitopenie (numar scazut de limfocite) si mai mult de 5.000 limfocite / mcL este considerata ca limfocitoza (numar mare de limfocite) la adulti. In cazul copiilor, pragul variaza in functie de varsta. Copiii pot ajunge pana la 9000 de limfocite / mcL.

Se poate de asemenea oferi un procent, care include celule T, celule B si celule naturale ucigase (NK). Ar trebui sa fie intre 15 si 40% din celulele albe din sange.

Este important sa retineti ca valorile normale pot varia de la un laborator la altul.

Limfocitoza (numar crescut de limfocite)

Cauze

Exista numeroase cauze care pot duce la o variatie a numarului de limfocite anormale, care pot deveni amenintatoare pentru viata daca nu sunt tratate la timp. Infectiile, inflamatia cronica cauzata de tulburarile autoimune si cancerul sistemului limfatic sau sange sunt cateva dintre motivele comune pentru un numar mare de limfocite.

Un numar crescut de limfocite se numeste limfocitoza. Numarul de limfocite tinde sa creasca atunci cand exista o infectie in organism. In cele mai multe cazuri, un numar mare de limfocite nu ar trebui sa reprezinte o amenintare, deoarece este destul de normal in timpul si dupa ce suferi de o boala.

Cu toate acestea, daca exista un numar constant ridicat de limfocite, atunci se poate datora unor boli grave care necesita asistenta medicala imediata. Astfel de conditii includ:

Hepatita – provoaca inflamatia ficatului. Simptomele includ umflaturi abdominale, durere, oboseala si ingalbenirea pielii si a ochilor.

Fiind HIV-pozitiv sau SIDA – aceasta afecteaza sistemul imunitar. Poate dura mai multi ani pentru ca persoana sa dezvolte SIDA de la HIV. Organismul considera dificila combaterea infectiilor. Virusul este transmis prin contactul cu sangele infectat, avand sex neprotejat, de la o mama infectata la copil si prin alaptare.

Infectiile virale –  pot creste, de asemenea, numarul de limfocite in timpul infectiilor virale, cum ar fi gripa, rujeola, mononucleoza infectioasa si infectiile cu adenovirus.

Vasculita – in aceasta stare, vasele de sange devin inflamate, ceea ce determina modificari ale peretilor vaselor de sange. Modificarile includ cicatrizarea, slabirea, ingrosarea sau ingustarea vaselor de sange. Vasculita poate fi acuta sau cronica.

Tuberculoza – este o infectie bacteriana care poate provoca limfocitoza. Ea afecteaza plamanii si poate afecta, de asemenea, sistemul nervos central, sistemul genito-urinar, sistemul limfatic, sistemul circulator, precum si oasele si articulatiile. Este una dintre cele mai mortale boli infectioase.

Tuse convulsiva  – boli respiratorii precum tusea convulsivasi gripa pot creste numarul de limfocite. Simptomele tusei convulsive includ tuse severa, care este insotita de o tuse magareasca. Medicamentele pentru tuse de obicei nu ajuta. Medicul poate prescrie antibiotice. Tusea convulsiva poate fi, de asemenea, prevenita prin vaccinari. Gripa provoaca probleme respiratorii, febra si oboseala. In cazuri extreme, boala poate fi mortala. Este recomandata odihna si cresterea aportului de fluide. Cu toate acestea, in unele cazuri, medicamentele antivirale sunt prescrise de catre medic.

Infectia cu cytomegalovirus – infectia se raspandeste prin fluidele corpului infectate cum ar fi laptele matern, sperma, sange, saliva si urina. Cu toate acestea, oamenii sunt rareori afectati de CMV. Riscul unui individ de a contracta CMV creste daca el sau ea are un sistem imunitar slab sau este insarcinata.

Leucemia limfocitara acuta (LLA) – este cancerul maduvei osoase si al sangelui. In aceasta boala, celulele sanguine imature sunt produse rapid, prin urmare, termenul “acut”. In TOI, numarul limfocitelor creste. Alte simptome includ sangerari nazale frecvente sau infectii, febra, dureri osoase, gingii sangerand si ganglioni limfatici umflati, care duc la formarea de umflaturi.

Leucemia limfocitara cronica (LLC) – este, de asemenea, un cancer al maduvei osoase si al sangelui. Cu toate acestea, spre deosebire de TOI, acest tip de leucemie progreseaza incet, motiv pentru care este denumit “cronica”. In aceasta boala, celulele albe din sange sunt afectate. Simptomele includ ganglioni limfatici crescuti dar fara durere, pierderea in greutate, oboseala si infectii frecvente.

Mielom multiplu – este o forma de cancer care afecteaza celulele plasmatice. Unele pot prezenta simptome, cum ar fi o modificare a numarului de RBC, a rinichilor, a sistemului imunitar sau a oaselor.

Boala Crohn  – este o boala autoimuna, in care tractul digestiv devine inflamat cronic. Simptomele includ scaderea in greutate, diareea si durerea abdominala.

Simptome

Persoana poate sau nu poate avea simptome. Cu toate acestea, in unele cazuri, pacientul ar avea urmatoarele simptome:

 • Durere de gat
 • Cresterea brusca sau scaderea temperaturii corporale, impreuna cu febra si epuizarea generala
 • Febra
 • Oboseala
 • Transpiratii nocturne
 • Infectie
 • Pierderea in greutate sau apetitul
 • Extinderea splinei (poate provoca, de asemenea, plinatatea stomacului)
 • Respiratie neregulata
 • Umflarea ganglionilor limfatici la nivelul gatului, inghinalei sau stomacului

Semnele externe, cum ar fi infectia nasului, nivelurile relativ scazute ale energiei sau roseata membranei mucoase orale

 • Greata , constipatie , diaree si varsaturi
 • Insomnie si tulburari generale ale sistemului nervos
 • Cresterea performantelor tesuturilor maduvei osoase
 • Simptome ale bolilor respiratorii

Tipuri de limfocitoza

Exista doua tipuri de limfociteza: policlonala si monoclonala. In limfocitoza monoclonala, numarul de limfocite creste datorita unui defect al celulei limfoide, in timp ce limfocitoza policlionala este, de obicei, cauzata de o problema infectioasa sau inflamatorie.

Identificarea cauzei afectiunii joaca un rol important in tratamentul limfocitelor. In cazuri severe, poate fi necesara transplantarea maduvei osoase si transfuzia de sange.

Tratament naturist limfocitoza

Dieta – consumati alimente neprelucrate, in care semintele, legumele, cerealele integrale si fructele fac parte din dieta dvs. de baza. De asemenea, trebuie sa beti cantitati adecvate de lichid.

Reduceti stresul si tensiunea – implicati-va in activitati care incurajeaza echilibrul emotional, care relaxeaza sistemele corpului dumneavoastra si faciliteaza buna functionare a acestuia.

Terapii alternative – acupunctura, bioenergetica, masajul reflexologic si unele medicamente pot ajuta.

Practicarea unei filozofii a vietii – Ayurveda sau macrobiotica poate ajuta la echilibrarea si reorganizarea vietii.

Limfocitopenie (numar scazut de limfocite)

Cauze

Un numar scazut de limfocite se numeste limfocitopenie. Aceasta afectiune apare de obicei in cazul in care organismul nu produce suficient limfocite, daca astfel de celule sunt distruse sau daca limfocitele sunt prinse in ganglionii limfatici sau in splina.

Avand un numar scazut de limfocite poate fi cauzata de o serie de boli cum ar fi gripa sau orice infectie usoara – cele care nu sunt grave, dar uneori pot pune o persoana la un risc mai mare de a dezvolta alte tipuri de infectii.

Chimioterapia sau radioterapia – cancerul de sange poate determina un numar scazut de limfocite. Simptomele includ limfom si leucemie. Radiatia si chimioterapia sunt singurele optiuni disponibile pentru tratament. Cu toate acestea, ele determina scaderea numarului de limfocite.

Lupusul sau orice tip de afectiune autoimuna – scleroza multipla, lupusul si artrita reumatoida pot determina un numar scazut de limfocite. Scleroza multipla cauzeaza handicap fizic prin distrugerea acoperirii protectoare a nervilor. Poliartrita reumatoida cauzeaza deformarea articulara cauzand inflamatia articulatiilor. Lupus duce la inflamarea organelor corpului, care poate fi fatala. Medicul va oferi tratament in functie de cauza limfocitopeniei.

Utilizarea steroizilor puternici –  poate duce la un numar scazut de limfocite. Medicamentele care trateaza artrita si alte afectiuni pot reduce numarul de limfocite.

Anemie aplastica / disfunctie a maduvei osoase – in aceasta stare, organismul nu este capabil sa produca cantitati adecvate de celule albe din sange. Simptomele includ oboseala, vulnerabilitate la sangerari necontrolate si infectii. Tratamentul include transfuzii de sange si medicamente. Daca starea este severa, atunci se recomanda transplantul de maduva osoasa.

Bolile infectioase – acestea includ tuberculoza, SIDA si hepatitele virale. HIV distruge sistemul imunitar al organismului. Hepatita virala, daca este lasata netratata, duce la cancer la ficat. Tuberculoza afecteaza plamanii si, daca nu este tratata devreme, poate deveni fatala. Prin determinarea cauzei corecte, medicul poate administra medicamente adecvate, care includ antibiotice, medicamente antivirale, antifungice sau antiparazitare.

Anumite tulburari genetice –  aceste tulburari pot reduce cresterea celulelor, ceea ce determina, de asemenea, o scadere a numarului de limfocite. Astfel de tulburari includ sindromul Wiskott-Aldrich (WAS) si anomalia DiGeorge.

Alte cauze ale limfocitopeniei:

 • Limfomul Hodgkin
 • Fiind HIV-pozitivi sau SIDA
 • Virusul gripal
 • Subnutritie

Persoanele care au un numar scazut de limfocite pot sau nu pot prezenta simptome. Uneori, ele pot avea febra sau alte simptome de infectie. Avand un numar scazut de limfocite poate fi acut sau cronic. Cand spunem “acut”, inseamna ceva care apare de obicei pentru o perioada scurta de timp si se rezolva ulterior. Termenul “cronica” inseamna ceva care apare pentru o perioada mai lunga de timp.

Limfocitopenie acuta – poate fi datorata postului, nivelurilor ridicate de stres, anumitor infectii virale si utilizarii corticosteroizilor sau terapiei efectuate in timpul cancerului.

Limfocitopenia cronica – este cauzata de anumite boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida si lupus, orice tip de cancer sau anumite afectiuni cronice precum SIDA si tuberculoza.

Simptome

Simptomele pot sa nu apara cand exista limfocitopenie usoara. Cu toate acestea, pentru unii oameni, acestea pot prezenta urmatoarele simptome:

 • Ganglionii limfatici mici ca urmare a unei tulburari mostenite a sistemului imunitar
 • Febra si nas infundat datorita unei infectii virale
 • Splina marita sau ganglioni limfatici umflati care sugereaza prezenta cancerului sau a infectiei cu HIV
 • Articulatii umflate si dureroase
 • Tuse, nas infundat si febra care indica o infectie virala respiratorie
 • Eruptii si articulatii dureroase umflate care sugereaza artrita reumatoida sau lupusul

Diagnostic

Diagnosticul se face de obicei prin efectuarea unui test de sange (CBC). De obicei, medicii sugereaza acest test atunci cand o persoana are o infectie recurenta sau severa. Cand numarul de limfocite este redus drastic, medicii vor sugera pentru alte teste de sange identificarea altor tipuri de infectii. Cand numarul limfocitelor este foarte scazut, medicii efectueaza de obicei teste de sange pentru virusul imunodeficientei umane (HIV) si alte infectii. Uneori, o mostra din maduva osoasa poate fi luata si pentru examenul microscopic.

Tratament pentru limfocitopenie

Tratamentul depinde de cauza. Dupa stabilirea diagnosticului, medicul va sugera un plan de tratament bazat pe cauza problemei. Daca cauza limfocitopeniei se datoreaza unei supradoze a unui anumit medicament, atunci poate fi rezolvata odata ce pacientul nu mai ia medicamentul.

Daca cauza limfocitopeniei se datoreaza SIDA, atunci ar exista o anumita terapie pentru cresterea numarului de celule T pentru a creste rata de supravietuire a pacientului. Medicii recomanda, de asemenea, gamma globulina, care este bogata in anticorpi pentru a preveni infectiile. De asemenea, este bun pentru persoanele cu numar scazut de celule B.

In anumite cazuri, transplantul de maduva osoasa sau de celule stem ar fi recomandat in functie de gravitatea bolii. Daca o persoana a dezvoltat o infectie, atunci este administrat un anticorp specific, antifungic, antiviral sau antiparazitar impotriva infectiei.

(Visited 7.469 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!