Ce cauzeaza durerea de stomac la copii

 • 88
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  89
  Shares

Durerea de stomac este o plangere comuna in randul copiilor si nu este ceva neobisnuit ca parintii sa puna la indoiala validitatea plangerii copilului. Fie ca este fizic, psihogenic sau doar o scuza pentru a evita o activitate, durerea de stomac la copii ar trebui sa fie intotdeauna investigata, deoarece ar putea fi un simptom al unei tulburari grave.

 

 

Termenul ” dureri de stomac ” este adesea folosit de copii mai mici pentru a descrie durerea abdominala in general. Prin urmare, parintele si practicienii trebuie sa izoleze durerea intr-un anumit cvadrant sau sa identifice durerea abdominala generalizata. Alti termeni folositi de copii pentru a descrie durerea abdominala includ “durere abdominala”, “durerea burta” si “durerea burtii”.

 

 

Sugarii nu pot raporta dureri de stomac. Alte simptome pot fi, prin urmare, o indicatie a durerii de stomac la sugari, cum ar fi plans atunci cand se aplica presiune asupra abdomenului sau atunci cand sunt pe fata (pe abdomen) si picioarele curbate.

 

Cauzele durerii de stomac la copii

Urmatoarele cauze pot determina durerea abdominala in cadranul superior stang si in zona superioara superioara a abdomenului.

 

Alimentatia

Copiii tind sa suplimenteze alimentele de care se bucura si pot induce greseli usoare dureri de stomac sau dureri de stomac asociate cu indigestie ca durere. De asemenea, ele tind sa evite mesele atunci cand sunt ocupati de joaca sau se confrunta cu alimente pe care nu le plac. In aceste cazuri, durerile de foame pot fi raportate ca dureri de stomac.

 

De asemenea, consumul de substante indigestibile, cum ar fi nisip si creta, este un obicei destul de frecvent intalnit la copiii. Acest lucru poate provoca disconfort gastric sau dureri de stomac. Este mai des observat la copiii cu deficiente nutritive si retard mintal, dar poate sa apara la orice copil mic.

 

Durerea care incepe la scurt timp dupa consumul de alimente specifice poate fi asociata cu un sindrom de intoleranta sau malabsorbtie. Gaze excesive, crampe de stomac, diaree sau constipatie, zgomote puternice la stomac si, uneori, varsaturi pot fi, de asemenea, prezente.

 

Frecvente tulburari gastro-intestinale

Un numar de tulburari gastro-intestinale acute pot duce la dureri de stomac la copii.

 

 • Glanda intestinala – eruptie excesiva, flatulenta excesiva
 • Indigestie (stomac deranjat) – balonare, greata, disconfort la nivelul stomacului
 • Acid reflux – arsuri la stomac, regurgitare, greata

Aceste cauze sunt de obicei temporare si trec in scurt timp fara tratament.

 

Gastroenterita si intoxicatia alimentara

Alimente sau apa pot provoca inflamarea stomacului si a intestinelor, cunoscuta sub numele de gastroenterita (termeni obisnuiti – gripa de stomac, ganglioni de burta). Sunt frecvent prezente febra, greata, varsaturi si diaree. Agentii patogeni virali sunt o cauza comuna. Focarele (adenovirus sau rotavirus) sunt adesea observate in scoala si in ingrijirea copiilor.

 

Alimentele si bauturile contaminate cu toxine bacteriene reprezinta o cauza obisnuita a intoxicatiei alimentare. De obicei, este urmata de ingestia de alimente si tinde sa afecteze pe altii care au consumat aceleasi alimente. Alte simptome ce pot aparea sunt varsaturi, greata si intepaturi. Diareea si febra nu pot fi intotdeauna prezente.

 

Obstructia gastrointestinala

Orice obstructie in tractul gastro-intestinal poate provoca durere, pierderea poftei de mancare, varsaturi si greata. Este important sa excludeti o obstructie cauzata de un corp strain, deoarece copiii tind sa inghita obiecte fie intentionat, fie accidental.

 

Alte cauze pot include conditii cum ar fi volvulus (rasucirea intestinelor). In afara de simptomele mentionate mai sus, varsaturile bilei pot fi de asemenea vazute daca obstructia se afla dupa prima parte a duodenului.

 

Constipatie

Eliminarea scaunului la mai putin de trei ori pe saptamana este considerata constipatie. Nu este ceva neobisnuit la copii si poate fi legat de stres sau anxietate, obiceiuri alimentare slabe, paraziti intestinali, utilizarea anumitor medicamente si alte afectiuni cronice. Boala lui Hirschsprung trebuie luata in considerare in cazurile de constipatie severa la sugari.

 

Perete abdominal

Leziuni la peretele abdominal sunt frecvente, deoarece copiii sunt mai activi si predispusi la leziuni. Musculatura abdominala dureroasa poate fi, de asemenea, o cauza a durerii abdominale si sunt adesea temporare. Durerea este mai proeminenta la schimbarea pozitiei si a respiratiei profunde. Peritonita este o afectiune grava in care exista inflamatie a captuselii peste organele abdominale si prezinta cu durere severa si distensie abdominala. Este necesara o atentie medicala imediata.

 

Tulburari ale tractului urinar si ale rinichiului

Infectiile tractului urinar sunt mai frecvent observate la femei si la copii, si este adesea legata de igiena slaba. Cazurile netratate pot progresa la infectiile rinichilor. Abuzul, in special abuzul sexual, ar trebui sa fie luat in considerare in caz de infectii ale tractului urinar repetat, mai ales daca este asociat cu schimbari de personalitate, apetit, somn si chiar obiceiuri intestinale.

(Visited 372 times, 1 visits today)

 • 88
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  89
  Shares

Related posts

Leave a Comment