Ce inseamna testosteron scazut?

Nivelurile de testosteron scazut, sau “T scazut”, pot afecta barbatii si femeile deopotriva.

Testosteronul, hormonul sexul primar la barbati, este produs in principal in testicule, si datorita lui barbatii au o voce profunda, dezvolta musculatura si creste parul pe corp.

Testosteronul este de asemenea esential pentru producerea spermei.

testosteron scazut

Atunci cand nivelurile de testosteron sunt scazute, aceasta poate avea un efect profund asupra barbatilor, atat fizic cat si psihic.

Niveluri normale de testosteron la barbatii sanatosi variaza de la aproximativ 300 nanograme pe decilitru (ng / dL) de pana la 1000 ng / dl, conform Medline Plus.

Nivelurile de testosteron sunt in crestere la sexul masculin in timpul si dupa pubertate, apoi scad treptat dupa varsta de 30 de ani.

Aceasta scadere treptata a testosteronului este uneori denumit andropauza sau menopauza masculina.

Nivelurile de testosteron pot fi, de asemenea, mai mici la barbatii cu hipogonadism, o afectiune in care organismul este incapabil de a produce cantitati normale de testosteron.

Hipogonadismul poate aparea din cauza unei probleme cu testicule sau cu glanda pituitara, care controleaza testiculele.

Obezitatea, cu afectiuni medicale, cum ar fi bolile autoimune sau diabet de tip 2, inclusiv alcoolul sau opioide, pot contribui, de asemenea, la un nivel scazut de testosteron.

Testosteronul la femei

Femeile produc, de asemenea, testosteron, desi mult mai putin decat barbatii: Un nivel normal de testosteron la femei este de 15-70 ng / dl, conform Medline Plus.

La femei, testosteronul este produs in ovare si glandele suprarenale.

Similar ca barbatii, T scazut la femei poate fi cauzat de o varietate de afectiuni medicale precum si prin avansarea in varsta.

In anii care conduc la menopauza, femeile in mod normal, observa o reducere a nivelului de testosteron.

Niveluri scazute la femei pot fi asociate cu scaderea libidoului, consum redus de energie, si stare depresiva.

Exista unele dovezi ca terapia de substitutie cu testosteron poate creste apetitul sexual si ajuta cu alte probleme sexuale la unele femei.

Dar siguranta pe termen lung a acestui tratament este necunoscut, iar unii experti spun ca poate creste riscul de cancer la san, desi nu a fost inca dovezi concludente.

In prezent, preparatele de testosteron nu sunt aprobate pentru a fi utilizate la femei de catre Food and Drug Administration (FDA).

Simptome testosteron scazut

Hipogonadismul masculin poate fi prezent de la nastere sau se poate dezvolta mai tarziu in viata, ca urmare a prejudiciului sau infectiei.

La sugari, simptomele de hipogonadism includ:

 • Organe genitale ambigue
 • organe genitale feminine (un copil de sex masculin genetic)
 • organe genitale masculine subdezvoltate

La baieti in jurul varstei de pubertate, simptomele includ:

 • Lipsa de dezvoltare a masei musculare
 • Nici o aprofundare a vocii
 • Lipsa de par facial si corp
 • Crestere lenta a dimensiunii penisului si testicule
 • Brate si picioare, care cresc disproportional cu restul corpului

La barbati, simptomele de hipogonadism includ:

 • infertilitate
 • sex scazut
 • disfunctie erectila (DE)
 • Lipsa parului facial sau corp
 • Cresterea tesutului mamar

Pe masura ce nivelul de testosteron din organism scade odata cu varsta, barbatii pot, de asemenea experienta:

 • Oboseala
 • Apetitul sexual scazut
 • Dificultati de concentrare
 • Modificari in somn

Cu toate acestea, aceste simptome sunt nespecifice, ceea ce inseamna ca pot fi cauzate de mai multi factori, nu doar testosteron scazut.

 

Tratament testosteron scazut

Hipogonadismul masculin este diagnosticat pe baza simptomelor, teste de sange ale nivelului de testosteron, precum si alte teste de laborator, dupa cum este necesar.

Sunt de obicei  tratate cu terapia de substitutie cu testosteron si alte terapii, in functie de ceea ce cauzeaza T scazut .

La barbatii care sunt obezi, sau care au o afectiune medicala care stau la baza, cum ar fi diabetul zaharat, care pot contribui la T scazuta, pierderea in greutate sau de administrare a afectiunii de baza cauzeaza adesea nivelul de testosteron pentru a normaliza.

In ultimii ani, o gramada de bani s-au cheltuit pentru promovarea terapiei de substitutie cu testosteron la barbati de varsta mijlocie cu libidoul scazut.

Unii medici sunt puternic in favoarea acesteia, in timp ce alti sunt mult mai prudenti.

Surse:

http://www.everydayhealth.com/

(Visited 479 times, 2 visits today)
Similar posts
 • Testosteron scazut: Tipuri, simptome,... Testosteron scazut sau hipogonadismul este pur si simplu o conditie in care organismul (in special testiculele) nu produc suficient hormon de testosteron. Din ce in ce mai multi barbati sufera astazi de testosteron scazut din cauza mai multor motive, inclusiv factori de stil de viata. Problema este ca testosteronul scade in mod normal, pe masura [...]
 • Alimente permise si de evitat in diet... Inainte de a cunoaste importanta alimentelor care ar trebui sa fie incluse in meniul persoanelor cu sindromul ovarului polichistic, este necesar sa se stie ce este acest sindrom. SOP este forma prescurtata a sindromului ovarului polichistic, de asemenea, cunoscut sub numele de sindromul Stein-Leventhal. Este una dintre cele mai des intalnite tulburari endocrine hormonale in [...]
 • 5 moduri naturale de a creste testost... Testosteronul este un hormon esential pentru ambele sexe si este produsa in mod natural in organism. Cu toate acestea, lipsa ei este mai ingrijoratoare in cazul barbatilor, deoarece este direct legata de numeroase aspecte, inclusiv masa musculare, libidoul si nivelul de energie. In cazul in care nivelurile din acest hormon sunt reduse, persoana in cauza experimenteaza [...]

No Comments Yet

Lasă un răspuns

Recomand

Cele mai citite articole